Clickmed
programare rapida la medic

Arnica (arnica montana)

Planta se intalneste in zonele de munte, de unde si denumirea ei. Prefera climatul umed si racoros si infloreste din luna iunie pana in august. Florile sunt de culoare galbena.

Sunt utilizate in scop medicinal dar si cosmetic, florile fara codite (rareori radacinile sau restul plantei). Se recolteaza in momentul infloririi. arnica montana are in componenta siliciu in cantitati mari, camfor, kaliu, calciu, taninuri. Florile contin ulei volatil, colina, alcooli triterpenici si substante colorate.

Principiile active din flori au proprietati antiinflamatorii, antiseptice, cicatrizante si antifungice. Sub forma de uleiuri eterice are rol antiinflamator si dezinfectant.

Uz intern:

- florile - pneumopatii, bronsite, tuse convulsiva, cistite, pielonefrite, retentie urinara, hemoragii uterine - sub forma de tinctura, laringite - sub forma de gargara, greata, boli ale sistemului nervos, astenie, arterioscreloza, miocardita, boli reumatismale, parazitoza, tabagism, dizenterie.

Utilizarea interna trebuie sa faca precaut si doar la recomandarea medicului intrucat poate cauza iritabilitate gastrointestinala dar si hipertensiune arteriala.

Uz extern:

- florile - echimoze, acnee, furunculoza, leucoree, rani sau abcese a caror vindecare este dificila, cicatrici cheloide, contuzii si alte traumatisme, arsuri, dar si utilizari cosmetice.

Contraindicatii:

- Se recomanda utilizarea plantei doar la recomandare medicala, intrucat consumul de arnica montana poate cauza iritatii, varsaturi, gastroenterite, ameteala, palpitatii, hipertensiune sau chiar paralizia centrilor nervosi.. Planta nu se administreaza femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.

Citeste si

Arhiva
  • Semne si simptome in caz de hemofilie Semne si simptome in caz de hemofilie

    Hemofilia este o afectiune rara a sangelui caracterizata prin afectarea procesului normal de coagulare pe fondul deficientei factorilor de coagulare. In cazul persoanelor diagnosticate cu hemofilie, sangerarea aparuta dupa o rana deschisa este prelungita comparativ cu o...citeste mai mult

  • Metode de screening ale cancerului bucal Metode de screening ale cancerului bucal

    Screening-ul cancerului bucal sau oral reprezinta metoda de a identifica semnele de cancer la nivelul cavitatii bucale din timp, atunci cand boala este inca in stadiu incipient. Prin examinarile si consulturile de tip screening sunt prevenite numeroase complicatii si se...citeste mai mult

  • Halucinatiile auditive Halucinatiile auditive

    Halucinatiile auditive reprezinta voci sau sunete pe care o persoana le aude, dar care de fapt nu exista. Toate sunetele, zgomotele si vocile pe care le aude pacientul par reale, insa nu sunt. Halucinatiile auditive pot fi percepute precum un sunet din urechi, de pe...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter