Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Beta-CrossLaps


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Sistemul osos se afla intr-un proces continuu de formare si resorbtie. Aproximativ 90% din matricea organica a osului este alcatuita din fibre de colagen de tip I.

Colagenul este format din trei lanturi polipeptidice (doua lanturi α1 si un lant α2 sau din trei lanturi α1, fiecare cu aproximativ 1000 de aminoacizi). Aceste lanturi se spiraleaza in jurul propriului ax, apoi se spiraleaza unul in raport cu celalalt, formand triplul helix, rezultand astfel o molecula nou formata, precolagenul.

Precolagenul are doar partea centrala organizata in triplu helix, partile laterale fiind paralele si spiralizate doar in jurul axei proprii. Impachetarea stransa a lanturilor din triplu helix ii confera o rezistenta la tensiune mai mare decat cea a unei sarme de otel de aceeasi grosime.

Colagenul tanar nu este incrucisat si este solubil. La pacientii varstnici, acesta devine insolubil, deoarece prezinta mai multe legaturi incrucisate si este mai putin flexibil. Pierderea flexibilitatii articulatiilor cu varsta se poate datora cresterii numarului de legaturi incrucisate.

In procesul sintezei si formarii triplului helix, procolagenul pierde unele resturi peptidice din zonele non-helicale de la capetele N- (amino) si C- (carboxi), numite telopeptide, produsi de degradare ai colagenului cu rol de markeri de resorbtie osoasa.

In timpul resorbtiei osoase, osteoclastele elibereaza enzime litice, cum ar fi colagenaza, proteaza si fosfataza, care degradeaza fibrele de colagen in fragmente moleculare, incluzand telepeptida C-terminala (CTx). Odata cu imbatranirea tesutului osos, acidul α-aspartic din telepeptida C-terminala va fi convertit in acidul β-aspartic (β-CTx). Β-CTx este eliberat in sange in timpul resorbtiei osoase, devenind astfel un marker specific al degradarii colagenului de tip I.

Nivelurile crescute de β-CTx sunt mari in timpul copilariei, in perioada de crestere sau in procesele de vindecare a fracturilor.

Nivelurile crescute ale markerilor resorbtiei osoase si cei ai formarii osoase de obicei sunt echilibrate in aceste cazuri, neavand o valoare de diagnostic. Prin contrast, markerii turnover-ului osos pot fi utili atunci cand markerii remodelarii osoase sunt dezechilibrati. Aceste anomalii in remodelarea osoasa pot determina schimbari in structura scheletica.

Pacientii cu turnover osos crescut prezinta concentratii serice crescute ale β-CTx, cauzand afectiuni precum hipertiroidism, hiperparatiroidism, osteomalacie si rahitism (chiar si formele care nu se asociaza cu paratiroidismul), hipercalcemie, boala Padget, mielom multiplu si metastaze osoase, precum si numeroase boli congenitale ale formarii si remodelarii osoase.

Un turnover osos crescut se intalneste si la pacientii cu osteoporoza sau osteopenie.

Recomandari

Recomandat in:

- monitorizarea terapiei de substitutie hormonala la pacientele aflate la menopauza, care urmeaza un tratament pentru osteoporoza sau la pacientii cu osteopenie;

- stabilirea diagnosticului afectiunilor determinate de cresterea turnover-ului osos.

Pregatire pacient

Se recolteaza a jeun (pe nemancate), dimineata, intrucat concentratiile serice sunt supuse ritmului circadian.

Cu 12 ore inainte de efectuarea testului este contraindicata administrarea de multivitamine sau suplimente alimentare care contin biotina (vitamina B7).

Metoda

Se va folosi metoda imunochimica cu detectie prin electrochemilumiscenta (ECLIA).

Limite si interferente

Reducerea functiei renale poate determina niveluri scazute de β-CTx in urina si niveluri crescute in ser.

Rezultate fals pozitive/fals negative pot aparea la pacientii care primesc anticorpi monoclonali proveniti de la soarece, cu scop de diagnostic sau terapeutic.

In cazuri rare pot exista interferente datorate titrurilor extrem de mari de anti-streptavidina si anti-ruteniu.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter