Normoblast

Un normoblast, cunoscut si sub numele de eritroblast, este o etapa in formarea celulelor rosii din sange sau globule rosii, care au loc in maduva osoasa.

Acest proces se numeste eritropoieza.

Normoblastul reprezinta etapa predecesoare a globulei rosii mature si este caracterizat prin prezenta unui nucleu. Acesta isi pierde nucleul inainte de a iesi din maduva osoasa si de a deveni un reticulocit, care este o etapa intermediara spre celula eritrocitara sau globula rosie matura.

Termenul "globula rosie nucleata" se refera, de fapt, la normoblast.

In conditii normale, normoblastele nu sunt prezente in circulatia periferica, iar aparitia lor in afara maduvei osoase (in sangele periferic) poate fi un semn al unei boli sau al unei tulburari, cum ar fi anemia, cancerul sau bolile de sange.

Structura unui normoblast consta intr-o membrana exterioara, citoplasma si nucleu.

Citoplasma, care este partea principala a celulei, contine hemoglobina, proteina care transporta oxigenul, si este de culoare albastru inchis la inceput.

Pe masura ce celula se maturizeaza, aceasta devine mai roz, eventual rosu, datorita acumularii de hemoglobina.

Nucleul este initial mare, ocupand mare parte din celula, dar pe masura ce celula se maturizeaza, nucleul se micsoreaza si se condenseaza, inainte de a fi in cele din urma eliminat.

Un normoblast poate fi clasificat in functie de marime si de aspectul nucleului si al citoplasmei.

Exista patru stadii de normoblast: proeritroblast, eritroblast bazofilic, eritroblast policromatofil si eritroblast acidofil.

Fiecare etapa reprezinta diferite etape ale maturarii normoblastului pana cand devine un reticulocit.

Citeste si despre:

Rolul vaccinurilor in prevenirea bolilor grave la copii Importanta vitaminei D in dezvoltarea osoasa a copiilor Tot ce trebuie sa stii despre chisturile arahnoidiene Somnul la copii: cate ore sunt necesare in functie de varsta Eruptiile cutanate frecvente la copii – criterii de diferentiere Ghid complet despre bronsiolita la sugari Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam? Colesterolul crescut la copii si tineri – un fenomen in crestere Hepatita A si E – prevenirea bolilor transmise prin apa si alimente in sezonul cald Caderile la varstnici - cauze, efecte, preventie