Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tysabri, solutie perfuzabila

Publicat la data de: 03 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Tysabri, solutie perfuzabila

Ce este Tysabri?
Tysabri este un concentrat pentru solutie perfuzabila (picurare in vena). Acesta contine substanta activa natalizumab.

Indicatii clinice
Tysabri se utilizeaza in tratamentul sclerozei multiple (SM). Este utilizat in tipul de SM cunoscut sub numele de „recurent-remisiva”, cand pacientul are atacuri (episoade recurente), urmate de perioade asimptomatice (remisiuni). Este utilizat cand boala este:
- foarte activa in ciuda tratamentului cu beta-interferon (un alt tip de tratament utilizat in SM)
- severa si cu ritm rapid de agravare.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Mod de administrare

Tratamentul cu Tysabri trebuie inceput si supravegheat de un medic cu experienta in tratamentul afectiunilor sistemului nervos si care are acces la un tip de aparat de scanare, denumit aparat de imagistica prin rezonanta magnetica (rmn). v Tysabri se administreaza ca o perfuzie cu durata de o ora, o data la patru saptamani. Pentru ca perfuzia poate determina o reactie alergica, pacientul trebuie monitorizat in timpul administrarii perfuziei si timp de o ora dupa aceasta. Daca dupa sase luni nu exista un beneficiu clar pentru pacient, medicul va trebui sa reevalueze tratamentul.

Actiune
Substanta activa din Tysabri, natalizumab, este un anticorp monoclonal. Un anticorp monoclonal este un anticorp (un tip de proteina) care a fost conceput pentru a recunoaste si a se lega de o anumita structura (denumita antigen) care se regaseste pe anumite celule din organism. Natalizumabul a fost conceput sa se lege de o anumita parte dintr-o „integrina”. Aceasta se gaseste pe suprafata celor mai multe leucocite (globulele albe din sange, care sunt implicate in procesul inflamator).

Scleroza multipla este o boala a nervilor, in care inflamatia distruge stratul protector ce inconjoara celulele nervoase. Prin blocarea integrinei, natalizumabul blocheaza trecerea leucocitelor din sange in creier. Acest lucru reduce inflamatia si leziunile nervoase produse de SM.

Efecte secundare si contraindicatii

Pacientii, ingrijitorii si medicii trebuie sa fie informati ca Tysabri poate fi asociat cu infectii.

Cele mai frecvente efecte secundare:

- infectii de tract urinar (infectiile structurilor prin care trece urina),
- nazofaringita (inflamatia nasului si gatului),
- urticaria (eruptie cutanata),
- cefaleea,
- ameteala,
- varsaturile, greata (senzatie de rau),
- artralgia (durere articulara),
- frisonul (tremuraturile),
- pirexia (febra),
- fatigabilitatea (oboseala).

Tysabri nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la natalizumab sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Tysabri nu trebuie administrat cu beta-interferon sau glatiramer acetat (alte medicamente de lunga durata pentru SM). De asemenea, nu trebuie administrat pacientilor cu cancer (cu exceptia unui tip de cancer de piele denumit carcinom bazocelular) sau persoanelor sub 18 ani.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Peritonita bacteriana spontana

  Ce sunt peritonitele Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt...citeste mai mult

 • Peelingul chimic

  Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului,...citeste mai mult

 • Primul ajutor in cazul febrei la copii

  Ce este febra Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare...citeste mai mult

 • Tratamentul febrei la copii

  Generalitati Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare este...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

 • Tysabri, solutie perfuzabila

  Am facut prima perfuzie cu Tysabri. A doua zi dupa perfuzie - simt o ameteala mai puternica si o durere la nivelul coapsei stangi (piciorul afectat de sm este stangul)/ Sunt reactii normale ?

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter