Clickmed
programare rapida la medic

Aritmia cardiaca la copii: Cauze, diagnostic si tratament

Actualizat la data de: 05 Iulie 2023
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Ce este aritmia cardiaca

Sus
Aritmia cardiaca la copii: Cauze, diagnostic si tratament

Aritmia reprezinta orice modificare a ritmului regulat si constant cardiac. Daca copilul dumneavoastra are aritmie, inima acestuia va bate prea repede sau prea incet sau va avea un ritm neregulat.

Aritmia poate fi rezultatul unei patologii organice precum un defect cardiac congenital sau poate fi consecinta unui factor extern. Inima copilului este mai sensibila in mod normal, ceea ce inseamna ca si actiuni precum efortul depus in timpul unui joc sau plansul pot declansa o aritmie.

Desi majoritatea aritmiilor sunt inofensive, unele dintre ele pot fi amenintatoare de viata. Tahicardia (frecventa cardiaca crescuta) sau bradicardia (frecventa cardiaca scazuta) vor afecta abilitatea de pompare a sangelui, avand efecte ulterioare asupra tuturor organelor din corp.

Cuprins articol

  1. Ce este aritmia cardiaca
  2. Fiziopatologie
  3. Tipuri
  4. Cauze
  5. Semne si simptome
  6. Metode de diagnostic
  7. Tratament
  8. Prognostic
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Fiziopatologie

Sus

Actiunea de pompa a inimii este intretinuta cu ajutorul functiei electrice cardiace. Curentul electric traverseaza o retea precisa din interiorul inimii, generand semnale transmise de la atrii (camerele superioare) la ventriculi (camerele inferioare).

Semnalul incepe in structura numita nodul sinoatrial, localizata in atriul drept. De acolo, acesta circula pana cand stimuleaza atriul stang si ajunge apoi in urmatoarea structura numita nodul atrioventricular. Din nodul atrioventricular, semnalul electric este transmis la cei doi ventriculi si stimuleaza contractia acestora. Din ventriculii contractati, sangele este pompat prin arterele principale catre plamani si restul organelor.

Atunci cand acest circuit functioneaza corect, ritmul cardiac este regulat si la o frecventa constanta. Orice intrerupere a circuitului duce la modificari de ritm si astfel se instaleaza aritmia.

Tipuri

Sus

Exista mai multe tipuri de aritmie, acestea fiind comune adultului si copilului. Pot fi grupate in 3 categorii principale: aritmii supraventriculare, ventriculare si bradiaritmii.

Aritmii supraventriculare

Aritmiile supraventriculare sau atriale includ:

Contractiile atriale premature sau extrasistolele atriale. Sunt batai atriale ce apar precoce.
Tahicardia supraventriculara: frecventa cardiaca este crescuta, ritmul e regulat si are originea in atrii.
Tahicardia paroxistica supraventriculara: o aritmie care apare prin reintrarea curentului electric prin nodul atrioventricular.
Fibrilatie atriala: multiple impulsuri electrice pornesc de la nivelul atriilor, insa din puncte diferite, ritmul fiind unul foarte neregulat.
Flutter atrial: aritmie cauzata de prezenta mai multor circuite atriale.
Sindromul Wolf-Parkinson-White este o patologie congenitala electrica, in care semnalul electric ajunge prea repede la ventricul, existand o cale accesorie, suplimentara de transmitere.

Aritmii ventriculare

Aritmiile ventriculare ce apar la copii includ:

Contractii ventriculare premature: batai cardiace ce apar precoce si au originea in ventriculi. Sunt mai frecvente si mai periculoase decat extrasistolele atriale.
Tahicardia ventriculara este o aritmie amenintatoare de viata, in care frecventa cardiaca este crescuta si ritmul este neregulat.
• Fibrilatia ventriculara: ritm dezorganizat, neregulat, potential letal pentru pacient.

Bradiaritmiile

Bradiaritmiile sunt aritmii ce evolueaza cu scaderea frecventei cardiace si pot avea ca si cauza o disfunctie a nodului sinoatrial sau un bloc cardiac: atrioventricular sau bloc de ramura, in care exista o discrepanta intre semnalul electric atrial si cel ventricular.

Cauze

Sus

Aritmiile apar ca rezultat al unor factori interni cardiaci, precum patologii ale muschiului cardiac (cardiomiopatii) sau defectele cardiace congenitale.

Factorii externi pot fi de asemenea cauze de aritmie la copii, chiar si in lipsa unor probleme interne structurale. Factorii externi includ infectii, dezechilibre electrolitice sistemice, febra, administrarea unor medicamente.

Semne si simptome

Sus

Recunoasterea simptomelor si semnelor de aritmie depinde de varsta copilului, precum si de atentia si intelegerea parintilor.

In timp ce copiii mai mari pot relata singuri anumite simptome, cei mici vor arata doar semne ca ceva nu este in regula, pe care parintii trebuie sa le identifice.

Unele dintrele simptomele comune ale aritmiilor includ: slabiciune generala, oboseala, palpitatii, senzatia de ameteala, lipotimie (lesin), paloare, durere toracica, alterarea starii de constienta pana la pierderea ei, puls slab sau accelerat, transpiratii, dificultati de respiratie, de alimentare, iritabilitate crescuta.

Metode de diagnostic

Sus

Medicul pediatru va avea nevoie de obtinerea unor date cat mai exacte in ceea ce priveste simptomele copilului, pe care le poate obtine fie de la copil cand acesta poate povesti, fie de la parinti sau apartinatori. Astfel este nevoie de atentia sporita a familiei la semnele si simptomele copilului.

Pentru a stabili diagnosticul, medicul va efectua si un examen fizic in care poate observa modificari tegumentare si modificari la auscultatia cardiaca. Acesta va recomanda cateva analize de sange pentru a exclude sau a confirma cauzele externe precum infectiile.

Electrocardiograma este examinarea paraclinica esentiala, intrucat aceasta ofera inregistrarea activitatii electrice cardiace intr-un mod rapid si neinvaziv.
Medicul pediatru poate consulta de asemenea un medic cardiolog pediatru, atunci cand este suspicionata prezenta unei patologii organice cardiace.

Daca copilul nu arata semne specifice pe elctrocardiograma, medicul va recomanda testarea prin holter-EKG, ceea ce inseamna ca va fi inregistrata o electrocardiograma timp de 12 sau 24 ore. Astfel se pot vizualiza modificari electrice ce apar mai rar sau care apar in special noaptea.

In functie de cauza suspicionata si de aritmia prezenta, copilul va avea nevoie si de alte investigatii eventuale. Acestea pot include testele electrofiziologice sau testul de efort.

Tratament

Sus

Multe dintre aritmiile intalnite la copii sunt izolate si inofensive, fara sa necesite tratament. In multe cazuri tratamentul vizeaza cauza externa: antipiretice pentru febra ce da tahicardie.

Atunci cand este nevoie de tratament, aritmia are cel mai probabil o cauza cardiaca organica. Optiunea optima de tratament pentru copilul dumneavoastra depinde de tipul aritmiei si de varsta acestuia.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos este utilizat frecvent, nefiind nevoie de asocierea altor terapii. Totusi, medicamentele antiaritmice au unele efecte adverse ce trebuie monitorizate atent.

Tratamentul invaziv are ca scop oprirea focarului aritmic, prin tehnici precum ablatie cu radiofrecventa sau implantarea de dispozitive cardiace.

Ablatia cu radiofrecventa

Ablatia cu radiofrecventa presupune cateterizarea cardiaca si aplicarea de energie in regiunea in care aritmia isi are originea, fiind un tratament frecvent a tahicardiilor supraventriculare.

Dispozitive implantabile

In ceea ce priveste dispozitivele implantabile, acestea pot fi de tip pacemaker sau defibrilator. Pacemaker-ul va stimula inima atunci cand se instaleaza bradicardia, iar defibrilatorul va da un soc intern cardiac atunci cand se instaleaza aritmii maligne cu risc de stop cardiorespirator.

Cardioversia si interventiile chirurgicale

Alte proceduri curative sunt cardioversia si interventiile chirurgicale. Cardioversia este o procedura de aplicare a unui curent electric extern, pentru a corecta o tahicardie neregulata si este o optiune buna de tratament pe termen scurt, in special in urgenta.

De asemenea, se pot utiliza interventii chirurgicale pentru a corecta fibrilatia atriala, insa acestea se utilizeaza in ultima instanta, cand procedurile minim invazive nu au efect.

Prognostic

Sus

Majoritatea aritmiilor la copii sunt inofensive si nu duc la probleme serioase de sanatate pe termen lung.

Aritmiile numite maligne, cu potential letal, sunt intradevar periculoase insa ele apar rar si chiar si acestea pot fi tratate cu succes. Prognosticul acestor pacienti este astfel unui favorabil, fiind influentat de cauza aritmiei si de rapiditatea de instaurare a tratamentului.

Concluzie

Sus

Aritmiile sunt afectiuni ale activitatii electrice cardiace si apar la copii aproape la fel de frecvent ca si la adulti. Majoritatea sunt tratabile si nu pun in pericol viata copilului, insa recunoasterea semnelor si apelarea la ajutor medical trebuie sa fie intotdeauna prompte.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/medical-professionals/pediatrics/news/pediatric-ventricular-arrhythmia-in-a-normal-heart/mac-20430754
https://www.childrenshospital.org/conditions/arrhythmia

https://www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/about-arrhythmia/types-of-arrhythmia-in-children
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2938490/


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate