Clickmed
programare rapida la medic

Sanatatea creierului

Actualizat la data de: 14 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati

Sus
Sanatatea creierului

Creierul este cea mai importanta parte a unui organism. Acesta controleaza aproape toate procesele corpului, inclusiv bataile inimii, respiratia, digestia, miscarile musculare, vorbirea, dar si toate cele cinci simturi. Creierul este resposabil si de procesul memoriei, emotii si rationament.

Sanatatea creierului joaca un rol esential in calitatea vietii. Acest articol exploreaza diverse aspecte ale sanatatii creierului si ofera sfaturi practice pentru mentinerea unei minti sanatoase.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum sa mentinem sanatatea creierului
  3. Citeste pe aceeasi tema

Cum sa mentinem sanatatea creierului

Sus

Exista mai multe tulburari diferite care pot afecta creierul, dar multe dintre ele au aceiasi factori de risc.

Iata cateva moduri de a pastra sanatatea creierului:

- Renuntati la fumat - Utilizarea tutunului este asociata cu accidentul vascular cerebral, anevrismul cerebral si dementa. Dupa ce o persoana renunta la fumat, riscul de accident vascular cerebral va scadea pana la cel al uneia care nu a fumat niciodata, abia dupa 15 ani de la intreruperea fumatului;

- Consumul moderat de alcool - Studiile au demonstrat ca un pahar de alcool pe zi pentru femei si doua pentru barbati (in mod special vin rosu) au rol de protectie impotriva dementei. Cu toate acestea, consumul regulat de alcool si cel excesiv pot cauza dementa, accident vascular si anevrism cerebral;

- Monitorizarea starii de sanatate - Se vor urmari in mod constant valorile tensiunii arteriale, a colesterolului si a nivelului de zahar in sange (toate asociate cu boala Alzheimer, anevrism cerebral si accident vascular cerebral). O modalitate de a scadea tensiunea arteriala si colesterolul este de a reduce cantitatea de sodiu si de a creste cantitatea de fibre din dieta;

- Evaluarea si screeningul pentru boli cardiovasculare - Arterioscreloza (rigidizarea arterelor) este asociata cu anevrismul cerebral si dementa. In plus, multe din bolile cardiace, inclusiv aritmia, defectul de valva mitrala si infectiile de la nivelul cordului, cresc riscul declansarii accidentului vascular cerebral. Medicul poate recomanda consumul unei aspirine pe zi, unei persoane care prezinta semne de boli de inima pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral si de infarct;

- O dieta sanatoasa - Fructele, legumele, nucile si pestele contin catitati mari de nutrienti de tipul antioxidantilor si acizilor grasi. Antioxidantii sunt substante chimice care se gasesc in fructe si legume si care protejeaza celulele de daunele cauzate de radicalii liberi de oxigen din organism. Acizii grasi omega-3 se gasesc in cantintati mari mai ales in nuci si in pestele gras, cum ar fi somonul si sardinele. Acestia au rolul de a contribui la scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol si reduc inflamatia creierului, imbunatatind functia acestuia;

- Activitate fizica - Exercitiile fizice scad colesterolul, tensiunea arteriala si mentin greutatea normala a organismului, iar riscul unui accident vascular cerebral, scade.

-Exercitiu fizic pentru un creier ager:
Activitatea fizica nu are beneficii doar pentru corp, ci si pentru creier. Exercitiile regulate stimuleaza circulatia sangelui, imbunatatesc oxigenarea creierului si sprijina productia de substante chimice cerebrale care sustin starea de bine.

-Somnul adecvat pentru regenerare:
Calitatea somnului este esentiala pentru regenerarea creierului. Asigura-te ca beneficiezi de suficient somn de calitate, deoarece acesta joaca un rol crucial in consolidarea memoriei si procesarea informatiilor.

-Stimuleaza creierul prin activitati mentale:
Antrenarea creierului prin activitati precum cititul, rezolvarea puzzle-urilor, invatarea de lucruri noi si jocurile mentale poate mentine flexibilitatea mentala si poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv.

-Controlul stresului pentru sanatatea mentala:
Stresul cronic poate afecta negativ creierul. Practicarea tehnicii de relaxare, precum meditatia sau respiratia profunda, poate contribui la reducerea nivelului de stres si la sustinerea echilibrului mental.


Medici specialisti Neurologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate