Clickmed
programare rapida la medic

Depistare antenatala

Depistare a unei boli a fatului inainte de nastere. Depistarea antenatala, o adevarata revolutie in conceptia obstetricii, jalonata de cateva date: 1958 - prima ecografie obstetricala; 1972 - prima amniocenteza; 1976 - prima fetoscopie (examenul direct al fatului in uter); 1982 - prima prelevare de sange fetal ghidata prin ecografie; 1983 - prima biopsie a vilozitatilor coriale (prelevarea de tesut placentar sau trofoblast).

- amniocenteza consta in prelevarea lichidului amniotic prin punctie abdominala. Ea da posibilitatea sa se depisteze antenatal anomaliile cromozomiale prin studierea cariotipului celulelor fetale, studierea A.D.N.-ului si masurarea unor enzime. Ea se efectueaza catre a 17-a saptamana de amenoree (absenta scurgerilor menstruale). Depistarile cel mai des efectuate sunt cele ale trisomiei 21 (mongolism sau sindrom down) si ale hemofiliei.
- biopsia vilozitatilor coriale consta in prelevarea unui esantion de tesut placentar (trofoblast) pe cale vaginala sau abdominala sub control ecografic sau endoscopic. Ea are aceeasi importanta ca si amniocenteza, dar poate sa se faca mai precoce (catre a 10-a saptamana de amenoree) si furnizeaza rezultatele mai rapid.

- Ecografia se bazeaza pe emisia de ultrasunete reflectate de tesuturi si analizate in functie de frecventa lor. Metoda ecografica permite vizualizarea fatului, masurarea sa si urmarirea cresterii sale, analizarea aspectului anatomic al eventualelor anomalii fetale, precum si rasunetul lor functional si evolutia lor pe parcursul sarcinii. Studiul comportamentului fatului (mobilitate, de exemplu) da informatii asupra starii bune a copilului.

- Fetoscopia este practicata plecand din a 3-a luna, introducand un tub dotat cu un sistem optic pe cale abdominala trecand prin peretele uterului pana in punga amniotica. El serveste la cautarea unor anomalii ale extremitatilor in special si la realizarea unor biopsii cutanate.

- Prelevarea de sange fetal, practicata sub control ecografic plecand din luna a 4-a de sarcina, permite depistarea infectiilor fetale, realizarea cariotipului, analizarea sangelui fetal si decelarea anomaliilor sangvine (anemie, trombopenie) si a anomaliilor biologice (enzime hepatice, gaze din sange). Unele analize sunt realizate azi plecand de la prelevarea sangelui matern, care permite, incepand cu luna a 3-a, efectuarea unor diagnostice biologice oferind rezultate comparabile si fara risc pentru fat. In viitor, prelevarea de sange matern va permite studiul celulelor fetale care au traversat bariera fetoplacentara si circula in sangele matern.

Sinonim: diagonostic prenatal.

Citeste si

Arhiva
 • Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala Investigatii pentru depistarea...

  Generalitati Medicii au propriile lor opinii cu privire la cine ar trebui sa se testeze pentru a depista daca sufera sau nu de vreo boala cu transmitere sexuala. Recomandarile acestora au la baza rezultatele statisticilor si cercetarilor legate de activitatea sexuala...citeste mai mult

 • Recomandarea psihologului: Arta de a depista minciuna Recomandarea psihologului: Arta de a...

  Introducere Psihologic vorbind, minciuna este o afirmatie contrazisa de catre experienta si observatie, care este oferita de o persoana in mod premeditat sau spontan prin denaturarea totala sau partiala a adevarului sau prin argumentarea selectiva a faptelor....citeste mai mult

 • Analize de sange pentru depistarea cancerului Analize de sange pentru depistarea...

  Generalitati Testele pentru depistarea cancerului si alte teste de laborator pot ajuta medicul sa stabileasca acest diagnostic. Testele de sange singure in rare cazuri pot arata pezenta sau absenta cancerului. Daca un pacient este suspect de cancer, medicul sau va...citeste mai mult

 • Valoarea ecografica in depistarea precoce a displaziei luxante de sold Valoarea ecografica in depistarea...

  Generalitati Luxatia congenitala de sold, ocupa un loc de prima importanta intre malformatiile membrelor, atat prin frecventa cu care se intalneste, cat si prin infirmitatea grava pe care o poate produce. Atunci cand nu este depistata si tratata precoce, la varsta...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter