Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Insuficienta cardiaca cronica

Actualizat la data de: 13 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati

Sus
Insuficienta cardiaca cronica Vezi galerie foto

Insuficienta cardiaca cronica este determinata de incapacitatea cordului de a asigura un debit de sange corespunzator necesitatilor metabolice ale organelor si tesuturilor. Functiile inimii pot fi diminuate in contextul unor afectiuni ale miocardului, (miocardita, infarct miocardic, boli degenerative ale fibrei miocardice) sau printr-o suprasolicitare de volum sau presiune.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de insuficienta cardiaca
  3. Tratament si profilaxie
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de insuficienta cardiaca

Sus

In functie de localizare si evolutie clinica sunt descrise diferite forme:
- Insuficienta cardiaca stanga este declansata de hipertensiunea arteriala, boli valvulare aortice (stenoza si insuficienta aortica), cardiopatii ischemice. Se manifesta clinic prin dispnee, fatigabilitate, palpitatii, iar pentru ameliorarea respiratiei, bolnavul ia o pozitie sezanda la marginea patului sau pe un scaun.
- Insuficienta cardiaca dreapta este data de stenoza mitrala, cordul pulmonar acut (tromboembolii) sau cronic (emfizem pulmonar), defectele valvulare congenitale (stenoza pulmonara). Se manifesta clinic prin marirea ficatului (hepatomegalie), umflarea (turgescenta) venelor gatului (jugulare) cianoza, edeme ale membrelor inferioare (picioare umflate).
- Insuficienta cardiaca globala cuprinde insuficienta ventricului stang (dispnee paroxistica, edem pulmonar), cat si a ventricului drept (ficat mare, edeme ale membrelor inferioare). Cel mai des insuficientele functionale ale ambilor ventriculi apar in infarctul miocardic, alterarile metabolice ale fibrei miocardice ca in avitaminoza B (beri-beri), hipotiroidismul sever.

Insuficienta cardiaca cronica se asociaza cu formele mai severe de scadere a apetitului, pierdere in greutate, denutritie, balonari abdominale.

Tratament si profilaxie

Sus

Tratamentul insuficientei cardiace consta in:

-tratament medicamentos specific, iar in absenta contraindicatiilor, preparatele folosite apartin urmatoarelor clase: betablocante, IECA sau sartani, diuretice, antagonistii receptorilor de aldosteron, ivabradina, tonicardicardiace, gliflozine. De asemenea, este foarte importanta si corectia deficitului de fier in cazul in care exista, anemia fiind cunoscuta drept factor de risc pentru decompensarea insuficientei cardiace cronice.
- efort fizic in limita tolerantei, insa cu evitarea sedentarismului
- regim fara sare si hipocaloric.


Vor fi evitate excesele alimentare si alimentele sarate si vor fi efectuate controale medicale periodice, astfel incat sa se reuseasca asigurarea unei stari clinice optime si mentinerea independentei pentru desfasurarea activitatilor zilnice obisnuite.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate