glutenul la copii
Boli frecvente ale copiilor la inceputul scolii
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Cele mai comune afectiuni Inceperea scolii presupune reintegrarea copiilor in colectivitate. Clasele supraaglomerate, contactul cu multe persoane si explorarea diverselor spatii din institutie ii predispun pe acestia la viroze respiratorii sezoniere, boli ale copilariei, paduchi sau probleme digestive. Cele mai comune afectiuni ce pot aparea in randul copiilor la inceputul scolii sunt: virozele respiratorii, boli eruptive, pediculoza si afectiunile digestive. Viroze respiratorii Bolile respiratorii frecvent intalnite pot fi de cauza vitala sau bacteriana. Printre cele cu etiologie virala se regasesc: Gripa, COVID-19, infectii cu virus sincitial respirator, Adenovirus, Rhinovirus/Enterovirus (raceala comuna), Parainfluenza si Parvovirus B19 (a cincea boala). Afectiunile cu etiologie bacteriala pot fi cele cu Mycoplasma pneumoniae sau b oala pneumococica. Semne si simptome Simptomele virozelor respiratorii includ: •Febra •Tuse •Durere in gat •Obstructie nazala sau... [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Boala celiaca si dieta fara gluten
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Ce este glutenul Glutenul, o proteina gasita in cereale precum graul, ovazul, orzul, secara si are rolul principal de a lega ingredientele, contribuind astfel la cresterea aluatului pentru paine. Desi nu este bogat in valori nutritive, glutenul este esential in panificatie. Boala celiaca Cand o persoana cu predispozitie genetica consuma alimente ce contin gluten, aceasta poate declansa o reactie imunitara in intestinul subtire, provocand inflamatie cronica. Aceasta inflamatie poate duce la deteriorarea vilozitatilor intestinale, esentiale pentru absorbtia nutrientilor, si poate declansa o gama variata de simptome. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de boala celiaca. Simptome Simptomele bolii celiace pot varia semnificativ de la o persoana la alta, afectand diferite sisteme ale corpului si pot include: Simptome Digestive: Diaree cronica sau constipatie Balonare si gaze Dureri abdominale Greturi si varsaturi Steatoree (scaune deschise la culoare, lipicioase si cu... [continuare]
Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este intoleranta la gluten? Datele statistice arata ca 1% din populatia globului sufera de boala celiaca, aceasta fiind tradusa si prin alergia la gluten. Exista insa si persoane care au o sensibilitate ridicata la aceasta substanta din cereale, sensibilitate numita intoleranta la gluten. Glutenul insa poate influenta negativ sanatatea, chiar daca nu suferi de boala celiaca si nu esti diagnosticat cu boala celiaca. Cum se manifesta? Este dovedit stiintific ca intoleranta la gluten sta la baza bolii numite celiachie. Persoanele afectate de aceasta maladie dezvolta anticorpi impotriva glutenului. Glutenul denumeste proteinele continute in grau, orz, ovaz, secara. De asemenea, glutenul se regaseste in paine, bere, paste fainoase, diferite produse de patiserie, in cereale, dar si in mezeluri sau in diferite sosuri. Pacientii care sunt afectati de aceasta boala au la dispozitie, din clasa cerealelor, porumbul si orezul, fara continut de gluten. Este important... [continuare]
Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Scaunele verzi, cauzate de infectii bacteriene Scaunele verzi la copii pot fi alarmante pentru parinti, dar, de obicei, aceasta situatie nu trebuie sa fie ingrijoratoare. Alimentele din dieta, precum legumele cu frunze, provoaca adesea eliminarea de fecale verzi. In cazul in care nu au fost consumate astfel de alimente, scaunele de aceasta culoare pot fi legate de diaree sau chiar de diferite infectii bacteriene. De obicei, scaunele copiilor sunt maro, dar acestea isi pot schimba culoarea zilnic, fara a produce sentimente de panica. Motivele pentru care scaunele copiilor devin verzi sau alte culori sunt variante si depind de diferiti factori, inclusiv varsta. Care sunt cauzele? Scaunul are culoarea maro, deoarece contine bila, o substanta lichida de culoare verde-maronie. Atunci cand culoarea scaunelor este maro inseamna ca pancreasul si sistemul hepato-biliar functioneaza in parametri normali, producand suficienta bila. Deoarece bila are o culoare verde-maronie sau... [continuare]
Lipsa poftei de mancare la copii - care sunt cauzele?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Scaderea brusca a apetitului alimentar Parintii se plang adesea de apetitul scazut pe care il au copiii lor, iar acest lucru este si mai frecvent in cazul in care cei mici au varste cuprinse intre doi si cinci ani. In cazul copiilor cu greutati si inaltimi normale pentru varsta lor, parintii nu trebuie fie acaparati de panica, deoarece unii copii, mai ales cei cu o structura fizica mai mica, ar putea avea cerinte alimentare mai reduse si, prin urmare, un apetit mai scazut. Totusi, daca cei mici sufera de o pierdere sau o scadere brusca a apetitului alimentar, insotita de pierdere in greutate, atunci se recomanda consultul medical, astfel incat medicul sa poata stabili cauza si sa poata oferi un tratament adecvat. Acest articol are scopul de a prezenta posibilele motive din cauza carora poate sa apara lipsa poftei de mancare la copii, astfel incat parintii sa inteleaga mai bine acest fenomen. Care sunt cauzele? Lipsa poftei de mancare la copii nu reprezinta intotdeauna un... [continuare]
Boala celiaca sau intoleranta la gluten
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]
Intoleranta la gluten si cancerul
Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala
Ce este intoleranta la gluten Intoleranta la gluten mai este cunoscuta si ca boala celiaca. Aceasta este o afectiune mediata imun, inflamatorie, a intestinului subtire, determinata de sensibilitatea la glutenul din alimente si proteine similare acestuia. Cum se manifesta Multe persoane sunt asimptomatice sau nu sunt evaluate pentru aceasta patologie, astfel incat cel mai probabil boala este mult subdiagnosticata. Un studiu a aratat ca persoanele asimptomatice ar putea sa fie de 7 ori mai numeroase ca cele simptomatice. Este mai frecventa la persoanele din Europa, fata de alte etnii. Semne si simptome La ora actuala, boala devine simptomatica intre 10 si 40 de ani, deoarece copiii sunt alaptati perioade mai lungi, iar glutenul este introdus mai tarziu in dieta. Prezinta in principal manifestari gastrointestinale dar pot aparea si manifestari extraintestinale. Manifestarile gastrointestinale clasice sunt diareea cu scaune in cantitate mare, care plutesc in vasul de toaleta,... [continuare]
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Unele persoane au constatat ca dupa ce consuma paste, paine sau biscuiti au o stare generala neplacuta. Graul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Glutenul din compozitia acestuia irita intestinul. Aceasta proteina se regaseste in grau, secara, orz si este numitorul comun in cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale, consumate zilnic. Intoleranta usoara la gluten poate fi inconfortabila, dar simptomele sunt trecatoare. Vestea buna este ca intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara si consumul de gluten nu determina de obicei situatii neplacute, cu exceptia persoanelor care sufera si de boala celiaca. Alimente permise si alimente interzise Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita: - graul sub toate formele sale - secara - orz - tarate de ovaz - germeni de grau - tarate - graham, gluten - faina de cartofi. Este... [continuare]
Alimentele procesate la copii – pericol in farfurie
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce sunt alimentele procesate Alimentele procesate se refera la orice aliment care s-a schimbat fata de starea sa naturala. Aceasta poate include alimente care au fost pur si simplu taiate, spalate, incalzite, pasteurizate, conservate, gatite, congelate, uscate, deshidratate, amestecate sau ambalate. De asemenea, poate include alimente care au adaugat conservanti, nutrienti, arome, saruri, zaharuri sau grasimi. De obicei, oamenii cred ca alimentele procesate sunt „rele”. Desi exista o multime de optiuni procesate care sunt mai putin hranitoare, unele alimente procesate sunt sanatoase. Cum afecteaza alimentele procesate sanatatea Unele alimente usor procesate pot face parte dintr-o dieta sanatoasa. Dar alte optiuni foarte procesate pot duce la riscuri pentru sanatate. Iata si cateva exemple: • Consum excesiv necontrolat. Unele alimente procesate contin multa sare, grasimi si zahar. Acest lucru poate face ca alimentele sa para mai atragatoare, sa aiba un gust mai... [continuare]
Alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]
Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Localizarea durerii abdominale ca fiind izolata la nivelul stomacului, este adeseori dificila, stomacul fiind inconjurat de nenumarate organe si structuri care pot cauza durere. Durerea de stomac poate avea nenumarate cauze, cele mai comune fiind: indigestia, gastrita, ulcerul, intoleranta alimentara. Principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale Va prezentam principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale, precum si principalele simptome ale acestora. Durerea de stomac dupa servirea mesei- Durerea de stomac dupa servirea mesei este uzuala in cazul persoanelor care consuma cantitati prea mari de alimente, fiind mai comuna, de regula, in randul persoanelor supraponderale sau a copiilor. Consumarea unei cantitati alimentare mai mare decat poate digera organismul provoaca senzatia de oboseala si nevoia de somn; acest obicei - somnul de dupa masa - este in multe situatii responsabil de durerea de stomac. Supraalimentarea, dieta nesanatoasa si somnul dupa... [continuare]
Artrita din bolile inflamatorii intestinale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Artritele din bolile inflamatorii sunt reprezentate de afectarea articulara inflamatorie care poate fi periferica si/sau axiala si care poate sa apara in asociere cu bolile intestinale (colita ulcerativa/boala Crohn, enterocolite acute microbiene, enteropatia glutenica, by-pass intestinal, colita colagenoasa, colita limfocitara). Posibilitatea ca anumiti antigeni alimentari sa se absoarba nemodificati si sa genereze reactii imune este sugerata in principal de observatia clinica asupra copiilor hraniti la san, care fac colici abdominale mult mai frecvent atunci cand mama consuma lapte de vaca. Factorii dietetici si socio-economici par a avea un rol important in aceste afectiuni. Tutunul pare a avea un rol protector in colita ulceroasa dar in acelasi timp este un factor agravant in boala Chron printr-un efect imunodepresor sau o influenta asupra mucinei protectoare a mucoasei intestinale. Atat in boala Crohn cat si in colita ulcerativa exista distributie similara de... [continuare]
Alergiile alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]
Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]
Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Excluderea glutenului din alimentatie, necesara doar in cazul persoanelor diagnosticate cu boala autoimuna celiaca, a inceput sa fie asociata cu scaderea in greutate si imbunatatirea aspectului fizic. Numeroase celebritati au adoptat o astfel de metoda de slabit, popularizandu-i asa-zisele rezultate uimitoare. Insa specialistii spun ca nu exista dovezi stiintifice palpabile care sa ateste efectele de reducere a greutatii corporale prin excluderea surselor de gluten din dieta zilnica. Ce este glutenul Glutenul este o proteina regasita natural in grau, orz, secara, introdusa deseori si in compozitia produselor procesate. De altfel, glutenul este introdus in numeroase alimente si medicamente, nu doar in paine sau biscuiti. Cerealele, sosul de soia, bauturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, de pilda) contin si ele anumite cantitati de gluten. Una din 100 de persoane poate suferi de o boala autoimuna, numita boala celiaca, in care... [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]
Ce stiti de alergia la gluten la copii mici? exista vreo diferenta intre celiachie si intoleranta la gluten? [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Am fost diagnosticata cu boala celiaca, dupa regiml fara gluten ma simt mult mai bine, ce parere aveti despre aparitia edemelor palpebrale inferioare- se datoreaza tot acestei intolerante la gluten? [continuare]
Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este cauzat de intoleranta la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei... [continuare]
Rahitism
Osteomalacia este o afectiune osoasa aparuta la pacientul adult. Este caracterizata prin demineralizarea corticalei osoase mature si/sau a tesutului osos spongios. Daca in cazul osteoporozei intalnim travee desenate mai net, iar histologic observam marirea spatiilor medulare osoase si atrofie trabeculara, in cazul osteomalaciei sunt respectate grosimea si numarul de travee osoase. Osteomalacia reprezinta pentru adult ceea ce pentru copii si adolescenti este rahitismul. Cauze - Osteomalacia, echivalentul la adult al rahitismului de la copil, este provocata de o mineralizare osoasa de proasta calitate, legata la randul ei, de o carenta in vitamina d. Aceasta poate fi consecinta unui aport alimentar insuficient sau, mai des, a unei absorbtii insuficiente de vitamina d (boala de pancreas, intoleranta la gluten). In plus, o osteomalacie poate fi provocata de o intoxicatie a osului cu unele substante (fluor, bifosfonati) sau poate fi urmarea unei scaderi importante a nivelului de... [continuare]
Thiogamma 600 oral
Indicatii Tulburari senzitive din cadrul al leziunilor nervoase (polineuropatie diabetica) determinate de diabetul zaharat. Administrare Datele de mai jos sunt valabile in masura in care medicul dumneavoastra nu v-a dat alte recomandari pentru Thiogamma 600 oral. Va rugam sa respectati aceste recomandari, altfel Thiogamma 600 oral nu va avea efectul dorit. Daca medicul dumneavoastra nu v-a recomandat altfel, utilizati un comprimat filmat Thiogamma 600 oral pe zi (corespunzator la 600 mg acid alfa-lipoic). Comprimatele filmate Thiogamma 600 oral trebuie inghitite intregi (nemestecate) cu suficient lichid. Administrarea se poate face indiferent de mese. Deoarece polineuropatia diabetica este o complicatie cronica, s-ar putea ca tratamentul cu Thiogamma 600 oral sa fie un tratament de lunga durata. Decizia privind durata tratamentului trebuie sa apartina medicului care trateaza pacientul, putand sa varieze de la caz la caz. Copiii si adolescentii nu trebuie tratati cu Thiogamma... [continuare]
Taurine 1000
Efecte TAURINA este un aminoacid esential (sintetizat in organism din aminoacizii cisteina si metionina, in prezenta vitaminei B6); nu ia parte la sinteza proteinelor. Este o substanta hidrosolubila care se gaseste in concentratii mari in muschiul inimii, muschii scheletici, leucocite, vezica biliara, rinichi, retina si in sistemul nervos central (de patru ori mai multa in creierul copiilor decat in cel al adultilor). - mentine structura, permeabilitatea si polarizarea membranei celulare (echilibrul osmotic intre concentratiile de sodiu,... [continuare]
Aller care
Efecte - amelioreaza simptomele in alergii cutanate, oculare, oto-rino-laringologice, pulmonare, digestive: prurit, eruptii cutanate, eritem, angioedem, tumefactia pleoapelor, inrosirea conjunctivei si lacrimare, stranut, obstructie nazala, rinoree apoasa, disfonie, tuse, senzatie de urechi infundate, otalgie si hipoacuzie provocata de drenajul insuficient al trompei lui Eustachio, respiratie dificila, wheezing, dispnee, astm bronsic si bronsite alergice, greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, etc. - inhiba productia de histamina si blocheaza receptorii histaminici ... [continuare]
Preg-natal+dha
Efecte - sustine formarea cartilajelor, oaselor, dintisorilor, sistemului nervos si a gingiilor bebelusului - reduce riscul aparitiei malformatiilor sistemului nervos (deficientele de tub neural), asigura dezvoltarea fizica, neurologica si vederea normala a bebelusului - intareste sistemul imunitar al mamei si al bebelusului; antianemic - reduce senzatia de greata si varsaturi din disgravidia emetizanta de prim trimestru; reduce varsaturile asociate operatiei de cezariana - reduce durerile de cap, edemele gambiere,... [continuare]
Vitamina d2, solutie injectabila
Compozitie Fiole a 1 ml solutie uleioasa injectabila continand ergocalciferol 400 000 u.i. sau 600 000 u.i. respectiv 10 mg sau 15 mg. Fiole a 3 ml solutie uleioasa buvabila continand ergocalciferol 600 000 u.i. Solutie uleioasa pentru uz intern continand ergocalciferol 15 000 u.i., respectiv 0,375 mg/ml (flac. cu 10 ml). Actiune terapeutica Vitamina liposolubila, favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si fosfatilor minerali, usureaza formarea si depunerea in oase a fosfatului de calciu, diminueaza eliminarea urinara a fosfatilor. Indicatii In rahitism si tetania hipocalcemica. In carenta vitaminica la adult si batran, profilactic (tratament anticonvulsivant, gastrectomie, enteropatie la gluten, insuficienta pancreatica sau biliara, aport vitaminic insuficient la batrani). In spasmofilia hipocalcemica. Doze si mod de administrare In rahitism si tetania hipocalcemica: Profilatic: Oral 400-2 400 u.: - zilnic pana la varsta de 1 1/2 ani, apoi 3-6 luni/an... [continuare]
L-lysine
Efecte LIZINA este un aminoacid esential (nu poate fi produs de organism de aceea trebuie obtinut din hrana sau din suplimente alimentare). Participa la formarea tuturor proteinelor. - creste rezistenta la infectii si vindeca leziunile bucale si genitale provocate de virusul herpetic - imunostimulator - previne osteoporoza (amelioreaza metabolismul calciului), stimuleaza cresterea oaselor la copii - stimuleaza refacerea tesuturilor osoase, a pielii, a tendoanelor,... [continuare]
Kalium magnesium apogepha, comprimate
Compozitie 1 comprimat Kalium-Magnesium “Apogepha” contine: adipat de potasiu 111 mg 39,1 mg potasiu 1,00 mmol, potasiu si adipat de magneziu 126 mg, anhidru 18,2 mg, magneziu 0,75 mmol magneziu. Adjuvanti:carboxiamilopectina de sodiu, ulei de ricin hidratat. Indicatii In caz de hipopotasemii si hipomagnezemii determinate de administrarea anumitor diuretice (saluretice), dupa administrarea de lunga durata a laxativelor si ca urmare a unei eliminari crescute in afectiuni gastro-intestinale; in tratamentul de intretinere al infarctului miocardic; aritmii cauzate de carente de electroliti, in special in tratamentul cu glicozide cardiace; afectiuni ale muschiului cardiac datorate consumului de alcool, tetanie. Hipopotasemiile si hipomagnezemiile se pot manifesta prin: iritabilitate crescuta, stari confuzionale, stare de slabiciune, extrasistole, constipatie urmata eventual de diaree, crampe musculare, in special la nivelul gambei. Mod de administrare Daca nu se prescrie altfel... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Pediatrie , Neonatologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie pediatrica , Ecografie pediatrica , Neurologie pediatrica , Ortopedie pediatrica .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter