consum apa
Apa – factor esential in dezvoltarea armonioasa a celor mici
Autor: SfatulMedicului
Hidratarea zilnica Toate fiintele vii au nevoie de apa pentru supravietuire, iar regula nu face exceptie pentru copii. In cazul nou-nascutilor, acestia nu au nevoie de apa, pana la un moment dat. Pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a copiilor, acestia au nevoie de hidratare zilnica, la fel ca si adultii. De ce cantitate de apa au nevoie copiii? Este esential sa stim ca alaturi de lapte, apa este cel mai bun lichid destinat consumului de catre copii. Apa este sanatoasa, fara kilocalorii si fara zahar, avand numeroase beneficii pentru organismul in crestere. Sugarii in varsta de maxim 6 luni nu au nevoie de apa pentru hidratare, laptele matern/formula fiind suficiente. Incepand cu 6 luni, odata cu diversificarea, se recomanda sa fie introdusa si apa pentru o hidratare optima, intr-o cantitate minima. Copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani au nevoie de aproximativ 4 cani de lichide pe zi, care includ apa si lapte. Cantitatea necesara creste pentru copiii cu... [continuare]
Cata apa ar trebui sa bei in fiecare zi?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Factorii precum dieta si activitatea fizica pot afecta cat de mult va trebui sa consumi apa. Este posibil ca apa sa nu fie cea mai interesanta bautura dintr-o lume a cappuccino-ului mocha cu gheata si a ceaiurilor matcha, dar literalmente nu poti trai fara ea. Deci, cata apa ar trebui sa bei pe zi? Ei bine, sa ne aruncam in cateva numere in ceea ce urmeaza. Academiile Nationale de Stiinta, Inginerie si Medicina recomanda urmatoarele pentru aportul zilnic de lichide: -3,7 litri pentru barbati. -2,7 litri pentru femei. Iata insa explicatiile: luati in considerare aceste numere un punct de plecare. „Marimea, metabolismul, locatia, dieta, activitatea fizica si sanatatea, toate influenteaza cantitatea de apa de care aveti nevoie”, spune specialistul in medicina preventiva Roxanne B. Sukol, MD. Si lichidul pe care il consumi dintr-un pahar nu este tot lichidul pe care il consumi defapt. Va puteti astepta ca aproximativ 20% din aportul zilnic de lichide sa provina din... [continuare]
Motive pentru care este bine sa beti apa
Autor: SfatulMedicului
Apa si beneficiile sale Apa este un element vital pentru oameni, animale si plante. Ea este prezenta mai mult de 65% in organismul uman. De fapt, reprezinta 85% din creier, 83% din sange, 70% din muschi, 22% din oase si 2% din smaltul dintilor. Trebuie sa beti intre 1 litru si jumatate si 2 litri pe zi, pentru a compensa pierderile cotidiene ca urina, transpiratia, evaporarea pulmonara. Astfel, ce mai asteptati de acum inainte sa incepeti de indata ce va treziti sa beti un pahar cu apa? Beti un pahar cu apa dimineata si veti avea numeroase beneficii. Metabolismul reprezinta ansamblul de reactii fizico-chimice care se produc in organismele vii. El este compus din doua fenomene: anabolismul, care constituie in trasformarea nutrientilor in tesuturi vii, si catabolismul, care reprezinta degradarea altor elemente pentru a oferi energia necesara pentru o buna functionare a corpului. Functionarea metabolismului variaza de la o persoana la alta, in functie de greutate,... [continuare]
Este daunator consumul apei in timpul mesei?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toata lumea stie care sunt beneficiile apei: elimina toxinele, hidrateaza organele, transporta minerale catre celule si contribuie la toate procesele metabolice. Recomandarea unanim acceptata este aceea ca o persoana sa bea intre 2 si 2,5 litri de apa pe zi. Exista unele studii care sustin ca un consum de apa in timpul mesei poate afecta capacitatea digestiva a stomacului si poate modifica nivelul de insulina. Practic, daca o persoana bea apa in timpul mesei nu face altceva decat sa dilueze sucurile gastrice, sa ingreuneze digestia alimentelor pe care le consuma si sa provoace reflux al acidului gastric. In acest sens, pentru a evita consumul de apa in timpul meselor, este indicat sa evitam pe cat posibil preparatele sarate sau cele bogate in grasimi. Mai mult, bine ar fi daca am incerca sa mestecam alimentele mai mult timp, deoarece masticatia are efecte benefice asupra tractului digestiv, dar si asupra dentitiei. Care sunt efectele consumului de apa in timpul... [continuare]
Apa hidrogenata: bautura miraculoasa sau mit?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Apa curata este cea mai sanatoasa alegere pentru a va mentine corpul hidratat. Cu toate acestea, unele companii de bauturi sustin ca adaugarea elementelor in apa, cum ar fi hidrogenul, poate spori beneficiile pentru sanatate. Ce este apa hidrogenata? Apa hidrogenata este pur si simplu apa pura cu molecule suplimentare de hidrogen adaugate la aceasta. Apa cu hidrogen molecular este o modalitate convenabila si naturala de a avea mai multa energie, reducand in acelasi timp oboseala, acumularea de acid lactic si stresul oxidativ. Este, de asemenea, o modalitate de a va recupera mai repede, a va ridica performanta si va permite sa va bucurati mai mult de activitatile dumneavoastra, conform anumitor studii. Hidrogenul este un gaz incolor, inodor, netoxic care se leaga de alte elemente cum ar fi: oxigenul, azotul si carbonul pentru a forma diferiti compusi, inclusiv zaharul de masa si apa. O molecula de apa este formata din doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen... [continuare]
Generalitati Molecula de apa (H2O) se compune din doi atomi de hidrogen legati la un atom de oxigen. Aceasta se numeste potabila atunci cand raspunde normelor stabilite prin lege: trebuie sa fie placuta din punctul de vedere al gustului, culorii si mirosului si, ca regula absoluta, sa nu afecteze sanatatea. Apa potabila nu trebuie sa contina microorganisme patogene, nici substante toxice (cupru, plumb, fluoruri, cianuri, arsenic, compusi fenolici etc.). Concentratia sa in anumite substante chimice (saruri minerale, amoniac, nitriti, nitrati, cloruri, materii organice) trebuie sa fie limitata. Apa imbuteliata este mai sanatoasa decat cea de la robinet? Sau apa imbogatita cu suplimente nutritive este cea mai indicata? Potrivit specialistilor, toate aceste principi ar trebui date uitarii deoarece nicio apa nu face minuni pentru sanatatea organismului. In cele ce urmeaza va prezentam o lista cu cele mai comune mituri legate de apa si consumul de apa. Mit:... [continuare]
Generalitati Consumul abundent de apa este foarte important pentru starea generala de sanatate. Peste 60% din organismul uman este constituit din apa, motiv pentru care deshidratarea poate pune realmente viata in pericol. Inlocuirea bauturilor acidulate hipercalorice cu apa plata are efecte pozitive asupra controlului greutatii corporale, precum si asupra calitatii somnului, cresterii nivelului de energie al organismului, reducerea aparitiei cariilor dentare si controlul afectiunilor cronice, precum diabetul. Beneficiile apei pentru organism Potrivit Centrului de Control si Prevenire al Afectiunilor din SUA, barbatii ar trebui sa consume zilnic in jur de 3,7 litri de apa si femeile circa 2,7 litri, nu doar din apa plata propriu-zisa, ci si din alimentele bogate in lichide (fructe si legume). Aportul zilnic suficient de apa are multiple beneficii pentru sanatate. - Randamentul optim al functiilor organismului. Apa este o parte integranta a sistemului circulator,... [continuare]
Boli care pot fi contactate din apa contaminata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bolile care pot fi contactate din apa contaminata sunt o cauza majora de mortalitate, mai ales in cazul copiilor. Salubritatea inadecvata, epurarea incorecta a apei si contaminarea apei cu diverse deseuri produc afectiuni precum: gastroenterita, hepatita virala, febra tifoida si holera. Afectiuni cauzate de apa contaminata Principalele boli contactate din apa contaminata sunt: 1. Gastroenterita (dizenteria, diareea) Aceasta afectiune este rezultatul consumului de apa contaminata cu diverse virusuri: rotavirus, bacterii (e-coli, salmonella, sighella, holera) sau protozoare (amoebia, giardia). Cel mai frecvent simptom este debutul brusc de scaune apoase. Acesta poate fi asociat cu varsaturi, febra, dureri abdominale si sange prezent in scaun (dizenterie). Cel mai adesea, aceste infectii sunt autolimitate si dureaza doar cateva zile. Unele, totusi, pot dura mai mult de 3-4 saptamani. O complicatie comuna este deshidratarea manifestata prin sete... [continuare]
Generalitati Apa este esentiala pentru mentinerea unei stari bune de sanatate dar cantitatea de apa consumata variaza in functie de nevoile individuale. Cat de multa apa trebuie sa bem in fiecare zi? Este o intrebare simpla, dar raspunsul nu este atat de usor. De-a lungul timpului, in urma studiilor, au fost formulate diverse recomandari dar nevoia de apa a unei persoane depinde de mai multi factori, inclusiv starea generala de sanatate, nivelul de activitate si locul unde traieste. Desi nu exista sfaturi general valabile, obtinerea mai multor informatii legate de nevoia de fluide a organismului uman este utila pentru estimarea cantitatii de apa pe care ar trebui sa o bea o persoana in fiecare zi. Beneficiile pentru sanatate ale apei Apa este principala componenta chimica a organismului si constituie aproximativ 60% din greutatea corpului. Functionarea fiecarui sistem din corpul unei persoane depinde de apa. De exemplu, apa contribuie la eliminarea... [continuare]
Generalitati In cazul pacientilor cu diabet zaharat, consumul de alcool conduce la cresterea nivelului de zahar din sange. Din acest motiv, pacientii care sufera de aceasta afectiune pot consuma numai ocazional alcool sau atunci cand nivelul de zahar din sange este bine controlat. De regula, pacientii cu diabet zaharat, supraponderabilitate, hipertensiune arteriala sau care au un nivel ridicat de trigliceride trebuie sa consulte medicul curant daca doresc sa consume bauturi alcoolice. Alcoolul si organismul uman Alcoolul este metabolizat la nivelul ficatului, iar in cazul unei persoane cu greutate corporala normala metabolizarea unui pahar de alcool dureaza aproximativ 2 ore. Cand o cantitate ridicata de alcool este consumata intr-un interval scurt de timp, organismul nu metabolizeaza intreaga cantitate de alcool iar excesul este raspandit si la nivelul altor organe, cum ar fi creierul. Astfel, se explica starile de greata, durerile de cap, somnolenta si... [continuare]
Apa minerala, apa plata si apa de robinet
Autor: SfatulMedicului
Apa plata Apa de consum imbraca aceste trei forme arhicunoscute. Desi perceptia publica despre ‚apa plata’ este aceea a unui „aliment sanatos” (consumat, intr-un celebru spot publicitar de un grup de manechine care prefera ‚apa plata cu lamaie’), apa plata nu este altceva decat apa minerala fara dioxid de carbon. Apa minerala carbogazoasa Acidularea apei (carbonatarea, respectiv adaugarea propriu-zisa de dioxid de carbon) are in realitate efecte mult mai mici decat se crede. Studiile stiintifice nu au reusit sa arate un efect negativ clar al acidularii, dimpotriva se discuta chiar despre posibile efecte benefice atribuite prezentei acidului (de ex. antibacteriene). Comparativ cu sucurile carbogazoase, apa minerala are doar a suta parte din efectul daunator asupra smaltului. De altfel, interzicerea sucurilor carbogazoase in scoli (in tarile care au aceasta reglementare) are ca principala justificare valoarea lor nutritionala minima, si nu acidularea. Nici... [continuare]
Cat putem supravietui fara hrana si apa
Autor: SfatulMedicului
Introducere Multi dintre noi ne-am intrebat poate macar o data in viata: "Cat putem supravietui fara hrana si apa"? Conform specialistilor, raspunsul este influentat de o serie de factori, precum starea de sanatate, conditia fizica, determinarea si vointa individuala. Cert este insa faptul ca un individ, poate supravietui fara hrana cel mult 8 saptamani. Cu toate acestea, un grup de persoane denumit Breathariani sustin ca se poate renunta definitiv la hrana si lichide, supravietuind doar cu aer si lumina. Supravietuirea fara hrana Supravietuirea fara hrana depinde de o multitudine de factori, vointa si determinarea jucand un rol important. Cazurile unor prizonierii politici care protestau prin greva foamei si postirile indelungate ale liderilor religiosi, dovedesc ca organismul uman poate rezista saptamani intregi fara hrana; spre exememplu, Ghandi a supravietuit 21 de zile. Din punct de vedere medical, majoritatea medicilor consimt ca oamenii cu o buna stare de sanatate... [continuare]
Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul uneia sau a doua mese de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi Omega-3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega-3 cel putin de doua ori pe saptamana, dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatate ale inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti. Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce... [continuare]
Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mercurul este un metal care se gaseste in mod natural in mediul inconjurator. Activitati umane cum ar fi agricultura, mineritul si arderea carbunilor sau folosirea industriala a mercurului cresc pasajul mercurului prin aer, apa si sol. In apa, mercurul isi schimba structura si se transforma in metil-mercur. Pestii absorb aceasta forma de mercur. Atunci cand oamenii consuma pesti care au absorbit mercur, acesta se absoarbe in organism si la concentratii mari devine toxic. In timp, mercurul va fi eliminat prin urina, fecale sau lapte matern. Factori de risc Pentru majoritatea oamenilor care consuma peste si scoici, mercurul ingerat nu prezinta o problema de sanatate. In general, produsele din peste si scoici sunt alimente sanatoase, pentru ca ele contin proteine de inalta calitate si alte substante nutritive esentiale, au continut scazut in grasimi saturate si contin acizi grasi Omega-3, care sunt acizi grasi esentiali. O dieta echilibrata care include si peste [continuare]
Generalitati Apa este buna pentru mentinerea sanatatii. Oricine a auzit aceasta propozitie de mai multe ori in viata. Majoritatea oamenilor nu au luat in serios aceasta afirmatie. Apa este unul dintre cele mai importante daruri pe care le ofera natura. Aceasta este un element esential pentru existenta si sanatatea umana, iar valoarea ei nu poate fi negata in niciun fel. Pentru ceva atat de simplu si esential cum este apa, s-au formulat o multime de conceptii si mituri gresite, atat despre beneficiile, cat si despre posibilele efecte negative ale apei. Mit: apa potabila ajuta la mentinerea umiditatii pielii Fals. Multe persoane cred ca daca se hidrateaza corespunzator isi pot mentine tineretea pielii. Realitatea este ca apa pe care o beti are prea putin de a face cu felul in care arata pielea dumneavoastra. Cu exceptia cazului in care o persoana este deshidrata grav, cantitatile mari de apa nu previn uscaciunea pielii. Practic, nivelul de umiditate al pielii nu este determinat... [continuare]
Consumul de fibre si flatulenta excesiva
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fibrele sunt reprezentate de partea unei plante comestibile pe care organismul nu o poate absorbi sau digera. Fibrele sunt de doua feluri: solubile si insolubile. Fibrele solubile sunt solubile in apa si se transforma intr-o substanta asemanatoare cu gelul. Fibrele insolubile sunt cele care ajuta alimentele sa circule prin tractul digestiv si ajuta la regularizarea procesului digestiei. Principalul beneficiu al fibrelor este mentinerea sanatatii colonului si intestinelor. Consumul de alimente bogate in fibre poate ameliora sau chiar reduce aparitia constipatiei si diareei, atenueaza simptomele de colon de intestin iritabil, scade riscul dezvoltarii hemoroizilor si a bolii diverticulare, contribuie la pastrarea unei greutati normale si reduce riscul declansarii diabetului si bolilor cardiovasculare. Persoanele adulte de sex feminin ar trebui sa consume 20 g fibre pe zi, iar cele de sex masculin putin peste 30 g de fibre pe zi. O dieta bogata in fibre are... [continuare]
Apa potabile infectata cu ape reziduale de la canalizare
in cazul in care conducta cu apa potabila este innundata cu apa reziduala de canalizare blocului la ce pericole se expun cei care o consuma ? [continuare]
In incercarea de a ma hrani cat mai sanatos si evitand total dulciurile, atat cumparate cat si facute in casa, am trecut la consumul de miere de albine care imi place foarte mult, in diverse combinatii cu nuci, seminte etc. Vreau sa va intreb, consumul in cantitati mai mari de miere de albine are contraindicatii pt o persoana sanatoasa?Poate conduce la diabet sau alte dereglari? Am incept consumul regulat de miere si eliminatrea celorlalte dulciuri de cateva luni bune timp in care am realizat ca am mancat kilograme intregi de miere. Am facut un calcul foarte sumar, grosier, ca sa observ ca mananc cam 200g de miere de albine pe zi. Pe langa aceasta mai mananc si polen, o lingurita dimineata, precum si capaceala. Ma gandeam ca am cam exagerat un pic pt ca fac ce fac si mai iau un varf de lingurita de miere ba la servici ba acasa si asa consum pe zi cum am spus cam 200g. Credeti ca nu are importanta sau trebuie sa reduc consumul? Va multumesc si sper sa-mi raspundeti si mie. O zi buna. [continuare]
A o fiica de 24 ani carin febr. 2010 a fost operata cu Hipertrofia cornetelor nazale, din cauza ca mai muli ani i-a tot curs nasul (numai apa). Acum de vreo 2-3 luni din nou aceiasi poveste - curge numai apa - Si-a pus picaturi cu Sare de mare si propolis (un produs din farmacie) dar fara nici un efect. Va rog sa ma sfatuiti ce sa mai fac ? ce sa-i dau?? Rog raspuns pe adresa de email: [email protected] [continuare]
fiul meu (22ani) consuma o lamaie intreaga odata pt vitamina c . Am auzit ca acest consum ar influenta circulatia sangelui sau a inimii este adevarat ? [continuare]
Salutare . De vreo 2 ani am inceput sa consum prenandez( maxim de 2 ori pe saptamana) , initial fumam marijuana . M-am lasat de marijuana din cauza ca nu mai imi placeau efectele si faptul ca de la un timp imi crestea pulsul dupa ce fumam . Am multi prieteni care consuma prenandez si cunosc foarte foarte multi care trag asa ceva insa multi nu recunosc , asa ca am inceput sa consum si eu(initial nici nu vroiam sa aud de asa ceva) . Efectele imi placeau foarte mult , sunt de tip halucinogen , nu mai imi crestea pulsul , totul era foarte tare . Insa de la un timp , la inceput cand incepeam sa trag imi crestea pulsul , dar ma lasa pe parcurs . Insa dintr-o data am inceput sa fac atacuri de panica , imi crestea pulsul ff mult , simteam ca imi vine sa lesin si aveam senzatie ca mor in secunda 2 . M-am lasat de prenandez , nu mai consum de 3 luni , dar crizele tot continuau , asa ca m-am apucat sa iau magne b6 si denoxinal . Crizele m-au lasat , dar daca de exemplu daca iau o gura de... [continuare]
Este adevarat ca, consumul mare de ceai (sunatoare, roinita, musetel, laxative...) poate cauza diabetul? Cantitate mare insemnand mai mult de 2 l de ceai/zi. [continuare]
Apa minerala
Apa de izvor a carei compozitie in elemente minerale permite utilizarea ei terapeutica. Apele minerale sunt clasificate dupa continutul lor in minerale: ape foarte putin mineralizate (mai putin de 50 miligrame pe litru), ape putin mineralizate (de la 50 la 500 miligrame pe litru) si ape foarte bogate in saruri minerale (mai mult de 1500 miligrame pe litru). Apele minerale pot fi plate sau gazoase (cu o incarcatura de gaz carbonic CO2 care reprezinta de cateva ori volumul lichid) apele gazoase sunt adesea mai bogate in sodiu si neindicate in regimurile hiposodate prescrise in caz de insuficienta cardiaca sau de hipertensiune. Doar apele minerale care pot fi consumate fara contraindicatie de catre persoanele sanatoase sunt cele care primesc autorizatia de imbuteliere si libera comercializare. Apele putin mineralizate pot servi la prepararea biberoanelor daca nu sunt gazoase. Apele bogate in calciu pot contribui la compensarea unei alimentatii sarace in minerale. Unele ape imbogatite... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter