Coronavirus Update

Betadine, ovule

Publicat la data de: 10 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Betadine, ovule

Ce este Betadine, ovule si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ovule: vaginite acute si cronice, infectii mixte, specifice si nespecifice (Gardnerella, Trichomonas, Candida). Pregatirea preoperatorie. Solutie: dezinfectia pielii si mucoaselor; tratamentul plagilor aseptice, infectiilor cutanate bacteriene si fungice; dezinfectia preoperatorie corporala totala sau partiala.

Sapun: dezinfectia mainilor; igiena personalului medical si auxiliar; in laboratoare dupa contactul cu exsudate si secretii; asepsia preoperatorie a mainilor.

Unguent: arsuri, rani septice si aseptice, ulcere trofice, escare si alte infectii cutanate si dermatoze suprainfectate.

Mod de administrare

Un ovul pe zi, 7-14 zile, profund in vagin, seara la culcare; se pot administra 2 ovule/zi si pentru o perioada mai lunga. Preoperator, un ovul pe zi, cateva zile inainte de operatie. Solutia nediluata, sau in dilutie de 1/10 in functie de aplicatie. Pentru trat. ranilor, arsurilor, infectiilor cutanate si ale mucoaselor - dilutie 1/10; pentru baile preoperatorii - dilutie 1/100 (expunere minimum 2 minute). Dilutiile se prepara ex tempore. sapunul se foloseste numai nediluat; pentru practica medicala curenta 5 ml, minim 1 minut, cu clatire abundenta cu apa calda; preoperator 10 ml timp de 2,5 minute; operatia se repeta dupa spalarea abundenta a mainilor cu apa sterila (in total 20 ml polividona 5 min). Unguentul: pe tegumente curate si uscate.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Alergie la iod, hipertiroidie, dermatita herpetiforma Duhring, inaintea tratamentului cu iod radioactiv; insuficienta renala grava; nou-nascuti.

Atentionari

Patologiile tiroidiene (hiperfunctii). Culoarea bruna a polividonei ii indica eficacitatea; diminuarea sau disparitia culorii indica scaderea activitatii antimicrobiene. Polividona se descompune sub influenta luminii sau la temperaturi mai mari de 40 de grade. Efectul antimicrobian se exercita la un pH 2-7. Nu se asociaza cu preparate topice enzimatice sau pe baza de mercur, sau cu alte antiseptice. Complexul PVP-iod este incompatibil cu agentii reducatori, sarurile alcaline si acizii. In cazul sapunului, se testeaza sensibilitatea in prealabil. Atentie la unguent in patologiile tiroidiene, la varstnici, la nou-nascuti, copii mici, gravide si in perioada alaptarii.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, mai ales urmatoarele.

- litiu; evitati utilizarea concomitenta;

- antiseptice care contin mercur, saruri de argint, taurolidina sau peroxid de hidrogen si solutie alcoolica de acid benzoic poate reduce efectul ambelor substante;

- spermicidele si medicamente administrate pe cale vaginala (antifungice, antitricomoniazice, antibacteriene, antiseptice, antiherpetice, preparate locale cu estrogeni); orice tratament local pe cale vaginala poate inactiva contraceptivul local.

Iodul absorbit prin pielea intacta sau lezata poate sa interfere cu rezultatele unor teste ale functiei tiroidiene.

Iod povidona poate determina rezultate fals pozitive la anumite teste diagnostice cum sunt: detectarea sangerarilor fecale oculte, sangelui in urina si determinarea glucozei in urina.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu utilizati Betadine timp indelungat in timpul trimestrului doi si trei de sarcina si in timpul alaptarii, deoarece poate afecta negativ copilul nenascut, respectiv sugarul.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Betadine nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Betadine poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Rare: reactii de hipersensibilitate cum sunt dermatite de contact manifestate prin modificari psoriaziforme, eritem, urticarie si vezicule. Daca apar astfel de reactii, tratamentul trebuie intrerupt. Iod povidona coloreaza pielea in brun, culoare care se elimina usor prin spalare cu apa.

Tulburari endocrine

Utilizarea prelungita si repetata de iod-povidona poate sa determine o supraincarcare cu iod, determinand afectarea tiroidei: hipotiroidism sau hipertiroidism, mai des la pacientii cu afectiuni tiroidiene preexistente.

La sugarii ai caror mame au fost tratate cu iod in timpul sarcinii au aparut hipotiroidism sau gusa neonatala (vezi punctul Sarcina si alaptarea).

Tulburari renale si ale cailor urinare

Afectarea functiei renale si insuficienta renala acuta.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Betadine, ovule

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Betadine dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la frigider (2 grade Celsius - 8 grade Celsius), in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este iod povidona. Un ovul contine iod activ 20 mg sub forma de iod povidona 200 mg.

- Celalalt component este macrogol 1000.

Ambalaj

Betadine se prezinta sub forma de ovule in forma de torpila, avand culoarea brun roscat. Este amabalat in cutii cu 2 folii din PVC/PE a cate 7 ovule.

Fabricant

Egis Pharmaceuticals PLC,
Matyas kiraly ut 65 Kormend H
-9900,
Ungaria

Acest prospect a fost revizuit in Martie 2015

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Donarea de ovule - proceduri medicale Donarea de ovule - proceduri medicale

  Generalitati Procesul de donare de ovule contine doua etape. In primul rand, are loc hiperstimularea ovariana, pe parcursul careia donatoarelor li se administreaza mai multe medicamente hormonale care stimuleaza ovarele pentru a produce mai multe ovule mature in...citeste mai mult

 • Extragerea ovulelor – Fertilizarea in vitro Extragerea ovulelor – Fertilizarea...

  Generalitati Extragerea ovulelor este un proces prin care ovulele femeii sunt indepartate de la nivelul ovarelor. Aceste ovule sunt amestecate apoi cu spermatozoizii pentru a facilita fertilizarea. Pentru a se putea face extragerea ovulelor, intai trebuie...citeste mai mult

 • Calculul ovulatiei Calculul ovulatiei

  Generalitati Ovulatia are loc atunci cand este eliberat din ovar un ovul matur, apoi este impins in trompa uterina si este pregatit pentru a fi fecundat. Mucoasa uterina se va ingrosa si va fi pregatita pentru ovulul fecundat. In cazul in care nu are loc conceptia,...citeste mai mult

 • Tot ce trebuie stiut despre sangerarile din timpul ovulatiei Tot ce trebuie stiut despre...

  Prezentare generala Sangerarile din timpul ovulatiei sau imediat dupa aceasta apar, in general, la jumatatea unui ciclu menstrual, atunci cand ovarul elibereaza un ovul. In zilele care duc la ovulatie, nivelul de estrogen creste constant, urmand ca dupa eliberarea...citeste mai mult

Comunitate

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter