alimente fara zahar
Colonul iritabil - recomandari alimentare
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Sindromul de intestin iritabil, o tulburare functionala frecventa, in special in randul tinerilor, poate determina, prin natura simptomelor dureroase, balonarii si a modificarilor de tranzit, o afectare semnificativa a calitatii vietii unor pacienti. Studiile arata ca afectarea calitatii vietii si a psihicului acestor pacienti poate fi comparata cu cele ale pacientilor cu boli cronice precum diabetul sau afectiunile cardio-vasculare si renale, motiv pentru care, in afara resurselor medicamentoase, adoptarea unor modificari ale stilului de viata merita tentate in vederea ameliorarii simptomelor. Cauzele alimentare ale sindromului de intestin iritabil Desi inca incomplet elucidati, factorii care contribuie la intretinerea acestei boli includ nu numai modificari in axul intestin-creier, sensibilitatea crescuta la stimuli si neurotransmitatori, ci si factori de natura alimentara sau in legatura cu motilitatea colonului. Unii pacienti cu sindrom de intestin... [continuare]
Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar din cadrul unui stil de viata sanatos contine macronutrienti ( glucide sau carbohidrati, proteine si grasimi sau lipide) si micronutrienti (vitamine si minerale). Pentru o persoana care sufera de diabet zaharat se aplica aceleasi reguli ca cele din stilul de viata sanatos adica alimentatia acesteia e bine sa includa portii echilibrate de carbohidrati, proteine si grasimi. Spre deosebire de proteine si grasimi, carbohidratii determina cresterea nivelurilor de glucoza din sange. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de diabet este important sa se cunoasca alimentele care contin glucide (si uneori, chiar sa se calculeze cantitatea acestora) si impactul lor atat asupra glicemiilor (prin folosirea glucometrelor sau a senzorilor de monitorizare continua) cat si asupra starii generale de sanatate (asupra greutatii, tensiunii arteriale, grasimilor din sange, etc). Carbohidratii recomandati Ghidurile privind aportul total de glucide dintr-o zi... [continuare]
Generalitati Nu este un secret faptul ca multi oameni au un stil de viata nesanatos si fac exces de alimente care contin zahar. Din cauza ca timpul lor liber este limitat, multe persoane consuma alimente nu tocmai sanatoase. Cele mai multe dintre acestea sunt incarcate cu grasimi, carbohidrati si zaharuri. Daca doriti sa urmati o dieta care nu contine zahar, ar trebui sa mancati mai multa mancare gatita acasa. Probabil ca va fi destul de dificil sa renuntati la zahar, dar dupa ce veti face acest lucru veti fi uimiti sa constatati cat de bine aratati si cat de grozav va simtiti. Zaharul din alimente posibil sa apara sub diverse denumiri pe etichetele produselor: zahar din trestie, zahar brun, glucoza, lactoza, sirop de porumb bogat in fructoza, fructoza, dextroza, miere, maltoza, melasa sau zahar brut. Inainte de a exclude complet zaharul din dieta dumneavoastra, consultati medicul pentru a fi siguri ca alimentele pe care le-ati ales sunt potrivite pentru starea dumneavoastra de... [continuare]
am gustat zilele trecute inghetata KRI KRI fara zahar! mi-a placut foarte mult - acelasi gust deosebit al inghetatei, am inteles ca este o firma greceasca, noua pe piata din Romania. intrebarea mea este...pot manca aceasta inghetata in orice cantitate, avand in vedere ca are continut 0 de zahar? [continuare]
Se gasesc inghetata si ciocolata fara zahar ?ce mai au in compozitie ? fructoza ?
Se gasesc Inghetate si ciocolate fara zahar ? Unde si ce mai au in compozitie ? Fructoza e buna ? Multumesc. [continuare]
Drill fara zahar, drajeuri
Ce este Drill fara zahar, drajeuri si pentru ce se utilizeaza Indicatii Drill contine un antiseptic local cu actiune antimicrobiana si un anestezic local. Acest medicament este recomandat in cazul inflamatiei mucoasei oro-faringiene fara febra, a aftelor sau in cazul altor leziuni ale mucoasei bucale. Mod de administrare Adulti Doza recomandata este de o pastila de 4 ori pe zi; intervalele intre administrari trebuie sa fie de cel putin 2 ore. Copii intre 6 si 15 ani Doza recomandata este de o pastila de 2-3 ori pe zi; intervalele intre administrari trebuie sa fie de cel putin 4 ore Pastilele se sug. Durata tratamentului Daca simptomele persista mai mult de 5 zile, adresati-va medicului. Daca utilizati mai mult decat trebuie din Drill Pot aparea efecte neurologice sau cardiovasculare. Daca uitati sa utilizati Drill Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza omisa. Daca aveti orice nelamuriri privind utilizarea acestui medicament, consultati medicul sau... [continuare]
De ce nu pot consuma fructe și alimente cu zahar sau miere?
Bună ziua! De câțiva ani mă confrunt cu un permanent disconfort digestiv. Nu pot consuma fructe și nici produse cu zahăr sau miere, deoarece mi se face rău, am usturimi la nivelul stomacului, diaree imediata și apoi constipație, senzație de leșin, amețeală, tremur, tulburări de somn/vedere și stări de anxietate, flatulenta excesiva, borborisme, alimente nedigerate in scaun. In urma cu 3 ani am urmat un regim fara zahar și fără fructe și am slăbit 25 de kg in 4 luni. M-am simțit bine o perioada. Am reintrodus fructele și produse cu zahăr, dar nu în exces, iar simptomele au reapărut, mult mai agresiv. Vara trecuta am fost la mai multi gastroenterologi, am urmat tratamente, însă starea e aceeași. Mai mult decât atât, după o zi plina, simt nevoia sa iau ceva dulce sau un fruct dulce și starea de rău revine cu o agresivitate crescuta. Aș vrea să știu de ce manifestările acestea apar atunci când consum fructe sau zahar. Precizez că nu am diabet,... [continuare]
7 moduri simple sa mancati mai putin zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicii nutritionisti spun ca o dieta echilibrata nu trebuie sa contina zahar intr-o proportie mai mare de 5% din totalul caloriilor consumate in fiecare zi, pentru mentinerea greutatii normale si prevenirea bolilor provocate de abuzul acestui aliment. Insa respectarea acestei reguli esentiale de nutritie este dificila, de vreme ce zaharul este adaugat in numeroase alimente procesate, de la paine si condimente, pana la sosuri. Apelati la cateva moduri simple de a manca mai putin zahar, astfel incat sa va tineti sub control numarul de kilograme si starea de sanatate. Excesul de zahar si efectele sale Statisticile americane arata ca populatia continentului de peste Ocean consuma peste 22 de lingurite de zahar zilnic, atat in forma lui naturala, cat si prin preluarea acestuia din bauturi si alimente. Aceasta cantitate, ingerata zilnic, inseamna un consum de 25 de kilograme de zahar anual, respectiv o crestere in greutate substantiala. Un aport exagerat de... [continuare]
Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]
Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima
Autor: SfatulMedicului
Mai jos sunt redate cateva alimente de baza ce fac parte dintr-un regim sanatos pentru inima. Fructe si legume proaspete Fructele de sezon cum ar fi portocalele, merele, perele si strugurii, precum si legume ca ardei, broccoli, napi, conopida, rosii, telina ar trebui sa fie nelipsite din frigiderul pacientului. Produse lactate si inlocuitori - lapte 1%; - lapte de soia (simplu, neindulcit, cu vanilie sau cacao); - unt degresat total sau partial; - smantana degresata partial sau total; - branza degresata partial sau total (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - branza din soia (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - crema de branza degresata partial sau total; - branza de casa 1% grasimi sau degresata; - iaurt 1% grasime sau degresat ( simplu, cu fructe sau vanilie); - iaurt din soia; - sour cream (smantana fermentata) degresata total; - inlocuitori de oua, albus de ou. Carne, pui, peste si inlocuitori - piept de pui sau curcan... [continuare]
Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]
Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aflati care dintre alimentele pe care le achizitionati sunt sanatoase si care sunt mai putin benefice pentru sanatate. Majoritatea oamenilor incearca sa manance cat mai sanatos si opteaza pentru fructe si cereale organice, de exemplu. Totusi aceste tipuri de produse sunt intr-adevar inteligente sau sunt doar efectul publicitatii false? Inscriptiile de pe anumite etichete, cum ar fi organic sau bio pot sugera ca produsul este sanatos si v-ati putea dori sa-l achizitonati, dar alegerea acestuia nu este, de cele mai multe ori, decat rezultatul efectului de halou. Pericolul este ca oamenii chiar au incredere in informatiile scrise pe etichetele care insotesc produsele alimentare. Cei susceptibili de a fi indusi in eroare de continutul etichetelor sunt mai ales persoanele care urmeaza diferite tipuri de diete. Pentru a va ajuta sa identificati produsele alimentare cu adevarat sanatoase, va prezentam sapte termeni intalniti pe eticheta si... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate,... [continuare]
Timpul pentru masa Pentru a slabi fara dieta, una dintre reguli este ca mesele sa fie luate incet, nu in graba, iar mancarea sa se mestece bine. Acesta este unul dintre aspectele de baza ale slabirii fara un plan complicat de dieta. Fiecare muscatura va fi savurata. Ideal ar fi ca portiile sa fie mici. In scurt timp, hormonii vor fi cei care vor declansa senzatia de satietate. Mancatul pe fuga blocheaza semnalele acestor hormoni, iar sentimentul de saturatie va fi amanat, fapt ce va cauza supraalimentarea. Somnul si numarul scazut de kilograme Persoanele care consuma in mod constant 2500 de calorii si dorm o ora in plus ar putea slabi aproximativ 7 kilograme pe parcursul unui an, conform studiilor. Rezultatele variaza de la un individ la altul, dar exista dovezi clare ca somnul insuficient creste apetitul. Mai multe portii de legume Daca o persoana consuma trei portii de legume pe parcursul unei seri, va manca mult, se va satura, fara sa se ingrase. Majoritatea modurilor... [continuare]
Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.) Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier. Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta. Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul Fast-food-ul Alimentele de tip fast-food... [continuare]
Alimente si bauturi care pateaza dintii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anumite alimente pateaza dintii mai mult decat altele. Bauturile inchise la culoare, cum ar fi cafeaua, bauturile tip cola si anumite ceaiuri, sunt in partea superioara a listei. Din fericire, nu trebuie neaparat sa eliminati din dieta astfel de alimente sau bauturi, pentru a va pastra dintii albi. Asigurati-va doar ca limitati aportul lor, clatiti-va gura cu multa apa, periati-va dintii si folositi ata dentara dupa ce le consumati. Exista multe alimente care curata dintii in mod natural. Astfel de alimente includ mierea, broccoli, spanacul, telina si capsunile. Sucurile inchise la culoare din fructe de padure Desigur, sucurile din mure, zmeura sau afine sunt incarcate cu antioxidanti. In timp ce antioxidantii sunt extrem de benefici pentru organism, aceste sucuri pot da un aspect neplacut dintilor dumneavoastra. Dintii sunt porosi, iar in orificiile lor microscopice patrund particule din alimente care sunt colorate in mod natural sau artificial. In mod ironic,... [continuare]
Alimente surprinzator de bogate in zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In medie, fiecare om consuma mai mult de 50 de kilograme de zahar pe an. Chiar daca nu consuma cateva prajituri pe zi, multi oameni mananca fara sa constientizeze, alimente care au in compozitie cantitati destul de mari de zahar. Problema este ca unele dintre alimentele care contin zahar, nu sunt atat de dulci pe cat s-ar crede. Papilele gustative pot fi pacalite cu usurinta. De aceea, este important sa cunoasteti care sunt alimentele bogate in zahar. Alimentele imbogatite cu zahar Cand cititi intr-un supermarket eticheta produselor alimentare, cu siguranta ca nu veti fi surprinsi daca veti constata ca zaharul este prezent in produse cum ar fi torturile, inghetata, prajiturile sau bauturile racoritoare. V-ar putea, insa soca sa descoperiti ca in sticla cu sos de paste sau sos pentru gratar s-au adaugat 12 grame de zahar. Cereale Cerealele pot fi o modalitate destul de buna de a va incepe ziua, mai ales ca acestea contin si fibre. Totusi, este... [continuare]
