vitamine pentru oameni in varsta
Deficitul de vitamina d
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati O persoana care nu isi expune corpul la soare, sufera de alergii la produse lactate sau urmeaza un regim vegetarian strict, prezinta riscuri crescute de a dezvolta deficit de vitamina D. Vitamina D, numita si vitamina soarelui, este produsa de organism ca raspuns la lumina soarelui. Aceasta poate fi dobandita in mod natural si prin consumul de peste, uleiuri din ficat de peste, galbenus de ou, lactate fortificate si unele tipuri de cereale. De ce este necesara vitamina D Vitamina D este esentiala pentru ca oasele sa devina rezistente intrucat aceasta ajuta organismul sa asimileze calciul din dieta. In mod traditional, vitamina D a fost asociata cu rahitismul, boala in care tesutul osos este mineralizat insuficient, fapt ce are ca rezultat oasele moi si deformarile osoase. Necesarul de vitamina D in unitati internationale: - nou nascuti- 12 luni: 400 UI - copii 1-13 ani : 600 UI - adolescenti 14-18 ani : 600 UI - adulti 19-70 ani: 600 UI - adulti peste... [continuare]
Vitamina d - beneficii si riscuri
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Vitamina D se gaseste in mai multe surse alimentare, cum ar fi pestele, ouale, laptele fortificat si uleiul din ficat de cod. Soarele contribuie in mod semnificativ la productia zilnica de vitamina D - 10 minute de expunere la soare intr-o zi este considerata o perioada suficienta pentru a preveni carentele de vitamina D. Termenul de vitamina D se refera la diferite forme ale acestei vitamine. Forme ale vitaminei D Doua forme ale vitaminei D sunt importante pentru oameni: ergocalciferolul (vitamina D2) si calecalciferolul (vitamina D3). Vitamina D2 este sintetizata de catre plante. Vitamina D3 este sintetizata de catre oameni atunci cand pielea este expusa la razele ultraviolete B ale soarelui (UVB). Unele dintre alimentele din comert pot fi imbogatite cu vitamina D2 sau D3. Pentru ce avem nevoie de vitamina D? Printre rolurile vitaminei D se numara: - este esentiala pentru absorbita si metabolismul calciului si fosforului, care au diverse functii, in mod special... [continuare]
Beneficiile complexului de vitamine b
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Vitaminele B sunt un grup de nutrienti care joaca multe roluri importante in corpul dumneavoastra. Se gasesc intr-o varietate de alimente, astfel incat majoritatea oamenilor obtin cantitatile recomandate de aceste vitamine numai prin dieta. Cu toate acestea, anumiti factori pot insemna ca organismul dumneavoastra are nevoie de mai multe vitamine B. Acestea includ varsta, sarcina, optiunile alimentare, conditiile medicale, genetica, medicamentele si consumul de alcool. In aceste circumstante, poate fi necesara suplimentarea cu vitamine B. Suplimentele nutritive care contin toate cele opt vitamine B sunt denumite vitamine din complexul B sau complex de vitamine B. Complexul de vitamine B include o serie de opt vitamine solubile in apa, esentiale pentru organism: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 si B15. Principala sursa de vitamine B este reprezentata de alimentatie, iar aportul extern al acestora trebuie sa aiba loc zilnic, intrucat organismul consuma pentru procesele sale... [continuare]
Deficitul si excesul de vitamina e
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Vitamina E este numele unui grup de opt vitamine liposolubile cunoscute ca tocoferoli si tocotrienoli. Medicii pot prescrie doze mari de vitamina E pentru persoanele care au conditii digestive si absorbtia acestei vitamine se face cu greutate sau pentru a ajuta la tratarea dischineziei tardive, o tulburare de miscare. Vitamina E este un antioxidant, ceea ce inseamna ca ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si a ADN-ului prin neutralizarea moleculelor daunatoare, numite radicali liberi. Deficitul de vitamina E Deficientele de vitamina E sunt extrem de rare la om, insa, cu toate acestea, copiii prematuri cu greutate foarte mica la nastere si persoanele care au anumite probleme digestive sunt cei mai susceptibili de a avea risc pentru un astfel de deficit. Semnele si simptomele deficitului de vitamina E includ amorteala sau furnicaturi la nivelul degetelor de la picioare sau ale mainilor, probleme ce afecteaza retina ochiului, slabirea sistemului imunitar sau... [continuare]
Cele mai bune surse vitamina d
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Vitamina D este un tip de nutrient pe care organismul il produce atunci cand pielea unei persoane este expusa la lumina directa a soarelui. Oamenii pot consuma si vitamina D, dar nu este prezenta in mod natural in multe alimente. Cantitati mari de vitamina D sunt prezente in pestele gras si in anumite tipuri de ciuperci. Potrivit sursei de incredere a Oficiului pentru Suplimente Dietetice, beneficiul cheie al vitaminei D este ca ajuta la mentinerea oaselor, muschilor si nervilor unei persoane sanatoase. De asemenea, contribuie la un sistem imunitar sanatos. Este prezenta in galbenusurile de ou daca gainile care le oua sunt in aer liber. Unele ciuperci contin si vitamina D. Cu toate acestea, niciun alt aliment pe baza de plante nu produce vitamina D. Pentru persoanele ale caror diete sunt in mare parte vegetariene sau vegane si pentru persoanele care nu petrec sau nu pot petrece mult timp in aer liber, poate fi dificil sa obtina suficienta vitamina D. Beneficii... [continuare]
Deficitul de vitamina d - simptome, cauze si prevenire
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Prea mult timp petrecut in casa, combinat cu o alimentatie necorespunzatoare au dus la o crestere a deficitului de vitamina D la multe persoane, in ultimele doua decenii. Potrivit Centrului pentru Controlul si Protectia Bolilor, aproximativ un sfert din populatie este expusa riscului de " inadecvare" a vitaminei D. Un simplu test de sange poate detecta daca exista deficit de vitamina D in organism. Testarea pentru o deficienta este acum considerata ca parte esentiala din analizele de sange anuale. Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, care se produce atunci cand pielea este expusa la soare. Este prezenta doar intr-un numar mic de alimente, inclusiv in produse fortificate, precum laptele. In principal, vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul din alimente si suplimente pentru a sustine sanatatea celulelor oaselor. Mai mult, vitamina D are urmatoarele beneficii: • sprijina sanatatea musculara; • joaca un rol important in... [continuare]
Care sunt efectele secundare ale excesului de vitamina c?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Prezentare generala De obicei, vitamina C este sigura pentru organismul uman chiar si atunci cand este luata in doze mari. Cu toate acestea, oamenii pot suferi unele reactii adverse usoare, precum disconfortul digestiv, dar si reactii adverse mai grave. Vitamina C este o vitamina esentiala pentru organismul uman, avand un rol antioxidant important. De asemenea, aceasta vitamina este implicata intr-o serie de procese importante, inclusiv scaderea tensiunii arteriale, combaterea inflamatiei si producerea de colagen. Simptome asociate excesului de vitamina C Consumul frecvent de alimente bogate in vitamina C nu ar trebui sa conduca la probleme de sanatate. Totusi, administrarea excesiva de vitamina C sub forma de suplimente poate produce diferite reactii adverse. In cazul adultilor, doza zilnica recomandata a acestei vitamine este de 90 de miligrame pentru barbati si de 75 de miligrame pentru femei. Astfel, efectele secundare vor fi resimtite la adultii care consuma chiar si mai... [continuare]
Vitamina d - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman
Autor: SfatulMedicului
Ce este vitamina D? Vitamina D este un nutrient de care corpul are nevoie pentru a dezvolta si mentine oasele sanatoase. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul poate absorbi calciul, componenta principala a oaselor, numai atunci cand este prezenta vitamina D. Aceasta regleaza, de asemenea, multe alte functii celulare din corp. Proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si neuroprotectoare sustin sistemul imunitar, functia musculara si activitatea celulelor nervoase. Unde se gaseste? Vitamina D nu se gaseste in mod natural in multe alimente, dar o puteti obtine din lapte fortificat( lapte imbogatit cu micronutrienti si vitamine esentiale pentru o dezvoltare armonioasa), cereale fortificate si peste gras, cum ar fi somonul, macroul si sardinele. Corpul uman produce vitamina D atunci cand lumina directa a soarelui transforma o substanta chimica din piele intr-o forma activa a vitaminei (calciferol). Cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea depinde de multi... [continuare]
Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza
Dr Florescu Maria Cristina
Medic Specialist Endocrinologie
Ce este osteoporoza Osteoporoza este o afectiune scheletica caracterizata prin scaderea densitatii minerale osoase, degradarea microarhitecturii osului si cresterea fragilitatii, ceea ce se traduce prin scaderea rezistentei osoase si cresterea riscului de fractura. Cum se manifesta Fracturile osteoporotice de fragilitate apar tipic la nivelul vertebrelor, soldului, antebratului sau bratului, de obicei se produc in urma unui traumatism minor (de exemplu caderea de la propria inaltime) si reprezinta principala manifestare clinica a osteoporozei. Dupa varsta de 30 de ani, femeile si barbatii incep sa piarda masa osoasa in mod natural. Beneficiile suplimentelor cu Calciu si Vitamina D Prevenirea pierderii lente de masa osoasa si prevenirea osteoporozei se pot face printr-o dieta bogata in calciu si vitamina D. Un aport satisfacator de calciu si vitamina D este foarte important mai ales pentru femeile aflate in primii ani dupa menopauza, cand pierderea masei osoase... [continuare]
Vitamina c in viroza respiratorie
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila esentiala organismului fiind gasita in multe procese de formare a vaselor de sange, cartilajelor, muschilor, oaselor etc . Este un puternic antioxidant avand rolul de a proteja organismul impotriva radicalilor liberi. Deoarece organismul uman nu poate produce singur Vitamina C este necesar si esential ca aceasta sa fie asimilata din alimentatie. Surse de vitamina c Principalele surse de vitamina c sunt: citricele, fructe de padure, brocoli, spanac, cartofi rosii, ardei, varza. Majoritatea oamenilor au un aport zilnic suficient de vitamina C prin alimentatie insa sunt cazuri in care exista o carenta . In aceste cazuri se poate ajunge la o afectiune numita Scorbut ce se manifesta prin sangerari gingivale, vanatai, vindecarea slaba a ranilor si anemie. Trebuie insa avuta o deosebita atentie la administrarea suplimentelor alimentare cu Vitamina C caci depasirea dozei zilnice admise de 2000 mg pe... [continuare]
Vitamine necesare
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]
Generalitati In urma cercetarilor, specialistii au reusit sa formuleze o dieta potrivita pentru stimularea memoriei si prevenirea bolii Alzheimer. Dieta este importanta in mod special pentru preventia afectiunii Alzheimer, dar nu este indicata doar pentru persoanele in varsta ci si pentru cei tineri. Informatiile de mai jos sunt utile pentru oamenii cu varsta de 20,30 si 40 de ani care doresc sa stie ce alimente si bauturi trebuie sa consume pentru a-si pastra creierul sanatos. Regulile pentru un regim alimentar sanatos Exista doua reguli care stau la baza unui regim alimentar sanatos pentru creier. Prima este pe masura ce burta creste, creierul tinde sa se micsoreze. Cercetarile au demonstrat existenta unei corelatii directe intre obezitate si micsorarea hipocampusului - o parte a creierului responsabila cu memoria si reamintirea. Este vital sa limitati cantitatea de alimente pe care o consumati si sa faceti cat mai multe exercitii fizice. A doua regula a unei [continuare]
Vitamine de ajutor in functie de varsta
Autor: SfatulMedicului
Vitamine necesare organismului Oamenii observa zilnic reclame la suplimente si vitamine ce promit mentinerea starii de sanatate a organismului. Totusi, sunt acestea necesare pentru toate persoanele? Raspunsurile sunt diferite, iar o mare influenta o are si varsta. Multi oameni obtin suficiente vitamine printr-o alimentatie sanatoasa si variata, astfel incat nu vor avea nevoie de alte surse. Afla care sunt vitaminele de ajutor in diferite etape ale vietii unei persoane. In acest mod, iti poti face o idee despre vitaminele de care organismul are nevoie la anumite varste, deoarece exista numeroase optiuni, iar alegerea corecta poate fi dificila. Totusi, este important de subliniat faptul ca fiecare individ este diferit, iar necesarul de vitamine va depinde de dieta, stil de viata, rutina etc. Vitamine necesare la toate varstele Corpul uman are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul, iar suplimentele pe baza de vitamina D sunt singurele ce sunt recomandate a fi luate la... [continuare]
Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In ultimii 30 de ani a existat o creste graduala a consumului de carne de pui la nivel mondial. Majoritatea oamenilor considera ca includerea in meniul zilnic a carnii albe aduce multiple beneficii sanatatii, in plus gustul este placut, iar pretul acceptabil. In aceeasi perioada, riscul dezvoltarii obezitatii s-a amplificat foarte mult, iar una dintre cauzele cele mai importante se considera a fi consumul de carne de pui. In urma studiilor s-a constatat ca puiul crescut cu actuala tehnologie, chiar si cel ecologic, vandut pentru consum uman, ofera mai multa energie din grasimi decat din proteine. Aceasta este o descoperire esentiala intrucat puiul a fost considerat a fi una dintre sursele principale de proteine. Potrivit cercetarilor, intre 1870 si 2004 continutul de grasime a crescut de la 36Kcal/100g la 207 Kcal/100g. In aceasta perioada de timp, nivelul de proteine a scazut de la 84kcal/100g la 64kcal/100g. In urma rezultatelor s-a... [continuare]
Sanatatea fizica odata cu inaintarea in varsta
Autor: SfatulMedicului
Ce este activitatea fizica si beneficiile sale Cu ajutorul capacitatilor fizice, o persoana isi poate finaliza sarcinile zilnice. Pe masura inaintarii in varsta, multor oameni le este dificil sa-si mentina independenta fizica. Activitate fizica inseamna orice miscare a corpului, realizata de catre muschii scheletici, care implica energie. Starea fizica a unei persoane se refera la capacitatea acesteia de a face activitati fizice si poate fi evaluata prin determinarea rezistentei, puterii si flexibilitatii. Gradul de independenta fizica al unei persoane depinde de cat de bine poate sa functioneze fizic. Acesta este unul dintre cele mai puternice motive pentru ca un individ sa isi mentina activitatea fizica, dar nu trebuie sa fie singurul motiv. Oricine ar trebui sa faca multa miscare, cat mai des. Pentru a exista certitudinea ca anumite exercitii fizice nu sunt contraindicate, se va discuta cu medicul. Uneori, chiar si activitatea fizica moderata este... [continuare]
De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Micul dejun este numit, pe buna dreptate, cea mai importanta masa a zilei. Organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona in mod corect si pentru a se mentine in forma, iar privarea acestuia de hrana la inceputul zilei inseamna inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic. Sanatatea si silueta au nevoie de un mic dejun echilibrat si nutritiv. Senzatia de foame care apare la jumatatea zilei, in lipsa mesei de dimineata, conduce intotdeauna la excese alimentare si la ingrasare. Kilogramele in plus si alti factori implicati in privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante starii de sanatate in general. Consecintele renuntarii la micul dejun Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. Interesant este faptul ca... [continuare]
10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]
Sfaturi nutritionale pentru afectiunile frecvente primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timpul primaverii, majoritatea oamenilor sunt foarte vulnerabili la unele dintre bolile frecvent intalnite. Pentru ca organismul nostru sa fie puternic si sa nu manifeste aceste afectiuni, fiecare persoana trebuie sa manance cat mai multe produse alimentare sanatoase. Cand este recomandat un anumit tip de dieta? - Pentru a evita raceala si gripa este recoamndat sa se consume cat mai multa apa. Dupa iarna si pe parcursul primaverii, exista intotdeauna multi bolnavi care sufera de gripa care implica simptome de genul dureri de cap, obstructie nazala, secretii nazale, tuse, etc. In astfel de cazuri, se recomanda sa se urmeze o dieta bogata in lichide, dar si in substante nutritive dar fara grasimi. Indicat ar fi sa se consume cat mai putina mancare, sa se evite carnea de oaie care este nu este tocmai sanatoasa, unele dintre boli fiind agravate de dietele in care este inclusa carnea de oaie. - In cazul in care [continuare]
Generalitati Lactatele degresate ofera multe beneficii pentru sanatate. Probabil ca multe persoane prefera consumul de lapte. Totusi, multi dintre tinerii din zilele noastre aleg sa serveasca mancarea de tip fast-food sau iau masa la restaurantele din centrul orasului. Cu siguranta, in aceste conditii lipseste din meniu paharul cu lapte rece, indiferent de perioada zilei. Important este un lucru: mamele au dreptate. Produsele lactate sunt foarte sanatoase (mai ales cele cu un continut scazut de grasime). Statisticile au demonstrat ca preferintele pentru branza si inghetata au crescut in ultima perioada, in timp ce interesul pentru consumul de lapte integral si unt s-a diminuat. Vestea buna este ca pot fi comercializate produse lactate din ce in ce mai diversificate pentru gusturile tuturor: de la sortimente cat mai variate de iaurturi, la branzeturi cu un continut redus de grasime. Secretul este un nivel scazut de grasime. Un studiu recent a demonstrat ca in... [continuare]
Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - chemo brain
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Chemo brain este un termen folosit de cei care supravietuiesc cancerului pentru a descrie problemele de memorie si gandire care pot fi consecintele tratamentului pentru cancer. Chemo brain poate fi de asemenea denumita o disfunctie cognitiva sau modificare cognitiva. Totusi, nu este clar nici in prezent, faptul ca intr-adevar chimioterapia este cauza problemelor de concentrare si memorie la supravietuitorii de cancer. Si multi dintre supravieturorii cancerului care au probleme de memorie obtin rezultate destul de bune la testele cognitive, situatie ce da nastere la indoieli ale specialistilor privind existenta unor efecte negative ale chimioterapiei asupra creierului - chemo brain. In ciuda a multor dileme si intrebari este clar ca problemele de memorie pot fi un efect secundar frustrant si debilitant al cancerului si al tratamentului acestuia. In mod cert este necesara realizarea mai multor studii pentru a intelege aceasta conditie. Simptome Semnele si... [continuare]
Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece
Autor: SfatulMedicului
Boli in sezonul rece De regula, in anotimpul rece oamenii se confrunta cu gripa, raceala si alte boli respiratorii. Cu toate ca virusurile contagioase sunt active pe tot parcursul anului, toamna si iarna oamenii devin la vulnerabil la actiunea acestora, deoarece se petrece mai mult timp in camere inchise, alaturi de alte persoane. Desi simptomele de raceala si gripa sunt asemanatoare, acestea sunt doua afectiuni total diferite. Raceala Raceala se distinge prin congestie nazala, rinoree, stranut, tuse, disconfort generalizat si ochi umezi. Nu exista vaccin impotriva racelilor, deoarece acestea pot fi cauzate de mai multe tipuri de virusuri. Acestea se declanseaza in urma contactului direct persoanelor bolnave si evolueaza treptat. Gripa Gripa se instaleaza brusc, este mult mai grava decat racela si se manifesta pe o perioada mai lunga de timp. Vestea buna este ca vaccinarea anuala previne infectia cu virusurile gripale. Perioada de vaccinare incepe din luna noiembrie si se... [continuare]
De ce unii oameni imbatranesc mai repede?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe masura ce trece timpul, majoritatea oamenilor imbatranesc, asa cum este si firesc sa se intample. Ingrijorarea, intervine atunci cand imbatranirea este prematura cand au loc schimbari si tulburari asociate in mod frecvent cu varsta inaintata. Multi dintre acestia devin de-a dreptul obsedati sa incetineasca prin diverse metode procesul imbatranirii si apeleaza la proceduri cosmetice, chirurgicale si diverse tehnici de ingrijire a pielii, fara sa inteleaga cu exactitate vreodata ce se intampla cu trupurile lor. In aceasta lume agitata, in care totul se intampla cu repeziciune o categorie destul de mare de persoane este predispusa la stres si tensiuni, aceasta fiind una dintre cauzele imbatranirii premature. Alte motive ar fi: expunerea constanta la soare, pielea uscata, somnul insuficient, etc. Daca din stilul de viata al unui individ sunt intalniti fac acesti factori, pe pielea lor se vor observa mai devreme decat ar trebui, aparitia ridurilor. Ce se intampla... [continuare]
Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Guta afecteaza oamenii de mii de ani, iar frecventa manifestarii acestei boli s-a extins la omul de rand, dublandu-se pe parcursul ultimelor doua decenii. Deseori afectiunea este debilitanta si scade calitatea vietii bolnavului. Guta este o forma de artrita care rezulta din urma excesului de acid uric in sange. Acidul uric prodce cristale care raman in tesuturile articulatiilor, in mod special in cele ale degetelor mari al membrelor inferioare si cauzeaza o reactie inflamatorie, care duce la umflarea acestora si provoaca durere. Aproximativ 90% dintre victimele bolii sunt barbati iar majoritatea au varsta de peste 45 de ani. Alti factori de risc includ diverse afectiuni medicale cum ar fi: hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul si unele tipuri de medicamente, cum ar fi diureticele. Crizele de guta Crizele de guta apar brusc, intrucat nivelul de acid uric creste lent in organism si nu provoaca simptome evidente. In cele din urma, creistalele de acid uric... [continuare]
Ghid de sanatate a-z pentru sezonul rece
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In sezonul rece, majoritatea persoanelor cauta cele mai bune remedii pentru tratarea afectiunilor de sezon (raceala, gripa, laringita etc). Aceasta atitudine nu este insa cea mai potrivita din punct de vedere al starii generale de sanatate; dupa cum spune un binecunoscut proverb: "este mai usor sa previi decat sa tratezi". Prevenirea dezvoltarii bolilor de sezon are in prim-plan intarirea sistemului imunitar si hranirea acestuia cu ingredientele potrivite, care sa ii asigure functionarea in conditii optime. Ghid de sanatate A - Z A Antioxidantii - vinul rosu, fructele si legumele colorate sunt toate bogate in antioxidanti care pot preveni aparitia gripei si a racelii; Aerul cald - un studiu german constatat ca cei care petrec o parte din timp intr-o camera cu aburi calzi de doua ori pe saptamana racesc mai greu si congestia nazala este redusa. Nu puteti beneficia de sauna? Si aburul fierbinte de la dus are acelasi efect. B B complex - grupul de vitamine... [continuare]
Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina b
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tofu are in compozitie boabe de soia si este o sursa importanta de proteine, cu putine calorii, dar bogata in fier. Tofu are o aroma pe care putini oameni simt nevoia sa o imbunatateasca pentru a o transforma intr-un aliment si mai gustos. Pentru copii, tofu este un aliment agreat, intrucat este suficient de moale pentru a fi consumat chiar si de cei care nu au dentitia completa, dar suficient de consistent pentru a fi mancat cu degetele. Informatii nutritionale Tofu este bogat in proteine de inalta calitate, fiind o sursa de vitamina B si fier. In cazul in care agentul de coagulare folosit pentru preparat este sare de calciu, tofu este o sursa excelenta de calciu. Peste 50% din calorii provin din grasimi, iar o portie de 120 de grame de tofu contine aproximativ 6 grame grasime. Tofu are un continut redus de grasimi saturate si nu contine coelsterol. In general, cu cat este mai moale, cu atat tofu are mai putine grasimi. Tofu are de asemenea, un... [continuare]
Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]
Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Va doriti ca pielea dvs. sa arate mai bine? O data cu inaintarea in varsta se poate schimba aspectul pielii. Iar acest lucru se poate intampla mai devreme de 30 de ani sau mai tarziu, in functie de obiceiurile si stilul de viata al fiecarei persoane. Anumiti factori, cum ar fi nivelul de estrogen sau mostenirea genetica nu pot fi controlati intotdeauna. Dar exista multi factori externi care imbatranesc pielea, pe care anumite masuri antiimbatranire ii pot ameliora. Cand oamenii observa primele semne de imbatranire ar trebui sa ia imediat, atitudine. Vestea buna este ca niciodata nu este prea tarziu ca aceste amprente, ale trecerii timpului sau ale unui mod de viata nu tocmai sanatos, sa fie estompate. Dieta echilibrata Fiecare persoana trebuie sa acorde importanta nu doar cremelor sau substantelor pe care le aplica pe piele ci si dietei pe care o urmeaza zilnic. Pielea este cel mai mare organ al corpului. Regimul alimentar afecteaza in mod... [continuare]
Imi este foarte greu sa scriu pe acest forum,nu stiu daca fac bine sau rau,dar vazand k atatia oameni fac lucrul asta m-am gandit sa-mi iau inima in dinti si sa scriu si eu o parte din problemele mele.Sper sa ma linistesc desi nu stiu daca va fi posibil.De cand ma stiu am fost o fire foarte rebela,vesela,plina de viata. Visam sa fiu fericita.In ochii mei,oamenii erau niste fiinte bune,serioase,incapabile sa faca rau.Cu timpul ,parca m-am trezit dintr-un cosmar:am simtit pe pielea mea k oamenii sunt rai,periculosi si intr-un timp foarte scurt iti pot deveni dusmani.Eu stiindu-ma pe mine k fiind sincera,corecta,m-am gandit k toata lumea e asa,dar m-am inselat.Imi cer scuze k vorbesc evaziv,dar nu am curaj sa scriu prin tot ce am trecut .De aceea voi trece la ceea ce ,,ma doare''''.Mi-am pierdut increderea in oameni,in mine,am ajuns sa urasc ce mi-a placut si ce am iubit.Sufar foarte mult pt k nu am cu cine sa vorbesc(de fapt am cu cine),dar nu vreau si nu pot k mi-am pierdut... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter