Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

enzime alimentare

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Actualizat la data de: 05 Februarie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Alaptarea reprezinta hranirea sugarului cu lapte matern. Alimentatia la san nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei (in acest caz se considera ca sugarul este, de fapt, hranit predominant la san). Alaptarea este un proces inlesnit de reflexul de supt al sugarului (astfel copilul este capabil sa suga si sa inghita corect laptele). Alimentatia la san are beneficii atat pentru copil, mama, cat si pentru societate, mediu si sistemul sanitar in general. Recomandarile specialistilor Alegerea tipului de alimentatie precum si stabilirea efectiva a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie in parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentatia... [continuare]

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Actualizat la data de: 21 Mai 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Cat de importanti sunt aminoacizii Aminoacizii sunt compusi chimici sau asa-numitele "caramizi" ce alcatuiesc proteinele. Ei contin in proportie de 16% azot, iar din acest punct de vedere se deosebesc de zaharuri si acizi grasi care nu contin azot. Pentru a intelege mai bine cat de importanti sunt ei pentru viata, trebuie sa cunoastem importanta proteinelor - ce sunt elemente necesare fiecarei celule vii din organism, iar - dupa apa - aceste proteine constituie cea mai mare parte a corpului. In corpul uman, substantele proteice intra in alcatuirea muschilor, ligamentelor, tendoanelor, glandelor, organelor, unghiilor, firului de par, dar si alte multe fluide vitale din organism, fiind implicate si in cresterea si dezvoltarea osoasa. Enzimele si hormonii care au rol de a cataliza si regla majoritatea proceselor din organism sunt proteine, iar, pe langa asta, tot proteinele intervin si in schimburile de nutrienti intre fluidele intercelulare si tesuturi, sange sau limfa, regland... [continuare]

De ce ar trebui sa eviti alimentele bogate in carbohidrati simpli

De ce ar trebui sa eviti alimentele bogate in carbohidrati simpli

Actualizat la data de: 17 August 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Carbohidratii, zaharurile sau glucidele, definesc compusi chimici, formati din: carbon hidrogen si oxigen. Carbohidratii sunt cele mai abundente biomolecule de pe Pamant si reprezinta produsul procesului de fotosinteza. Au un rol central in reactiile de producere a energiei in organismele ne-fotosintetizatoare. Denumirea acestei clase de compusi provine de gustul specific dulce (zaharuri). Din punct de vedere structural glucidele se clasifica in: • Monoglucide – glucide simple (Ex: Glucoza, Fructoza); • Oligoglucide - (Ex: Zaharoza); • Poliglucide - glucide complexe, acestea sunt digerabile - amidonul, glicogenul sau nedigerabile - fibrele. Amidonul se gaseste in: cereale, leguminoase, fructe si tuberculi; Fibrele se gasesc in: tarate, legume, seminte, fructe. Fibrele sunt clasificate in doua categorii: solubile si [continuare]

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]

Alimente pentru combaterea flatulentei

Alimente pentru combaterea flatulentei

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Flatulenta este produsa de excesul de gaze acumulate in sistemul digestiv. In timpul digestiei se formeaza si unele gaze - metan, azot, hidrogen si oxid de carbon. Atunci cand exista o acumulare excesiva de gaze, se produce o umflare anormala care duce, uneori, la dureri abdominale. Gazele se produc atunci cand organismul descompune alimentele pentru a produce energie. O persoana normala elimina gaze de 6-20 de ori pe zi. Desi toata lume sufera ocazional de flatulenta, aceasta poate fi o problema destul de jenanta. Flatulenta cronica ar putea fi un semn ca sistemul digestiv nu functioneaza corect, iar pentru a depasi acest inconvenient poate fi nevoie de modificari substantiale in dieta. Fructe si legume Fructele si legumele sunt alimente bogate in fibre solubile. Acest tip de fibre difera de cele non-solubile, deoarece sunt mai usor de digerat si nu produc multe gaze. Cu toate acestea, unele fructe citrice pot cauza flatulenta. Exista si alte fructe pe care... [continuare]

Recomandari alimentare pentru fertilitate

Recomandari alimentare pentru fertilitate

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca va aflati printre femeile care doresc sa conceapa si doriti ca acest lucru sa se intample cat mai repede cu putinta, trebuie sa stiti ca un stil de viata sanatos si mai ales o dieta adecvata, sunt esentiale pentru o fertilitate ridicata. Un corp sanatos este un corp fertil, iar sanatatea copilului dumneavoastra. este in mare parte decisa inainte ca micutul sa fie conceput. Nu este nevoie sa va privati de anumite alimente cand sunteti pe cale sa ramaneti gravida. Exista numeroase produse alimentare care nu numai ca va pot satisface poftele alimentare, dar imbunatasesc si fertilitatea. Lactate Lactatele sunt extrem de importante pentru femeile care vor sa ramana insarciante. Lactatele au calciu, care este foarte bun pentru oase si sanatatea reproducerii. [continuare]

Alimente care combat infectia urinara

Alimente care combat infectia urinara

Actualizat la data de: 26 Februarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Infectiile de tract urinar sunt mai frecvent intalnite in randul femeilor, dar si barbatii pot suferi de acest tip de infectii. Infectiile tractului urinar cauzeaza dureri la urinare, dureri abdominale, febra, urina urat mirositoare si hematurie. Daca nu este tratata corespunzator, infectia urinara poate cauza insuficienta renala. Exista mai multe cauze ale infectiilor de tract urinar, cele mai comune fiind expunerea la bacterii de tipul stafilococilor sau streptococilor. Alti factori predispozanti includ dieta precara si infectia cu E. coli. Alergiile la spermicid si contraceptive pot provoca, de asemenea, infectii urinare la femei. Pentru tratamentul infectiilor urinare se prescriu antibiotice, care pot avea efecte adverse daca sunt utilizate in mod excesiv si inadecvat. Din aceasta cauza, luati in considerare mai intai, folosirea remediilor naturale pe baze de plante si modificarea dietei, pentru a trata infectiile tractului urinar. Se recomanda consumarea de... [continuare]

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

Actualizat la data de: 04 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Glanda tiroida are nevoie de anumite vitamine si minerale pentru a-si indeplini functiile in parametri optimi. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit la anumite tipuri de alimentatie, insa oamenii de stiinta au identificat o serie de repere generale privind o dieta benefica celei mai mari glande a sistemului endocrin uman. Cativa nutrienti cheie sunt esentiali pentru buna functionare a tiroidei, pe cand altii ii pot pune sanatatea in pericol. Alegerile alimentare sunt, asadar, foarte importante pentru mentinerea bunei functionari a glandei tiroide. Nutrienti esentiali pentru glanda tiroida Iodul este cel mai important element pentru functionarea glandei tiroidei, deoarece face posibila productia hormonilor tiroidieni de care depinde integritatea tuturor tesuturilor corporale. Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt cei mai importanti hormoni care au in componenta iodul. Seleniul este si el indispensabil glandei tiroide, din mai multe puncte de... [continuare]

Enzimele digestive, cheia digestiei corecte si complete

Enzimele digestive, cheia digestiei corecte si complete

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dintre toate sistemele organismului suntem, probabil, cei mai constienti de sistemul digestiv. Acesta ne transmite frecvent informatii precum foame sau sete, semnale de baza pentru supravietuire, la care nu putem ramane indiferenti si in urma carora actionam rapid pentru a asigura organismului substantele nutritive si lichidele necesare functionarii. Intr-adevar, vom fi mult mai rapizi in a reactiona la senzatiile de foame si de sete, pentru ca au cauze usor de identificat (organismul si-a consumat resursele de hrana alocate la ultima masa) si o rezolvare rapida (trebuie sa suplimentam aportul de alimente sau de lichide). Ce facem insa atunci cand sistemul digestiv ne transmite prin balonare, acumulare de gaze digestive, constipatie sau greata ca s-a instalat o stare de disconfort gastric, care sunt cauzele si cum optimizam digestia? [continuare]

11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult

11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este o alimentatie sanatoasa? O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru mentinerea tineretii organismului. Studiile au demonstrat ca ceea ce mananci afecteaza modul in care functioneaza intregul corp. Mai mult, exista alimente anti-imbatranire care mentin longevitatea organismului. Iata care sunt cele 11 alimente-minune care stimuleaza longevitatea si ce alte beneficii au ele asupra organismului. Avocado Bogat in potasiu si grasimi monosaturate sanatoase, avocado nu ingrasa. Acest fruct previne retentia de apa, ajuta la reducerea colesterolului „rau” si diminueaza riscul de ateroscleroza. El este o sursa naturala de acid folic si vitamina E, atenuand bufeurile din timpul menopauzei. Iaurtul Grecii si bulgarii sunt mari consumatori de iaurt, speranta medie de viata in aceste tari fiind de 100 de ani. Explicatia este ca iaurtul contine probiotice, care ajuta la absorbtia substantelor nutritive. Cercetarile au demonstrat ca probioticele incetinesc procesul de... [continuare]

Muraturile, un aliment minune. beneficii si contraindicatii

Muraturile, un aliment minune. beneficii si contraindicatii

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile consumului de muraturi Pe langa faptul ca au gust minunat, muraturile sunt un adevarat medicament. Acestea au numeroase beneficii pentru sanatate si pot ajuta la buna functionare a organismului. Cum preparam corect muraturile? Mare atentie insa la modul de preparare. Muraturile sanatoase nu trebuie sa contina prea multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Sunt contraindicate otetul sau zaharul. Prin fermentare, legumele dau nastere la bacterii sanatoase, care ajuta la reglarea microflorei si la intarirea imunitatii. Astfel, muraturile atenueaza alergiile si sunt anticangerigene, deoarece reduc inflamatiile din organism. Varza murata, ideala pentru detoxifiere Varza murata este ideala pentru curele de slabire. Aceasta ajuta la buna detoxifiere a organismului, iar datorita continutului mare de vitamina C, intareste sistemul imunitar. De asemenea, datorita continutului mare de fibre si minerale, varza murata ajuta digestia si la buna... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este un organ foarte complex, avand foarte multe roluri. Efectueaza o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila, pana la depozitarea vitaminelor, mineralelor si carbohidratilor. De asemenea, neutralizeaza toxinele, alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului. Mentinerea ficatului intr-o forma buna este importanta pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Alimente benefice pentru un ficat sanatos Cafea Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi ce pot fi consumate pentru a promova sanatatea ficatului. Studiile au demonstrat beneficiile consumului de cafea. Aceasta protejeaza organismul de afectiunile hepatice. De exemplu, studiile au aratat in repetate randuri ca utilizarea cafelei scade riscul de ciroza sau de leziuni hepatice permanente la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Consumul de cafea poate sa reduca riscul de aparitie al cancerului hepatic si are efecte... [continuare]

15 alimente care stimuleaza sistemul imunitar

15 alimente care stimuleaza sistemul imunitar

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Socul Acesta este un vechi remediu popular din care se extrag substante care diminueaza actiunea virusurilor care cauzeaza gripa. Studiile au demonstrat actiunea adjuvanta a socului in tratamentul gripei. Fructul de soc este bogat in antioxidanti si are capacitatea de a lupta impotriva inflamatiilor. Ciupercile Nu considera ciupercile alimente care au continut nutritiv scazut. Acestea contin seleniu si antioxidanti. Nivelurile scazute de seleniu sunt strans legate de riscul de aparitie al gusei. Contin, de asemenea, vitamina B, riboflavina si niacina. Studiile pe animale au aratat ca ciupercile ar avea efecte antivirale, antibacteriene si antitumorale. Fructele de acai Considerate super-aliment, alaturi de afine, fructele de acai le puteti recunoaste dupa culoarea neagra. Acestea sunt bogate in antioxidanti numiti antocianina. Acesti antioxidanti pot ajuta corpul in lupta impotriva imbatranirii si a bolilor. Fructele de acai pot fi consumate sub forma... [continuare]

Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)

Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Acid vanil mandelic Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom. Aglutinine, aglutinogene Aglutininele - anticorpi prezenti in unele seruri, capabili sa aglutineze microorganismele sau globulele rosii ce contin aglutinogenul (un antigen) corespunzator. Grupele sanguine - reprezinta o categorie in care se situeaza fiecare persoana dupa varietatea aglutininelor din sange, care ii sunt proprii, fiecare categorie apartinand unui sistem bine definit. Sistemul clasic al grupelor sanguine eritrocitare (dependent de aglutininele situate pe globulele rosii) este sistemul ABO, ce cuprinde 4 grupe: - A (prezenta de aglutinogen A) - B (prezenta de aglutinogen B) - AB (ambele aglutinogene) - O (absenta aglutinogenelor). Alanin-amino-transferaza Alanin-amino-transferaza (glutam-oxalacetica) TGO, AST - transferare in forma activa,... [continuare]

Alimentele contra cancerului de prostata

Alimentele contra cancerului de prostata

Actualizat la data de: 07 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cancerul de prostata este o tumora maligna (canceroasa), care se dezvolta in celulele din glanda prostatica. De obicei, tumora creste lent si ramane la nivelul glandei mai multi ani. In acest timp, tumora poate declansa manifestari minore sau chiar deloc sau semne externe (anomalii la examenul fizic). Cu toate acestea, nici un caz de cancer la prostata nu se manifesta la fel. Unele tipuri agresive de cancer de prostata cresc si se raspandesc mai repede decat altele si pot provoca o reducere semnificativa a sperantei de viata la barbatii afectati. Agresivitatea cancerului de prostata poate fi cuantificata cu ajutorul scorului Gleason, care este calculat de un patolog calificat care analizeaza la microscop mostre prelevate din prostata, in urma biopsiei. Alimente care lupta impotriva cancerului de prostata Este cunoscut faptul ca dieta influenteaza puternic riscul de cancer, indiferent de tipul acestia. Cu toate acestea, este important sa se... [continuare]

O digestie mai buna in mod natural

O digestie mai buna in mod natural

Actualizat la data de: 30 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indigestia, o problema destul de frecventa a stomacului, poate fi vindecata prin modificarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare. Oricine poate avea o digestie mai buna, in mod natural. Indigestia mai este cunoscuta si sub numele de dispepsie sau stomac deranjat. In cazul acestei conditii sucurile digestive nu sunt secretate in mod corespunzator. Cauze Iata unele dintre cele mai frecvente cauze de indigestie: - mancatul rapid fara mestecarea corespunzatoare a produselor alimentare; - supraalimentatia; - consumul de alimente grele; - alcoolul in exces; - stresul si anxietatea; - medicamentele antiinflamatorii; - consumul de prea multa apa in timpul meselor; - anumiti factori emotionali; - insomnia; - consumul unor cantitati mari de alimente grase, condimentate; - sarcina; - diverse boli: pietre ale veziculei biliare, hernie hiatala sau ulcer peptic; - alergii alimentare; - stil de viata sedentar; - dezechilibru al acidului gastric sau al... [continuare]

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale
Helixomic
Genetica 0316300350
Sectorul 2, Str. Delea Veche, Nr. 24
Poluarea - consecinte medicale

Poluarea - consecinte medicale

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este poluarea? Zilnic, oamenii sunt expusi gazelor de esapament, fumului de tigara, apei contaminate de diferite substante chimice, alimentelor care contin conservanti si E-uri sau care provin dintr-un sol tratat cu ingrasaminte chimice. Deci, substantele toxice sunt peste tot, in aer, in apa, in solul care asigura alimentele de consum, din aceasta cauza sunt considerate factorii de risc pentru sanatatea organismului uman. Ficatul, rinichii, pielea si sistemul limfatic duc o activitate sustinuta pentru a elimina poluantii din organism. Din cauza hiperactivitatii aceste organe si sisteme clacheaza, determinand acumulare de substante toxice care distrug tesuturile corpului, creaza dezechilibre ale functiilor organelor, deprima sistemul imunitar si favorizeaza o serie de afectiuni grave. Sensibilitatea chimica multipla Cand factorii de mediu provoaca simptome ingrijoratoare, acestea pot fi atribuite sensibilitatii chimice multiple (cunoscuta si sub denumirea de boala... [continuare]

Gastropareza

Gastropareza

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastropareza, atonia gastrica sau golirea gastrica intarziata, este o boala cronica a stomacului caracterizata prin tulburari de eliminare prin defecatie - contractiile musculare de la nivelul stomacului sunt slabe sau inexistente si nu pot impinge alimentele in intestinul subtire pentru realizarea procesului de defecatie. Nervul vag controleaza deplasarea alimentelor din stomac prin tractul digestiv. Gastropareza apare atunci cand nervul vag este deteriorat sau lezat, iar muschii stomacului si ai intestinului nu functioneaza corespunzator, astfel alimentele ingerate se deplaseaza lent sau se opresc de-a lungul tractului digestiv. Hrana stationeaza in stomac si va fi descompusa de sucul gastric si enzimele digestive, iar gravitatia stimuleaza golirea stomacului. Exista doar tratament simptomatic pentru gastropareza. Modificarile dietetice amelioreaza manifestarile si simptomele bolii, dar nu reprezinta intotdeauna o solutie. Medicatia poate fi de ajutor, dar... [continuare]

Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele

Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele

Actualizat la data de: 29 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Incercam sa reabilitam in acest articol familia fasolei, pentru ca pe nedrept, mai degraba din snobism, alimentele din aceasta categorie incep sa fie uitate. Dorim sa va spunem doar ca la restaurantele marilor hoteluri nu lipsesc niciodata: mancarea de fasole boabe, lintea sau mazarea si ca soia si-a castigat si ea definitiv locul in alimentatia sanatoasa. Atunci de ce sa uitam de ele? Aceasta categorie de alimente (leguminoasele) este formata din familia fasolei: fasole, linte, mazare, soia, naut etc. Leguminoasele (la fel ca si cerealele de altfel) tind sa dispara din meniul omului modern. In plus, la noi in tara, datorita usurintei cu care se cultiva si deci disponibilitatii lor foarte mari, leguminoasele si-au castigat reputatia de hrana a saracului. De unde si ideea ca ele sunt un aliment de calitate inferioara, de mana a doua, spre deosebire de produsele animale, care sunt privite ca fiind cele mai valoroase. Beneficiile leguminoaselor [continuare]

Digestia si absorbtia eficienta a substantelor nutritive

Digestia si absorbtia eficienta a substantelor nutritive

Actualizat la data de: 13 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a avea o viata indelungata, unul dintre elementele cheie este mentinerea sanatatii digestiei. Cand digestia functioneaza in parametri normali, se vor absorbi in mod eficient substantele nutritive continute de alimentele consumate. Unii specialisti consumarea zilnica a unei cesti cu ceai, pentru pastrarea unei bune digestii. In cazul in care o persoana nu-si formeaza un stil de viata bazat pe o dieta sanatoasa, nici activitatea digestiei nu se va desfasura normal, iar rezultatul va fi o stare de sanatate precara si o durata scurta a vietii. Organismul obtine energia necesara si substantele nutritive din alimente; cu toate acestea, celulele nu pot absorbi aceste beneficii nutritionale in cazul in care produsele alimentare nu sunt digerate sau prelucrate si transformate intr-o forma optima. Uneori, particulele de materie nedigerate adera la intestinul gros, proces ce poate impiedica organismul sa absoarba complet substantele nutritive din... [continuare]

Malabsorbtia

Malabsorbtia

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Actualizat la data de: 28 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]

Dieta raw

Dieta raw

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In functie de sursa, o dieta cu alimente crude poate fi calea catre o stare perfecta de sanatate sau poate cauza stare grava de subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc. Unii specialisti considera ca o dieta care consta in principal in consumul de alimente nepreparate si neprocesate poate avea ca rezultat un corp mai suplu, o piele mai frumoasa si un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, ar putea sa scada riscul aparitiei multor boli. Dieta cu alimente crude Principiul care sta la baza acestei diete este consumul alimentelor in starea lor naturala negatite si neprelucrata - forma cea mai sanatoasa pentru organism. Dieta cu alimente proaspete este un mod de viata, nu este un plan de pierdere in greutate. Urmarea unei astfel de diete nu este usoara. Cele mai multe dintre alimentele specifice acestei diete sunt tocate, amestecate, decojite si deshidratate in bucatarie. Acest lucru se intampla intrucat aceasta dieta presupune in proportie... [continuare]

Noua dieta beverly hills

Noua dieta beverly hills

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Noua dieta Beverly Hills se bazeaza pe "combinarea inteligenta a alimentelor" - a manca mancarea potrivita la momentul potrivit. Dieta clasica consta dintr-o faza foarte severa care se intindea pe 42 de zile. Noua dieta nu mai cuprinde faza restrictiva si se bazeaza pe o alimentatie echilibrata pe parcursul intregii saptamani. A se nota expresia "dieta echilibrata saptamanal". Dieta consta in adoptarea unui plan format din 3 mese pe zi, in care nu trebuie sa combinam carbohidratii cu proteine si invers, iar fructele trebuie consumate separat. "Nu conteaza ceea ce mananci sau cat mananci, explica Mazel, un consilier pe probleme de viata si dieta, conteaza cand mananci si cum sunt combinate alimentele". Cei care sunt adeptii dietelor revigorante, carora le plac fructele si care reusesc atunci cand sunt inarmati cu explicatii, vor putea adopta acest tip de dieta. Alimente permise In cadrul noii diete Beverly Hills, proteinele pot fi combinate... [continuare]

Dieta de primavara pentru infrumusetarea tenului

Dieta de primavara pentru infrumusetarea tenului

Actualizat la data de: 22 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul in care pielea dvs. are nevoie sa fie improspatata, incercati sa va bucurati intai de anumite alimente care pot face acest lucru inainte sa cheltuiti banii pe machiaje si produse scumpe de ingrijire a pielii. Pielea poate sa para obosita si deshidratata daca nu aveti o dieta bine echilibrata si nu consumati suficienta apa. Primavara este un moment excelent sa va detoxifiati organismul si sa adaugati in dieta alimente proaspete, nutritive. Alimente care ofera pielii un aspect mai tanar 1. Ananasul - bucurati-va de gustul verii putin mai devreme. Puteti combina ananasul cu iaurt sau il puteti consuma simplu. Ananasul consumat pe stomacul gol imbunatateste digestia, acesta fiind motivul principal pentru care ananasul este considerat un fruct ideal pentru detoxifiere. Mentinerea functiei sistemului digestiv este ajuta la mentinerea sanatatii si a stralucirii pielii pe toata durata sezonului cald. 2.Capsunile - Printre fructele cele mai... [continuare]

Beta-crosslaps

Din Analize Medicale

Sistemul osos se afla intr-un proces continuu de formare si resorbtie. Aproximativ 90% din matricea organica a osului este alcatuita din fibre de colagen de tip I. Colagenul este format din trei lanturi polipeptidice (doua lanturi α1 si un lant α2 sau din trei lanturi α1, fiecare cu aproximativ 1000 de aminoacizi). Aceste lanturi se spiraleaza in jurul propriului ax, apoi se spiraleaza unul in raport cu celalalt, formand triplul helix, rezultand astfel o molecula nou formata, precolagenul. Precolagenul are doar partea centrala organizata in triplu helix, partile laterale fiind paralele si spiralizate doar in jurul axei proprii. Impachetarea stransa a lanturilor din triplu helix ii confera o rezistenta la tensiune mai mare decat cea a unei sarme de otel de aceeasi grosime. Colagenul tanar nu este incrucisat si este solubil. La pacientii varstnici, acesta devine insolubil, deoarece prezinta mai multe legaturi incrucisate si este mai putin flexibil. Pierderea flexibilitatii... [continuare]

Gastrina

Din Analize Medicale

Gastrina este un hormon secretat de celulele G, localizate in portiunea distala a stomacului - antrum, care stimuleaza secretia acidului gastric. Sindromul Zollinger-Ellison (ZE) reprezinta o tumora pancreatica secretoare de gastrina. Hiperplazia de celule G antrale sunt adesea asociate cu niveluri serice crescute de gastrina. Concentratia gastrinei este controlata prin feedback: scaderea accentuata a aciditatii gastrice va determina inhibarea secretiei gastrinei, iar secretia in exces a gastrinei va determina aparitia sindromului Zollinger-Ellison. Testul pentru stabilirea nivelului de gastrina masoara nivelul gastrinei hormonale din sange. Gastrina este produsa de celulele G aflate in mucoasa stomacului. Mai exact, atunci cand alimentele intra in stomac, celulele G declanseaza eliberarea de gastrina in sange. Pe masura ce nivelurile gastrinei cresc, stomacul elibereaza acid gastric, care ajuta la digerarea alimentelor. Atunci se produce suficient acid gastric de catre stomac,... [continuare]

Pagina 3 din 34 (994 rezultate)