Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ventricul cardiac

Fiecare dintre cele doua cavitati interne ale inimii, una la dreapta, alta la stanga, separate una de alta printr-un sept, septul interventricular si situate in fata auriculelor cu care comunica prin orificiile auriculoventriculare. Fiecare ventricul primeste sangele de la auriculul corespunzator si il arunca la fiecare sistola spre o artera: aorta pentru ventriculul stang, artera pulmonara pentru ventriculul drept.

Patologie
-
Cele doua ventricule cardiace asigura o functie de pompa: ele au misiunea sa ejecteze la fiecare sistola (perioada de contractie a inimii) continutul lor sangvin in circulatia lor respectiva.
- ventriculul drept, de forma triunghiulara, primeste sangele dezoxigenat care provine din auriculul drept, apoi este ejectat in timpul sistolei in artera pulmonara, spre plamani (mica circulatie).
- Ventriculul stang, mai mare decat cel drept si cu peretele mai gros, de forma ovala, primeste din auriculul stang sangele bogat in oxigen, apoi il ejecteaza in aorta, care se ramifica in toate organele nepulmonare (marea circulatie). Atunci cand este alterata functia de pompa a unui ventricul, se vorbeste de insuficienta ventriculara dreapta, stanga sau de insuficienta cardiaca globala, dupa caz.
- O insuficienra ventriculara dreapta poate rezulta dintr-o embolie pulmonara, dintr-o hipertensiune arteriala pulmonara sau dintr-o insuficienta respiratorie cronica.
- O insuficienra ventriculara stanga poate fi consecutiva unui infarct miocardic, unei valvulopatii mitrale, unei hipertensiuni arteriale sau a unei miocardiopatii.

Citeste si

Arhiva
 • Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace

  Activitatea electrica a inimii Inima, pompa care asigura circulatia sangelui in organism, este un organ musculos,  alcatuit din patru cavitati, doua superioare (atrii) si doua inferioare (ventricule). Fiecare atriu comunica cu ventriculul de aceeasi parte...citeste mai mult

 • Malformatii cardiace congenitale

  Generalitati Malformatiile cardiace congenitale sunt prezenta la circa 0.8-1% dintre nou nascutii vii si reprezinta malformatiile congenitale cele mai des intalnite la nou nascut. In Romania, in lipsa unei statistici exacte, nu se cunoaste numarul exact de copii...citeste mai mult

 • Insuficienta cardiaca cronica

  Generalitati Insuficienta cardiaca cronica este determinata de incapacitatea cordului de a asigura un debit de sange corespunzator necesitatilor metabolice ale organelor si tesuturilor. Functiile inimii pot fi diminuate in contextul unor afectiuni ale miocardului,...citeste mai mult

 • Stenoza Mitrala – abordare a patologiei valvulare cardiace

  Introducere Patologia valvelor cardiace pot fi impartite, din punct de vedere al fiziopatologiei, in patologii valvulare care obstructioneaza fluxul sanguin – stenoze valvulare (ex. stenoza mitrala, stenoza aortica, stenoza tricuspidiana, etc.) – si...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter