Motive pentru care este bine sa beti apa
Apa este un element vital pentru oameni, animale si plante. Ea este prezenta mai mult de 65% in organismul uman. De fapt, reprezinta 85% din creier, 83% din sange, 70% din muschi, 22% din oase si 2% din smaltul dintilor.
Trebuie sa beti intre 1 litru si jumatate si 2 litri pe zi, pentru a compensa pierderile cotidiene ca urina, transpiratia, evaporarea pulmonara. Astfel, ce mai asteptati de acum inainte sa incepeti de indata ce va treziti sa beti un pahar cu apa?
Beti un pahar cu apa dimineata si veti beneficia de numeroasele sale avantaje asupra organismului.
Metabolismul reprezinta ansamblul de reactii fizico-chimice care se produc in organismele vii. El este compus din doua fenomene: anabolismul, care constituie in trasformarea nutrientilor in tesuturi vii, si catabolismul, care reprezinta degradarea altor elemente pentru a oferi energia necesara pentru o buna functionare a corpului.
Functionarea metabolismului variaza de la o persoana la alta, in functie de greutate, talie si ritm al vietii. Un metabolism lent, spre exemplu, implica o acumulare de toxine, un exces de materii grase si luarea in greutate.
Apa este indispensabila vietii, iar beneficiile sale asupra sanatatii sunt inegalabile. Toate organele au nevoie de apa pentru a functiona corect. De aceea, trebuie sa profitati din plin de acest element pe care il ofera natura.
Beti o jumatate de litru de apa pe stomacul gol
Un studiu realizat de un grup de specialisti germani a demonstrat ca, band doua pahare de apa pe stomacul gol, va va stimula metabolismul cu 30% dupa o ora. Aceasta va va ajuta sa ardeti mai multe calorii in timpul zilei, eliminand toate toxinele din corp.
Apa va stimula creierul inainte de a merge la serviciu. Creierul este constituit din 85% apa. Trebuie sa il hidratati pentru ca neuronii sa performeze mai bine. Daca beti apa dupa ce va treziti, va favoriza concentratia inainte de a avea o zi lunga de munca sau de studiu.
De asemenea, apa va elimina toxinele si toate substantele din corp de care acesta nu are nevoie. Datorita acestui proces, apa participa la preventia unor boli si activarea metabolismului pentru restul zilei.
Pe timpul noptii, organismul repara si reinnoieste celulele, de aceea, a bea un pahar cu apa dimineata este un obicei benefic, pentru ca va ajuta organismul sa se elibereze de toxine prin eliminarea urinei.
De asemenea, daca beti un pahar cu apa dupa ce va treziti, va ajuta sa minimalizeze efectele nefaste ale unor substante ca alcoolul, tutunul, poluarea. Apa este cel mai bun aliat pentru binele pielii si al sanatatii, in general.
Totodata, va mentine elasticitatea pielii si va intarzia aparitia primelor riduri. A bea apa dimineata protejeaza si hidrateaza organele vitale si, in acelasi timp, asigura buna lor functionare.
Apa ajuta la buna functionare a sistemului limfatic, sistemului imunitar, a tranzitului intestinal si va controla cantitatea de cortizol. Apa pe stomacul gol este ideala pentru a remedia si preveni constipatia, pentru ca stimuleaza miscarile intestinale. Daca intampinati probleme in ceea ce priveste gastrita, beti cel putin trei pahare cu apa dimineata, pentru ca va ajuta stomacul sa isi reduca nivelul de aciditate.
A bea apa dimineata este o obisnuinta pe care ati putea sa o formati pentru binele sanatatii si al organismului. Totusi, amintiti-va ca este important sa beti apa dimineata lent si cu moderatie.
Corpul dumneavoastra nu va avea aceleasi beneficii daca apa este consumata intr-o cantitate prea mare si prea repede, din contra, aceasta v-ar putea cauza cateva neplaceri.
De asemenea, amintiti-va de urmatoarele sfaturi:
Daca vreti sa beti 2 litri de apa pe zi, sau 8 pahare cu apa, ideal ar fi sa impartiti aceasta cantitate, astfel incat sa o consumati mai multe ore. Puteti incepe printr-un pahar dimineata pe stomacul gol, apoi un alt pahar dupa micul-dejun, si celelalte pahare la ore diferite ale zilei, de preferat inainte de a servi masa.
In timp ce va obisnuiti sa beti apa regulat, sfatul ar fi sa incepeti cu cantitati mici, band un pahar cu apa la inceput, apoi sa mariti progresiv doza, la 2 sau 3 pahare.
Apa ar trebui sa fie de buna calitate, fiti atenti ca apa de la robinet sa fie conforma cu standardele de calitate a apei potabile, daca nu, alegeti apa imbuteliata.
Daca vreti sa va bucurati si de alte beneficii celor pe care le are apa, adaugati suc de lamaie.
Un alt avantaj al apei este bogatia in saruri minerale pentru a incepe o noua zi: apa este bogata in sodiu, potasiu, calciu, magneziu si oligoelemente; acestea au proprietati terapeutice. Carentele acestor substante provoaca dereglari grave si boli (infarct miocardic, calculi renali, probleme hepatice).
In plus, nu exista niciun inconvenient pentru care sa nu consumati apa dimineata, pentru ca este singurul aliment fara calorii si fara contraindicatii.
Slabiti band apa dimineata: a bea un pahar cu apa pe stomacul gol va reduce pofta de mancare, actionand asupra apetitului; veti avea nevoie de o cantitate mai mica de apa dupa micul-dejun. In plus, acest pahar cu apa ajuta la arderea caloriilor. De altfel, daca nu beti suficient de multa apa, metabolismul va incetini pentru a conserva energia si a preveni deshidratarea.
Eliminati toxinele cu cateva guri de apa: in timp ce dormiti, nu doar ca va deshidratati, dar pozitia culcata favorizeaza acumularea de toxine in organism, mai ales la nivelul intestinului gros.
Daca beti apa la temperatura camerei, cand va treziti, va permite hidratarea corpului. Aceasta va ajuta sa va pastrati frumusetea, stralucirea naturala si sanatatea pielii, sa va pastrati vitalitatea organismului si a tuturor organelor.
Un obicei sanatos pentru a ameliora functionarea sistemului digestiv: apa calduta va produce functionarea sistemului digestiv si il va purifica prin curatarea tubului digestiv; pentru o mai buna absorbtie a nutrientilor, a bea un pahar cu apa dimineata amelioreaza tranzitul in timpul micului-dejun. Aceasta obisnuinta va face posibila evitarea constipatiei.
Ce puteti sa faceti daca nu va place gustul neutru al apei dimineata? Ati putea adauga in apa o lingurita cu extract de apa florala de trandafiri sau sa o consumati cu ceai sau cu infuzie de plante medicinale. Sau puteti adauga sucul de la o jumatate de lamaie pentru un gust mai proaspat si mai racoritor.
Ce tip de apa este recomandat sa beti?
Cand se pune intrebarea ”ce fel de apa sa beti?”, diversitatea este cheia. Nu exista un tip de apa mai bun decat celalalt, totul depinde de preferinte. Sa beti apa de la robinet va permite sa economisiti, pentru ca este mai bine pentru mediul inconjurator si pentru bugetul propriu.
Apa imbuteliata are o compozitie diferita in ceea ce priveste mineralele si poate fi interesant sa va diversificati aportul de aceste substante.
De ce oamenii nu consuma apa?
Unul dintre motivele pentru care oamenii nu consuma prea multa apa, spun nutritionistii, este pentru ca nu vor sa utilizeze toaleta prea des. Multe persoane nu vor sa se trezeasca noaptea si se feresc sa bea apa inainte de a adormi.
Astfel, toate binefacerile unui pahar cu apa consumat dimineata prezentate mai sus va pot da un motiv in plus pentru a adopta acest obicei in fiecare zi. Nu exista nicio scuza pentru care sa nu il puteti face, pentru ca obiceiul este unul simplu, sanatos si devine destul de repede o obisnuinta spontana.
Beti apa pentru sanatatea dumneavoastra!
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Greseli care va afecteaza rinichii si cum le puteti evita
- 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual
- 12 alimente care va scapa de senzatia de greata
- Avantajele pentru sanatate ale semintelor de chia
- Este daunator consumul apei in timpul mesei?
- Amigdalectomie - cand si de ce este indicata scoaterea amigdalelor
- Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita?