Arnica (arnica montana)
Sunt utilizate in scop medicinal dar si cosmetic, florile fara codite (rareori radacinile sau restul plantei). Se recolteaza in momentul infloririi. arnica montana are in componenta siliciu in cantitati mari, camfor, kaliu, calciu, taninuri. Florile contin ulei volatil, colina, alcooli triterpenici si substante colorate.
Principiile active din flori au proprietati antiinflamatorii, antiseptice, cicatrizante si antifungice. Sub forma de uleiuri eterice are rol antiinflamator si dezinfectant.
Uz intern:
- florile - pneumopatii, bronsite, tuse convulsiva, cistite, pielonefrite, retentie urinara, hemoragii uterine - sub forma de tinctura, laringite - sub forma de gargara, greata, boli ale sistemului nervos, astenie, arterioscreloza, miocardita, boli reumatismale, parazitoza, tabagism, dizenterie.
Utilizarea interna trebuie sa faca precaut si doar la recomandarea medicului intrucat poate cauza iritabilitate gastrointestinala dar si hipertensiune arteriala.
Uz extern:
- florile - echimoze, acnee, furunculoza, leucoree, rani sau abcese a caror vindecare este dificila, cicatrici cheloide, contuzii si alte traumatisme, arsuri, dar si utilizari cosmetice.
Contraindicatii:
- Se recomanda utilizarea plantei doar la recomandare medicala, intrucat consumul de arnica montana poate cauza iritatii, varsaturi, gastroenterite, ameteala, palpitatii, hipertensiune sau chiar paralizia centrilor nervosi.. Planta nu se administreaza femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.
Citeste si
Arhiva-
Infectiile urinare: de ce sunt mai frecvente in sezonul rece si cum le putem preveni
Infectiile urinare sunt afectiuni comune care afecteaza milioane de oameni anual, in special femei, din cauza anatomiei lor care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor in tractul urinar. In perioada sezonului rece, aceste infectii devin mai frecvente, iar riscul de a le...citeste mai mult
-
Cauze non-infectioase ale febrei
Febra reprezinta cel mai comun semn clinic intalnit atat in randul pacientilor spitalizati, cat si in randul pacientilor ce se prezinta in ambulator pentru diverse alte probleme. Febra, desi caracteristica bolilor infectioase, poate fi prezenta in numeroase alte patologii...citeste mai mult
-
Rectocelul, slabirea peretelui vaginal - ce este si cum se trateaza?
Rectocelul este o patologie in care tesutul rectal si peri-rectal se slabeste, iar rectul ajunge sa proemine spre anterior. Rectul reprezinta partea inferioara a colonului (intestin gros), facand legatura dintre acesta si anus. Rectocelul este o patologie aproape exclusiv...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter