Clickmed
programare rapida la medic

Recuperarea dupa accidentul vascular cerebral

Actualizat la data de: 10 August 2023
Consultant medical:

Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

Ce este AVC-ul?

Sus
Recuperarea dupa accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare ca urmare a deteriorarii vascularizatiei cerebrale, existand doua mari categorii, precum AVC-ul ischemic si cel hemoragic. Mult mai frecvente sunt AVC-urile ischemice. In urma unui accident vascular cerebral apar modificari care duc la necrozarea tesutului nervos cu prezenta unei zone de infarct cerebral ce corespunde unui teritoriu vascular al unei artere cerebrale. Simptomele depind de aria cerebrala care este afectata.

Principala problema pe care o determina AVC-ul este dizabilitatea. Din pacate, multi supravietuitori raman cu un anumit grad de impotenta functionala dupa depasirea momentului critic.

AVC-ul este o urgenta medicala. Debutul instalarii trebuie recunoscut si apelat la 112 pentru a limita cat mai mult sechelele ulerioare.

Cuprins articol

  1. Ce este AVC-ul?
  2. La ce sa ne asteptam?
  3. Modificarile post AVC
  4. In ce consta recuperarea
  5. Concluzii
  6. Citeste pe aceeasi tema

La ce sa ne asteptam?

Sus

AVC-ul este un eveniment des intalnit, iar recuperarea este un proces dificil.

Recuperarea dupa un accident vascular cerebral cuprinde o serie de masuri care se iau pentru a ajuta la redobandirea unui nivel satisfacator de viata.
Acest proces incepe inca de pe sectia de neurologie, cand inca este considerata faza “acuta”, cu cat incepem mai repede sa ne mobilizam, cu atat creste sansa de recuperare si se previn problemele ce pot aparea in urma unei imobilizari prelungite.

Timpul petrecut pe sectia de neurologie este de aproximativ doua saptamani, apoi dupa externare se poate continua recuperarea intr-o clinica speciala sau la domiciliu.
Chiar daca este un proces lung si dificil, primele sase luni sunt foarte importante deoarece in acest timp sunt facute cele mai multe progrese.

Stabilirea unor teluri realiste ne pot face sa stam motivati pe parcursul recuperarii. De exemplu, pentru unii dintre noi ar putea fi mersul fara mijloace ajutatoare, reintoarcerea la lucru, iesitul in oras fara insotitor sau reintoarcerea la propriile obiceiuri zilnice precum cea de a ne gospodari singuri.

Creierul nostru are o caracteristica aparte si anume neuroplasticitatea. Acest lucru inseamna ca se pot forma noi conexiuni neuronale, iar cele existente se pot reorganiza. Acest proces este facilitat prin practicarea programului de recuperare. Bineinteles, nu este o garantie ca deficitul prezent poate fi vindecat complet, dar un antrenament tintit poate sa activeze zonele din creier responsabile de problema. Se creste intensitatea exercitiilor de la unele simple si cu ajutor, la unele mai complexe si independente.

Modificarile post AVC

Sus

Dupa cum am mai spus, simptomele depind de aria cerebrala afectata. In cazul unora, sechelele neurologice pot fi minime sau chiar absente, in schimb ce altii vor intampina probleme majore prin care vor pierde anumite functii.

Modificarile ce apar dupa un AVC pot fi clasificate in modificari fizice, emotionale, senzoriale si cognitive.

Modificarile motorii (fizice) cele mai frecvente sunt: slabiciunea musculara pe o parte a corpului (hemipareza), paralizia pe o parte a corpului (hemiplegia), rigiditate musculara (spasticitate), tulburari de inghitire a alimentelor (disfagie), durere la nivelul membrelor afectate, oboseala, etc.

Modificarile emotionale: anxietate continua, depresie si chiar ganduri suicidale, etc

Modificari senzoriale: probleme de vedere, pielea amortita

Modificarile cognitive: tulburari de limbaj (afazie), dificultate in a articula cuvintele (dizartrie), tulburari de memorie, deficit de atentie, etc

Hemiplegia, adica paralizia unei jumatati (dreapta sau stanga) a corpului, este de multe ori consecinta unui accident vascular cerebral. In cadrul hemiplegiei, initial avem un stadiu flasc in care muschii sunt slabiti, moi, iar dupa o perioada scurta apare stadiul spastic, cand muschii devin rigizi. Hemiplegia este insotita si de o pareza a fetei ce se poate corecta prin exercitii speciale care trebuie efectuate in fata oglinzii pentru a va putea da seama daca reusiti sa folositi acei muschi afectati. Exercitiile constau in stransul buzelor, in incearcarea de a fluiera, de a zambi, de a umfla obrajii, de a inchide alternativ ochii, etc.

Este estimat ca aproximativ 65% din persoanele care au suferit un AVC vor dezvolta spasticitate.

In ce consta recuperarea

Sus

O recuperare completa este considerata de multe ori imposibila, dar in domeniul reabilitarii neurologice inovatia este un element cheie. Domeniul este intr-o continua dezvoltare, iar noile metode de reabilitare au rezultate foarte bune.

In cadrul programului de recuperare pot fi utilizate tehnici de electroterapie, termoterapie, kinetoterapie si masaj.

Procedurile de electroterapie se pot alege in functie de efectul dorit. Se poate efectua electroterapie cu scop antalgic, stimulator sau pentru tratamentul spasticitatii. Electrostimularea ruseasca se poate folosi pentru cresterea tonusului si fortei musculare.

Termoterapia este folosita pentru efectul de relaxare musculara si in combaterea contracturilor musculare. Se pot face impachetari cu namol sau aplicatii de parafina.

Masajul poate fi efectuat la cateva zile dupa producerea accidentului vascular cerebral. El are efect de incalzire locala prin stimularea circulatiei, de crestere a tonusului muscular si efect sedativ. Este important drenajul manual limfatic pentru combaterea edemelor. Un tip de masaj care se poate efectua este masajul Cyriax pe capsulele articulare.

Programul de kinetoterapie este individualizat si alcatuit in functie de stadiul bolii. El cuprinde exercitii pasive, pasivo-active si active. Se pot folosi tehnici de facilitare proprioceptiva si neuromusculara precum: metodele Kabat, Bobath si Le Metayer. Redobandirea autonomiei este obiectivul principal. Aceasta se pierde o data cu instalarea hemiplegiei.

Un alt mare pas in reabilitarea neurologica o reprezinta toxina botulinica. Aceasta este o alternativa terapeutica moderna in abordarea spasticitatii. Se injecteaza la nivel muscular, iar avantajul injectarii toxinei botulinice este ca nu afecteaza alti muschi sau creierul, tratamentul fiind tintit.

Tehnologia are si ea un rol important in recuperarea neurologica. Acest domeniu, al roboticii, este unul inca in dezvoltare. Echipamentele de tip exoschelet pleaca de la structura anatomica articulara si ofera diferite grade de mobilitate articulatiilor. Cateva exemple de aparatura: Lokomat, Lopes, ReStore Exo-Suit, ReWalk, Indego, RobHand, etc.

Concluzii

Sus

Persoana care a suferit un AVC se afla brusc intr-o situatie noua, din care atat el, cat si familia trebuie sa invete sa faca parte. Viata se schimba radical. Provocarea este una evidenta, dar sub indrumarea corespunzatoare, impactul pe care il lasa acest eveniment poate fi minimalizat.

Niciodata nu stim cu exactitate de ce potential putem dispune, asa ca este esential sa nu ne pierdem speranta in astfel de incercari.

Recunoasterea timpurile a simptomelor AVC-ul, tratamentul adecvat si inceperea programului de recuperare cat mai precoce pot imbunatati calitatea vietii pacientului si a familiei in aceasta noua provocare a vietii.

Bibliografie:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stroke/rehabilitation-for-stroke


Medici specialisti Recuperare medicala

  • Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
  • Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
  • Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
  • Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
  • Dr. Ileana Ganea - Centrul de Boli Reumatismale DR ION STOIA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate