Clickmed
programare rapida la medic

Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati

Sus
Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezinta o urgenta medicala grava, iar recunoasterea si reactionarea rapida la primele simptome sunt cruciale pentru a minimiza impactul asupra sanatatii. Acest articol exploreaza in detaliu primele semne si simptome ale unui AVC, subliniind importanta constientizarii publicului si a raspunsului imediat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de Accident Vascular Cerebral
  3. Tehnica FAST
  4. Concluzie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de Accident Vascular Cerebral

Sus

AVC-ul survine atunci cand fluxul de sange catre o anumita parte a creierului este intrerupt sau redus, avand consecinte devastatoare asupra functionarii cerebrale.

Exista doua tipuri principale de AVC: ischemic, cauzat de ocluzia unei artere, si hemoragic, fiind cauzat de ruptura unei artere cerebrale care deserveste fie parenchimul cerebral, fie meningele.

In cazul hemoragiei intraparenchimatoase, cauzele sunt diverse: angiopatia amiloida, microangiopatia vasculara cerebrala (cel mai adesea data de HTA, tabagism sau diabet), post-traumatica, malformatiile vasculare cerebrale sau tumorile cerebrale. In cazul hemoragiei meningee cauza principala este ruptura unui anevrism arterial.

Tehnica FAST

Sus

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezinta o urgenta medicala majora, iar recunoasterea rapida a simptomelor este esentiala pentru initierea tratamentului prompt. Tehnica FAST (Facial drooping, Arm weakness, Speech difficulties, Time to call emergency services) este o strategie de evaluare simpla, dar eficienta, care joaca un rol crucial in identificarea potentialelor AVC-uri si in apelarea imediata a asistentei medicale.

F (face=fata) – roaga pacientul sa zambeasca si observa daca fata este asimetrica sau daca buza este cazuta intr-o parte.
A (arms=brate) – roaga pacientul sa-si ridice ambele brate si observa daca unul dintre ele ramane mai jos.
S (speech=vorbire) – roaga pacientul sa rosteasca o propozitie scurta si observa daca are dificultati in pronuntie.
T (time=timp) – nu pierde timpul, suna la 112 pentru ca accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical rapid, pentru a putea fi prevenite leziunile permanente ale creierului.

Beneficiile Teoriei FAST:

Simplicitate si Accesibilitate: Tehnica FAST este simpla si accesibila oricui, facilitand utilizarea sa in diverse medii si de catre diverse categorii de persoane.
Eficacitate Demonstrata: Numeroase studii au aratat ca utilizarea tehnicii FAST creste probabilitatea de recunoastere timpurie a AVC-ului si, implicit, a unui raspuns prompt.

Concluzie

Sus

Tehnica FAST ramane un instrument esential in gestionarea AVC-ului, furnizand un cadru simplu si eficient pentru identificarea simptomelor timpurii si solicitarea rapida a asistentei medicale. Educatia continua si constientizarea publica pot contribui la cresterea eficacitatii acestei tehnici si la reducerea impactului devastator al AVC-ului asupra sanatatii.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate