enzime alimentare
Enzimele digestive
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Enzimele digestive sunt un tip special de enzime care descompun moleculele polimerice, astfel incat sa faciliteze absorbtia lor in organism. Acestea sunt gasite in tractul digestiv, unde participa activ la procesul digestiei, precum si in interiorul celulelor (in lizozomi) unde au rolul de a mentine celulele in viata. Se mai regasesc si in saliva (secretate de glandele salivare), in stomac (secretate de celulele tesutului stomacal), in sucul pancreatic (secretate de celulele pancreatice exocrine) si in secretiile intestinului gros si subtire. Rolul si importanta enzimelor digestive Dupa consumul de hrana, sistemul digestiv nu absoarbe mancarea ingerata, ci nutrientii din aceasta. Astfel, alimentele au nevoie sa fie descompuse in nutrienti separati aminoacizi (din proteine), acizi grasi si colesterol (din grasimi), zaharuri simple (din carbohidrati), vitamine, minerale si alti compusi proveniti din surse vegetale si animale. Astfel, enzimele digestive, produse in... [continuare]
Ce poate indica nivelul crescut al enzimelor hepatice?
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce sunt enzimele hepatice Nivelul crescut al enzimelor hepatice poate fi un semn prin care sa se indice faptul ca ficatul unei persoane nu functioneaza corect. Celulele hepatice deteriorate sau inflamate elibereaza anumite enzime in fluxul sanguin, acestea fiind detectate in cadrul analizelor de sange. Medicii testeaza nivelul enzimelor hepatice atunci cand observa manifestari caracteristice unor afectiuni ce cauzeaza leziuni hepatice. Care sunt cauzele? Atunci cand rezultatele testelor de sange ale unei persoane indica niveluri ridicate ale enzimelor hepatice, medicul va investiga posibilele cauze. Acest lucru poate fi realizat prin teste suplimentare, dar si prin discutii amanuntite cu pacientul referitor la stilul de viata si obiceiurile alimentare. Cea mai frecventa cauza a cresterii nivelurilor enzimatice de acest tip este reprezentata de steatoza hepatica sau boala de ficat gras. Cercetarile sugereaza ca 25-51% dintre persoanele cu valori crescute ale acestor parametri... [continuare]
Reguli de combinare a alimentelor, realitate sau fictiune?
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Combinatiile alimentelor Combinarea alimentelor este o filozofie a alimentatiei care are radacini stravechi, in medicina ayurvedica din India antica. Principiile combinarii alimentelor au fost reluate la inceputul anilor 1900 prin dieta Hay. De atunci, au devenit o baza pentru multe diete moderne. Sustinatorii dietelor care combina alimentele, considera ca o combinare necorespunzatoare a alimentelor poate duce la boli, acumularea de toxine si suferinta digestiva. In general, dietele care combina alimentele atribuie alimentele diferitelor grupuri. Acestea sunt de obicei impartite in carbohidrati si amidon, fructe (inclusiv fructe dulci, fructe acide si pepeni), legume, proteine si grasimi. Alternativ, unele planuri clasifica alimentele ca fiind acide, alcaline sau neutre. Dietele care combina alimentele, specifica modul in care ar trebui sa combinati aceste grupuri la o masa. Reguli de combinare a alimentelor Cele mai comune reguli includ urmatoarele: • Fructele se consuma... [continuare]
Tulburarile alimentare - anorexia nervoasa
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Din pacate, standardul pentru un corp frumos in societatea secolului XXI este dat de reclamele pe care le vedem pe toate canalele mass-media (si nu numai). Societatea considera corpul ,slab" ca fiind frumos si atractiv, astfel ca orice alta marime decat aceasta afecteaza valoarea si imaginea de sine. Intr-o metaanaliza, Groesz a ajuns la concluzia ca distorsionarea imaginii de sine in randul adolescentelor a crescut in urma expunerii la imagini cu persoane ,,Slabe": Astfel, dupa cum stim, primele masuri ce urmaresc dobandirea unui corp frumos si acceptabil in societate vizeaza modul in care ne alimentam, dar si ce activitate fizica realizam. Definitie Comportamentul alimentar este definit ca "ansamblul actiunilor si atitudinilor legate de alimentatie". Grupul tulburarilor de comportament alimentar, pe scurt TCA, este constituit din afectiuni psihopatologice prezente incepand cu perioada copilariei si pana la varsta adulta, incidenta fiind crescuta in randul... [continuare]
Intolerante versus alergii alimentare: cum influenteaza sanatatea digestiva
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este intoleranta alimentara? Intoleranta alimentara este, in general, un raspuns la nivel digestiv, secundar ingestiei unui aliment ce nu poate fi procesat corespunzator. Mecanismele de la baza acestei reactii variaza de la un posibil deficit enzimatic (ex. intoleranta la lactoza) la sensibilitatea individuala la anumiti aditivi sau substante chimice. Ce este alergia alimentara? Spre deosebire de intoleranta alimentara, alergia alimentara este o reactie generalizata, cu posibil impact digestiv, al carei mecanism implica sistemul imunitar. Sistemul imunitar al pacientilor alergici la anumite alimente detecteaza de obicei alergeni (cel mai adesea proteine) din produs ca fiind "straine" organismului, declasand astfel o cascada de reactii inflamatorii in organele din corp. Diferentierea dintre cele doua este extrem de importanta deoarece alergia alimentara poate cauza reactii serioase, inclusiv soc anafilactic, chiar si la ingestia unei mici cantitati din alimentul... [continuare]
Generalitati Somnul este influentat, pe langa evenimentele stresante din timpul zilei, de grijile cotidiene, si de alimentele pe care le consumati inainte de a aseza capul pe perna. Aceast lucru se intampla pentru ca organismul detecteaza stimulii benefici sau, din contra, pe cei care produc efecte neplacute asupra somnului din timpul noptii si reactioneaza ca atare. Alimente care va provoaca somnolenta Branza si iaurtul se numara printre alimentele care va fac sa va simtiti obositi. Explicatia provine din mecanismul organismului de a a dezvolta o reactie imuna gresita la proteine, care produce anticorpi pe care incearca sa-i mobilizeze impotriva proteinelor atunci cand ele isi fac aparitia. Atunci apare oboseala si starea de somnolenta. Astfel, pentru ca branza si iaurtul sunt alimente bogate in proteine, organismul reactioneaza asa cum am prezentat anterior. Bananele si nucile produc, de asemenea, somnolenta. De aceea bananele sunt deseori prezentate ca surse... [continuare]
Alimente care nu trebuie tinute in frigider
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele produse alimentare isi pastreaza o mai buna calitate nutritiva si gustativa daca nu sunt conservate in frigider. Nu puneti orice aliment in frigider, aparatul inventat in 1876 de Carl von Linde. Ati putea crede ca e mai bine astfel, gandindu-va ca veti economisi si ca veti evita risipa prin prelungirea vietii unor produse alimentare. De fapt, nu faceti altceva decat sa le schimbati gustul, ba chiar sa devina imposibil de consumat. Exista o regula destul de simpla pe care sa o urmati (atentie, aceasta nu este intotdeauna valabila, chiar si supermarket-urile se inseala uneori): daca alimentul nu este conservat in frigider in supermarket, atunci acesta nu ar trebui nici acasa asezat in frigider. Oricare ar fi marca frigiderului, niciunul dintre aparatele frigorifice nu poate pastra toate alimentele in stare buna, fara a altera savoarea celorlalte alimente. Legumele cele mai supuse alterarii sunt ceapa, cartofii si rosiile. Acestea au clar un gust mai bun daca... [continuare]
Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]
Contraindicatiile alimentatiei naturale la sugar
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia naturala reprezinta alimentatia exclusiva cu lapte de mama in primele 4-6 luni de viata (este alimentatia ideala si cea mai economica). Laptele de mama este alimentul cel mai fiziologic avand compozitia adaptata la particularitatile de digestie si necesitatile nutritionale ale sugarului. Pe langa valorile nutritionale asigura protectie antiinfectioasa, antialergica si nu in ultimul rand consolideaza legaturi afective intre mama si copil. Contraindicatiile alimentatiei naturale la sugar sunt: a) Contraindicatii ce tin de individ - contraindicatii materne (tin de mama) sau contraindicatii ale copilului (tin de copil); b) Contraindicatii ce tin de perioada de alaptare - contraindicatii permanente sau contraindicatii temporare; Exista o combinatie intre cele doua tipuri de contraindicatii. Astfel avem urmatoarele tipuri: Contraindicatii materne permanente: Boli cronice ale mamei sau medicatia administrata mamei Tuberculoza pulmonara activa; Septicemie; Eclampsie; [continuare]
Cum sa scapi de balonare. vezi ce alimente trebuie evitate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Senzatia de balonare, extrem de neplacuta, apare in urma consumului de alimente care favorizeaza acumularea de gaze in stomac, uneori devenind chiar dureroasa. Este frecvent intalnita, pentru ca multe persoane includ in alimentatie chiar alimente care produc aceasta senzatie. Ce alimente trebuie sa eviti daca vrei sa scapi de balonare Legumele crucifere Varza si broccoli-ul, care intra in categoria legumelor crucifere, contin rafinoza, un compus care ramane nedigerat pana in momentul in care bacteriile din intestine il fermenteaza, producand gazele care te baloneaza. Expertii in nutritie recomanda combinarea acestor alimente cu unele care contin fibre, care ajuta la o digestie mai buna. Guma de mestecat Daca ai obiceiul sa mesteci guma in exces, trebuie sa stii ca aceasta poate duce la aparitia balonarii, pentru ca favorizeaza acumularea de aer in stomac. Cu cat inghiti mai mult aer, cu atat senzatia de disconfort abdominal creste, spun medicii. Incearca sa [continuare]
8 alimente care ajuta corpul sa lupte cu cancerul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul este recunoscut la nivel mondial drept o problema majora de sanatate care afecteaza milioane de oameni in fiecare an. Cercetarile de laborator au aratat faptul ca o serie de alimente au un impact direct asupra combaterii dezvoltarii celulelor canceroase. Alimentele cele mai recomandate de medicii specialisti in vederea combaterii cancerului: Broccoli Broccoli, care face parte din categoria legumelor crucifere,alaturi de varza, conopida si varza creata, are un continut ridicatde fitochimicale si Glucoraphanin, dar si antioxidantul indol-3-carbinol. Acestia reduc riscul de cancer de col uterin, cancer de san, gastric si de prostata. Intrucat fitochimicalele sunt enzime sensibile la caldura pentru a pastra beneficiile pe care le aduce broccoli organismului, leguma trebuie consumata in stare cruda. Fructe de padure Zmeura, murele, afinele, dar si capsunile contin concentratii mari de fitochimicale numite antocianine, care incetinesc dezvoltarea celulelor... [continuare]
Alimente sanatoase care iti dau energia de care ai nevoie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In ultimul timp, oboseala nu te lasa, chiar daca dimineata bei o ceasca de cafea si la birou inca una? Este posibil ca anumite alimente din dieta ta sa nu te ajute sa-ti recapeti energia necesara pentru intreaga zi. Astfel, desi o persoana considera ca se hraneste sanatos, este posibil ca in dieta sa sa nu fie incluse exact alimentele care au rolul de a asigura organismului energia necesara functionarii optime. Concret, exista anumite alimente delicioase si sanatoase care sunt considerate adevarate baterii de energie pentru organism. Principalele alimente care aduc energie corpului • Fasole . Sunt foarte sanatoase pentru buna functionare a rinichilor, glandelor suprarenale si sistemului nervos. In plus, este considerata o sursa buna de proteine si antioxidanti care ofera organismului energie. • Oua . Galbenusul de ou este excelent, deoarece este bogat in complexul de vitamine B, adica acele vitamine responsabile pentru transformarea alimentelor in energie. In... [continuare]
Ce boli pot ascunde poftele alimentare?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Orice individ are la un moment dat o anumita preferinta alimentara, mai exact o pofta pentru alimente sarate, dulci sau pentru legume si, de ce nu, pentru alimentele acre sau pentru cafea. Daca insa aceste pofte apar destul de des ar trebui sa consulti un medic pentru investigatii amanuntite, deoarece exista posibilitatea ca in spatele poftelor alimentare sa se ascunda boli grave. Principalele pofte alimentare si bolile asociate acestora • Pofta de dulce , in special de ciocolata este destul de des intalnita la copii, dar si ocazional in randul adultilor si poate indica un deficit de vitamina B sau de magneziu. De asemenea, in cazul adultilor poate fi vorba si despre un semnal discret al stresului. Uneori, pofta de dulce este asociata cu prezenta diabetului zaharat tip 2. • Pofta de sarat este de cele mai multe ori asociata cu carenta de sodiu, dar si cu un nivel crescut al stresului. Mai exact, pofta de a manca ceva sarat precum covrigeii, chipsurile sau... [continuare]
Generalitati Balonarea este o tulburare gastrointestinala provocata de descompunerea alimentelor. Denumita si meteorism abdominal din cauza disconfortului resimtit, afectiunea este des intalnita atat la adulti, cat si la copii. Intre 16% si 30% dintre oameni experimenteaza balonarea in mod regulat. Desi balonarea poate fi un simptom al unei afectiuni medicale grave, de obicei are cauze alimentare, principalii factori favorizanti fiind mesele imbelsugate, consumul de dulciuri, dar si stresul sau anumite tulburari de natura hormonala. Alimente care pot provoaca balonare Broccoli, varza - sunt legume crucifere care contin rafinoza, un trizaharid care ramane nedigerat, astfel ca bacteriile intestinale il fermenteaza, producand gaze. Leguminoasele - fasolea, lintea, soia si mazarea sunt alimente care determina formarea gazelor intestinale. Lactatele - persoanele care sufera de intoleranta la lactoza se pot confrunta cu meteorism intestinal dupa consumul unei felii de branza sau a... [continuare]
Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prediabetul este o stare care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat ar fi considerat normal, dar nu mai ridicat decat in cazul diabetului de tip 2. O dieta sanatoasa este esentiala pentru a imbunatati valorile glicemiei si a evita instalarea diabetului. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care sa reduca nivelul de glucoza din sange. Numai medicatia si exercitiile o pot face. Exista insa alimente care au indice glicemic scazut (IG), adica alimente care nu vor creste nivelul zaharului din sange si care ar putea ajuta la evitarea unei cresteri accelerate sau bruste, mai ales dupa masa. Pe langa schimbarile de dieta, a ramane sau a deveni activ este de asemenea important. Alimente cu un indice glicemic scazut Alimentele cu indice glicemic scazut includ legumele verzi, cerealele integrale, precum quinoa sau ovazul, si leguminoasele, cum ar fi lintea si fasolea. Aceste alimente elibereaza glucoza mai lent in... [continuare]
Generalitati Numerele care apar pe etichetele produselor alimentare, E-uri, sunt alocate unor aditivi alimentari. Acestia sunt folositi pentru a augmenta culoarea, aroma si structura alimentelor, dar si pentru a preveni alterarea produselor. Simbolul “E” provine de la Europa, intrucat acesti aditivi au fost standardizati in Uniunea Europeana, iar codul face aditivul respectiv usor de identificat. E-urile nu sunt in principiu rele, insa orice substanta este toxica daca se depaseste o anumita doza. Tocmai de aceea exista reglementari cu privire la utilizarea E-urilor in alimente. Unele state au impus restrictii cu privire la utilizarea anumitor aditivi alimentari. Substante naturale precum vitamina C (E300), boia de ardei (E160) si chiar oxigenul (E948) au fiecare atribuit cate un cod de tipul “E”. Exista insa si E-uri, de obicei din seria colorantilor artificiali, care sunt puse in legatura cu hiperactivitatea la copii, spre exemplu, astfel ca recomandarea generala a... [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicale
Generalitati Enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt enzime diferite care se pot combina cu anumite coenzime formand variatii chimice care intretin viata. O parte din enzime provin din alimente, mai exact din fructe si din legume crude, altele sunt secretate de organism pentru a facilita digestia. In interiorul celulelor se afla o alta categorie de enzime, numite enzime metabolice care creeaza energie si contribuie la generarea impulsurilor nervoase. Sintetizam mai putine enzime odata cu varsta Fara enzimele digestive, digestia nu ar fi posibila. Pe parcursul intregului tract digestiv, organismul secreta aceste elemente cheie pentru realizarea digestiei, asigurand astfel extragerea substantelor nutritive din alimentele pe care le consumam si ulterior, eliminarea reziduurilor. Desi enzimele digestive se secreta in mod natural in organism, odata cu varsta, capacitatea organismului de a le sintetiza scade. La aceasta diminuare fireasca... [continuare]
Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei
Autor: SfatulMedicului
De ce avem nevoie de hidratare suplimentara vara? Apa este esentiala pentru organismul unei persoane, dar nu este singura care ajuta la hidratare. Oamenii isi pot creste nivelul de hidratare si aportul de lichide prin intermediul unui numar mare de alimente. Consumul de alimente bogate in apa poate mentine un nivel optim de hidratare, in special pe perioada verii, deoarece in aceasta perioada organismul pierde apa si electroliti prin sudoratie. Castravetii Castravetii au un continut de apa de 96,73%. De asemenea, reprezinta o sursa ideala de potasiu, fosfor si magneziu, dar contin si o cantitate mica de calciu. Desi nu contin vitamine si minerale precum alte legume, castravetii au in componenta lor nutrienti speciali numiti cucurbitacine. Acesti nutrienti sunt importanti, deoarece ofera protectie impotriva aparitiei diabetului. Consumul de castraveti are numeroase beneficii precum: - ajuta la pierderea in greutate; - contin numerosi antioxidanti; -... [continuare]
7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Problemele digestive pot fi cauzate de anumite alimente pe care nu le combinati tinand cont de proprietatile lor particulare. Medicina ayurvedica, traditional indiana, sugereaza o serie de principii alimentare privind combinatiile mai multor tipuri de hrana, in raport cu consecintele lor asupra starii de sanatate. Efectele nedorite si imediate ale asocierilor gresite de alimente sunt balonarea, crampele stomacale, starile de greata, oboseala, diareea sau constipatia. Pe termen lung, combinatiile alimentare incorecte pot provoca halena, uscarea pielii, eruptiile cutanate, inflamatiile cronice, tulburarile de somn sau problemele digestive cronice. Care sunt combinatiile alimentare periculoase? Urmatoarele combinatii alimentare pot fi periculoase in anumite cazuri, efectele putand fi diferite de la o persoana la cealalta. Asocierile enumerate mai jos au potentialul de a cauza o serie de probleme digestive, in special din pricina intervalului de timp... [continuare]
10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai comune probleme ale pielii pot fi tratate cu ajutorul anumitor alimente bogate in fitonutrienti importanti pentru sanatatea tesutului cutanat. Asa cum hrana de proasta calitate (cu un continut ridicat de grasimi saturate, zahar sau sodiu) poate determina sau agrava debutul anumitor afectiuni ale pielii (eczema, rozacee, acnee etc.), alimentele sanatoase sunt reali adjuvanti in mentinerea sanatatii celui mai extins organ de aparare al organismului - pielea. Alimente benefice pentru piele Prin continutul bogat si variat de vitamine si antioxidanti, legumele si fructele pot aduce beneficii pielii, contribuind la regenerarea celulara, la mentinerea hidratarii si la protejarea impotriva efectelor nocive ale poluarii si razelor UV. De exemplu, fructele bogate in vitamina C, precum portocalele si kiwi, stimuleaza productia de colagen, esential pentru fermitatea pielii, in timp ce legumele cu frunze verzi, bogate in vitamina A si K, ajuta la reducerea... [continuare]
7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]
Generalitati Diareea cronica este caracterizata prin scaunele moi care dureaza cel putin patru saptamani si implica prezenta a cel putin trei scaune pe zi. Exista mai multe cauze posibile ale diareei cronice. Tratamentul are ca scop tratarea cauzelor diareei (ori de cate ori este posibil), regim alimentar sau medicatie pentru schimbarea consistentei scaunelor si evitarea oricaror factori care ar putea complica diareea. Diareea cronica poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane si asupra starii sale generale de sanatate. Atunci cand se agraveaza, conditia poate pune viata unei persoane in pericol. Regim alimentar in caz de diaree Este important ca o persoana sa stie ce trebuie sa manance atunci cand sufera de diaree. Dar este la fel de important sa stie ce alimente trebuie sa evite in caz de diaree. Ultimul lucru pe care si l-ar putea dori este sa inrautateasca starea de sanatate prin consumul inadecvat de alimente care ar putea influenta in... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Analize medicale .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter