Coronavirus Update

Dexamethasone cu neomicin, solutie oftalmica

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 19 Aprilie 2021

Informatii prospect Dexamethasone cu neomicin, solutie oftalmica

Compozitie
1 ml solutie oftalmica si auriculara contine: Dexamethazona Phosphate (sare de sodiu) 1 mg. Neomicina (sare de sulfat) 3,5 mg

Actiune terapeutica
Produsul este o solutie combinata de antibiotic si corticosteroid pentru uz local, folosita in unele afectiuni ale polului anterior al globului ocular si ale conductului auditiv extern. Acest colir combina efectul antiinflamator al dexamethazonei cu efectul bactericid al neomicinei, permitand astfel un tratament eficient al afectiunilor mentionate.

Indicatii

Afectiuni oculare -Afectiuni ale polului anterior al ochiului complicate cu infectii cu germeni sensibili la neomicina: keratite superficiale; keratite profunde; herpes zoster oftalmic (a nu se utiliza in herpes simplex); conjunctivite (alergice, catarale) si iridociclite nepurulente; irite; ulceratii marginale recidivate; leziuni corneene; alergii palpebrale; blefarite catarale, nepurulente si alergice; terapie antiinflamatorie postoperator. Prin atenuarea leziunilor inflamatorii din uveitele anterioare, glaucomul secundar uveitelor poate fi controlat indirect prin administrarea colirului oftalmic. tratamentul nu va fi prelungit in mod nejustificat si in acest timp presiunea intraoculara va fi tinuta sub observatie.
Afectiuni otice-  Afectiuni ale conductului auditiv extern cand sunt complicate cu suprainfectii cu germeni sensibili la neomicina. Este de asemenea indicat in tratamentul local al neurodermatitei, dermatitei seboreice, eczemei si otitei externe (daca timpanul este intact).

Mod de administrare

Doza adecvata va fi stabilita de medic. Durata tratamentului depinde de tipul de leziune si poate fi de la cateva zile la cateva saptamani, in functie de raspunsul terapeutic. Recidivele, mai dese in leziunile cronice, in general raspund la tratament.
Administrare oftalmica: Se instileaza 1 - 2 picaturi de colir Dexamethasone cu Neomycin in sacul conjunctival la fiecare ora in timpul zilei si la 2 ore in timpul noptii, ca tratament de inceput. Cand apare raspunsul favorabil doza se reduce la o picatura la 4 ore. In timp se reduce doza la 1 picatura de 3 - 4 ori pe zi, aceasta fiind suficienta pentru suprimarea simptomatologiei.
Administrare otica: Se curata meticulos canalul auricular si se usuca. Se instileaza solutia direct in canalul auricular prin intermediul unui picurator. Doza initiala recomandabila este de 3 - 4 picaturi de 2 - 3 ori pe zi. Cand se obtine un raspuns favorabil doza se reduce progresiv. Daca se prefera, se poate folosi si un tampon imbibat cu o solutie de Dexamethasone cu Neomycin. Se mentine tamponul umed si se inlocuieste dupa 12 - 48 ore. Tratamentul poate fi repetat de cate ori este necesar, la recomandarea medicului.

Contraindicatii

Infectii oftalmice cu microbacterii, viroze ca: varicela, herpes simplex incipient si stadiile acute incipiente ale majoritatii afectiunilor virale corneene si conjunctivale; infectii acute purulente ale conjunctivei si pleoapelor produse de germeni rezistenti la neomicina; daca se suspecteaza infectii fungice oftalmice sau auriculare, perforari ale timpanului sau la pacientii cu antecedente de sensibilizare la oricare dintre componentele solutiei; utilizarea acestei combinatii este in general contraindicata dupa extragerea unui corp strain corneean.

Precautii
Ca toti corticosteroizii, Dexamethazona poate masca, activa sau intensifica infectiile. Daca raspunsul la acest tratament nu este prompt, se va intrerupe administrarea pana cand infectiile pot fi oprite adecvat prin alte masuri. Fiecare substanta poate sa produca ocazional sensibilitate cutanata, iar daca se observa reactii ce pot indica o astfel de sensibilitate, tratamentul trebuie intrerupt. Ca si la alti corticosteroizi, cresterea tensiunii intraoculare poate urma unui tratament prelungit (1-2 saptamani sau mai mult) cu dexamethazona local; deoarece cresterea tensiunii intraoculare poate conduce la pierderea vederii, administrarea locala a dexamethazonei trebuie facuta numai sub control tonometric adecvat, in special la pacientii cunoscuti cu glaucom actual sau in antecedente.

sarcina si alaptare
Siguranta unui tratament local cu steroizi, intensiv sau prelungit nu este certa.

Reactii adverse
Daca apar simptome neobisnuite se va consulta imediat medicul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Asistenta medicala a prescolarilor,...

  Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

 • Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor Cum sa ne protejam ochii in sezonul...

  Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura, simtim...citeste mai mult

 • Ambliopia Ambliopia

  Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult

 • Orjeletul si Salazionul Orjeletul si Salazionul

  Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult

Comunitate

 • Tratament injectabil cu Dexamethasone

  AM primit tratament pentru ”Otită seroasă”, printre care si injectabil 3 fiole(1/zi) de Dexamethasone Sodiu Phosphate.La inceputul lunii august am facut 3 injectii(1/zi) iar in septembrie am mai facut 2 injectii(1/zi) cu acelasi medicament ptr aceiasi afectiune ce a recidivate.ESTE bine sa...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter