cum scade ldl

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]

Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Riscul cardiovascular arata probabilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau nu, la un momentdat. Accidentul vascular cerebral si atacul de cord se numara printre principalele cauze de deces in cazul persoanelor cu varsta de peste 45 de ani. Din pacate, varsta la care aceste afectiuni se instaleaza continua sa scada. Accidentul sau atacul vascular cerebral ischemic(AVC) se produce atunci cand irigarea cu sange a unei parti a creierului este intrerupta pe neasteptate. Cateva minute de privare de oxigen pot avea efecte grave asupra creierului, precum paralizia partiala sau totala a corpului, dificultati de mers si de efectuare a unor activitati cotidiene sau pierderea capacitatii de a vorbi. De asemenea, controlul valorilor tensionale pot preveni aparitia unui accident vascular cerebral hemoragic, caracterizat prin ruptura unui vas de sange de la nivelul creierului. Infarctul miocardic apare atunci cand sangele nu poate... [continuare]

Cum ne afecteaza curele de slabire
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Despre curele de slabire Cea mai importanta componenta a unui program eficient de gestionare a greutatii trebuie sa fie prevenirea cresterii in greutate. Alegerile dietetice bune iti stimuleaza sanatatea, pe cand alegerile dietetice gresite, iti pot afecta sanatatea. Trebuie sa luam decizii corecte cu privire la ce, cat si cum mancam, acestea putand sa stimuleaze nu numai sanatatea si bunastarea proprie ci si sanatatea celor din jur si a planetei. Cum ne afecteaza alimentele corpul? Mancarea poate avea un efect semnificativ, mai ales asupra sanatatii inimii noastre, dar nu numai. Dieta, inactivitatea fizica, stresul, indicele de masa corporala (IMC) pot creste foarte mult riscurile pentru a dezvolta boli cardiovasculare, diferite tipuri de cancer, diabet si alte boli metabolice. Mancarea pe care o consumam, ofera corpului nostru combustibilul de care are nevoie pentru a functiona corespunzator. De exemplu, aportul de sodiu joaca un rol major in afectarea ritmului... [continuare]

Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol
Dr. Baicu Ana Maria
Medic specialist Cardiologie
Generalitati Un nivel normal al colesterolului este una dintre cele mai bune cai pentru protejarea de infarct miocardic si accident vascular cerebral. O substanta asemanatoare grasimii ce se gaseste in sange, numita colesterol, poate determina crearea unor depozite la nivelul arterelor. Aceste depozite de colesterol pot ingusta arterele – sau in unele cazuri le pot bloca complet – si impiedica trecerea sangelui incarcat cu oxigen spre inima. Rezultatele, pentru sute de mii de persoane in fiecare an, sunt angina pectorala, infarctul miocardic sau alte boli cardiovasculare. Tipuri de colesterol Exista trei tipuri de colesterol: colesterol HDL (lipoproteine cu densitate mare),colesterol LDL (lipoproteine cu densitate mica) si colesterol VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica) . Colesterolul HDL este deseori numit tipul „bun” de colesterol intrucat ajuta la eliminarea din organism a colesterolului celular in exces pe cale intestinala. LDL, sau colesterolul „rau”;... [continuare]

Cum iti dai seama ca ai o boala de ficat
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Factori care cresc riscul de boli hepatice Ficatul este organul care ajuta la procesul de digerare al mancarii, la asimilarea substantelor nutritive, cat si la detoxifierea organismului. Unele persoane sunt mai predispuse la afectiuni ale ficatului. Cei care fumeaza, persoanele care fac exces de alcool si cei care au o alimentatie nesanatoasa au un grad mai ridicat de risc. Riscul creste si in cazul celor care intretin contacte sexuale neprotejate, in cazul persoanelor care sufera de obezitate, dar si la persoanele care au un indice crescut al nivelului de colesterol “rau” LDL si al trigliceridelor in sange. Factorii genetici pot fi si ei de vina in aparitia bolilor de ficat, din cauza unor mutatii care apar in anumite gene. Semnele unui ficat bolnav Cel mai adesea, bolile hepatice se manifesta prin icter, stari de oboseala, greata, varsaturi, iritatii ale pielii, aparitia de pete pe piele, pierderea apetitului sau pierderea inexplic [continuare]

Cum putem mentine colesterolul in limite normale?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Un stil de viata echilibrat este reprezentat de o alimentatie sanatoasa, cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi, renuntarea la fumat si un consum moderat de alcool, de sare si de zahar; toate cele mentionate au rolul de a creste colesterolul bun si, implicit, sunt echivalente cu un organism sanatos. Valoarea colesterolului rau creste de regula din cauza stresului, a dietei nesanatoase, a sedentarismului. La femei, cresterea valorilor colesterolului se inregistreaza in special dupa menopauza. Important de retinut este faptul ca un colesterol marit este principala cauza de aparitie a bolilor cardiace, a accidentului vascular cerebral si infarctului miocardic. HDL vs LDL Concret, colesterolul este o substanta care contribuie la buna functionare a organismului, insa el trebuie sa fie in limite normale. HDL sau „colesterolul bun“ transporta grasimile din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, care le metabolizeaza si le inlatura din organism,... [continuare]

Cum sa tii colesterolul sub control?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat, foarte importanta pentru organism, intrucat este implicata in formarea membranei celulelor, a anumitor hormoni, a vitaminei D si a substantelor care ajuta la digerarea alimentelor. Organismul creeaza colesterolul de care are nevoie. Colesterolul se gaseste, de asemenea, in alimente provenite din surse animale, cum ar fi oua, carne si branza. Un nivel optim este ideal pentru organism, intrucat nivelul prea ridicat de colesterol in sange poate forma placi, care se fixeaza pe peretii arterelor sanguine. Aceasta acumulare de placa este cunoscuta sub denumirea de ateroscleroza, care poate conduce la boala coronariana. Tipuri de colesterol HDL - lipoproteine cu densitate mare. Se numeste colesterolul "bun", deoarece transporta colesterolul din alte parti ale corpului inapoi in ficat. LDL - lipoproteine cu densitate scazuta. Se numeste colesterolul "rau" deoarece un nivel ridicat al LDL determina acumularea placii in... [continuare]

Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Infarctul miocardic acut se caracterizeaza prin obstructia arterei coronare responsabila de irigarea unui anumit teritoriu coronarian, provocand leziuni la nivelul tesutului respectiv. Infarctul miocardic este, de obicei, rezultatul unui blocaj in una sau mai multe dintre arterele coronare. Infarctul miocardic reprezinta o urgenta ce necesita asistenta medicala imediata, avand o rata mare de deces in absenta tratamentului de urgenta. Simptomatologie Simptomele clasice ale infarctului includ angina severa si dificultati de respiratie. Angina pectorala se refera la senzatia de disconfort din centrul toracelui, descrisa ca o senzatie de greutate, de presiune sau de „gheara”. De asemenea, angina pectorala este caracterizata si prin durere, senzatie de arsura sau de amorteala, ce dureaza mai mult de 20minute si nu cedeaza la repaus sau administrarea de nitroglicerina sublingual. Cu toate acestea, simptomatologia poate varia, iar aceste simptome pot fi insotite si... [continuare]

Cum stii ca ai intrat la menopauza? care sunt semnele si simptomele?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este menopauza Menopauza este un proces fiziologic firesc pentru orice femeie care presupune incheierea definitiva a ciclurilor menstruale (absenta acestora timp de un an). Aceasta se datoreaza ca urmare a epuizarii foliculior ovarieni, intrucat acestia au un numar prestabilit inca din momentul pubertatii, urmand o evolutie spre diminuare odata cu varsta. Inaintea acestei perioade apare premenopauza, care reprezinta o perioada tranzitorie in timpul careia fertilitatea este scazuta si ulterior absenta. Datorita acestui fapt se observa o neregularitate in randul menstruatiilor, o scadere a hormonilor estrogeni, respectiv a progesteronului. Menopauza propriu-zisa consta in absenta totala a menstruatiei in decursul a unui an calendaristic. Postmenopauza poate varia ca durata intre 2 si 6 ani de la ultima menstruatie si reprezinta oprirea definitiva a functiilor ovariene. Cum se manifesta debutul menopauzei? Simptomele si semnele cele mai des intalnite sunt rezultatul nivelului... [continuare]

Cum iti afecteaza trigliceridele inima?
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce sunt trigliceridele? Trigliceridele reprezinta particule lipidice de origine naturala care circula in torentul sanguin. In urma procesului de digestie, acestea sunt scindate in elementele componente, si anume in glicerol si acizi grasi de diferite tipuri (saturati sau nesaturati, cu lant lung sau scurt), proces desfasurat sub actiunea unor enzime specifice. Rolul acestor trigliceride este de a servi drept substrat energetic pentru functiile pe care organismul trebuie sa le defasoare de-a lungul zilei. Din cantitatea de calorii ingerate ca zaharuri si grasimi, cele pe care organismul nu le utilizeaza sunt transformate in trigliceride si depozitate in celulele tesutului adipos, cunoscute sub numele de adipocite. Aceste depozite la nivelul tesutului adipos va fi decelat la analizele medicale prin cresterea valorilor trigliceridelor. Valoarea considerata normala pentru trigliceride este sub 150 mg/dl, ceea ce trece peste aceasta poate fi factor de risc pentru aparitia bolilor... [continuare]

Ce este postul intermitent si cum functioneaza
Dr. Stefania Grigore
Medic rezident Reumatologie
Ce este postul intermitent Postul intermitent sau fastingul este un model de alimentatie in cadrul caruia se alterneaza ciclic perioadele in care mancati cu perioadele in care postiti. Restrictia calorica este o abordare populara pentru a trata obezitatea si bolile cronice asociate acesteia, dar este dificil de mentinut pentru o perioada lunga de timp. Mai mult, postul intermitent are efecte benefice echivalente cu cele ale restrictiei calorice in ceea ce priveste controlul greutatii corporale, imbunatatirea homeostaziei glucozei si a profilurilor lipidice, precum si efecte antiinflamatorii. Diferenta dintre restrictia calorica si fastingul intermitent Obezitatea reprezinta un risc pentru sanatatea publica la nivel mondial din cauza asocierii sale cu dereglarea metabolica, cum ar fi rezistenta la insulina, hipertensiunea arteriala, dislipidemia si ateroscleroza. Restrictia calorica fara malnutritie este piatra de temelie pentru tratamentul obezitatii si al factorilor de risc... [continuare]

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]

imi poate spune cineva ce se poate face pentru a scadea Gama GT? mama mea are o valoare de 268,iar TGO=121,TGP=103.stim ca are hepatita C.va multumesc [continuare]

Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a scadea colesterolul, exercitiile si consumul de alimente sarace in grasimi saturate sunt perfecte. De cate ori ati auzit aceste sfaturi? Cu totii am constatat ca o alimentatie ce contine alimente grase va bloca arterele cu colesterol. Cu siguranta ca ati auzit de multe ori ca zaharul poate afecta nivelul colesterolului. Si acest lucru este foarte adevarat. Zaharul poate afecta trigliceridele. Trigliceridele - ce sunt si cum ne afecteaza Cei mai multi dintre noi stim ca exista doua tipuri de colesterol, si anume: HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau). In afara de acestea, sangele nostru contine o alta grasime, numita triglicerida. Aceste grasimi sunt stocate in celule pentru a va oferi energie intre mese. Un nivel normal este de 150 de mg/dl sau mai putin. Daca nivelul depaseste 200 de mg/dl, el este considerat ridicat. Aproape o treime din adulti au niveluri foarte ridicate de trigliceride, ceea ce inseamna ca se depaseste 500... [continuare]

Cum sa scazi in mod natural colesterolul
Autor: SfatulMedicului
Afectiunile inimii se afla in stransa legatura cu nivelul colesterolului LDL, cunoscut si drept colesterolul "rau" din organism. Vestea buna este ca poti scadea nivelul colesterolului "rau" si il poti creste pe cel al colesterolului bun cu ajutorul unor masuri simple. Este important ca, odata adoptate aceste masuri, sa fie pastrate. Primele rezultate incep sa apara dupa o perioada de sase saptamani, iar dupa trei luni acestea devin din ce in ce mai vizibile. De asemenea, daca medicul i-a recomandat unei persoane si tratament medicamentos, nu trebuie sa renunte la acesta. 1. Renunta la alimentele grase, care contin grasimi trans Grasimile trans cresc nivelul de colesterol LDL si il scad pe cel de colesterol "bun", HDL, ceea ce inseamna o crestere a riscului de accident vascular cerebral si afectiuni ale inimii. "Grasimile trans se gasesc in special in cartofii prajiti, in prajituri din comert, pizza congelata, in unele sortimente de margarina", spune Suzanne Steinbaum,... [continuare]

Cum va ajuta activitatea fizica regulata sa traiti mai mult
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Activitatea fizica regulata influenteaza intr-o foarte mare masura longevitatea si calitatea vietii totodata. Sedentarismul este un factor de risc major pentru o gama larga de boli cronice, de la afectiunile cardio-vasculare, pana la diabet si osteoporoza. Miscarea aduce beneficii unice tuturor functiilor si sistemelor organismului, fiind o conditie obligatorie pentru mentinerea sanatatii pe termen lung. Constatari stiintifice despre beneficiile miscarii Una dintre caile principale prin care va puteti creste atat longevitatea, cat si calitatea vietii, este sa faceti schimbari simple in privinta alimentatiei, dar si a gradului de activitate fizica. Cercetatorii au demonstrat prin numeroase studii beneficiile multiple ale miscarii regulate. Un studiu de specialitate a descoperit ca o persoana in varsta de 65 de ani care obisnuieste sa faca miscare zilnic sau frecvent isi poate prelungi viata cu 12,5 ani, fara sa sufere imbolnaviri specifice inaintarii in varsta. O... [continuare]

Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Culorile alimentelor indica o abundenta de substante nutritive specifice. Spre exemplu, fructele si legumele galbene si portocalii sunt bogate in vitaminele A si C. Cele verzi sunt bogate in vitaminele B, E si K. Astfel, aceste culori te ajuta sa iti conturezi o dieta care sa contina toti fitonutrientii necesari bunei functionari a organismului. Vitaminele, mineralele si antioxidantii sunt esentiali, intrucat previn si reduc riscul anumitor boli. Antocianina, care confera culoare afinelor, mentine creierul in forma, in timp ce licopenul, care da culoarea rosie pepenelui si rosiilor, protejeaza impotriva cancerului de prostata si de san si lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Betacarotenul, care face morcovii portocalii, mentine oasele puternice. Practic, fiecare culoare prezinta beneficii diferite, ceea ce inseamna ca mesele trebuie sa fie cat mai colorate posibil. Indicat este ca toate aceste alimente sa fie consumate in stare cruda sau cel mult fierte ori... [continuare]

Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Topul alimentelor care scad colesterolul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca prin dieta se poate creste colesterolul, tot prin aceasta se poate diminua. Este usor sa ajungeti la un nivel alarmant de colesterol, dar se poate intampla si invers - schimbarea alimentelor poate reduce colesterolul si poate imbunatati calitatea grasimilor care circula prin sistemul sanguin. Punerea in aplicare a acestei strategii necesita doua directii dietetice: adaugati alimente care micsoreaza LDL (colesterol rau care poate declansa ateroscleroza), iar in acelasi timp eliminati alimentele care contin LDL. Aceste aspecte sunt cele mai importante in lupta cu colesterolul. Peste si acizii grasi Omega 3 Consumul de peste gras ajuta inima sa ramana sanatoasa, datorita nivelurilor ridicate de acizi grasi Omega 3, care pot reduce tensiunea arteriala si riscul de a dezvolta cheaguri de sange. Persoanele care au avut deja atacuri de cord trebuie sa consume ulei de peste, pentru a reduce riscul decesului. Pestii care contin cele mai ridicate niveluri de acizi... [continuare]

4 beneficii ale uleiului de macadamia. cum se foloseste corect
Autor: SfatulMedicului
Uleiul de macadamia, similar cu uleiul de masline Uleiul de macadamia este un lichid limpede, galben deschis, care provine prin procesul de presare a nucilor de macadamia. Acest ulei este sanatos atunci cand este folosit pentru gatit si pot exista, de asemenea, beneficii pentru sanatate si prin folosirea sa in stare pura pentru hidratarea pielii si ingrijirea parului. Nucile de macadamia cresc in arborii cu aceeasi denumire, care sunt originari din zonele subtropicale ale Australiei. Similar cu uleiul de masline, uleiul de macadamia se mentine in stare lichida la temperatura camerei. Uleiul de macadamia este extrem de bogat in substante nutritive, inclusiv acizi grasi sanatosi, dar si potasiu. Din acest motiv, multi oameni folosesc uleiul de macadamia pentru beneficiile sale pentru sanatate. Utilizarea sa este variata, fiind folosit atat la gatit, cat si pentru diferite metode de infrumusetare. Modalitati de utilizare si beneficiile uleiului de macadamia Prepararea... [continuare]

Colesterol total 233,LDL 147,lipide totale 694.3, hemoglobina erotricitara 34, pacientul 56 ani [continuare]

Buna ziua, Sex Feminin Varsta 57 ani Analizele sunt: Colesterol total=241 mg/100 ml HDL colesterol=38 mg/100ml LDL colesterol direct=169 mg/100ml trigliceridfe=155 mg/100ml glicemie=91 mg/100 ml Cum se poate trata ? Exista tratament nemedicamentos? [continuare]

Bună ziua, vreau sa va întreb daca la un bolnav cu diabet tip 2 moderat (valori maxime glicemie pana în 200) și sindrom dislipidemic, tratamentul cu Siofor este responsabil de slabirea masei musculare a picioarelor și mâinilor? [continuare]

Ce efecte pe termen lung are fumatul asupra organismului? Ce sa fac ca sa ma las de fumat? Vreau indicatii pertinente ale persoanelor care au reusit sa se lase de fumat. Teorie stiu si eu dar in practica este foarte grea. Vreau ajutor. [continuare]

Generalitati O dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate pot ajuta la diminuarea nivelului de colesterol din sange. Adoptarea obiceiurilor sanatoase cum ar fi o dieta echilibrata si activitatea fizica, pot ajuta la prevenirea cresterii nivelului de colesterol. Este important sa se tina valorile colesterolului sub control, deoarece nivelurile ridicate cresc riscul bolilor de inima si de accident vascular cerebral. Daca va ingrijoreaza nivelul crescut al colesterolului discutati cu medicul. Alimente bogate in colesterol Unele alimente contin colesterol, care poarta denumirea de colesterol dietetic. Printre produsele alimentare care sunt bogate in colesterol se numara rinichii, ouale si crevetii. Colesterolul din compozitia alimentelor are efect mult slab asupra nivelului de colesterol din sange decat cantitatea de grasimi saturate pe care o consuma o persoana. Daca medicul a recomandat modificarea dietei pentru reducerea colesterolului din sange, cel mai important... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter