Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

cereale integrale

Beneficiile cerealelor integrale

Beneficiile cerealelor integrale

Actualizat la data de: 01 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cerealele integrale sunt parte a oricarei diete sanatoase, oferind multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi prevenirea bolilor cronice. In plus, toate cerealele sunt surse excelente de carbohidrati complecsi. Cerealele furnizeaza multe vitamine si minerale si au un continut scazut de grasimi. Consumul de cerealele integrale (cele care nu au fost private de substantele nutritive) este recomandat in defavoarea cerealelor rafinate (cerealele la care sunt inlaturate substantele nutritive pentru a li se prelungi durata de viata). In plus, cerealele integrale ofera substante nutritive si fibre necesare pentru o sanatate optima. Cantitatea necesara de cereale Conform specialistilor, cantitatea de cereale de care are nevoie o persoana depinde de factori cum ar fi sexul, varsta si nivelul de activitate fizica. Valoarea zilnica recomandata de cereale integrale pentru femei este de aproximativ 180 grame si aproximativ 200 grame pentru barbati. De exemplu, o... [continuare]

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]

Cereale integrale pe care este bine sa le consumati

Cereale integrale pe care este bine sa le consumati

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De mii de ani, oamenii au mancat cereale direct din plante. Exista mai multe tipuri de cereale. Cerealele integrale sunt cele nerafinate, carora nu li s-a indepartat invelisul exterior al bobului si nici germenii. Cerealele integrale sunt bogate in carbohidrati, fibre, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, enzime vegetale, hormoni si sute de fitochimicale. Cerealele rafinate sunt cereale care au fost prelucrate, carora li s-au indepartat o parte din partile componente (atat invelusiul exterior, cat si germenii), in scopul de a avea o textura mai fina si de a le prelungi durata de conservare. Totodata, in procesul rafinarii sunt eliminate o serie de substante nutritive si fibre. Cerealele imbogatite sunt atat cereale prelucrate, dar si integrale, carora li se adauga o serie de vitamine (in special din grupul B, dar si fier), precum si alte elemente nutritive care nu se gasesc in mod natural in produsele alimentare. Cereale pe care ar trebui sa le... [continuare]

3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase

3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cerealele integrale ocupa un loc important la baza piramidei nutritionale, fiind surse de nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii. In timp ce orezul brun sau quinoa se bucura de o popularitate crescuta, alte cereale mai putin cunoscute merita sa se regaseasca mai des in meniul zilnic. Alacul, amarantul si meiul sunt cereale cu proprietati alimentare unice, fiind totodata si ingrediente excelente pentru retete sanatoase si usor de preparat. Meiul beneficii si idee de reteta Meiul este o cereala care se prepara rapida, nu contine gluten (poate fi consumata in siguranta de persoanele care sufera de boala celiaca) si furnizeaza cantitati importante de aminoacizi. Aroma sa este asemanatoare cu cea a alunelor. Meiul se remarca prin faptul ca este singura cereala integrala cu efect de alcalinizare a sangelui, astfel explicandu-se si usurinta cu care este digerata. Totodata, furnizeaza cel mai mare aport de fier dintre toate cerealele si imbunatateste... [continuare]

Efectele benefice ale consumului de cereale

Efectele benefice ale consumului de cereale

Actualizat la data de: 02 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]

Cat de sanatoase sunt cerealele?

Cat de sanatoase sunt cerealele?

Actualizat la data de: 13 Februarie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Promovate intens in media de toate tipurile, cerealele au ajuns una dintre cele mai frecvente alegeri pentru micul dejun, in special in cazul persoanelor ocupate, cu atat mai mult cu cat se constituie intr-o masa rapida, usoara si consistenta. Insa cat de sanatoase si de eficiente sunt cerealele? Tipuri de cereale Integrale, expandate, pulbere sau glazurate cu zahar ori ciocolata, cerealele sunt preferatele copiilor si una dintre optiunile de baza ale adultilor. Cerealele din comert sunt, de obicei, procesate prin amestecarea semintelor cu apa si agenti de aromatizare, sunt uscate, apoi macinate in granule marunte pentru a fi usor digerabile. Cele mai intrebuintate cereale sunt graul, porumbul, orzul, orezul, ovazul, secara, hrisca si meiul. In functie de reteta folosita, exista mai multe tipuri de cereale: Fulgi de porumb . Contin zahar, sirop de malt, sare si apa. cereale integrale . Desi sunt gatite la abur si uscate cu aparate speciale, acestea contin zahar... [continuare]

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Actualizat la data de: 15 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]

Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?

Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Consumul de fibre Farfuria oricarei persoane ar trebui sa fie plina, cat de des se poate, cu alimente ca cirese, struguri, ardei, fasole, cereale integrale si nuci. Alimentele bogate in fibre ajuta la reglarea digestiei. Organismul are nevoie de 20-35 grame de fibre pe zi. O alimentatie bogata in fibre este importanta pentru mentinerea greutatii ideale si este utila in prevenirea bolilor de inima, a fluctuatiilor de zahar din sange si poate preveni chiar si aparitia hemoroizilor. Guma de mestecat contra pirozisului (arsurilor provocate de hiperaciditate) Mestecarea gumei poate ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian si a arsurilor stomacale, prin stimularea productiei de saliva pentru neutralizarea acizilor. Deoarece guma de mestecat cu aroma de menta poate provoca arsuri stomacale, ar trebui sa se opteze pentru alte arome cu exceptia acesteia. Totusi, se va renunta la aceasta daca din cauza ei se va inghiti aer care va duce la eructatii si... [continuare]

Spaghetele - informatii nutritionale

Spaghetele - informatii nutritionale

Actualizat la data de: 06 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Orzul este un tip de cereala integrala bogata in fibre si proteine care ofera numeroase beneficii pentru sanatate celor care il consuma. Fiert, orzul are o aroma delicioas de alune si textura gumata. in plus, orzul este o sursa excelenta de carbohidrati si poate fi consumat la micul dejun. Orzul este apreciat pentru continutul sau ridicat de fibre si proteine, care stimuleaza sanatatea metabolismului si ajuta la cresterea nivelului de energie. Continut nutritiv Orzul este bogat in mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc si potasiu, insa cantitatea de calciu, vitamina C si acid pantotenic din compozitia sa, este destul de redusa. Orzul este bogat in vitamina B6, diamina, niacina, riboflavina si acid folic. Consumul a 100 grame de orz ofera unei persoane 352 calorii. Aceste cereale integrale sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si aminoacizi esentiali pentru sanatate. Mai mult, orzul este una dintr [continuare]

Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism

Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Care este diferenta dintre un sandwich care contine paine alba si altul care are in compozitie paine din cereale integrale? Sau care este diferenta dintre cartofii prajiti si salata cu spanac, rosii, morcovi si fasole? Toate alimentele enumerate mai sunt sus sunt carbohidrati. Dar a doua optiune include carbohidratii sanatosi (cereale integrale si legume). Carbohidratii: benefici sau nocivi? In ultima perioada s-au confirmat inclusiv in urma studiilor, efectele benefice asupra organismului obtinute in urma consumului de carbohidrati. In plus, consumul de carbohidrati a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a bolilor cronice. Carbohidratii pot fi atat benefici cat si nocivi Carbohidratii buni pentru organism contin fibre. Acestea sunt absorbite lent, evitandu-se astfel dezechilibrul nivelului de zahar din sange. Printre carbohidratii buni se numara cerealele integrale, legumele, fructele si fasolea. Se pot reduce la minim riscurile... [continuare]

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimente integrale - Probabil ca stii ca este bine sa le consumi. Dar stii ce sunt de fapt? "Traim intr-o societate care consuma foarte multe alimente procesate si suprarafinate, incat pot exista confuzii in ceea ce priveste cunoasterea termenului de alimente integrale", afirma Tara Gidus, membru al Asociatiei Americane de Dietetica. Chiar si pentru cunoscatorii in domeniu, termenul este confundat cu altii asemanatori. Alimentele integrale pot fi organice, crescute in gradina proprie sau lipsite de pesticide. Insa acest lucru nu este important. Definitia alimentelor integrale este mult mai simpla. "Atunci cand consumam alimente integrale, alimentele respective sunt in stare naturala", afirma Gidus. "Le consumam intacte, impreuna cu toate vitaminele, mineralele si substantele nutritive pe care le contin". Componentele cu adevarat sanatoase sunt cele care se indeparteaza in procesul de rafinare si procesare. De exemplu putem compara intre un... [continuare]

Lactoflavina

Din Dictionar Termeni

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]

Vitamina b2

Din Dictionar Termeni

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]

Vitamina b8

Din Dictionar Termeni

vitamina h, numita colina sau biotina, este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei. Este o vitamina care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare - faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism. Indicatii terapeutice - Colina este indicata in: ameliorarea capacitatii de memorare, in tratarea alcoolismului, in ateroscleroza, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, hipoglicemie, stres, ciroza hepatica, ameteli, ulcer gastric, dureri de inima, blocaj renal, o inflamare a pielii si a limbii. Concentratia acesteia in organismul uman determina si stimuleaza... [continuare]

Dieta macrobiotica

Din Dictionar Termeni

Un tip de regim vegetarian care contine in principal leguminoase uscate si cereale integrale. [continuare]

Ferro-folgamma

Din Medicamente

Ce este Ferro-Folgamma si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ferro-Folgamma capsule moi este un medicament ce contine trei substante active: fier, acid folic si cianocobalamina (vitamina B12) si este folosit in tratarea starilor de deficienta combinata de fier, acid folic si vitamina B12 de diverse cauze. Deficienta de fier, vitamina B12 si acid folic se poate produce prin pierderi de sange (de la nivelul stomacului, intestinului, vezicii urinare, hemoroizilor, prin menstruatie, la nastere), in timpul sarcinii si alaptarii (atat la mama cat si la copil), deficienta si malnutritie, consum cronic de alcool, malabsorbtie, hemodializa continua si ca o consecinta a terapiei cu anticonvulsivante si contraceptive orale. Deficienta de fier, vitamina B12 si acid folic se poate exprima sub forma de anemie (scaderea numarului de celule rosii din sange), polineuropatie (senzatie de amorteala, furnicaturi, intepaturi), anemie megaloblastica, tulburari neurologice si psihiatrice,... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)