Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

inlocuitori ai zaharului

Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat

Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2021

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati DZ de tip I apare la orice varsta, insa predomina la copii si adultii tineri, motiv pentru care este numit de catre unii autori diabet juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru DZ de tip I este DZ insulino-dependent (DZID). Cauze Aparitia DZ de tip I este determinata de distrugerea autoimuna a celulelor beta-pancreatice care secreta insulina. Nu se cunoaste cauza declansarii raspunsului imun. Ereditatea joaca un rol important in patogenia DZ de tip I. Totusi, un numar mare de pacienti cu DZ de tip I nu prezinta antecedente familiale de diabet insulino-dependent. De aceea, specialistii considera ca pe langa predispozitia genetica, anumiti factori de mediu, cum ar fi infectiile virale au un rol important in declansarea bolii. Unul din factorii de mediu implicati in declansarea diabetului este de obicei, un agent infectios, de tipul virusului Coxackie B. Rata distrugerii celulelor beta-pancreatice secretoare de insulina este variabila: - la... [continuare]

Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)

Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2025

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este o boala cronica caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic ducand astfel la cresterea glicemiei peste valorile normale. Diabetul apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei (zaharului) de catre celule. Un alt rol al acestui hormon este de a stoca surplusul de zahar in depozite la nivelul muschilor, tesutului adipos si ficatului. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului in sange (glucoza din sange, glicemia) este mult prea mare iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si... [continuare]

Diabetul zaharat tip 2 secundar acromegaliei

Diabetul zaharat tip 2 secundar acromegaliei

Actualizat la data de: 06 Februarie 2024

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Ce este acromegalia Acromegalia este determinata de excesul cronic de hormon somatotrop din sursa pituitara sau extrapituitara, ceea ce poate duce la instalarea rezistentei la insulina, intoleranta la glucoza, si, in cele din urma, la diabet zaharat tip 2. Este o afectune debilitanta, asociata cu comorbiditati severe precum cele cardiovasculare, metabolice, respiratorii, musculoscheletale, care au un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor. Cauze Cea mai frecventa cauza a acromegaliei este adenomul hipofizar hipersecretant de hormon de crestere; acesta poate fi cu celule somatotrope sau mixt: cu celule somatotrofe si lactotrofe, cu celule stem acidofile, somatomamotrofe, sau adenoame plurihormonale cu celule secretante de hormon de crestere, prolactina si hormon tireotrop. Acromegalia poate fi determinata si de hiperplazia celulelor somatotrofe hipofizare, prin hipersecretie de hormon eliberator al hormonului de crestere. Alte cauze mai rare de acromegalie... [continuare]

Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra

Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce este zaharul? Zaharul este o substanta din “familia” glucidelor sau, cum le mai intalnim, carbohidratilor care da un gust dulce alimentelor in care el este adaugat. Cunoscut si sub denumirea de zaharoza, el este obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar si este format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Unde gasim zaharul? Toata lumea il stie sub forma de zahar alb, zahar tos, zahar pudra, zahar vanilinat, zahar brun, zahar fin si il cumparam din magazine. Insa, cand spunem “zahar” ar trebui sa nu uitam de celelalte substante asemanatoare lui, cum sunt: • mult folositul, mai ales de catre americani, sirop de fructoza din porumb; • diferite siropuri naturale - artar, agave, melasa, nuca de cocos, sirop din orez, sirop din malt de orz, sirop de glucozo-fructoza, etc • miere. Multa lume foloseste si zaharul de mesteacan ca alternativa “naturala”, “sanatoasa” la zahar. Acesta este de fapt, un indulcitor (un poliol, adica un... [continuare]

Substituentii zaharului si impactul asupra sanatatii

Substituentii zaharului si impactul asupra sanatatii

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este zaharul? Zaharul este un carbohidrat precum fibrele sau amidonul, insa nu este esential dietei. Zaharul defineste mai multe tipuri de carbohidrati simpli, precum zaharul de masa (zaharoza), care reprezinta cel mai des intalnit indulcitor din deserturi. Este tot mai populara adoptarea unei diete fara zahar prin utilizarea unui substituent, ale carui efecte nu sunt la fel de nocive precum cele ale zaharului. Zaharoza este doar unul dintre zaharurile intalnite in alimente (fructe, legume, cereale) in mod natural, de asemenea, se mai pot intalni: glucoza, fructoza, maltoza, galactoza si lactoza. Surse de zahar Zaharul in sine nu este nociv, corpul uman avand nevoie de zahar pentru a produce energie, intrucat organismul proceseaza carbohidratii din alimente si il transforma in glucoza. Glucoza este absorbita in sange ulterior si este folosita drept sursa de energie. Daca se elimina complet zaharul si alte surse de carbohidrati din dieta, se priveaza organismul de... [continuare]

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea chinezeasca -In... [continuare]

Cei mai buni inlocuitori ai zaharului

Cei mai buni inlocuitori ai zaharului

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata si sanatoasa, propice longevitatii, permite consumul zaharului in cantitati mici, preferabil sub forma de inlocuitori care nu aduc multe deservicii sanatatii. Substituentii zaharului satisfac nevoia perceperii gustului dulce, controland totodata aportul de carbohidrati si nivelul glucozei din sange. Exista o gama larga de inlocuiri ai zaharului, insa nu toti sunt lipsiti de calorii. Mai mult decat atat, diferenta dintre acesti indulcitori o face impactul lor asupra nivelului de glicemie, precum si natura lor nutritiva sau lipsita de valoarea nutritionala. Indulcitorii non-nutritivi nu furnizeaza calorii si nu produc schimbari la nivelul indicelui glicemic. Ce sunt inlocuitorii zaharului Inlocuitorii zaharului sunt aditivi alimentari care multiplica efectul zaharului asupra gustului, furnizand o cantitate mai mica de energie decat acesta. Unii indulcitori sunt naturali, pe cand altii sunt de natura sintetica, de aceea poarta numele de indulcitori... [continuare]

8 secrete uimitoare despre zahar

8 secrete uimitoare despre zahar

Actualizat la data de: 17 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista inca multe secrete nestiute despre zahar, un ingredient adaugat in numeroase produse procesate consumate la scara larga de populatia globului. Zaharul este o sursa extrem de bogata in calorii si deficitara in nutrienti, al carui consum in cantitati mari contribuie la cresterea in greutate, dar si la dezvoltarea de boli grave, precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau afectiunile cardiace. Statisticile oficiale arata ca doza zilnica recomandata de zahar (37 de grame pentru barbati si 25 de grame pentru femei) este depasita in dieta omului modern, ceea ce explica fenomenul cresterii in greutate constante a copiilor si adultilor de pretutindeni. Informatii utile despre consumul de zahar Consumul de zahar a devenit o problema generala de cand aproape toate alimentele, pana si cele care nu sunt dulci, au inceput sa contina acest ingredient controversat, sub diverse forme. In afara efectelor sale nocive directe asupra starii de sanatate (ingrasare si... [continuare]

Alternative sanatoase la zahar

Alternative sanatoase la zahar

Actualizat la data de: 29 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Zaharul este recunoscut pentru efectele sale negative asupra sanatatii. Un consum exagerat de zahar duce in timp la acumularea de kilograme in plus, la fluctuatii ale indicelui glicemic, la aparitia cariilor dentare. Daca nu poti consuma anumite bauturi sau preparate in lipsa zaharului, poti incerca macar alternativele sanatoase ale acestuia. Principalii inlocuitori ai zaharului • Sirop de artar are o multitudine de beneficii pentru sanatate, deoarece are in compozitie nutrienti precum: antioxidanti, riboflavin, zinc si mangan, esentiali in desfasurarea proceselor metabolice. Mai exact, numeroase studii sustin ca acesta este bun in lupta cu osteoporoza, cancerul sau maladia Alzheimer. Se poate consuma dimineata, peste cereale, iaurt, clatite. Insa nu trebuie sa abuzezi de el fiindca are destul de multe calorii si silueta poate avea de suferit. • Zaharul de cocos se poate utiliza pentru indulcirea cafelei si a ceaiurilor, dar poate fi adaugat si peste dulciuri.... [continuare]

Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere

Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat este o boala genetica sau declansata, caracterizata prin tulburarea metabolismului glucidic, a celui lipidic si proteic, datorita unei carente absolute sau relative de insulina (hormon produs de pancreas), care are drept consecinta cresterea glicemiei (concentratia glucozei in sange), cu evolutie cronica si complicatii degenerative si infectioase. Cauze Diabetul zaharat primar este determinat genetic si are evolutie stadiala. Diabetul zaharat secundar apare in cursul vietii si se produce prin doua mecanisme: - lezarea pancreasului endocrin prin diversi factori: infectiosi, toxici, medicamentosi etc. - suprasolicitarea functionala a pancreasului endocrin prin exces de glucide sau obezitate. Clasificare A. Diabetul zaharat tip I insulinodependent (juvenil) Apare la copil sau adultul tanar (sub 40 de ani) si exista in acest caz o predispozitie genetica. B. Diabetul zaharat tip II insulinoindependent (de maturitate) Apare la bolnavi deseori... [continuare]

Efectele zaharului din fructe asupra organismului

Efectele zaharului din fructe asupra organismului

Publicat la data de: 10 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Fructe cu un continut ridicat de zahar In zilele noastre, exista numeroase sfaturi cu privire la o alimentatie corecta. Numarul dietelor este in crestere si poate fi dificil de ales una adecvata, mai ales cand vine vorba despre zahar, deoarece organismul tinde sa metabolizeze diferit zaharul prelucrat sau adaugat, comparativ cu zaharul provenit din surse naturale. Toate fructele reprezinta surse naturale de zahar. Fructele foarte dulci, precum pepenii verzi si mango, au un continut relativ ridicat de zahar. Totusi, fructele tind sa contina mai putin zahar decat alimentele indulcite. Astfel, aproape toata lumea, inclusiv persoanele cu diabet, ar putea beneficia de pe urma consumului de fructe. Acest lucru se datoreaza combinatiei de apa, vitamine, minerale, fibre si fitochimicale pe care o contin. Fructele contin doua tipuri de zahar: fructoza si glucoza. Proportiile fiecaruia variaza, dar majoritatea fructelor contin aproximativ jumatate din cantitate de glucoza si jumatate de... [continuare]

Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Actualizat la data de: 31 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Zaharul din nuca de cocos, din ce in ce mai folosit Zaharul din nuca de cocos se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare, deoarece exista multe persoane care pretind ca este o alternativa foarte sanatoasa la alte tipuri de zahar. Adevarul exact despre acest tip de zahar nu este pe deplin descoperit, iar consumul exagerat poate contribui la diferite afectiuni de sanatate. Este esential ca oamenii sa inteleaga atat beneficiile, cat si riscurile asociate consumului de zahar din nuca de cocos. Acest lucru este cu atat mai important, cu cat frecventa utilizarii acestui zahar este din ce in ce mai mare in randul persoanelor care doresc sa isi indeplineasca pofta de dulce fara a se simti vinovate. Ce este si cum se obtine zaharul din nuca de cocos? Zaharul de cocos provine dintr-o sursa naturala, adica de la palmierul de cocos sau cocotierul. Acest tip de zahar are denumiri variate, precum: - zahar din nuca de cocos; - zahar de cocos; - nectar din flori de cocos (forma... [continuare]

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nimic nu este mai important pentru mentinerea sub control a nivelului glucozei din sange, decat o dieta echilibrata, un stil de viata activ si respectarea tratamentului medicamentos recomandat de medic. Exista mai multe moduri prin care pot fi reduse valorile de zahar din sange - aspect vital pentru persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2. Formati-va obiceiuri alimentare sanatoase Nu sariti peste mese, in special peste micul-dejun, deoarece acest lucru poate duce la cresterea valorilor de glucoza in sange. Cand nu mancati sau nu va odihniti suficient, organismul se alimenteaza cu energie din glucoza eliberata de ficat. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, ficatul nu functioneaza la capacitatea optima, iar din cauza excesului de glucoza din sange acesta va fi suprasolicitat. Cand consumati carbohidrati, acestia semnaleaza ficatului sa opreasca eliberarea de glucoza in fluxul sanguin. Daca nu mancati in mod regulat, rezultatul poate fi... [continuare]

Desertul la persoanele cu diabet zaharat

Desertul la persoanele cu diabet zaharat

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul este o boala care afecteaza capacitatea organismului de a mentine nivelurile normale de glucoza din sange. Alimentele pe care o persoana le consuma, mai ales cele care contin carbohidrati, modifica nivelul de zahar din fluxul sanguin si cantitatea de insulina necesara pentru a procesa glucoza. Cei care sufera de diabet zaharat nu trebuie sa renunte la dulciuri si deserturi. Secretul este moderatia. La fel de importante sunt ingredientele si cantitatile continute de deserturi. Privarea de dulciuri nu este recomandata, intrucat poate duce la frustrari si chiar excese. Situatia se poate rezolva cu putin echilibru. Carbohidratii Desi in trecut se credea ca diabetul se poate tine sub control prin evitarea dulciurilor care contin zahar, noi cercetari au demonstrat ca, de fapt, cantitatea de carbohidrati pe care un bolnav o consuma este mai importanta decat tipul acestora. Persoanele cu diabet zaharat pot tine boala sub control cu ajutorul unei varietati de... [continuare]

7 moduri simple sa mancati mai putin zahar

7 moduri simple sa mancati mai putin zahar

Actualizat la data de: 15 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Medicii nutritionisti spun ca o dieta echilibrata nu trebuie sa contina zahar intr-o proportie mai mare de 5% din totalul caloriilor consumate in fiecare zi, pentru mentinerea greutatii normale si prevenirea bolilor provocate de abuzul acestui aliment. Insa respectarea acestei reguli esentiale de nutritie este dificila, de vreme ce zaharul este adaugat in numeroase alimente procesate, de la paine si condimente, pana la sosuri. Apelati la cateva moduri simple de a manca mai putin zahar, astfel incat sa va tineti sub control numarul de kilograme si starea de sanatate. Excesul de zahar si efectele sale Statisticile americane arata ca populatia continentului de peste Ocean consuma peste 22 de lingurite de zahar zilnic, atat in forma lui naturala, cat si prin preluarea acestuia din bauturi si alimente. Aceasta cantitate, ingerata zilnic, inseamna un consum de 25 de kilograme de zahar anual, respectiv o crestere in greutate substantiala. Un aport exagerat de... [continuare]

Diabetul zaharat si riscul de cancer

Diabetul zaharat si riscul de cancer

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un numar de studii au investigat o posibila legatura intre diabet si riscul crescut de aparitie al cancerului. Nevoia de mai multe informatii a determinat ca un grup de cercetatori sa creeze un raport complet pentru a evalua rezultatele la zi. Diabetul si cancerul sunt boli comune si exista dovezi ca persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta diverse forme de cancer. Unii cercetatori au revizuit literatura de specialitate existenta si studiile au indicat o legatura intre diabetul de tip 2 si cancer, inclusiv cancerul mamar, endometrial, de ficat, vezica urinara, colorectal sau pancreatic. Ce e drept, diabetul zaharat a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a cancerului de prostata. Mai multe studii au descoperit ca persoanele care traiesc cu diabet zaharat au un risc mai mare de a muri de cancer. Astfel ca diabetul dubleaza riscul de cancer la ficat, la pancreas sau endometrial. Tot diabetul creste riscul de cancer colorectal, de san sau al... [continuare]

Diabet zaharat

Din Dictionar Termeni

boala cronica provocata de marirea cantitatii de zahar in sange si in urina peste normal. glucoza provine din digestia alimentelor, iar pentru a putea patrunde in celule, are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza productiei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie mai ales datorita insensibilitatii celulare la insulina. In ambele situatii nivelul glucozei din sange depaseste valorile normale. hiperglicemia poate duce la dehidratare si cetoacidoza. complicatii de termen lung includ probleme cardiovasculare, probleme renale, probleme cu retina care poate duce la orbire, impotenta si gangrena cu risc de amputare. Diabetul zaharat este cauzat de o insuficienta sau o incetinire a secretarii insulinei de catre pancreas, hormonul necesar utilizarii glucozei pentru a raspunde necesitatilor energetice celulare. Aceasta forma de diabet afecteaza 4% din populatia tarilor industrializate si are adesea un teren familial: intre 5 si 7%... [continuare]

Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza

Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indulcitorii artificiali sunt substante chimice sau compusi naturali care asigura alimentelor gustul dulce fara a transmite organismului un numar ridicat de calorii. Deoarece inlocuitorii au gust mai intens decat zaharul este suficient sa utilizati o cantitate mica pentru a obtine acelasi rezultat. Produsele alimentare care au in compozitie indulcitori artificiali au mai putine calorii decat cele cu zahar, din aceasta cauza deseori sunt recomandate in timpul dietelor pentru slabit sau pentru mentinerea greutatii corporale. Pacientii cu diabet zaharat pot utiliza indulcitori artificiali, deoarece acestia asigura alimentelor gustul dulce, fara sa creasca nivelul zaharului din sange. Totodata, este bine de stiut ca unele alimente (prajituri, biscuiti, ciocolata), pe a caror eticheta apare informatia "fara zahar", pot contine indulcitori precum sorbitol sau manitol, care contin un numar mare de calorii, favorizand cresterea in greutate si nivelul de zahar din... [continuare]

10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet

10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet

Actualizat la data de: 25 Mai 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este foarte posibil sa fi auzit ca bolnavii de diabet trebuie sa tina o dieta alimentara stricta si extrem de complicata care necesita o atentie deosebita, ca diabeticii nu au voie sa manance dulciuri sau daca mancati foarte multe dulciuri puteti face diabet. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. In cele ce urmeaza va vom prezenta ce este adevarat si ce este fals in ceea ce priveste dieta alimentara a bolnavilor de diabet zaharat. Mitul 1. Daca mancati prea multe dulciuri faceti diabet In realitate cauzele care conduc la aparitia diabetului zaharat nu sunt pe deplin cunoscute; un lucru este insa sigur: alimentatia bogata in dulciuri nu cauzeaza diabet. Diabetul zaharat apare atunci cand se strica acel echilibru fin intre cantitatea de dulciuri ingerata si abilitatea organismului de a transforma aceste alimente in energie. Ce se intampla in organismul uman cand apare diabetul zaharat? Organismul uman transforma cea mai mare parte a dulciurilor din... [continuare]

Calculeaza aportul de glucide din racoritoare

Calculeaza aportul de glucide din racoritoare

Actualizat la data de: 22 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Pacientii cu diabet pot sa bea sucuri naturale luand in calcul continutul glucidic al sucului respectiv si tipul glucidelor. Daca sunt glucide rafinate, acestea cresc brutal glicemia. Continutul glucidic pentru un suc de portocale se socoteste la 10%. Portocala contine 10% glucide, iar aici este vorba de sucul de portocale [continuare]

Dieta cu ciocolata

Dieta cu ciocolata

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aceasta este probabil una din cele mai gustoase diete din cate exista. Intrucat ciocolata actioneaza ca un inlocuitor al vitaminelor, acest lucru are o valoare reala privind beneficiile pentru sanatate. Printre avantaje se enumera: combaterea hipertenisunii arteriale si a bolilor cardiovasculare. Dieta consta in principal in consumul de lichide, ciocolata fiind inclusa in regimul alimentar, mai ales sub forma de pulbere sau supliment care se amesteca de obicei cu lapte sau apa. De asemenea, specialistii garanteaza ca in urma acestei diete puteti pierde intre trei si patru kilograme. Premisa de baza a dietei este faptul ca nu exista un temei real pentru inlaturarea completa a ciocolatei din dieta. Cu cat evitati mai mult ciocolata, cu atat va ganditi mai mult la ea si dorinta de a o consuma, pofta creste. Dieta de baza Sally Ann Voak a creat dieta cu ciocolata pentru a permite celor care doresc sa slabeasca sa depaseasca dependenta lor de... [continuare]

10 reguli de urmat pentru a gati sanatos

10 reguli de urmat pentru a gati sanatos

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]

Edulcorant

Din Dictionar Termeni

Substanta de origine naturala sau de sinteza care da un gust dulce. Edulcorantii sunt utilizati ca aditivi alimentari, ca excipienti pentru a facilita administrarea medicamentelor, ca inlocuitori ai zaharului in tratamentul diferitelor dereglari nutritionale (diabet, obezitate etc.). [continuare]

Edulciclam, comprimate

Din Medicamente

Ce este Edulciclam si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ciclamatul de sodiu este un edulcorant sintetic, de aproximativ 30 de ori mai dulce decat zaharul, necalorigen, fara valoare nutritiva. In dozele recomandate, este lipsit de toxicitate. Se elimina nemodificat din organism (40 % prin urina si 60 % prin fecale). Spre deosebire de zaharina nu are post-gust amar si, fiind termostabil, se poate folosi la prepararea la cald a alimentelor. Ca inlocuitor de zahar la diabetici si obezi. Mod de administrare Ciclamatul de sodiu poate servi la indulcirea unor bauturi cum sunt: laptele, cafeaua, ceaiul. Un comprimat este suficient pentru o ceasca de cafea. Pentru o cana cu lapte sau ceai se utilizeaza dupa gust 1-2 comprimate. Preparatul se poate folosi si pentru indulcirea compoturilor, a sucurilor de fructe si a altor preparate alimentare lichide. Deoarece nu se descompune prin fierbere, Edulciclam poate fi introdus, de exemplu, in compot la inceputul prepararii lui. Nu se va... [continuare]

Ce este Cebion vitamina C plus Calciu si pentru ce se utilizeaza Indicatii Hipocalcemie; in acoperirea unui necesar crescut - de ex. in timpul cresterii si la varstnici; este important si in sportul de performanta, tratamentul de sustinere al osteoporozei, fracturi etc. Mod de administrare Zilnic 1-2 tablete dizolvate intr-un pahar cu apa de 150 ml. Informatii suplimentare Compozitie Compozitie per tableta per 100 g Vitamina C 150 mg 2,14 g Calciu 500 mg 7,14 g Carbohidrati 0,7 g 9,8 g. Preparatul este hipocaloric; valoare calorica Mediu acidifiant - acid citric; carbonat de sodiu; carbonat de calciu (17,8%); inlocuitor de zahar - sorbit (9,3%); vitamina c; aromatizanti naturali; indulcitor sintetic - zaharina si ciclamat; colorant riboflavina. [continuare]

Sweetie, comprimate

Din Medicamente

Compozitie Comprimate continand 18 mg zaharina sodica (cutie cu 600 buc.). Actiune terapeutica Edulcorant sintetic de aproximativ 500 de ori mai dulce decat zaharul, fara valoare nutritiva. Indicatii Inlocuitor al zaharului la diabetici, obezi, precum si in alte cazuri in care nu se recomanda folosirea zaharului. Doze si mod de administrare 4-8 comprimate/zi; fiind termolabila, se adauga in alimente dupa prepararea lor termica. Contraindicatii Dispepsii. Reactii adverse Poate provoca tulburari gastrointestinale in urma administrarii indelungate. [continuare]

Servicii medicale   Medicina Interna: - diagnosticul si evaluarea bolilor cardiovasculare - ecografie cardiaca - EKG de efort - electrocardiografii - resuscitare cardiorespiratorie - terapia urgentelor - teste ventilatorii - toracocenteze, paracenteze in scop evacuator si diagnostic   Endocrinologie: - boli de nutritie (tratamentul obezitatii si al complicatiilor) - determinarea masei de tesut adipos prin impedanta bioelectrica - diabet zaharat (urgente metabolice si dispensarizare prin Centrul de Diabet) - dozari hormonale - ecografie endocrina si generala - medicina interna - sexologie si contraceptia hormonala - evaluarea fertilitatii - urmarirea dezvoltarii pubertare si auxologie   Neurologie: - asistenta diagnostica si terapeutica performanta in domeniul epilepsiei, al bolilor vasculare si al bolilor demielinizante - examen electroencefalografic asistat de computer - examen electromiografic conventional - examene clinice neurologice pentru... [continuare]

Servicii medicale   Chirurgie I - apendicectomie laparoscopica - apendicectomii clasice - chirurgia cailor biliare, folosind laparoscopia, explorarea radiologica, video-endoscopia si ecografia - chirugia chistului hidatic pulmonar si hepatic - chirurgia endocrina, tiroidectomii totale si subtotale, suprarenalectomia (laparoscopic si clasic) - chirurgia ficatului pentru tumori beligne, maligne, primare si secundare (hepatectomii) - chirurgia glandei mamare - chirurgia melanoamelor maligne - chirurgia organelor genitale feminine, externe si interne - chirurgia pancreasului, rezectii totale si subtotale, derivatii pancreato-digestive - chirurgia polipozei familiale si a rectocolitei ulcero-hemoragice (operatii care permit un tranzit pe cai naturale pentru bolnavii operati) - chirurgia timusului (tratamentul miasteniei gravis-timectomia pe cale toracoscopica) - chirurgia tubului digestiv, esofagoplastii, rezectii gastrice, intestinale, colonice si rectale - chirurgia... [continuare]

Pagina 1 din 20 (587 rezultate)