Coronavirus Update

Valtrex, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Valtrex, comprimate

Indicatii
Valtrex este indicat pentru tratamentul herpesului zoster (vezicule). Valtrex accelereaza disparitia durerii: reduce durata episodului si proportia pacientilor cu durere asociata herpesului, care include atit neuralgia acuta, cat si cea post-herpetica.

Doze si mod de administrare
Dozajul la adulti: Pentru tratamentul herpesului zoster se recomanda 1000 mg valtrex de trei ori pe zi, timp de 7 zile. Dozajul la copii: Nu exista date disponibile. Dozajul la persoane in virsta: Modificarea dozajului nu este necesara decat daca functia renala este semnificativ afectata (vezi "Dozajul in afectarea renala"). hidratarea adecvata trebuie mentinuta. Dozajul in afectiuni renale: Doza de Valtrex trebuie modificata la pacientii cu afectare semnificativa a functiei renale, dupa cum urmeaza:

Clearanceul Creatininei

Doza de Valtrex
15-30 ml/min
1000 mg de trei ori pe zi
< 15 ml/min
1000 mg o data pe zi


La pacientii hemodializati cu un clearance al creatininei mai mic decat 15 ml/min, doza de Valtrex recomandata se va administra numai dupa ce hemodializa a fost efectuata. Dozajul in afectiuni hepatice: Modificarea dozei nu este necesara la pacientii cu ciroza usoara sau moderata (functia de sinteza hepatica mentinuta). Datele farmacocinetice la pacientii cu ciroza hepatica avansata (functia de sinteza hepatica afectata si dovezi de sunt porto-sistemic) nu indica necesitatea ajustarii dozelor, cu toate ca experienta clinica este limitata. Dozajul la grupe speciale de pacienti: Nu se recomanda un dozaj specific. Monitorizare: Nu este necesara monitorizare. Instructiuni pentru utilizare: Nu exista instructiuni speciale.

Compozitie
Tablete filmate, albe, biconvexe, elongate, marcate valtrex si 500, fiecare continind 500 mg valaciclovir sub forma de valaciclovir hidroclorid (556 mg).
Alti constituenti: celuloza microcristalina, crospovidone, povidone K9C, stearat de magneziu, silica coloidala anhidra, concentrat culoare alba, carnauba vax si acid verde briliant BS E142.

Actiune terpaeutica
Clasa farmacoterapeutica: Valaciclovir, produs antiviral, este esterul L-valina al Aciclovirului. aciclovir este un analog nucleozidic al purinei (guanina).La om, valaciclovir este rapid si aproape complet transformat in aciclovir probabil de enzime ca valaciclovir hidrolaza. aciclovir este un inhibitor specific al virusului herpetic cu activitate in vitro impotriva virusului herpes simplex (hsv) tip 1 si 2, virusului varicela zoster (VZV), citomegalovirului (cmv), virusului epstein-barr (EBV) si virusului herpes uman 6 (HHV-6). aciclovir inhiba sinteza adn-ului virusului herpetic imediat ce a fost fosforilat la forma activa trifosforica. Prima etapa a fosforilarii necesita actiunea unei enzime specifice virusului. In cazul virusurilor hsv, VZV si EBV aceasta enzima este timidinkinaza virala (TK), care este singura prezenta in celulele infectate cu virus. Selectivitatea este mentinuta la CMV prin fosforilare, cel putin in parte, fiind mediata prin fosfotransferaza genelor producatoare de UL97. Aceasta conditie pentru activarea aciclovir de catre o enzima specific virala, explica pe larg selectivitatea sa unica. Procesul de fosforilare este completat (conversia de la mono- la trifosfat) de kinaza celulara. aciclovir trifosfat inhiba competitiv polimeraza adn-ului viral si incorporarea nucleozidului sau analog determina intreruperea lantului, oprirea sintezei adn-ului viral si astfel blocarea replicarii virale. monitorizarea clinica a virusurilor de la pacientii care folosesc aciclovir in scop terapeutic sau profilactic, a relevat faptul ca virusii cu sensibilitate redusa la aciclovir sunt extrem de rari la cei imunocompetenti si sunt rar descoperiti la indivizii sever imunocompromisi (ex. la pacienti cu transplant de organe sau de maduva, la cei ce fac chemoterapie pentru boli maligne si cei infectati cu hiv). rezistenta este determinata de fenotipul deficitar al timidin-kinazei, rezultat la un virus care este profund dezavantajat in gazda sa naturala. Rar, reducerea sensibilitatii la aciclovir a fost descrisa ca un rezultat al alterarii subtile a timidinkinazei virale sau a adn polimerazei. Virulenta acestor variante seamana cu cea a tulpinii salbatice de virus.
Proprietati farmacocinetice:dupa administrarea orala, valaciclovir este bine absorbit si rapid transformat in aciclovir. Aceasta transformare este probabil mediata de o enzima izolata din ficatul uman, de tipul valaciclovir hidrolaza. Dupa o singura doza de 1000 mg valaciclovir concentratia maxima plasmatica este de 25 mM (5,7 mcg/ml), la un interval de 1,75 ore dupa administrare. Biodisponibilitatea Aciclovirului din valaciclovir este de 54% si nu este afectata de alimentatie. Concentratia maxima de valaciclovir este de doar 4% din concentratia Aciclovirului dupa administrarea unei doze de 1000 mg, dupa un timp de 30-60 minute si va fi dupa 3 ore sub concentratia masurabila. Profilele farmacocinetice ale valaciclovir si aciclovir sunt similare dupa doze unice sau multiple. Legarea valaciclovir de proteinele plasmatice este foarte scazuta (15%). Timpul de injumatatire plasmatic al Aciclovir dupa doze unice sau multiple de valaciclovir este de 3 ore. Mai putin de 1% din doza de valaciclovir administrata este eliminata urinar. Valaciclovir este eliminat in principal ca Aciclovir si ca metabolit al Aciclovir, 9-carboximetoximetilguanina (CMMG), in urina.
Caracteristic la pacienti: herpesul zoster nu afecteaza semnificativ farmacocinetica valaciclovir si aciclovir dupa administrarea orala de valtrex.

Contraindicatii
Valtrex este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la valaciclovir, aciclovir sau orice alt component al tabletei.

Prevenirea transmiterii herpesului genital altor persoane
Daca luati Valtrex pentru tratamentul sau prevenirea herpesului genital sau daca ati avut in trecut herpes genital trebuie sa practicati in continuare sexul protejat, incluzand utilizarea prezervativelor. Este important sa preveniti transmiterea infectiei altor persoane. Daca aveti vezicule sau ulceratii in zona genitala, nu trebuie sa faceti sex.

Sarcina si alaptarea
De regula, Valtrex nu este recomandat in timpul sarcinii. Daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida sau daca planuiti sa ramaneti gravida, nu luati Valtrex fara sa discutati cu medicul dumneavoastra. in timpul sarcinii sau alaptarii medicul dumneavoastra va evalua beneficiul adus dumneavoastra de tratamentul cu Valtrex, comparandu-l cu riscul pentru copilul dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Valtrex poate provoca reactii adverse care afecteaza capacitatea de a conduce. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje decat daca sunteti sigur ca nu sunteti afectat

Masuri de precautie
Utilizarea la pacientii in virsta: modificarea dozei nu este necesara la pacientii in virsta numai daca functia renala este serios afectata. hidratarea adecvata trebuie mentinuta. Utilizarea in afectiuni renale: Doza de Valtrex trebuie modificata la pacientii cu afectare semnificativa a functiei renale (vezi dozajul in afectiuni renale).
Mutagenicitate: rezultatul testelor de mutagenicitate in vitro si in vivo indica faptul ca valaciclovir nu pare sa prezinte un risc genetic pentru oameni.
Carcinogenicitate: Valaciclovir nu este carcinogenetic in testele biologice efectuate pe soareci si sobolani.
Teratogenicitate: Valaciclovir nu este teratogenic la soareci si iepuri. Administrarea subcutanata de valaciclovir in studii internationale omologate nu a produs efecte teratogenice la soareci si iepuri. In studii aditionale la soareci, anormalitati fetale au fost observate la doze subcutanate ce determinau nivele plasmatice de 100 mcg/ml si toxicitate materna.
Fertilitate: Valaciclovir nu afecteaza fertilitatea la soarecii masculi sau femele care au primit tratament oral.
Graviditate: nu exista date despre folosirea Valtrex in sarcina. Valtrex se va administra in sarcina doar daca potentialul beneficiu pentru mama este mai mare decat posibilul risc pentru fat. In studii prospective nu s-a observat o crestere a incidentei defectelor de nastere la aproximativ 300 femei expuse la Aciclovir pe cale sistemica (majoritatea dozelor orale erau de 800 pana la 1000 mg pe zi) in cursul primului trimestru de sarcina, in comparatie cu incidenta la nivelul populatiei generale. Defectele raportate au aratat ca nu exista o etiologie comuna. Dupa administrarea de Valtrex 3000 mg zilnic, suprafata acoperita de Aciclovir sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp (AUC) este de aproximativ 4 sau 5 ori mai mare decat cea rezultata in urma administrarii de Aciclovir oral 800-1000 mg pe zi.
Sarcina si alaptare: nu exista date disponibile despre excretia Valaciclovir in laptele matern. Se recomanda precautie daca Valtrex este administrat la femeia gravida. Aciclovir a fost detectat in laptele matern in concentratii de 0,6-4,1 ori comparativ cu concentratia plasmatica. Se estimeaza ca in urma administrarii a 200 mg Zovirax de 5 ori pe zi, concentratia plasmatica stabila maxima este 3,1 mMol (0,7 mcg/ml). Aceasta poate potential supune fatul la o concentratie de 1 mg/zi. Cu toate acestea Zovirax este utilizat pentru tratamentul herpesului simplex neonatal la doza intravenoasa de 30 mg/kg corp/zi.
Conducerea autoturismelor: nu sunt necesare precautii speciale.
interactiuni medicamentoase:
Nu au fost identificate interactiuni clinice semnificative. Cimetidina si probenecidul cresc concentratia plasmatica de Aciclovir in raport cu timpul, prin reducerea eliminarii renale, cu toate ca o ajustare de doza nu este necesara, datorita indexului terapeutic mare al Aciclovirului. Alte medicamente, care afecteaza fiziologia renala, pot afecta nivelele plasmatice de Aciclovir.

Reactii adverse
Valtrex a fost bine tolerat in timpul studiilor clinice cand a fost utilizat pentru tratamentul herpesului zoster. Cele mai obisnuite reactii adverse au fost durerea de cap de intensitate medie si greata, dar acestea au fost raportate intr-o proportie similara la pacientii tratati cu valaciclovir, Aciclovir si placebo. Au fost raportate insuficienta renala, anemie hemolitica microangiopatica si trombocitopenie (uneori in combinatie) la pacientii sever imunocompromisi care au primit doze mari (8 g pe zi) de valaciclovir pentru perioade lungi de timp in cursul studiilor clinice. Aceste constatari au fost observate si la pacientii netratati cu valaciclovir dar care prezentau aceleasi conditii concurente.
Supradozare:
Semne si simptome: in prezent nu exista date disponibile despre supradozarea cu Valtrex. Doze pana la 2000 mg administrate de 4 ori pe zi pentru perioade lungi de timp ( >12 luni) au fost bine tolerate in cadrul studiilor clinice de pacientii cu alt diagnostic decat herpes zoster. O doza unica intravenoasa (pana la 80 mg/kg corp) in urma administrarii neadecvate a 15 g Valtrex nu a avut efecte adverse. Masuri: in cazul aparitiei de simptome in urma supradozajului cu Valtrex, scaderea concentratiei sanguine se poate face prin hemodializa.

Alte informatii: reactiile adverse la pacientii care folosesc Zovirax sunt rare. Cele mai comune reactii adverse sunt rashul cutanat si usor disconfort gastrointestinal, iar la pacientii cu afectiuni renale sau alti factori predispozanti, reactii neurologice reversibile (ex. confuzie si ameteala). La pacientii cu infectie HIV, caracteristicile farmacocinetice si de dispozitie, dupa administrarea orala a unei doze unice si multiple de 1000 mg sau 2000 mg valaciclovir sunt nealterate comparativ cu subiectii sanatosi.

Pastrare
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Nu utilizati Valtrex dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 30`C. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Ce contine Valtrex
Substanta activa este valaciclovir. Fiecare comprimat contine valaciclovir 500 mg (sub forma de clorhidrat de valaciclovir). Celelalte componente sunt: Nucleu Celuloza microcristalina Crospovidona Povidona Stearat de magneziu Dioxid de siliciu coloidal anhidru Film Hipromeloza Dioxid de titan Macrogol 400 Polisorbat 80 Ceara Carnauba Cum arata Valtrex si continutul ambalajului Comprimatele de Valtrex sunt ambalate in cutii cu blistere din clorura de polivinil/Al. Comprimatele Valtrex de 500 mg sunt disponibile in cutii care contin 10, 24, 30, 42, 90 sau 112 comprimate filmate. Comprimatele sunt filmate, biconvexe, alungite, de culoare alba, cu un nucleu de culoare alba pana la aproape alba, marcate cu “GX CF1” pe una dintre fete.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata The Wellcome Foundation Limited Glaxo Wellcome House, Berkeley Avenue Greenford, Middlesex, UB6 0NN Marea Britanie Fabricanti GlaxoSmithkline Pharmaceuticals S.A. Ul. Grunwaldzka 189, 60-322 Poznan, Polonia 6 Glaxo Wellcome S.A. Avenida de Extremadura 3, 09400 Aranda de Duero, Burgos, Spania

Acest medicament a fost autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale: Austria, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Estonia, Finlanda, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie: Valtrex. Germania: Valtrex S 250 mg, Valtrex Franta, Belgia, Danemarca, Italia, Luxemburg, Olanda: Zelitrex.

Acest prospect a fost aprobat in Mai 2012.


Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Comunitate

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter