Clickmed
programare rapida la medic

Teste pentru depistarea problemelor erectile

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Teste pentru depistarea problemelor erectile

Testele pentru depistarea problemelor erectile sunt utilizate pentru a se descoperi cauza disfunctiilor erectile sau a impotentei la barbati. Disfunctia erectila este o afectiune caracterizata de incapacitatea unui barbat de a avea sau de a mentine o erectie. Aceasta este destul de frecvent intalnita in randul barbatior, pe parcursul vietii lor.

Totusi, cele mai multe dintre aceste probleme se vor rezolva de la sine. Majoritatea dificultatilor de erectie sunt cauzate, fie de probleme ale vaselor de sange sau ale nervilor, fie de probleme psihologice.

Medicul va examina, in mod normal, penisul si testiculele unui barbat, atunci cand simptomele individuale sugereaza prezenta unei disfunctii erectile. Specialistul va solicita si detalii legate de istoria sexuala a pacientului.

Istoria sexuala si examenul fizic

Sus

Investigatiile pentru descoperirea disfunctiilor erectile pot confirma cauza care sta la baza dificultatii unui barbat de a avea sau a mentine o erectie. Aceste teste pot include analize de sange pentru masurarea testosteronului, a hormonului luteinizant, prolactinei si hormonilor tiroidieni, dar si teste de urina, hemoleucograma completa, valorile zaharului din sange, a nivelului de colesterol si trigliceridelor.

In timpul examenului fizic medicul:

  • va verifica tensiunea arteriala
  • va evalua penisul si testiculele
  • va interpreta rezultatele testelor de sange (testosteron, LH, prolactina, hormoni tiroidieni).

In cazul in care rezultatele examenului fizic si a altor investigatii sunt normale, medicul ar putea recomanda utilizarea unor medicamente, cum ar fi sildenafil, tadalafil sau vardenafil, inainte de a face si alte investigatii.

Exista trei teste specifice care pot fi facute pentru stabilirea cauzei problemelor de erectie:

  • testarea tumescentei nocturne a penisului
  • testul injectarii intracavernoase
  • doppler cu ultrasunete.

Analizele de sange pentru disfunctiile erectile

Sus

- Hemoleucograma completa - aceasta include un set de teste care poate detecta mai multe dezechilibre la nivelul sangelui. In plus, cu ajutorul hemoleucogramei complete se poate depista inclusiv anemia care este cauzata de numarul scazut de celule rosii din sange. Principalul simptom al anemiei este oboseala extrema.

Oboseala este o cauza comuna de disfunctie erectila si prin urmare, daca se constata ca un barbat sufera de aceasta conditie, este important sa se trateze anemia, pentru ca problemele de erectie sa fie ameliorate.

- Analize de sange hormonale - acestea masoara nivelurile de testosteron si prolactina din sange. Testele vor fi capabile sa prezinte inclusiv valorile scazute ale testosteronului - hormonul care influenteaza posibilitatile unui barbat de a avea o erectie.

- Profilul lipidic - aceasta analiza de sange va masura cantitatea de lipide si grasimi prezente in organismul unui barbat. Unele dintre aceste grasimi pot sta la baza valorilor ridicate ale colesterolului, responsabil de aparitia a multiple probleme de sanatate.

Este important sa se pastreze un nivel scazut al colesterolului. Nivelurile crescute ale lipidelor si grasimilor pot indica faptul ca ar putea fi prezenta ateroscleroza. Conditia este foarte grava si poate avea un impact major asupra sanatatii dumneavoastra, este un semn ca arterele pot fi rigidizate si ingustate, iar cantitatea de sange care circula prin corp este redusa. Prin scaderea colesterolului se va reduce riscul de a avea disfunctii erectile.

- Cavernometria - acest test de sange este putin mai diferit de celelalte, folosite pentru diagnosticarea disfunctiei erectile. O substanta de contrast va fi injectata in vasele de sange ale penisului. Astfel, medicul va avea posibilitatea de a verifica daca penisul functioneaza corect si se va putea asigura ca nu exista blocaje care ar putea impiedica circulatia normala a sangelui.

Testarea tumescentei nocturne a penisului

Sus

Prin intermediul acestui test se va verifica daca un barbat are erectii normale in timpul somnului. Majoritatea barbatilor au intre 3-5 erectii in timpul somnului profund (REM). Barbatii care nu au erectii din cauza unor probleme psihologice, pot avea inca erectii in timpul somnului profund. Ocazional, unele probleme de somn sau depresia grava, pot impiedica aceste erectii nocturne.

Testul tumescentei nocturne a penisului se poate face atat la domiciliu, cat si intr-un laborator special de somnologie. Se pot folosi oricare dintre urmatoarele tehnici:

  • In jurul penisului se vor lega niste benzi de plastic, sub forma unui inel. Benzile se vor rupe la anumite presiuni. Daca are loc o erectie in timpul somnului, foliile de plastic vor plezni. Testul se va repeta 2-3 nopti la rand.
  • Un dispozitiv electronic va inregistra de cate ori, cat timp si cat de rigide vor fi erectiile din timpul somnului. Acesta este mult mai costisitor decat benzile de plastic folosite in testul anterior, dar este mult mai exact si ofera informatii mult mai detaliate despre erectiile din timpul somnului. Dispozitivul are unul sau mai multe bucle elastice care se vor fixa in jurul penisului. Acestea sunt conectate la o unitate care inregistreaza modificarile atunci cand buclele sunt intinse.

Testele sunt, de obicei, efectuate pentru cel putin doua nopti la rand. Daca in timpul somnului erectiile sunt normale, cauza problemelor de erectie, probabil ca nu este fizica. Inainte de testare nu se vor lua medicamente care ar putea determina o erectie, cum ar fi sildenafil, tadalfil si vardenafil. De asemenea, nu se va consuma alcool si nu se vor lua somnifere cu doua zile inainte de testul tumescentei nocturne a penisului.

Pana la efectuarea testului, inainte de culcare, barbatul trebuie sa poarte un sort care sa aiba in fata un slit. Penisul va fi scos prin prohab si se va aplica banda sau aparatul electronic in jurul acestuia. Apoi se va reintroduce penisul cu atentie, in interiorul lenjeriei.

Testul nocturn al tumescentei peniene nu produce niciun disconfort. Barbatul se poate simti usor jenat ca trebuie sa faca acest test. Totusi, este important sa se depisteze cauza incapacitatii de a avea o erectie, iar jena ar trebui sa dispara.

O erectie a avut loc, probabil in cazul in care:

  • una sau mai multe benzi de plastic s-au rupt
  • dispozitivul electronic a inregistrat o crestere a marimii penisului.

O erectie nu a avut loc, probabil, in cazul in care:

  • niciuna dintre benzile de plastic nu s-au rupt
  • dispozitivul electronic nu a inregistrat nicio crestere in dimensiunea penisului.

Testul este mai precis in cazul in care repetarea testelor arata aceleasi rezultate.

Testul injectarii intracavernoase

Sus

In timpul acestui test, medicul injecteaza un medicament (de obicei alprostadil) la baza penisului, pentru a declansa o erectie (injectie in corpii cavernosi). Un medicament similar poate fi injectat in uretra (injectie intrauretrala). Apoi se va masura rigiditatea erectiei si durata acesteia. In cazul in care trebuie sa faceti testul injectarii intracavernoase anuntati medicul daca:

  • sunteti alergic la vreun medicament
  • aveti probleme de sangerare sau utilizati medicamente care subtiaza sangele, cum ar fi aspirina sau alte inflamatoare nesteroidiene, warfarina, clopidogrel sau ticlopidina.
  • ati avut vreodata o erectie care dureaza mai mult de 3 ore.

Testul este efectuat de catre un medic urolog. Pentru acest test, pacientul isi va scoate toate hainele mai jos de talie. In timp ce va sta in picioare, penisul va fi curatat cu un sapun special. Medicul va injecta apoi un medicament la baza penisului, cu o seringa cu ac mic. Dupa ce medicamentul va fi injectat, medicul va masa zona injectiei cateva minute, pentru ca medicamentul sa se raspandeasca la nivelul penisului.

Unii medici pot aplica la baza penisului o banda care va fi usor stransa, timp de 5 minute, dupa ce medicamentul este administrat, pentru a se asigura ca apare erectia. La inceput este utilizata o doza mica de medicament. Daca in urma acesteia nu se produce nicio erectie se va injecta o doza mai mare.

Erectia ar trebui sa apara dupa 5-10 minute, in urma administrarii medicamentului. Dupa ce medicamentul a fost administrat, pacientul va viziona filme cu subiecte erotice sau va stimula penisul prin masaj pentru a provoca o erectie. Medicul va masura rigiditatea si durata erectiei. Dupa test, medicul ar putea injecta un al doilea medicament pentru a se asigura ca erectia dispare.

In timpul testului, veti simti o durere ascutita in timpul intepaturii la baza penisului dumneavoastra. Daca veti resimti o durere sau arsura cand va avea loc erectia, anuntati imediat medicul.

Printre riscurile acestui test se numara:

  • sangerare la locul injectarii
  • aparitia de vanatai sau umflaturi in jurul locului injectiei
  • durata prelungita a erectiei (3 sau mai multe ore). Aceasta este o reactie adversa a medicamentelor utilizate pentru acest test. Daca priaprismul apare, poate fi inversat prin administrarea altui medicament.

O erectie cauzata de injectia unor medicamente in corpii cavernosi este evaluata cu un scor de la 0 la 4 - erectia completa va fi masurata cu 4. Daca testul provoaca o erectie care va primi nota 3 sau 4, posibil ca problemele de erectie sa nu aiba o cauza fizica. Cand testul provoaca o erectie cu valoare de la 0 la 2, problemele de erectie pot avea la baza o cauza fizica.

Testul doppler cu ultrasunete

Sus

Ecografia doppler foloseste un instrument portabil care va fi trecut usor pe suprafata penisului. Instrumentul masoara cu ajutorul undelor sonore viteza si directia sangelui dintr-un vas de sange. Undele sonore vor putea fi vizualizate pe ecranul unui computer care va transforma sunetele in culori, ce se vor suprapune peste imaginea unui vas de sange.

Vor fi vizualizate viteza si directia fluxului de sange. Posibil sa aveti nevoie de administrarea injectabila a unor medicamente in penis, pentru a provoca o erectie, inainte ca testul doppler sa fie realizat. Pacientul trebuie sa evite nicotina timp de 2 ore inainte de test.

Pentru testul doppler cu ultrasunete, pacientul se va intinde pe o masa de examinare. Medicul va injecta un medicament sau va folosi o banda moale cu care va strange baza penisului, pentru a provoca o erectie, necesara pentru a se putea vizualiza fluxul de sange prin vasele sanguine de la nivelul penisului.

Ultrasunetele nu provoaca nicio durere. Posibil ca injectia sa fie dureroasa, iar pacientul sa se simta jenat in timpul procedurii. Ecografia doppler va arata daca exista probleme cu fluxul sanguin, care ar putea provoca disfunctii erectile.

De ce sunt necesare testele pentru depistarea problemelor erectile

Sus

Aceste teste sunt realizate pentru a se stabili daca natura cauzei problemei erectile este de ordin fizic, psihic sau este o combinatie a celor doua.

Conditiile fizice care pot cauza probleme de erectie includ:

  • probleme cu nervii penisului - conditii cum ar fi scleroza multipla sau diabetul zaharat pot determina lezarea nervilor, fapt ce ar putea afecta capacitaea unui barbat de a avea erectie. Tratamentul chirurgical, unele prejudicii sau radiatii in zona pelvisului pot provoca leziuni ale nervilor de la nivelul penisului.
  • probleme cu vasele de sange care furnizeaza sange la nivelul penisului - ateroscleroza sau rigidizarea arterelor pot ingreuna aparitia unei erectii. Activitati cum ar fi ciclismul sau echitatia pot creste riscul ca un barbat sa prezinte probleme de erectie.
  • nivelurile scazute de hormoni, cum ar fi testosteronul sau hormonii tiroidieni
  • efectele secundare ale medicamentelor, cum ar fi cele utilizate pentru hipertensiune arteriala sau depresie
  • consumul de tutun, alcool sau droguri.

Pot fi necesare teste psihologice in cazul in care nu este depistata vreo cauza fizica a problemelor erectile. Printre cauzele psihice ale probelemelor de erectie se pot numara:

Ce poate influenta rezulatul testelor?

Sus

Printre situatiile care nu sunt compatibile cu testele pentru depistarea problemelor erectile sau ale caror rezultate nu vor fi relevante, se numara:

  • anxietatea sau durerea in timpul testului injectarii intracavernoase
  • tulburarile de somn sau utilizarea de somnifere
  • consumul de tutun, alcool sau droguri ilegale

Alte informatii despre testele pentru identificarea problemelor erectile

Sus
  • Medicul va poate face o examinare digitala rectala pentru verificarea prostatei.
  • Ecografia doppler nu este disponibila pe scara larga.
  • Problemele ocazionale de erectie sunt normale.�Daca de obicei mentineti o erectie completa, atunci testele nu sunt necesare.
    Problemele de erectie pot fi rezultatul stresului sau problemelor de anxietate ori din cadrul relatiei.
  • Testele psihologice pot fi recomandate in cazul in care nu se descopera nicio cauza fizica pentru disfunctia erectila. Este indicat sa consultati un psihoterapeut specializat in probleme sexuale.


Medici specialisti Urologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate