Dieta pentru sanatatea creierului
Generalitati
SusIn urma cercetarilor, specialistii au reusit sa formuleze o dieta potrivita pentru stimularea memoriei si prevenirea bolii Alzheimer.
Dieta este importanta in mod special pentru preventia afectiunii Alzheimer, dar nu este indicata doar pentru persoanele in varsta ci si pentru cei tineri.
Informatiile de mai jos sunt utile pentru oamenii cu varsta de 20,30 si 40 de ani care doresc sa stie ce alimente si bauturi trebuie sa consume pentru a-si pastra creierul sanatos.
Cuprins articol
Regulile pentru un regim alimentar sanatos
SusExista doua reguli care stau la baza unui regim alimentar sanatos pentru creier. Prima este pe masura ce burta creste, creierul tinde sa se micsoreze.
Cercetarile au demonstrat existenta unei corelatii directe intre obezitate si micsorarea hipocampusului - o parte a creierului responsabila cu memoria si reamintirea.
Este vital sa limitati cantitatea de alimente pe care o consumati si sa faceti cat mai multe exercitii fizice. A doua regula a unei diete sanatoase pentru creier este sa fiti atenti cu alegerile dietetice pe care le faceti.
Anumite alimente nesanatoase cum ar fi zaharurile rafinate cresc inflamatia celulara si reduc fluxul de sange la creier. Superalimentele de mai jos actioneaza in mod opus prin reducerea inflamatiei si cresterea fluxului de sange in zona creierului pentru ca acesta sa devina mai sanatos ca oricand.
Fructele de soc
SusFructele de soc sunt bogate in quercetina un flavonoid care este foarte important pentru functionarea normala a creierului. Ca si afinele si capsunile, flavonoidele dn boabele de soc ajuta la reducerea inflamatiei de la nivel celular.
In plus, quercetina creste activitatea mitocondriilor celulelor. Prin stimularea activitatii mitocondriale, veti putea amplifica nivelul general de energie.
Nucile pecan
SusNucile pecan contin acizi grasi omega-3 care sunt vitali pentru un creier sanatos. De fapt, nucile pecan sunt nucile cele mai bogate in antioxidanti si sunt considerate printre alimentele care au puternice capacitati antioxidante.
Studii recente au demonstrat ca un consum constat de alimente bogate in acizi grasi omega-3 (cum ar fi nucile pecan) poate reduce considerabil riscul degenerarii neuronale.
Organe de pui sau scoici
SusChiar daca nu au un aspect tocmai atragator, organele de pui pot fi delicioase preparate adecvat. In plus sunt o sursa esentiala de vitamina B12 care este cruciala pentru sanatatea creierului.
Doar o ceasca de organe de pui ofera 228% din doza zilnica recomandata de vitamina B12. Daca nu preferati maruntaiele de pui, scoicile sunt o alta alternativa. Acestea contin zinc si fier care contribuie la cresterea capacitatii de concentrare si stimuleaza functia memoriei.
Suc de legume
SusLegumele ofera numeroase vitamine si antioxidanti atat pentru inima cat si pentru creier. Sucul de legume este o modalitate convenabila si delicioasa de a obtine toate substantele nutritive vitale.
Sfecla
SusAceasta radacina are efecte miraculoase asupra sanatatii creierului. O data cu inaintarea in varsta, fluxul de sange scazut contribuie la declinul cognitiv.
Cercetarile au stabilit ca nitratii naturali care se gasesc in sfecla (precum si in varza si ridichii) pot creste de fapt circulatia sanguina la nivelul creierului, imbunatatind astfel performantele mentale.
Includeti sfecla, dar si restul alimentelor recomandate mai sus, cat de des puteti, in dieta dvs. si inclinati balanta in lupta impotriva bolii Alzheimer in favoarea dvs.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- Slabirea prin subalimentatie: 9 riscuri pentru sanatate
- 7 efecte negative pentru sanatate ale muncii excesive
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
- Sanatatea creierului
- Dieta pentru prevenirea ridurilor
- Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate
- Avantajele pentru sanatate ale semintelor de chia
- Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer