Clickmed
programare rapida la medic

Colazal, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Colazal, capsule

Actiune terapeutica
Agent anticolita ulcerativa. Ajunge intact in colon unde este clivat de bacterii. Mecanismul exact nu este cunoscut dar medicamentul actioneaza local pentru a diminua inflamatia prin blocarea producerii de metaboliti ai acidului arahidonic in colon. absorbtia este scazuta si variabila. Metabolitii si forma originala se elimina in principal prin fecale.

Indicatii

Tratamentul colitelor ulcerative usoare spre medii.

Mod de administrare

Capsule: Trei capsule de 750 mg de 3 ori/zi (doza totala zilnica de 6,75 g) timp de 8 saptamani. Unii pacienti necesita un tratament de 12 saptamani sau mai putin. Un tratament de peste 12 saptamani nu a fost asociat cu o eficienta mai mare.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la salicilati, la componenti ai capsulei medicamentului, sau la metabolitii balsalazidului.

Precautii
Utilizati cu precautie la pacientii cunoscuti cu disfunctie renala, cu boli renale in antecedente, si in timpul lactatiei. La cei cu stenoza pilorica se poate prelungi retentia gastrica a capsulei balsalazidului. Siguranta si eficacitatea administrarii nu au fost determinate la copii.
Observatii pentru pacient – familie
Luati conform prescriptiei (3 capsule de 3 ori/zi) pentru a controla peristaltismul intestinal. Folositi metode contraceptive eficiente si evitati terapia in caz de sarcina. Poate apare cefalee, greturi si varsaturi, diaree, durere abdominala si fatigabilitate; anuntati daca persista. Anuntati aparitia durerilor abdominale prelungite, ingalbenirea ochilor sau a tegumentelor deoarece medicamentul poate provoca toxicitate hepatica. Respectati programul testelor de sange si al examenelor de colon.
Evaluarea si controlul terapiei
Investigati caracterul si frecventa scaunelor. Evaluati zgomotele intestinale, distensia, durerea si sensibilitatea abdominala. Monitorizati HLG, testele functionale hepatice si renale.

Reactii adverse
Gastro-intestinale: greturi si varsaturi, diaree, hemoragii rectale, dispepsie, scaune frecvente, constipatii, crampe, colita ulcerativa agravata, diverticuloza, durere epigastrica, incontinenta fecala, gastroenterite, giardioza, glosita, hemoroizi, melena, neoplazie benigna, pancreatite, stomatite ulceroase.
SNC: cefalee, insomnie, ameteli, afazie, disfonie, mers anormal, hipertonie, hipoestezie, pareze, spasm generalizat, tremor, anxietate, depresie, nervozitate si somnolenta.
Cardiovasculare: bradicardie, tromboza venoasa profunda, hipertensiune, palpitatii, pericardite.
Respirator: infectii respiratorii, rinite, faringite, sinuzite, bronhospasm, dispnee, hemoptizie.
Dermatologic: alopecie, angioedem, dermatite, eritem nodos, rash eritematos, prurit, prurit anal, psoriazis, ulceratii cutanate.
Hematologic: anemie, eozinofilie, granulocitopenie, leucocitoza, leucopenie, limfadenopatie, limfopenie, hemoragie, trombocitopenie.
Genito-urinare: disfunctii menstruale, hematurie, nefrita interstitiala, poliurie, piurie.
Musculoscheletal: mialgie, artrita, artropatie.
Otic: otalgii, infectii otice, acufene.
Manifestari generale: fatigabilitate, febra, mialgie, stari pseudogripale, infectii virale, astenie.
Diverse: epistaxis, disfunctie hepatica, abcese, infectii, candidoza, parosmii, dureri toracice.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter