fructoza in alimentatie
Intoleranta la fructoza
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Intoleranta la fructoza este o afectiune in care organismul intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin alimentele. Aceasta se trateaza prin eliminarea completa a fructozei si zaharozei din dieta. Tipuri Exista doua tipuri de intoleranta la fructoza . Prima este fructoza ereditara cunoscuta si sub denumirea de fructozemie sau deficitul in producerea enzimei aldolase B - este o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune (aldolasa B). Ca urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi si intestin subtire, iar organismul nu este capabil sa converteasca glicogenul in glucoza. Daca afectiunea nu este tratata, nivelul de zahar din sange scade (hipoglicemie) si se formeaza substante nocive care distrug ficatul. Fructoza ereditara este dificil de diagnosticat, iar rata sa exacta de incidenta nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca este rara. Intrucat este mostenita, nu... [continuare]
Relatia intre alimentatie si cancer
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Este cunoscut faptul ca stilul de viata ne poate influenta sanatatea. Dieta noastra include alimente benefice (care ne pot proteja organismul impotriva cancerului), cat si alimente nocive, ce cresc riscul aparitiei neoplaziilor. Proiectul EPIC (the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) este cel mai mare studiu realizat asupra dietei si al sanatatii. In acest studiu au fost inclusi peste jumatate de million de persoane (520.000) si a fost realizat in 10 tari europene. Scopul studiului a fost de a analiza legaturile dintre alimentatie, cancer si alte boli cronice. Cele mai frecvente tipuri de cancer produse de o dieta nesanatoasa Cancerul intestinal Consumul excesiv de carne rosie (carnea de vita, carnea de porc, de miel, carnea tocata) si carne procesata (carnea conservata prin afumare, sarare sau prin adaugarea de conservanti: sunca, slanina, salamul) cresc riscul aparitiei cancerului de colon. Carnea rosie si carnea prelucrata contine un... [continuare]
Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este zaharul? Zaharul este o substanta din “familia” glucidelor sau, cum le mai intalnim, carbohidratilor care da un gust dulce alimentelor in care el este adaugat. Cunoscut si sub denumirea de zaharoza, el este obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar si este format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Unde gasim zaharul? Toata lumea il stie sub forma de zahar alb, zahar tos, zahar pudra, zahar vanilinat, zahar brun, zahar fin si il cumparam din magazine. Insa, cand spunem “zahar” ar trebui sa nu uitam de celelalte substante asemanatoare lui, cum sunt: • mult folositul, mai ales de catre americani, sirop de fructoza din porumb; • diferite siropuri naturale - artar, agave, melasa, nuca de cocos, sirop din orez, sirop din malt de orz, sirop de glucozo-fructoza, etc • miere. Multa lume foloseste si zaharul de mesteacan ca alternativa “naturala”, “sanatoasa” la zahar. Acesta este de fapt, un indulcitor (un poliol, adica un... [continuare]
Zaharul in alimentatia copiilor
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]
Alimentatia si microbiomul intestinal
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este microbiomul intestinal? Microbiomul intestinal este format din intreaga comunitate microbiana care se afla la nivelul tractului gastrointestinal. Este localizat cu precadere la nivelul colonului si se afla intr-o relatie de simbioza cu organismul gazda, prin interactiunea cu epiteliul intestinal si cu sistemul imunitar al mucoasei intestinale, mentinand homeostazia intestinala. Care sunt bacteriile bune din tractul intestinal? Numarul bacteriilor il depaseste pe cel al celulelor gazda, fiind aproximativ 3,8 x 1013 la adult, regasindu-se cel putin 160 din totalul de 1150 de specii posibile care pot coloniza tractul gastrointestinal. Tipurile principale sunt reprezentate de Bacteroides, Firmicutes, Actinobacteria, Proteobacteria si Verrucomicrobiota, iar increngaturile dominante care insumeaza aproximativ 90% din microbiota sunt Bacteroides si Firmicutes. Ce este disbioza? Conform rezultatelor studiilor, o microbiota intestinala diversificata si numeroasa este un... [continuare]
Generalitati Colica reprezinta plansetul puternic si persistent, care apare la sugarii cu varsta intre 3 saptamani si 3 luni. Cat de mult plange copilul intr-un mod excesiv sau extrem, este un lucru subiectiv si difera in functie de perceptia celui care il ingrijeste. In orice caz, medicii pun diagnosticul de colica, la un copil in plina stare de sanatate care de mai mult de 3 saptamani, plange mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, cu o intensitate mare, tipica varstei. Este foarte greu de consolat un sugar cu un episod de colica odata ce aceasta a debutat. Colicile, ca de altfel si plansul normal, debuteaza de obicei intre 6 si 8 saptamani si dispare in mod treptat de la sine intre 8 si 14 saptamani. De cele mai multe ori, medicii definesc colicile ca fiind un comportament exagerat al plansului. Cauze Exista date care sugereaza ca acestea sunt rezultatul combinatiei intre temperamentul sensibil al sugarului, mediu si sistemul nervos inca imatur. Acesti... [continuare]
Distensia abdominala brusca sau severa
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce este distensia abdominala? Un abdomen destins este caracterizat prin marirea circumferintei sale, alaturi de care poate fi prezenta balonarea, senzatia de durere sau disconfort la nivelul sistemului gastrointestinal. Cresterea in volum a abdomenului se poate instala treptat sau in mod brusc, cu sau fara ca aceasta sa fie resimtita clinic de catre pacient. Desi in numeroase situatii distensia abdominala are legatura cu alimentatia si digestia, trebuie mentionat ca exista si alte cauze care conduc la aparitia acesteia. In ceea ce priveste distensia abdominala survenita in mod acut, ea poate reprezenta o urgenta medicala, necesitand investigatii atente si tratament prompt. Peritonita, hemoragia interna in cadrul cavitatii abdominale si abdomenul acut chirurgical sunt situatii medicale manifestate clinic si prin marirea in volum a abdomenului, iar in majoritatea cazurilor necesita interventie chirurgicala de urgenta. Care pot fi cauzele distensiei abdominale? Cauzele care... [continuare]
Influenta consumului de alimente ultraprocesate asupra sanatatii tiroidiene
Autor: SfatulMedicului
Impactul alimentatiei asupra sanatatii In ultimele decenii, alimentatia populatiei s-a modificat profund, odata cu industrializarea masiva a productiei alimentare. Pe fondul unui ritm de viata alert, al comoditatii si al marketingului agresiv, consumul de alimente ultraprocesate a crescut considerabil, devenind o componenta semnificativa a dietei zilnice, in special in randul tinerilor si al populatiei urbane. Desi impactul negativ al acestor produse asupra obezitatii, diabetului si bolilor cardiovasculare este bine documentat, in ultimii ani s-a acordat tot mai multa atentie efectelor lor asupra sistemului endocrin, in special asupra glandei tiroide – un organ extrem de sensibil la dezechilibre nutritionale si factori toxici. Glanda tiroida joaca un rol esential in reglarea metabolismului, temperaturii corporale, functiei cardiovasculare si dezvoltarii sistemului nervos. Orice perturbare a functiei sale poate genera tulburari complexe, de la hipotiroidism si gusa,... [continuare]
Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]
De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Morcovii, denumiti stiintific Daucus carota, fac parte din familia legumelor radacinoase alaturi de patrunjel, pastarnac, marar, chimen etc si sunt consumati in intreaga lume, datorita gustului dulce si proprietatilor nutritive importante. Exista peste 100 de specii de morcovi la nivel global, care variaza de la nuanta portocaliu intens, pana la mov, galben sau alb. Cel mai frecvent, este consumata radacina morcovului, insa frunzele sale sunt si ele comestibile. Morcovii contin in proportie de 88% apa, 7% zahar, 1% proteine, 1% fibre, 1% cenusa si 0,2% grasimi. Fibrele din morcovi sunt constituite, in cea mai mare parte, din celuloza. Alte substante furnizate de aceste legume sanatoase sunt glucoza, xiloza si fructoza. Gustul dulceag se datoreaza acidului glutamic si altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul glicolic, acidul fenolic si acidul succinic (acid butandioic sau chihlimbar). Din prisma valorii lor nutritive, 128 de grame de morcovi... [continuare]
Generalitati Excesul de gaze abdominale creeaza disconfort si uneori chiar jena. Totusi, trebuie sa stiti ca toata lumea elimina gaze si manifesta flatulenta. Cel mai bun mod de a elimina gazele abdominale este de a evita alimentele care le produc. Gazele sunt produse, atat de anumite activitati, cat si de alimente. De exemplu, inghitirea unor cantitati mai mari de aer, mai ales atunci cand mancati repede, poate duce la formarea gazelor abdominale. Alimente pe care trebuie sa le evitati in caz de flatulenta - Fructe si legume - Acestea trebuie consumate, preparate sau conservate, fara coji. Alegeti fructele care au mai putine fibre, cum ar fi nectarinele, strugurii si kiwi. Merele, prunele, stafidele, bananele, pepenele galben si avocado produc gaze abdominale. De asemenea, multe dintre legume contribuie la formarea de gaze abdominale dureroase. Printre legumele vinovate de acest lucru se [continuare]
Fructoza
glucid prezent in organism si in alimentatie. Fructoza face parte din glucidele simple, de tipul hexoza (molecula lor cuprinde sase atomi de carbon). Ea poate exista ca atare sau sub forma de zaharoza, formata prin asocierea de molecule de fructoza si a unei molecule de glucoza. Fructoza adusa prin alimentatie este continuta in zahar, in fructe (mar, para, strugure), in miere. In organism, ea este transformata in glucoza. Sinonim : levuloza. [continuare]
Fructoza (intoleranta la)
intoleranta la fructoza - este o afectiune ereditara consecutiva unui deficit in enzima care transforma fructoza. Ea se manifesta la sugar si la copil printr-o pierdere a poftei de mancare, prin varsaturi, accese de hipoglicemie (scadere brusca a glucozei sangvine), o intarziere a cresterii. tratamentul consta in suprimarea fructozei din alimentatie, ceea ce face sa dispara si tulburarile. [continuare]
Există posibilitatea de a consuma nectarine la un diabet zaharat?Si daca se poate, care ar fii portia? Multumesc anticipat,Maria Carmaci [continuare]
Efectele zaharului din fructe asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Fructe cu un continut ridicat de zahar In zilele noastre, exista numeroase sfaturi cu privire la o alimentatie corecta. Numarul dietelor este in crestere si poate fi dificil de ales una adecvata, mai ales cand vine vorba despre zahar, deoarece organismul tinde sa metabolizeze diferit zaharul prelucrat sau adaugat, comparativ cu zaharul provenit din surse naturale. Toate fructele reprezinta surse naturale de zahar. Fructele foarte dulci, precum pepenii verzi si mango, au un continut relativ ridicat de zahar. Totusi, fructele tind sa contina mai putin zahar decat alimentele indulcite. Astfel, aproape toata lumea, inclusiv persoanele cu diabet, ar putea beneficia de pe urma consumului de fructe. Acest lucru se datoreaza combinatiei de apa, vitamine, minerale, fibre si fitochimicale pe care o contin. Fructele contin doua tipuri de zahar: fructoza si glucoza. Proportiile fiecaruia variaza, dar majoritatea fructelor contin aproximativ jumatate din cantitate de glucoza si jumatate de... [continuare]
Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a scadea colesterolul, exercitiile si consumul de alimente sarace in grasimi saturate sunt perfecte. De cate ori ati auzit aceste sfaturi? Cu totii am constatat ca o alimentatie ce contine alimente grase va bloca arterele cu colesterol. Cu siguranta ca ati auzit de multe ori ca zaharul poate afecta nivelul colesterolului. Si acest lucru este foarte adevarat. Zaharul poate afecta trigliceridele. Trigliceridele - ce sunt si cum ne afecteaza Cei mai multi dintre noi stim ca exista doua tipuri de colesterol, si anume: HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau). In afara de acestea, sangele nostru contine o alta grasime, numita triglicerida. Aceste grasimi sunt stocate in celule pentru a va oferi energie intre mese. Un nivel normal este de 150 de mg/dl sau mai putin. Daca nivelul depaseste 200 de mg/dl, el este considerat ridicat. Aproape o treime din adulti au niveluri foarte ridicate de trigliceride, ceea ce inseamna ca se depaseste 500... [continuare]
Cum sa scapi de balonare. vezi ce alimente trebuie evitate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Senzatia de balonare, extrem de neplacuta, apare in urma consumului de alimente care favorizeaza acumularea de gaze in stomac, uneori devenind chiar dureroasa. Este frecvent intalnita, pentru ca multe persoane includ in alimentatie chiar alimente care produc aceasta senzatie. Ce alimente trebuie sa eviti daca vrei sa scapi de balonare Legumele crucifere Varza si broccoli-ul, care intra in categoria legumelor crucifere, contin rafinoza, un compus care ramane nedigerat pana in momentul in care bacteriile din intestine il fermenteaza, producand gazele care te baloneaza. Expertii in nutritie recomanda combinarea acestor alimente cu unele care contin fibre, care ajuta la o digestie mai buna. Guma de mestecat Daca ai obiceiul sa mesteci guma in exces, trebuie sa stii ca aceasta poate duce la aparitia balonarii, pentru ca favorizeaza acumularea de aer in stomac. Cu cat inghiti mai mult aer, cu atat senzatia de disconfort abdominal creste, spun medicii. Incearca sa [continuare]
Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]
9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Asteptam sarbatorile de iarna cu mult fast si nerabdare datorita vacantei, a petrecerilor si a meselor festive, insa unii dintre noi se bucura prea mult de aceasta perioada si fac excese de alimentatie, de alcool sau de stat pe partie cu schiurile, sania sau snowboard-ul. Potrivit studiilor realizate de cercetatorii americani, conationalii lor se ingrasa anual, in timpul sarbatorilor de iarna cu 1-2 kg, iar aceste kilograme tind sa devina "bagaje permanente". Acumularea acestor kilograme determina, in timp, supraponderabilitate si, mai tarziu, a obezitate. Cu toate ca nimeni nu isi doreste sa creasca in greutate in aceasta perioada a anului, aceiasi cercetatori sustin ca acest fapt este o traditie, deoarece avem tendinta de a consuma mai multe alimente si alcool si ne preocupam mai putin de practicarea execitiilor fizice. Cum am putea sa petrecem in aceasta perioada a anului fara sa crestem in greutate? Potrivit specialistilor acest lucru nu este nici dificil si... [continuare]
Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]
Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Guta afecteaza oamenii de mii de ani, iar frecventa manifestarii acestei boli s-a extins la omul de rand, dublandu-se pe parcursul ultimelor doua decenii. Deseori afectiunea este debilitanta si scade calitatea vietii bolnavului. Guta este o forma de artrita care rezulta din urma excesului de acid uric in sange. Acidul uric prodce cristale care raman in tesuturile articulatiilor, in mod special in cele ale degetelor mari al membrelor inferioare si cauzeaza o reactie inflamatorie, care duce la umflarea acestora si provoaca durere. Aproximativ 90% dintre victimele bolii sunt barbati iar majoritatea au varsta de peste 45 de ani. Alti factori de risc includ diverse afectiuni medicale cum ar fi: hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul si unele tipuri de medicamente, cum ar fi diureticele. Crizele de guta Crizele de guta apar brusc, intrucat nivelul de acid uric creste lent in organism si nu provoaca simptome evidente. In cele din urma, creistalele de acid uric... [continuare]
Levuloza
glucid prezent in organism si in alimentatie. Fructoza face parte din glucidele simple, de tipul hexoza (molecula lor cuprinde sase atomi de carbon). Ea poate exista ca atare sau sub forma de zaharoza, formata prin asocierea de molecule de fructoza si a unei molecule de glucoza. Fructoza adusa prin alimentatie este continuta in zahar, in fructe (mar, para, strugure), in miere. In organism, ea este transformata in glucoza. Sinonim : fructoza. [continuare]
Glucobay, comprimate
Ce este Glucobay si pentru ce se utilizeaza Indicatii Adjuvant in tratamentul diabetului zaharat non insulino- dependent in asociere cu masurile dietetice specifice. Mod de administrare Dozele trebuie sa fie ajustate de catre medic pentru fiecare pacient, deoarece eficacitatea si tolerabilitatea variaza de la un individ la altul. Cu exceptia altui mod de prescriere dozele recomandate uzual sunt urmatoarele: -Initial: 50 mg acarboza (1 comprimat Glucobay 50 sau 1/2 comprimat Glucobay 100) de 3 ori pe zi. Dozele pot fi crescute pana la 100 mg acarboza (2 comprimate Glucobay 50 sau 1 comprimat Glucobay 100) de 3 ori pe zi. -Ocazional poate fi necesara inca o crestere a dozajului pana la 200 mg acarboza de 3 ori pe zi. -Doza poate fi crescuta dupa 4 - 8 saptamani, daca pacientul are o reactivitate clinica inadecvata in decursul tratamentului. Daca apar tulburari in ciuda respectarii stricte a dietei, doza nu trebuie crescuta si, daca este necesar, trebuie redusa. Doza medie... [continuare]
Aminosol l 800, solutie perfuzabila
Indicatii: Aminosol L 800 este indicat in alimentatia parenterala si insuficienta proteica. Contraindicatii: - afectiunile metabolismului proteic, - hepatipatia, - insuficienta renala sau cardiaca decompensata, - hiperkaliemia, - intoleranta la fructoza, - intoxicatia cu metanol. Administrare: In perfuzie i/v cu viteza de 20-40 picaturi /min nu mai mult de 3 g/kg/zi de sorbit. Precautii: In tratamentul de durata se recomanda monitorizarea echilibrului hidro-electrolitic, acido-bazic si a glicemiei. In scopul unei mai bune asimilari a aminoacizilor se recomanda administrarea concomitenta a solutiilor de glucide, emulsiilor de grasimi in proprortia de 100-200 kkal neprotidice la 1 g de azot. Reactii adverse: - greturi, - tahicardie, - perspiratii, - febra. Prezentare ambalaj: Solutie perfuzabila 500 ml in flacoane. [continuare]
Ercefuryl, capsule
Ce este Ercefuryl si pentru ce se utilizeaza Indicatii Acest medicament este un antibacterian intestinal. Ercefuryl 200 mg este indicat in completarea rehidratarii, in tratamentul diareei acute de origine infectioasa, la adulti si copii peste 6 ani. Tratamentul nu inlocuieste masurile dietetice si rehidratarea, daca aceasta este necesara. Mod de administrare Doze Rezervat adultilor si copiilor peste 6 ani. Adulti: doza recomandata este de 4 capsule Ercefuryl 200 mg (800 mg nifuroxazida) pe zi, repartizate in 2-4 prize. Copii peste 6 ani: 3 pana la 4 capsule Ercefuryl 200 mg (600 pana la 800 mg nifuroxazida) pe zi, repartizate in 2-4 prize. Este contraindicata administrarea de comprimate sau capsule la copii sub 6 ani, deoarece pot sa apara accidente la inghitire. Mod si cale de administrare Se administreaza pe cale orala. Capsulele trebuie inghitite cu un pahar cu apa. Durata tratamentului Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 7 zile. Atentionari si... [continuare]
Fosavance, comprimate
Ce este Fosavance si pentru ce se utilizeaza Indicatii FOSAVANCE este indicat pentru tratamentul osteoporozei in post-menopauza la femei cu risc de insuficieta a vitaminei D. Acesta reduce riscul fracturilor vertebrale si de sold. Mod de administrare Doze Doza recomandata este de un comprimat o data pe saptamana. Pacientele trebuie instruite ca in cazul omiterii unei doze de FOSAVANCE sa ia un comprimat in dimineata urmatoare zilei in care si-au amintit. Nu trebuie sa utilizeze doua comprimate in aceeasi zi, dar trebuie sa revina la administrarea o data pe saptamana, asa cum a fost initial programata, in ziua pe care au ales-o. Datorita naturii procesului patologic al osteoporozei, FOSAVANCE este destinat utilizarii pe termen indelungat. Nu a fost stabilita durata optima a tratamentului cu bifosfonati pentru osteoporoza. Necesitatea continuarii tratamentului trebuie reevaluata periodic, in functie de beneficiile si riscurile potentiale ale administrarii FOSAVANCE,... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter