cereale grau si mere bebelac
Feculent
aliment glucidic bogat in amidon. Feculentele sunt reprezentate, in principal, prin cereale (grau, orez, secara etc.), prin semintele de leguminoase (fasole, linte) si prin tuberculi (cartofi, batate dulci, napi etc.), precum si prin numeroase produse fabricate plecand de la aceste alimente (paine, paste fainoase). Bogatia lor in amidon le inscrie in categoria surselor de glucide cu absorbtie lenta - care furnizeaza energie intr-un mod lent si treptat, mai ales daca acestea contin si fibre. Astfel, este recomandat sa se consume feculente inaintea unei activitati fizice indelungate. [continuare]
Buna ziua am un copilas de 9 luni, nascut prematur la 29 de saptamani si-a revenit favorabil acum... am inceput de ceva vreme sa-i dau suculet de portocale supa de legume si carne de pui cereale fara gluten...mere rase problema este ca nu se satura pe parcursul zilei.Mentionez ca este alaptat artificial . Ce ii mai pot include in meniu pentru a se satura si daca se poate un program de alimentatie sau care alimente are voie si care nu?.Va multumesc. [continuare]
Alergia la cerealele pe baza de grau
Dr. Antoniu Cerasela
Medic specialist pediatru
Generalitati Alergia reprezinta un raspuns anormal, exagerat al organismului, declansat de expunerea lui la substante comune, prezente in mediul inconjurator, bine tolerate de persoanele fara predispozitie genetica la dezvoltarea unor boli alergice, dar percepute ca fiind alergene de catre persoanele susceptibile. Compotamentul de tip alergic are tendinta familiala de aparitie. Riscul ca un nou-nascut sa dezvolte simptome atopice este strans legat de prezenta acelorasi simptome la unul dintre parinti. Alergiile alimentare pot aparea la orice varsta, dar mai frecvent la copii si, in special, la sugari deoarece atat sistemul imunitar, cat si cel digestiv sunt inca in formare, fiind mai susceptibile sa dezvolte o reactie alergica la o proteina continuta intr-un aliment sau aditiv alimentar. Exista sugari foarte sensibili la aceste alimente incat pot dezvolta o reactie alergica prin intermediul laptelui matern, daca mama a consumat aceste alimente. Au fost descrise 8 alimente sau... [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]
Generalitati Dieta fara gluten este regimul alimentar care trebuie urmat de persoanele diagnosticate cu boala celiaca sau de cele cu alergii la gluten. Boala celiaca este o conditie autoimuna caracterizata prin impiedicarea absorbtiei nutrientilor de catre intestinul subtire. Glutenul este o proteina care se gaseste in numeroase soiuri de cereale: grau, orz, secara, ovaz. Glutenul este un tip specific de proteina care nu se gaseste insa in compozitia carnii sau a oualor. La inceput, o dieta fara gluten poate fi frustranta. Cu rabdare si creativitate, veti descoperi ca exista destul de multe alimente pe care le puteti consuma si de care va puteti bucura. Alimente permise Este important sa va asigurati ca toate aceste produse alimentare nu sunt prelucrate sau amestecate cu gluten, aditivi sau conservanti. Printre alimentele sanatoase, delicioase si care nu contin gluten in mod natural se numara: fasolea, nucile - in forma lor simpla si neprelucrata ouale proaspete ... [continuare]
7 gustari sanatoase si hranitoare pentru femeile insarcinate
Autor: SfatulMedicului
In momentul in care o femeie afla ca va deveni mama, va fi mult mai atenta la alimentele pe care le consuma, astfel incat sa nu puna in pericol sanatatea bebelusului, iar acesta sa se dezvolte armonios. Femeile insarcinate trebuie sa se asigure ca aduc un aport suficient de minerale si vitamine organismului si ca mananca diversificat, astfel incat sa nu duca lipsa de fibre, proteine si glucide. Si hidratarea este foarte importanta, de aceea trebuie sa bea apa din belsug. De asemenea, pe toata durata sarcinii trebuie sa se evite consumul de bauturi alcoolice, tutunul, dar si excesul de cofeina. Gustarile sunt foarte importante pentru viitoarele mamici, care trebuie sa manance trei mese principale si doua gustari. Iata cateva idei de gustari sanatoase: 1. Biscuiti din cereale integrale si mere Pentru femeile gravide, o alegere ideala este cea care combina alimente din cel putin doua grupe. O idee excelenta este combinatia dintre mere, bogate in fibre si unt de arahide si... [continuare]
Modalitati eficiente pentru scaderea poftei de mancare
Autor: SfatulMedicului
Scaderea apetitului alimentar Suprimarea sau scaderea apetitului alimentar se poate face prin utilizarea unor alimente, a unor suplimente sau prin diferite alte metode ce au ca efect impiedicarea instalarii senzatiei de foame. Unele metode sunt mai eficiente decat altele, dar acest lucru depinde foarte mult si de persoana ce le incearca. Producatorii de suplimente ce au ca scop suprimarea apetitului au pretentii mari cu privire la capacitatea acestor produse de a reprima foamea si de a promova pierderea in greutate. Cu toate acestea, nu este cunoscuta eficienta acestor pastile, iar specialistii din domeniul sanatatii le-au asociat adesea chiar cu reactii adverse periculoase. In schimb, o persoana poate folosi o serie de metode naturale pentru a-si suprima sau pierde pofta de mancare intr-un mod sanatos si fara riscuri. Cresterea consumului de proteine si grasimi sanatoase Nu toate alimentele satisfac foamea in egala masura. In comparatie cu carbohidratii, proteinele si anumite... [continuare]
Generalitati Hemoroizii sunt vene umflate si inflamate din anus si rectul inferior. Hemoroizii pot rezulta ca urmare a incordarii din timpul eliminarii fecalelor sau a presiunii crescute asupra acestor vene in timpul sarcinii. Hemoroizii pot fi localizati in interiorul rectului (hemoroizi interni) sau se pot dezvolta sub pielea din jurul anusului (hemoroizi externi). Hemoroizii sunt o afectiune destul de frecvent intalnita. Aproximativ jumatate dintre adultii cu varsta de peste 50 de ani au acuzat prurit, disconfort si sangerari care ar putea semnala prezenta hemoroizilor. Din fericire, exista multe optiuni eficiente pentru tratarea hemoroizilor. Cei mai multi dintre oameni pot ameliora simptomele prin folosirea tratamentelor la domiciliu, precum si prin modificarea stilului de viata. Tratamente pe baza de plante Alunul vrajit - este un astringent puternic care opreste sangerarea si ajuta la diminuarea inflamatiei tesuturilor. Acesta se va aplica extern, local,... [continuare]
Pete rosii pe fata, descuamarea pielii si mancarime
buna acum un an de zile, am observat pe fata, in zona nasului, gurii ,urechi, frunte , pete rosii .De asemanea mi se descuameaza pielea.Medicul de familie mi-a recomandat ELOCOM. Pe perioada tratamentului au fost mai putin vizibile insa cand am incetat tratamentul iar mi-au aparut, dimineata dupa ce ma spalam pe fata tenul imi era tot alb, pielea mi se descuama si ma ardea rau de tot. Mentionez ca sunt din Tg mures si am fost la control la doamna Varo Eniko la Spitalul judetean, Dupa ce m-a vazut mi-a recomandat tratament cu DIPROGENTA si seara cuTRIDERM. Dupa 2 sapt tratament aceleasi probleme Dupa ce ma spalam pe fata pielea mi era descuamata , imi era jena sa stau la serv, sa ies pe strada, La un alt control m-a trimis sa fac laborator la o clinica si cd i-am adus rezultatul a zis ca am ciuperca malassezia.Mi-a dat ALT TRATAMENT TRAVOGEN si seara crema preparata la farmacie cu sulf. Am folosit mai mult de 2 sapt dar tot. asa am mancarini si descuamarea pielii, pete Am fost la... [continuare]
mi sa prescris omnic tocas pentru litiaza renala ,urolog a spus ca nu am probleme cu prostata,doar ca aceast medicament ajuta la eliminarea pietrelor.poate omnic tocas chiar sa provoca probleme la prostata in vitor,daca folosesc aceast medicament in situatia data? [continuare]
Recent copilul meu care are 7 ani a fost diagnosticat cu hep virus c. are tgp 236 tgo. 140 iar viremia 215. Cat de grav este. el are o stare fizica buna, si energie la fel. Nu pare a copil bolna [continuare]
Dureri in partea dreapta, spate
Acum aprox. 2 saptamani mi-a fost sparta o pietricica prin ultrasunete, joi am fost la un control, mi-a facut o ecografie la amandoi rinichii si nu a gasit nimic pe rinichiul drept, doar putin ramasite pe tractul urinar dar mi-a spus ca le voi elimina in decurs de cateva saptamani, tin sa mentionez ca pietricica am avut-o pe rinichiul stang. De aseara, rinichiul stang prezinta ceva dureri, nu grave ca si cand s-ar misca un pietricica ceva dar sunt dureri destul de sacaitoare, nu prea poti face nimic, e absurd oarecum, toata interventia a fost pentru rinichiul stang iar acum ma doare rinichiul drept, exista vreo cauza anume? multumesc anticipat [continuare]
Ieri am primit rezultatul in privinta calculilor "capturati" in urma spargerii acestora cu ultrasunete si eliminarea lor, rezultatul a fost ca acestia sunt calculi oxalati, ce implica aceasta? O dieta stricta, un redus mai scazut de un anume tip de alimente? multumesc anticipat [continuare]
Buna ziua, Pentru Oxalati de calciu la limita maxima, mi s-a recomandat o dieta care sa evite formarea lor, si am senzatia ca nu mai pot manca nici o leguma, decat varza acra, ardei si rosii, cartofi rosii. Spanac si salata verde nu am voie,desi cred ca sunt o sursa de fier importanta. Chiar nu am voie lamaie, citrice? Va rog sa ma ajutati cu indicarea alimente care sunt bune pentru aceasta dieta, deoarece sunt in impas. Apa plata este indicata sau contine sulfati si hidrocarbonati de calciu? Multumesc mult, Daniela [continuare]
Generalitati Germenul este embrionul semintelor. Graul este unul dintre produsele alimentare cu un continut foarte ridicat de nutrienti. Germenii de grau contin 23 de nutrienti, mai multi decat orice alta leguma sau cereala. Germenii de grau sunt bogati in proteine (contin cu 28% mai multe proteine decat cele care pot fi gasite in majoritatea produselor din carne). Organismul uman are nevoie de proteine pentru a repara tesuturile afectate din diverse cauze si pentru a stimula nutrientii si mineralele sa ajunga la celule. Proprietatile germinilor de grau Germenii de grau contin vitamina E, acid folic, fosfor, tiamina riboflavina, niacina, zinc, magneziu, vitamina A etc. acestia contin mai mult fier si potasiu decat orice alte surse alimentare. Vitaminele B1 si B3 sunt foarte importante pentru mentinerea nivelurilor de energie, sanatatea muschilor, organelor, parului si pielii. Germenii de grau sunt nutrienti remarcabili, una din cele mai bune surse de acid folic.... [continuare]
Generalitati Cerealele integrale sunt parte a oricarei diete sanatoase, oferind multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi prevenirea bolilor cronice. In plus, toate cerealele sunt surse excelente de carbohidrati complecsi. Cerealele furnizeaza multe vitamine si minerale si au un continut scazut de grasimi. Consumul de cerealele integrale (cele care nu au fost private de substantele nutritive) este recomandat in defavoarea cerealelor rafinate (cerealele la care sunt inlaturate substantele nutritive pentru a li se prelungi durata de viata). In plus, cerealele integrale ofera substante nutritive si fibre necesare pentru o sanatate optima. Cantitatea necesara de cereale Conform specialistilor, cantitatea de cereale de care are nevoie o persoana depinde de factori cum ar fi sexul, varsta si nivelul de activitate fizica. Valoarea zilnica recomandata de cereale integrale pentru femei este de aproximativ 180 grame si aproximativ 200 grame pentru barbati. De exemplu, o... [continuare]
Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]
Otetul din cidru de mere si beneficiile sale pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale otetului din cidru de mere sunt sustinute acerb de anumite voci si contestate de altele. Printre potentialele sale efecte pozitive se numara ameliorarea simptomelor de raceala si gripa, controlul greutatii corporale, combaterea reactiilor alergice sau chiar tratarea diabetului, cancerului si a problemelor cardiace. Cum este obtinut otetul din cidru de mere De-a lungul secolelor, otetul a fost folosit in numeroase scopuri, de la prepararea muraturilor si asezonarea salatelor, pana la curatarea obiectelor electrocasnice si reducerea febrei. Recent, otetul din cidru de mere a inceput sa fie considerat chiar un tonic pentru organism si utilizat ca remediu naturist, desi dovezile stiintifice care sa ii ateste beneficiile reale in acest sens sunt inca insuficiente. Otetul este un produs obtinut prin fermentatie, proces prin care zaharurile din alimente sunt descompuse de bacterii si drojdie. In prima faza a fermentatiei, zaharurile... [continuare]
Efectele benefice ale consumului de cereale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]
Generalitati Promovate intens in media de toate tipurile, cerealele au ajuns una dintre cele mai frecvente alegeri pentru micul dejun, in special in cazul persoanelor ocupate, cu atat mai mult cu cat se constituie intr-o masa rapida, usoara si consistenta. Insa cat de sanatoase si de eficiente sunt cerealele? Tipuri de cereale Integrale, expandate, pulbere sau glazurate cu zahar ori ciocolata, cerealele sunt preferatele copiilor si una dintre optiunile de baza ale adultilor. Cerealele din comert sunt, de obicei, procesate prin amestecarea semintelor cu apa si agenti de aromatizare, sunt uscate, apoi macinate in granule marunte pentru a fi usor digerabile. Cele mai intrebuintate cereale sunt graul, porumbul, orzul, orezul, ovazul, secara, hrisca si meiul. In functie de reteta folosita, exista mai multe tipuri de cereale: Fulgi de porumb . Contin zahar, sirop de malt, sare si apa. Cereale integrale . Desi sunt gatite la abur si uscate cu aparate speciale, acestea contin zahar... [continuare]
Merele si bananele in alimentatia copiilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bananele sunt preferate de bebelusi gratie gustului lor dulce, alaturi de mar, care este unul din fructele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor. In plus, exista destul de multe soiuri de mere care pot fi introduse in regimul alimentar zilnic al micutilor. Merele Zicala "un mar pe zi tine doctorul departe" este destul de adevarata. Pentru inceput, este recomandat sa se evite merele acre pentru ca primul contact cu acest produs alimentar sa fie o experienta placuta. Copiii sunt pregatiti inca de la varsta de 6 luni sa consume mere. Merele contin pectina, o fibra care sustine bacteriile bune din intestin care, la randul lor tin la distanta bacteriile rele. Merele mai contin bor, un mineral care ajuta oasele sa ramana puternice si sanatoase si antioxidanti care ajuta organismul in lupta cu bolile. In plus, un mar contine un sfert din necesarul zilnic de vitamina C. In comert, exista diverse sosuri si sucuri de mere. Cand se vor... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Pediatrie , Neonatologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie pediatrica , Ecografie pediatrica , Neurologie pediatrica , Ortopedie pediatrica .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter