Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Fetus sau fat

Fiinta umana incepand de la sfarsitul celei de a 2-a luni de sarcina si pana la sfarsitul acesteia. Stadiul de fat urmeaza celui de embrion: sistemele si organele sunt deja formate; perioada fetala este marcata mai ales prin maturare si crestere.

cresterea fetala - Evolutia fetusului de la luna a 3-a pana la nastere:

- Luna a treia (a 9-a pana la a 13-a saptamana). Legat de placenta prin cordonul ombilical, fetusul pluteste Iitr-un sac membranos umplut cu lichid amniotic. Ficatul sau se dezvolta mult, intestinul se alungeste, rinichii functioneaza si urina incepe sa se deverse in lichidul amniotic. Capul se intareste si fata se modeleaza: se profileza buzele, ochii, acoperiti de pleoape, apropiindu-se putin cate putin de centru fetei, se formeza primele oase; fetusul isi misca mainile si picioarele, dar miscarile nu sunt inca percepute de catre mama. In schimb, stetoscopul de ultrasunete permite ascultarea ritmului fetal. Organele genitale externe se diferentiaza; sexul fatului este posibil sa fie recunoscut dar inca nu este vizibil la ecografie. In a 13-a saptamana se produc miscarile respiratorii. Fatul deschide si inchide gura, schiteaza miscari de supt, isi intoarce capul. El masoara 12 cm si cantareste 65 grame.

- A patra luna (a 14-a pana la a 18-a saptamana). Fatul isi suge policele, inghite lichid amniotic. Mainile ii sunt complet formate. Incepe sa ii creasca parul. Sistemul digestiv functioneaza: o substanta negricioasa, meconiul, incepe sa se acumuleze In intestin. Bataile inimii (140-160 pe minut) devin perceptibile cu stetoscopul obisnuit. La sfarsitul celei de a 4-a luni, fatul masoara 20 de cm si cantareste 250 de grame.

- A cincea luna (a 19-a pana la a 23-a saptamana). Multiplicarea celulelor nervoase se incheie. Tuleie, denumite lanugo, incep sa acopere pielea. Se dezvolta mugurii dentari. La sfarsitul lunii, fetusul masoara 30 de cm si cantareste 650 de grame.

- A sasea luna (a 24-a pana la a 27-a saptamana). Fetusul se misca mult (20 pana la 60 miscari intr-o jumatate de ora in perioada activa); perioadele sale de activitate alterneaza cu perioadele de somn. Fata se face mai delicata, creste parul. Urechea definitiva se afla pe locul ei si fatul incepe sa reactioneze la zgomotele exterioare. Fetusul masoara 37 cm si cantareste 1.000 de grame.

- A saptea luna (a 28-a pana la a 31-a saptamana). Stomacul si intestinul sunt in stare de functionare. Ochii sunt complet deschisi. La sfarsitul lunii fetusul masoara 42 cm si cantareste 1.500 grame.

- A opta luna (a 32-a pana la a 35-a saptamana). Fatul ia pozitia pe care si-o va pastra pana in momentul nasterii: de cele mai multe ori, el se aseaza cu capul in jos, coborat in partea cea mai stramta a uterului, cu fesele in sus. Lanugo cade putin cate putin, fiind inlocuit cu un strat protector grasos si albicios, vernix caseosa. La sfarsitul lunii, fetusul masoara 47 centimetri si cantareste 2500 grame.

- A noua luna (a 36-a pana la 39-a saptamana). Plamanii si inima sunt pregatiti sa functioneze. Vernix caseosa se desprinde, ramanand inca in pliuri, si pluteste in lichidul amniotic. Pielea este acum bine intinsa. La termen, fetusul cantareste in medie 3.200 grame si masoara 50 centimetri. Organele nu au toate structura lor definitiva: in particular, creierul isi va mai continua dezvoltarea timp de mai multi ani.

Citeste si

Arhiva
 • Siclemia sau anemia cu celule in secera

  Ce este siclemia Anemia cu celule in secera (falciforme) sau siclemia este o tulburare mostenita care presupune producerea de hemoglobina S (Hb S sau Hgb S), un tip anormal de hemoglobina. Hemoglobina este o proteina care contine fier, localizata in interiorul...citeste mai mult

 • Eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti

  Ce este eritemul infectios? Eritemul infectios (boala obrajilor palmuiti sau a cincea boala a copilariei) este o boala infectioasa produsa de parvovirusul uman B19, diferit de cel care produce parvoviroza la caini si la pisici. Se numeste a 5-a boala, deoarece...citeste mai mult

 • Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19)

  Introducere Infectia cu parvovirus este o boala frecventa si foarte contagioasa a copilariei. Uneori se numeste boala plesnita din cauza eruptiei cutanate distincte pe fata care se dezvolta. Infectia cu parvovirus a fost, de asemenea, cunoscuta ca a cincea boala,...citeste mai mult

 • Sarcina sau Tutun?

  Generalitati Intotdeauna cand se pune problema riscurilor pe care fumatul le aduce sanatatii noastre, fiecare fumator argumenteaza de obicei ca este dreptul lui sa aleaga sa faca acest lucru. Potrivit ideii ca „oricum toti murim la un moment dat”, oamenii...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter