enzime alimentare
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
Profilul nutritional al alimentelor
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis informational cu autoreglare, autoreproducere si evolutie antientropica, care prelucreaza informatii atat din mediul inconjurator, cat si din propriul mediu intern. Prelucrarea informatiei in organismul uman are loc pe doua cai majore. Prima cale de prelucrare a informatiei si cea mai evidenta este cea realizata in cadrul sistemului nervos (cel al vietii de relatie si cel negativ), care la om a atins un nivel nemaiintalnit la celelalte specii biologice, permitandu-i sa-si constientizeze propria-i existenta, fiind dotata cu ratiune si inteligenta. A doua cale majora de prelucrare a informatiei, care se afla la baza primei cai si interactioneaza direct cu aceasta, o reprezinta metabolismul... [continuare]
Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]
Intolerante alimentare versus alergii alimentare
Dr. Elena Camelia Berghea
Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica
Generalitati Eruptiile tegumentare pruriginoase de tip urticarie reprezinta unul din motivele frecvente care aduc pacientul la medicul alergolog. Nu intotdeauna eruptiile care apar dupa consumul anumitor alimente semnaleaza o alergie, de multe ori disconfortul indus este rezultatul unei intolerante alimentare. Cauzele de intoleranta sunt multiple, unele sunt secundare pur si simplu continutului de substante din alimente, altele sunt generate de deficite enzimatice (de exemplu intoleranta la lactoza, deficitul de diaminooxidaza, deficitul de fructozo-1-fosfat aldolaza etc) sau de vreo suferinta cronica a pacientului (suferinte biliare, pancreatita cronica, suferinte cronice intestinale etc.). Manifestari clinice Manifestarile clinice ale intolerantelor alimentare nu se rezuma doar la eruptii cutanate, pot asocia migrena, ameteli, dureri abdominale, diaree sau dimpotriva constipatie, respiratie dificila, stranut, blocaj nazal, hipotensiune, simptome asemanatoare atacului de... [continuare]
Ce sunt enzimele? Elementul cu adevarat remarcabil pe care il contin alimentele vii, in special cele neprelucrate, sunt enzimele. Enzimele reprezinta cheia pentru o absorbtie buna a hranei, fiind eliberate odata ce incepem sa mestecam. In egala masura, toate procesele noastre fizice depind de enzime. Care este rolul enzimelor? Acestea sunt principalii catalizatori ai tuturor reactiilor chimice din organismul nostru, fara de care am inceta sa functionam sau sa existam. Enzimele determina digestia, detoxifierea, imunitatea si toate celelalte procese metabolice si regeneratoare. Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea noastra. Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa treaca in sange prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezinta „clasa muncitoare“ a organismului. Pe langa actiunea de digerare a hranei,... [continuare]
Generalitati Gazele, eructatiile sau balonarea sunt toate conditii normale umane. Gazele se produc in stomac si intestine, organismul dumneavoastra descompunand alimentele in energie. Gazele si ragaitul pot fi uneori jenante. Balonarea, care este un sentiment de plenitudine in abdomen va poate face sa va simtiti la fel de inconfortabil. Eructatiile sau ragaitul sunt voluntare sau involuntare si inseamna eliberarea unor zgomote de aer de la stomac sau esofag prin gura. In timpul mesei, eructatiile sunt prezente de pana la patru ori si este de obicei cauzata de inghitirea aerului. Alte cauze ale ragaitului includ obiceiurile nervoase sau alte afectiuni medicale, cum ar fi ulcerul sau o problema a vezicii biliare. In unele culturi, o persoana poate avea astfel de manifestari dupa ce mananca, aratand astfel aprecierea pentru masa. Cauzele cele mai frecvente de gaze si balonare a. Inghitirea aerului – inghitirea aerului in exces poate provoca si sughituri; b. Produsele... [continuare]
Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului. Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica. Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului. Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat. Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate [continuare]
Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]
Generalitati Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta, necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza. Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante. Pestele oceanic Numeroase studii epidemiologice au... [continuare]
Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suferiti de aciditate stomacala, arsuri sau unele probleme digestive? Exista alimente care pot ajuta la ameliorarea acestor neplaceri. Cele mai multe dintre mesele pe care le luam sunt pline cu ingrediente artificiale, conservanti, hormoni si aditivi chimici si deseori declanseaza indigestie. Indigestia se refera la sentimentul de satietate si disconfort dupa o masa, senzatia de arsura sau durere in partea superioara a abdomenului, greata si balonare. Lipsa de exercitii fizice si consumul unei cantitati mari de alimente rafinate, prelucrate si sarace in fibre contribuie, la agravarea problemelor digestive. Cauze frecvente ale indigestiei De cele mai multe ori, indigestia este cauzata de: - intervale neregulate la care este luata masa sau pauze lungi intre mese - supraalimentare - consum excesiv de alimente picante, fast-food, alimente prajite, produse alimentare - abuz de alcool si tutun - consum excesiv de cofeina (cafea sau ceai) - ulcere gastrice,... [continuare]
Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Combinarea alimentelor pentru a pierde in greutate ar putea insemna, pentru unii, eliminarea totala a unor produse alimentare sau tipuri de preparate, din dieta. Restrictia ar putea fi automat asociata cu scaderea in greutate, fara insa sa se tina cont de numarul de calorii si energia consumate. Exista insa si alternativa combinarii alimentelor astfel incat acestea sa contribuie la instalarea senzatie de satietate care sa persiste un timp mai indelungat, intr-un mod care sa asigure celor care vor sa slabeasca o dieta adecvata din punct de vedere nutritiv, in ciuda unui raport caloric scazut. Aprovizionare, preparare si portionare 1. Achizitionati cat mai multe fructe, legume, produse lactate cu continut scazut de grasime si carne proaspata. Exceptiile de la aceasta regula includ cerealele pentru micul-dejun, semipreparatele, fructele si legumele congelate. Cei interesati sa piarda in greutate ar trebui sa cumpere produse care intra in categoriile... [continuare]
Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, ldh, creatin kinaza)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]
Wobenzym - rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt enzimele? Enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple si descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta se produc perturbari in exploatarea normala a alimentelor si in degradarea lor de catre acestea. Enzimele sunt substante organice complexe de natura proteica, cu rol major in dirijarea si favorizarea proceselor metabolice la toate organismele vii. Enzimele sunt catalizatori in reactiile biochimice din organismul nostru, au rol de baza in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie. Ele se afla la baza tuturor functiilor din organism, de la digestie pana la sustinerea la parametri optimi a sistemului imunitar. Proteinazele sunt elementul activ de baza a preparatelor enzimatice combinate, asigurand efectele lor principale - antiinflamator,... [continuare]
Generalitati Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor de baza pe care le ingerati zi de zi, imaginati-va corpul dumneavoastra ca un motor perfect (ceea ce si este), iar mancarea este combustibilul care il hraneste si ii permite sa atinga performante de varf. Cu cat combustibilul este mai curat, cu atat motorul functioneaza mai bine. Unele alimente pot incetini motorul dumneavoastra prin depozitari care pot interfera cu buna functionare a unor parti ale corpului. Alte alimente pot avea actiune de curatare a motorului; aceste alimente sunt numite adesea alimente de detoxifiere. Din fericire, acestea sunt disponibile din abundenta in natura si oricine poate avea acces la ele. Lamai Lamaile fac parte din foarte multe diete de detoxifiere si exista un motiv intemeiat pentru aceasta. In primul rand, lamaile sunt bogate in vitamina C, care este benefica pentru piele si lupta impotriva bolilor care se formeaza in urma radicalilor liberi. In plus, aceste citrice... [continuare]
Generalitati Orice persoana doreste sa manance sanatos si sa consume cat mai multe alimente bogate in substante nutritive, dar oricine se afla in fata raftului cu produse alimentare ar putea alege cu dificultate intre alimente similare, cum ar fi de exemplu, carne de pui sau cea de curcan. Mancarea pe care o consumati va ofera energia necesara zi de zi. Selectati cele mai bune optiuni din punct de vedere nutritiv pentru a optimiza dieta dvs. si a satisface necesitatile organismului. Capsuni versus afine Ambele sunt unele din cele mai sanatoase alimente, dar specialistii considera ca afinele (in special cel salbatice) au o puternica actiune antioxidanta, comparativ cu alte fructe. Antioxidantii ajuta la mentinerea puterii sistemului imunitar si reduc prejudiciile tesutului muscular rezultat in urma excercitiilor fizice. O alegere sanatoasa ar fi sa se adauge afine peste carne macra, fara grasimi. Gratie sucului fructelor carnea va fi cat mai zemoasa. Piept de pui... [continuare]
Alimente recomandate pentru artrita reumatoida
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista tot mai multe cercetari care au analizat relatia dintre nutritie, dieta si artrita reumatoida. Pana in prezent, nu s-au descoperit alimente care sa faca minuni si care sa trateze intr-un mod miraculos evolutia acestei boli. S-a constatat, insa, ca unele dintre persoanele care sufera de artrita reumatoida au o nutritie neadecvata. Milioane de oameni sunt afectati de aceasta conditie, iar durerile de articulatii le pot face mai dificila viata de zi cu zi. Medicamentele anti-reumatice de ultima generatie fac boala mai suportabila. Daca suferiti de artrita reumatoida nu trebuie sa omiteti un amanunt foarte important din planul de tratament al bolii - dieta dumneavoastra. In urma studiilor s-a demonstrat ca anumite alimente pot ameliora durerile cauzate de artrita. Care sunt alimentele pe care puteti sa le consumati pentru a ameliora durerile de articulatii - Seminte de in - sunt bogate in acizi grasi omega-3 care pot reduce inflamatia si durerile articulare.... [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicale
Intoleranta alimentara - boala ascunsa declansata de alimentele preferate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Uneori, placerea de a manca se poate transforma intr-un adevarat chin. De ce? Din cauza unei intolerante alimentare pe care nici nu banuiesti ca o ai. La ce poate duce aceasta? Manifestarile pot fi multiple: eruptii cutanate tip urticarie, dureri de cap severe, ameteli, dureri abdominale, diaree sau dimpotriva constipatie, respiratie dificila, stranut, blocaj nazal, hipotensiune, simptome asemanatoare atacului de panica etc. Astfel de reactii de intoleranta iau nastere din incapacitatea sistemului nostru digestiv de a digera anumite alimente. Daca ti s-a inamplat sa observi ca ai simptome ca cele descrise mai sus dupa ce ai consumat in special ciocolata, branza, cafea, vin rosu e posibil sa suferi de intoleranta la histamina. Iar cele enumerate sunt doar cateva din alimentele care iti pot declansa neplaceri in acest caz. Cum se explica acest fenomen din punct de vedere medical? Histamina este principalul mediator eliberat de catre celulele sistemului imun in... [continuare]
Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Una dintre cele mai facile si mai eficiente metode de a fi sanatosi si de a va proteja impotriva cancerului este dieta. Specialistii estimeaza ca unul din trei decese provocate de cancer ar putea fi asociate cu nutritia precara. Concluzia este una destul de simpla: adoptarea unei diete compusa si din alimente care lupta impotriva cancerului este o strategie excelenta pentru a ramane sanatosi. Lista cu astfel de alimente include produse alimentare ce ajuta la stoparea cancerului si alimente care contribuie la inhibarea cresterii de celule canceroase din organism, in scopul reducerii marimii unei eventuale tumori. Lista nu este completa - exista o multime de alimente care lupta impotriva cancerului, iar o lista completa poate fi dificil de alcatuit. Broccoli, varza si conopida Broccoli, varza si conopida detin o componenta chimica numita idol-3-carbinol, care combate cancerul de san prin conversia unui estrogen pro-cancer intr-o varianta mai putin daunatoare... [continuare]
Legatura dintre sanatate si alimentele sanatoase Santatea fizica si mentala au o legatura directa cu ceea ce consumati in dieta zilnica. Un plan alimentar corect poate tine departe o serie impresionanta de boli (acute sau cronice) si va poate ajuta sa va simtiti si sa aratati bine. Exista numeroase alimente care sunt considerate extrem de benefice, atat pentru sanatatea intregului organism, cat si pentru sanatatea sistemului nervos central. Chiar daca sunteti de parere ca dieta dumneavoastra include nutrientii de care corpul are nevoie sa functioneze corect, ar fi indicat sa va informati care sunt produsele alimentare care sunt considerate super-alimente, pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra zilnica fara costuri materiale importante. Fasole neagra Fasolea neagra este foarte buna pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, in special a colonului, deoarece aceasta produce un acid care ajuta colonul la producerea de bacterii esentiale pentru sanatatea... [continuare]
Generalitati Alimentele considerate antiinflamatoare contin substante nutritive care lupta eficient impotriva durerilor fizice - de cap, oase, spate, articulare - provocate de inflamatiile interne care pot aparea in organism. Nutritionistii sustin ca aceste alimente ar trebui sa faca parte din dieta zilnica a oricarei persoane, si nu doar pentru acest beneficiu, ci si pentru multiple alte proprietati terapeutice pe care le au pentru organism. Inflamatia reprezinta reactia de aparare a organismului in momentul in care este atacat de diversi radicali liberi (bacterii, virusuri, traumatisme, stres). Acestia slabesc sistemul imunitar si declanseaza reactia inflamatorie. Inflamatiile produc boli care afecteaza toate sistemmele si organele din organism. Sunt considerate unele dintre cauzele principale ale multor boli cardiace, renale, digestive, pulmonare, osoase sau articulare. Alimentele cu cel mai puternic rol antiinflamator Ceai Rooibos Efectele antiinflamatoare ale ceaiului... [continuare]
Alimente care pot provoca diaree sau indigestie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Legatura dintre alimentele consumate zilnic si predispozitia catre diaree si indigestie nu tine doar de tipul hranei ingerate, ci si cantitatea ei, momentul zilei in care este consumata si alte vulnerabilitati fiziologice ale fiecarui individ. Tulburarile digestive apar cel putin o data in viata, mai ales daca obisnuiti sa mancati prea mult, prea repede, in conditii de stres sau asociind hrana cu alcoolul. Un numar mare de persoane experimenteaza adesea reactii idiosincratice (pseudo-alergice), ceea ce inseamna ca anumite alimente tulbura echilibrul tractului gastrointestinal. Alimentele picante, zaharurile artificiale sau citricele sunt deseori cauza unui stomac deranjat. Cauzele indigestiei si ale diareei Diareea si indigestia sunt tulburari cauzate de regula de schimbari in obiceiurile alimentare. Nutritia incorecta poate declansa reactii neplacute ale corpului, alaturi de anumite afectiuni sau chiar de anxietate. Bolile cu simptome stomacale pot fi hernia,... [continuare]
Utilizari alternative pentru alimente obisnuite in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe dintre alimentele obisnuite din dieta zilnica pot avea utilizari alternative pentru sanatate, cand sunt folosite si in alte scopuri decat nutritia. O serie de cercetari efectuate de specialisti au descoperit ca produse precum iaurtul sau otetul pot fi elemente-cheie in diverse remedii naturiste, pentru tratarea arsurilor solare, afectiunilor dermatologice sau pentru infrumusetare. Zeama si coaja de lamaie Inhalarea uleiurilor volatile din zeama si coaja de lamaie poate avea un efect tonic pozitiv asupra starii de spirit. Uleiul esential de lamaie este folosit in aromaterapie pentru combaterea starilor de apatie si anxietate, precum si pentru energizare in momentele de epuizare. Zeama de lamaie este si un bun tratament impotriva matretii. Tratamentul presupune masarea scalpului cu doua lingurite de suc proaspat de lamaie, apoi clatirea parului cu apa calduta. Se repeta operatiunea, dar cu zeama de lamaie diluata intr-o cana cu apa, fara clatire la... [continuare]
10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Alimente de vara benefice pentru slabit Cele mai populare alimente de vara nu sunt doar gustoase, ci contribuie si la pierderea importanta in greutate. Continutul bogat de nutrienti, aportul sporit de apa si lipsa grasimilor saturate si a zaharurilor, in favoarea proteinelor slabe si a carbohidratilor complecsi care mentin senzatia de satietate, transforma urmatoarele alimente in adjuvanti reali in reglarea greutatii organismului pe timp de vara. Alaturi de o alimentatie echilibrata, miscarea din timpul verii, activitatea crescuta a glandelor sudoripare si apetitul alimentar redus pe fondul temperaturilor ridicate, constituie factori utili in inlaturarea excesului ponderal. Iata ce alimente specifice verii va ajuta sa scapati de kilogramele in plus. Fasolea si lintea Leguminoase accesibile, familiare tuturor si bogate in nutrienti, fasolea si lintea furnizeaza un aport generos de proteine, fibre, carbohidrati complecsi, fier, potasiu, magneziu si zinc. Medicii... [continuare]
15 alimente recomandate persoanelor cu boala crohn
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Persoanele care sufera de boala Crohn sunt nevoite sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, de vreme ce aceasta afectiune desemneaza un grup de boli inflamatorii intestinale cu simptome de severitate variata. Pacientii diagnosticati cu boala Crohn sesizeaza in general care sunt acele alimentele care provoaca simptomele, in special in episoadele acute ale bolii. Pe de alta parte, exista si o categorie de alimente care sunt recomandate persoanelor cu boala Crohn, cu toate ca masura in care un pacient tolereaza anumite tipuri de hrana poate varia destul de mult, incat sa nu existe reguli nutritionale general valabile in boala Crohn. Alimente benefice in boala Crohn Intrucat boala Crohn interfereaza cu modul in care organismul digera mancarea si absoarbe nutrientii din aceasta, este importanta acordarea unei atentii deosebite dietei. Medicul nutritionist poate indica o serie de alimente bogate in nutrienti si benefice in boala Crohn, capabile sa furnizeze... [continuare]
Ce este Amrase si pentru ce se utilizeaza Indicatii Amrase este un preparat favorabil digestiei prin actiunea combinata a pancreatinei, papainei si extractului de bila de bou. Prin urmare, Amrase este un supliment nutritiv care completeaza necesarul enzimatic al organismului in cazul unor deficiente enzimatice precum si in caz de deficit de saruri biliare, asigurand astfel conditiile unei digestii fiziologice. Pancreatina obtinuta din pancreas de mamifere contine in principal enzimele amilaza, proteaza si lipaza, care convertesc amidonul in dextrine si zaharuri simple, proteinele in peptone si oligopeptide si respective lipidele in acizi grasi si glicerina. Papaina, extrasa din fructele de Carica papaya, este o enzima proteolitica, posesoare a unei activitati hidrolitice cu spectru larg, producand peptide mici. Extractul biliar contine in principal saruri biliare care stimuleaza fluxul biliar si laxatia, contribuie la digestia lipidelor si vitaminelor liposolubile. Invelisul... [continuare]
Cosm enzime, drajeuri
Ce este Cosm Enzime si pentru ce se utilizeaza Indicatii Complexul de enzime digestive cuprinde: extract de bila de bou (actiune coleretic- colagoga), fermenti gastrici (actiune proteolitica), pancreatina (actiune proteolitica, lipolitica, amilolitica) si doua enzime de origine vegetala: bromelina si papaina (actiune proteolitica si antiinflamatoare). Asigura digestia alimentelor si transformarea lor in nutrientii si energia necesara organismului, mentinand tractul digestiv in stare optima. In insuficiente ale secretiei gastrice si pancreatice, tulburari biliare, colite si enterocolite, dispepsii, anorexie sau exces alimentar, malabsorbtie, indigestii, disconfort abdominal, greata, meteorism, constipatii: inaintea explorarilor functionale, pre- si post-operator in interventii pe abdomen (pentru eliminarea gazelor). Mod de administrare Adulti: 1 sau 2 drajeuri pe zi - in timpul mesei sau imediat dupa masa. Atentionari si precautii Contraindicatii Nu exista la doza... [continuare]
Sanzyme, sirop cu enzime digestive
Indicatii Astfel, SANZYME sirop poate fi utilizat atunci cand se urmareste realizarea unei digestii complete precum si in cazul deficitelor enzimatice (manifestate prin intoleranta la grasimi / lipide, proteine sau glucide / zaharuri). Datorita formulei tampon continute, enzimele din siropul SANZYME isi pastreaza eficienta in totalitate si nemodificat in timp. In plus, nu contine alcool astfel ca SANZYME sirop este un produs sigur pentru a fi administrat la copii si in timpul sarcinii. SANZYME sirop este un supliment cu enzime pentru toate varstele, in special pentru persoanele cu digestie dificila, inclusiv in timpul sarcinii si la copii. SANZYME sirop este benefic in caz de scadere a apetitului sau dupa excese alimentare, contribuind la realizarea unei bune digestii. Doze si mod de administrare Sugari (pana la varsta de un an): 8-15 picaturi de 3 ori pe zi, in timpul sau imediat dupa mese. Copii: o lingurita (5 ml) de 3 ori pe zi, in timpul sau imediat dupa mese. Adulti: o... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Analize medicale .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter