Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Apa alcalina. Cand e buna si cand devine periculoasa

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2017

Generalitati

Sus
Apa alcalina. Cand e buna si cand devine periculoasa

Apa este vitala pentru sanatatea noastra. Nu exista niciun alt lichid mai important pentru corpul uman decat apa. Un organism bine hidratat va depasi mai usor sau va evita anumite probleme de sanatate.

Se vorbeste tot mai des despre utilizarea apei alcaline in dieta obisnuita, intrucat incetineste procesul de imbatranire si previne boli cronice. E important de retinut ca are si potentialul de a produce efecte secundare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este apa alcalina
  3. Beneficiile apei alcaline
  4. Riscurile consumului de apa alcalina
  5. Citeste pe aceeasi tema

Ce este apa alcalina

Sus

Alcalin se refera la nivelul pH-ului apei. Acesta reprezinta un numar care masoara aciditatea sau alcalinitatea unei substante pe o scara de la 0 la 14. Spre exemplu, daca o substanta are pH1, aceasta este foarte acida. In schimb, daca are pH13 este una foarte alcalina.

Cea mai mare parte a apei potabile, atat cea de la robinet, cat si cea imbuteliata, are un pH neutru, in general pH7, deci nu este nici acida, nici alcalina. Apa alcalina, in schimb, are de obicei pH9.

In comert exista atat apa alcalina, cat si aparate care, printr-un proces chimic ionizeaza apa, adica ii creste alcalinitatea.

Beneficiile apei alcaline

Sus

Reduce acidul gastric. Prezenta acidului clorhidric in stomac este necesara. Stresul, consumul de alcool si fumatul, dar si anumite alimente determina mucoasa stomacului sa secrete un surplus de acid clorhidric. Sfincterul esofagian inferior si sfincterul piloric sunt sensibile la pH.

De aceea, in cazul surplusului, acidul se ridica in esofag, ajungand chiar in gat sau in gura. Este vorba despre refluxul de acid gastric.

Medicamentele care reduc aciditatea pot fi inlocuite in acest caz cu consumul de apa alcalina, care neutralizeaza acizii din stomac.

E un puternic antioxidant. Apa alcalina are proprietatea de a neutraliza radicalii liberi, cei care conduc adesea la aparitia cancerului. Ea ajuta celulele canceroase sa obtina mai mult oxigen, incetinind astfel dezvoltarea si extinderea acestora.

Previne imbatranirea. Consumul de apa alcalina neutralizeaza aciditatea si indeparteaza reziduurile acide din celule si tesuturi.

Aceasta elimina eficient toxinele acumulate in organism in urma consumului anumitor alimente sau medicamente si previne procesul natural de imbatranire.

Hidrateaza mai bine. Studiile clinice au aratat faptul ca apa alcalina ionizata hidrateaza mai bine organismul decat cea cu pH neutru.

Totul se datoreaza modului de grupare a moleculelor apei, care in cazul celei alcaline o fac sa fie absorbita mai usor de tesuturi.

Riscurile consumului de apa alcalina

Sus

Incetineste digestia proteinelor. Reducerea acidului gastric in cazul persoanelor sanatoase, care nu sufera de surplus, nu reprezinta un beneficiu, ci poate cauza probleme.

Stomacul are nevoie de acid pentru a neutraliza bacteriile si alti agenti patogeni nedoriti, astfel incat acestia sa nu treaca in fluxul sangvin. Aciditatea este, de asemenea, esentiala pentru a digera in mod adecvat proteinele.

Afecteaza pielea. Apa alcalina cu un pH mai mare decat 11 poate irita ochii, pielea si mucoasele. Acesta poate provoca, de asemenea, probleme gastro-intestinale, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Un pH prea mare poate duce la o afectiune numita alcaloza metabolica. Aceasta poate provoca stari de confuzie, greata, varsaturi, tremor, spasme musculare si furnicaturi la nivelul fetei, mainilor sau picioarelor.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate