Otita medie supurata

Publicat la data de: 13 Iunie 2007

Consiliul Biritanic pentru Cercetarea Medicala a comandat studiul TARGET, cu scopul de a investiga cauzele, consecintele si tratamentul afectiunilor urechii medii la copil, otita medie supurata (OMS) ocupand un loc central. Studiul a fost finalizat in 2004, iar rezultatele au dus la clarificarea protocolului de practica in cazul otitei medii exudative.
90% dintre pacientii cu otita medie supurata (OMS) se vindeca spontan in 6 saptamani. OMS persistenta tratata cu un antibiotic cu spectru larg pentru inca 6 saptamani se vindeca in circa o treime din cazuri. Cazurile de OMS refractara necesita consult de specialitate pentru eventuala introducere a unui aerator transtimpanic, cu sau fara adenoidectomie.
Antihistaminicele, decongestionantele topice sau sistemice, corticosteroizii si betahistina pot ameliora simptomatologia, dar nu influenteaza sechelele pe termen lung.
Tubul de ventilare se mentine pe loc timp de 6-9 luni, dupa care se elimina, de obicei, spontan. 90% dintre copii raman vindecati definitiv dupa aceea, iar 10% vor necesita reinsertia tubului. Daca interventia trebuie efectuata si a treia oara, se recomanda inserarea unor tuburi permanente – permaventuri sau tuburi in forma de T – mentinute pe loc pana la pubertate.
Parintii vor sa stie daca un copil cu tubusoare Diabolo poate merge la inot. Raspunsul este ca inotul la suprafata, la presiune atmosferica nu determina patrunderea apei in tub. Pentru prevenirea suprainfectiei la locul inserarii se recomanda folosirea unor dopuri pentru urechi, fie universale, fara prescriptie, fie personalizate la un centru de audiologie.
Inotul la adancime, chiar si cu dopuri de urechi, poate fi problematic, iar parintii sunt sfatuiti sa-i comunice instructorului de inot al copilului ca acesta nu are voie sa culeaga obiectele de pe fundul bazinului. Suprainfectia se intalneste, totusi, in 4% dintre cazuri, dar aceasta raspunde la antibiotice topice administrate timp de 4 saptamani. De asemenea, trebuie evitate apele contaminate. Alte complicatii rare sunt infundarea tubului, persistenta perforatiei dupa eliminarea tubului si timpanoscleroza, desi aceasta din urma are o incidenta minima in comparatie cu aceea determinata de OMS neglijata.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Afectiuni care raspund cel mai bine la tratamentul homeopat Afectiuni care raspund cel mai bine...

    Generalitati Durerile cronice de cap, bronsitele, infectiile ORL, tulburarile comportamentale, bolile cronice cardiace, cele digestive, dar si cele de ficat raspund cel mai bine la tratamentul homeopat. Mai mult, acest tratament poate fi asociat fara nicio problema...citeste mai mult

  • Beneficiile tratamentelor cu aerosoli marini Beneficiile tratamentelor cu aerosoli...

    Generalitati Aerosolii sunt particule de dimensiuni microscopice, care se obtin prin combinarea unui mediu gazos fie cu o substanta solida, fie cu una lichida. Aerosolii prezinta multe beneficii, printre care amintim: afectiuni pulmonare - traheite, bronsite,...citeste mai mult

  • 7 motive pentru care ne trezim obositi 7 motive pentru care ne trezim obositi

    Generalitati Atunci cand o persoana nu doarme, stie de ce este obosita. Dar care ar fi cauza oboselii, durerii sau starii de rau general, de slabiciune, cateva ore mai tarziu? Este important sa se cunoasca problemele care tulbura somnul intrucat daca acestea nu...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Coronavirus Update