Generalitati Alimentele bogate in zahar sunt un adevarat pericol pentru persoanele bolnave de diabet, dar si pentru persoanele sanatoase si cele care doresc sa slabeasca, deoarece ficatul si pancreasul se suprasolicita, nivelul de colesterol creste, iar glicemia nu mai poate fi tinuta sub control. Prin urmare, adoptarea unei diete bazate pe alimente cu un continut scazut de zahar este o necesitate. Gustarile din timpul zilei pot fi o sursa excelenta de substante nutritive, dar si de glucide reduse la minim. Albusuri fierte Albusul de ou nu contine colesterol, grasimi saturate sau zahar. In schimb, furnizeaza organismului proteine pure, alaturi de o cantitate mica de vitamine din complexul B, potasiu si sodiu. Pentru o gustare sanatoasa intre mese, puteti consuma albusuri fierte, intrucat nu va afecteaza nivelul glicemiei. Sunca si salata verde O gustare cu un continut scazut de zahar poate fi compusa dintr-o felie de sunca de pui sau curcan, invelita intr-o frunza de salata... [continuare]
Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe alimente au ajuns sa fie numite sanatoase, fara sa isi merite cu adevarat titulatura. Intr-o era in care populatia este tot mai preocupata de calitatea nutritiei, s-a nascut si tendinta producatorilor din industria alimentara de a induce consumatorii in eroare, cu etichete dominate de mesaje de tipul sarac in grasimi, bogat in proteine, cu multicereale, 100% natural sau dietetic. Aveti mai jos o lista cu alimente asa-zis sanatoase, pe care ar fi mai bine sa le evitati. Recunoasterea alimentelor sanatoase Pana si cei mai sofisticati clienti ai unui supermarket se pot lasa pacaliti de un ambalaj care anunta in principal ca produsul este unul sanatos, dietetic si natural. Specialistii in nutritie spun ca singura cale de a recunoaste cu adevarat un aliment ce merita sa fie consumat, este citirea amanuntita a listei ingredientelor. Asadar, nu va rezumati strict la a citi numarul de calorii ale unui produs si nu confundati titulatura de natural sau dietetic... [continuare]
Generalitati Exista inca multe secrete nestiute despre zahar, un ingredient adaugat in numeroase produse procesate consumate la scara larga de populatia globului. Zaharul este o sursa extrem de bogata in calorii si deficitara in nutrienti, al carui consum in cantitati mari contribuie la cresterea in greutate, dar si la dezvoltarea de boli grave, precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau afectiunile cardiace. Statisticile oficiale arata ca doza zilnica recomandata de zahar (37 de grame pentru barbati si 25 de grame pentru femei) este depasita in dieta omului modern, ceea ce explica fenomenul cresterii in greutate constante a copiilor si adultilor de pretutindeni. Informatii utile despre consumul de zahar Consumul de zahar a devenit o problema generala de cand aproape toate alimentele, pana si cele care nu sunt dulci, au inceput sa contina acest ingredient controversat, sub diverse forme. In afara efectelor sale nocive directe asupra starii de sanatate (ingrasare si... [continuare]
Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe timp de vara, stilul de viata al fiecarei familii se schimba, datorita vacantelor lungi, petrecerilor mai dese si ispitelor specifice sezonului. Din acest motiv, este posibil sa consumati mai des alimente si bauturi hipercalorice, care va satisfac papilele gustative, insa va afecteaza considerabil forma fizica. Treceti pe lista capcanele alimentare pe care este bine sa le evitati pe perioada verii si amintiti-va de ele de fiecare data cand participati la un gratar la iarba verde sau va bucurati de o zi de weekend la piscina. Surse de calorii in dieta de vara Chiar daca nivelul de activitate fizica tinde sa creasca in sezonul cald, miscarea suplimentara pe care o faceti poate sa nu aiba niciun efect, daca nu va tineti departe de principalele surse de calorii care va ispitesc in lunile calduroase de vara. Crenvurstii si carnatii Comercializati intens vara, sub forma de hod-dog si alte preparate servite la tarabele din parcuri, pe litoral sau la meciurile... [continuare]
10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai comune probleme ale pielii pot fi tratate cu ajutorul anumitor alimente bogate in fitonutrienti importanti pentru sanatatea tesutului cutanat. Asa cum hrana de proasta calitate (cu un continut ridicat de grasimi saturate, zahar sau sodiu) poate determina sau agrava debutul anumitor afectiuni ale pielii (eczema, rozacee, acnee etc.), alimentele sanatoase sunt reali adjuvanti in mentinerea sanatatii celui mai extins organ de aparare al organismului - pielea. Alimente benefice pentru piele Prin continutul bogat si variat de vitamine si antioxidanti, legumele si fructele pot aduce beneficii pielii, contribuind la regenerarea celulara, la mentinerea hidratarii si la protejarea impotriva efectelor nocive ale poluarii si razelor UV. De exemplu, fructele bogate in vitamina C, precum portocalele si kiwi, stimuleaza productia de colagen, esential pentru fermitatea pielii, in timp ce legumele cu frunze verzi, bogate in vitamina A si K, ajuta la reducerea... [continuare]
7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii. Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate stiintific. Prin evitarea zaharului in dieta zilnica, se pot preveni o serie intreaga de boli grave (obezitate, hipertensiune, diabet de tip II etc.), in virtutea unei vieti indelungate si de calitate. Efectele renuntarii la zahar Zaharul este considerat, in prezent, o adevarata toxina care cauzeaza numeroase boli ale lumii industrializate, de la bolile de inima, pana la diabet sau cancer. Este adaugat in cantitati mari in multe alimente procesate, cauzand rezistenta la insulina si imbolnavirea progresiva a organismului. Aportul de zahar in alimentatia omului modern nu este reprezentat doar de consumul lui ca atare, ci si de produsele nesanatoase comercializate la tot pasul care il contin. Produsele de patiserie... [continuare]
Alimente care nu trebuie tinute in frigider
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele produse alimentare isi pastreaza o mai buna calitate nutritiva si gustativa daca nu sunt conservate in frigider. Nu puneti orice aliment in frigider, aparatul inventat in 1876 de Carl von Linde. Ati putea crede ca e mai bine astfel, gandindu-va ca veti economisi si ca veti evita risipa prin prelungirea vietii unor produse alimentare. De fapt, nu faceti altceva decat sa le schimbati gustul, ba chiar sa devina imposibil de consumat. Exista o regula destul de simpla pe care sa o urmati (atentie, aceasta nu este intotdeauna valabila, chiar si supermarket-urile se inseala uneori): daca alimentul nu este conservat in frigider in supermarket, atunci acesta nu ar trebui nici acasa asezat in frigider. Oricare ar fi marca frigiderului, niciunul dintre aparatele frigorifice nu poate pastra toate alimentele in stare buna, fara a altera savoarea celorlalte alimente. Legumele cele mai supuse alterarii sunt ceapa, cartofii si rosiile. Acestea au clar un gust mai bun daca... [continuare]
Generalitati Gazele, eructatiile sau balonarea sunt toate conditii normale umane. Gazele se produc in stomac si intestine, organismul dumneavoastra descompunand alimentele in energie. Gazele si ragaitul pot fi uneori jenante. Balonarea, care este un sentiment de plenitudine in abdomen va poate face sa va simtiti la fel de inconfortabil. Eructatiile sau ragaitul sunt voluntare sau involuntare si inseamna eliberarea unor zgomote de aer de la stomac sau esofag prin gura. In timpul mesei, eructatiile sunt prezente de pana la patru ori si este de obicei cauzata de inghitirea aerului. Alte cauze ale ragaitului includ obiceiurile nervoase sau alte afectiuni medicale, cum ar fi ulcerul sau o problema a vezicii biliare. In unele culturi, o persoana poate avea astfel de manifestari dupa ce mananca, aratand astfel aprecierea pentru masa. Cauzele cele mai frecvente de gaze si balonare a. Inghitirea aerului – inghitirea aerului in exces poate provoca si sughituri; b. Produsele... [continuare]
19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor. De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar. Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce. Fructele Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi. Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in... [continuare]
am ciroza de 4 ani,acum analizele sunt bune,sub control,nu am mai consumat alcool de 4 ani,dar in ultima perioada am mai baut bere fara alcool ....este periculoasa ,am voie ?...am avut odata senzatie de balonare vreo 3 zile....daeci va rog este permisa daca da e bine daca nu din ce cauza ....va multrumesc din suflet [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter