alimente fara zahar
Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Cele mai frecvente tulburari gastrointestinale Diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2 poate afecta functionarea tractului digestiv prin intermediul neuropatiei diabetice. Aproximativ 75% din persoanele cu diabet zaharat vor manifesta tulburari gastrointestinale dupa o perioada mai indelungata de evolutie a diabetului. Cele mai des intalnite manifestari sunt constipatia, durerea abdominala, greata, varsaturile, diareea si incontinenta fecala. Aceste afectiuni asociate diabetului scad in mod semnificativ calitatea vietii persoanelor cu diabet. Cauzele tulburarilor gastrointestinale Disfunctia sistemului digestiv poate sa apara ca o cauza directa a diabetului zaharat, dar mult mai des ca o complicatie asociata – neuropatia diabetica – cu rol in motilitatea tractului digestiv si in secretia sucurilor la acest nivel. Complicatiile vasculare ale diabetului pot juca un rol in patogeneza ischemiei intestinale, a colecistitei si a gastroenteropatiei. Disfunctii ale sistemului imun... [continuare]
Zaharul in alimentatia copiilor
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]
Alimentele procesate la copii – pericol in farfurie
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce sunt alimentele procesate Alimentele procesate se refera la orice aliment care s-a schimbat fata de starea sa naturala. Aceasta poate include alimente care au fost pur si simplu taiate, spalate, incalzite, pasteurizate, conservate, gatite, congelate, uscate, deshidratate, amestecate sau ambalate. De asemenea, poate include alimente care au adaugat conservanti, nutrienti, arome, saruri, zaharuri sau grasimi. De obicei, oamenii cred ca alimentele procesate sunt „rele”. Desi exista o multime de optiuni procesate care sunt mai putin hranitoare, unele alimente procesate sunt sanatoase. Cum afecteaza alimentele procesate sanatatea Unele alimente usor procesate pot face parte dintr-o dieta sanatoasa. Dar alte optiuni foarte procesate pot duce la riscuri pentru sanatate. Iata si cateva exemple: • Consum excesiv necontrolat. Unele alimente procesate contin multa sare, grasimi si zahar. Acest lucru poate face ca alimentele sa para mai atragatoare, sa aiba un gust mai... [continuare]
Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este zaharul? Zaharul este o substanta din “familia” glucidelor sau, cum le mai intalnim, carbohidratilor care da un gust dulce alimentelor in care el este adaugat. Cunoscut si sub denumirea de zaharoza, el este obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar si este format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Unde gasim zaharul? Toata lumea il stie sub forma de zahar alb, zahar tos, zahar pudra, zahar vanilinat, zahar brun, zahar fin si il cumparam din magazine. Insa, cand spunem “zahar” ar trebui sa nu uitam de celelalte substante asemanatoare lui, cum sunt: • mult folositul, mai ales de catre americani, sirop de fructoza din porumb; • diferite siropuri naturale - artar, agave, melasa, nuca de cocos, sirop din orez, sirop din malt de orz, sirop de glucozo-fructoza, etc • miere. Multa lume foloseste si zaharul de mesteacan ca alternativa “naturala”, “sanatoasa” la zahar. Acesta este de fapt, un indulcitor (un poliol, adica un... [continuare]
Substituentii zaharului si impactul asupra sanatatii
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este zaharul? Zaharul este un carbohidrat precum fibrele sau amidonul, insa nu este esential dietei. Zaharul defineste mai multe tipuri de carbohidrati simpli, precum zaharul de masa (zaharoza), care reprezinta cel mai des intalnit indulcitor din deserturi. Este tot mai populara adoptarea unei diete fara zahar prin utilizarea unui substituent, ale carui efecte nu sunt la fel de nocive precum cele ale zaharului. Zaharoza este doar unul dintre zaharurile intalnite in alimente (fructe, legume, cereale) in mod natural, de asemenea, se mai pot intalni: glucoza, fructoza, maltoza, galactoza si lactoza. Surse de zahar Zaharul in sine nu este nociv, corpul uman avand nevoie de zahar pentru a produce energie, intrucat organismul proceseaza carbohidratii din alimente si il transforma in glucoza. Glucoza este absorbita in sange ulterior si este folosita drept sursa de energie. Daca se elimina complet zaharul si alte surse de carbohidrati din dieta, se priveaza organismul de... [continuare]
Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Riscurile administrarii OTC - urilor Oricine poate cumpara medicamente fara prescriptie sau reteta medicala (OTC). Aceste tipuri de medicamente pot ajuta la tratarea sau prevenirea simptomelor unor boli sau a diverse probleme de sanatate. Cu toate acestea, uneori OTC-urile pot provoca efecte neplacute sau reactii adverse. Acestea pot sa apara ca urmare a interactiunii dintre mai multe medicamente, medicamente si produse alimentare, etc. Cel mai bine este ca orice persoana sa fie constienta de riscuri pentru a le preveni si evita. In cazul unor medicamente complicatiile pot fi destul de neplacute, de aceea trebuie ca orice persoana sa citeasca cu mare atentie prospectul sau eticheta oricarui medicament eliberat fara prescriptie medicala pentru a stii la ce sa se astepte. Efecte adverse Desi exista un risc scazut de aparitie a efectelor adverse ale OTC-urilor mai ales atunci cand sunt folosite ocazional de catre adultii sanatosi, in general, acestea pot prezenta... [continuare]
Tratamente naturiste in diabetul zaharat
Dr. Pavel Ghenea
Medic nutritionist
Generalitati Diabetul este o afectiune ce se caracterizeaza prin prezenta zaharului in sange si in urina. Diabetul apare atunci cand secretia de insulina este insuficient produsa de celulele pancreatice sau atunci cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism. Diabetul zaharat reprezinta cea mai frecventa boala endocrina inregistrata in ultimii ani. Afectiunea este caracterizata prin valori crescute ale glucozei la nivel sangvin, asa numita hiperglicemie. Cele doua tipuri de diabet zaharat Tipul I este diabetul insulino-dependent, forma cea mai grava a diabetului. El apare datorita faptului ca celulele pancreatice nu mai produc o cantitate suficienta de insulina deoarece sunt distruse, printr-o anomalie, de catre celulele imunitare. Celulele nu mai pot astfel utiliza zaharul din sange, nivelul acestuia crescand, aparand hiperglicemia. Boala apare de obicei inaintea varstei de 35 de ani, mai ales intre 10 si 16 ani. Evolutia bolii este rapida si... [continuare]
Grasimile benefice si nocive din alimente
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]
Diabetul zaharat non-insulino-dependent (dz de tip ii) la copii
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati DZ de tip II (non-insulino-dependent) este o afectiune cronica care apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. La majoritatea pacientilor cu DZ de tip II, rezistenta periferica la actiunea insulinei este mecanismul primar, in timp instalandu-se deficitul secretiei de insulina. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei de catre celule. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, glicemia atinge valori mari, iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Hiperglicemia extrema este o urgenta medicala ducand la pierderea constientei, coma si, in final, la decesul pacientului. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut, in timp, apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor periferici si rinichilor. Mult timp DZ... [continuare]
Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina. Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului energetic si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. In esenta, diabetul zaharat este o boala in care organismul nu produce destula insulina sau in care celulele nu o pot folosi eficient. Raspandire Prin frecventa sa, diabetul zaharat intra in categoria asa-numitelor boli cronice ale civilizatiei. Pe cat de simpla pare astazi determinarea nivelului glicemiei, pe atat de dificila este totusi determinarea prevalentei diabetului zaharat la o anumita populatie. Acest lucru se datoreaza in mare masura faptului ca standardele de diagnosticare a bolii nu sunt inca uniform aplicate. Numarul total al persoanelor cu diabet zaharat a crescut de la 108 milioane in 1980 la 422 milioane de cazuri in 2014. De asemenea,... [continuare]
Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O alimentatie sanatoasa include o varietate de fructe si legume, cereale integrale si alimente bogate in amidon, grasimi bune si proteine slabe. O dieta sanatoasa se bazeaza, de asemenea, pe evitarea alimentelor in care au fost adaugate cantitati mari de sare si zahar. Acest articol are scopul de a prezenta primele 10 beneficii ale unei diete sanatoase. Beneficiile unei alimentatii sanatoase 1. Pierderea in greutate Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana este supraponderala sau chiar obeza, aceasta prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta diferite afectiuni, printre care: afectare cardiaca, diabet zaharat non-insulino-dependent, scaderea densitatii osoase, diferite forme de cancer. O persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa reduca aportul de calorii la limita necesarului caloric zilnic. Determinarea necesarului caloric zilnic poate fi usor realizata prin diferite ghiduri dietetice. Mentinerea unei... [continuare]
Ministerul sanatatii a publicat lista alimentelor nesanatoase pentru copii
Autor: SfatulMedicului
Ministerul Sanatatii a publicat, marti, pe pagina de internet a institutiei, lista alimentelor care nu vor mai fi comercializate in scoli si gradinite, potrivit recomandarilor specialistilor in nutritie. Potrivit listei, nu vor mai putea fi vandute alimentele cu continut mare de zahar, grasimi si sare. Pentru sanatatea scolarilor si a prescolarilor, vor fi interzise si alimentele care, prin continut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare, mai putin sandvisurile, care vor putea avea pana la 350 Kcal. "In toata lumea, bolile cardiovasculare, diabetul, diferitele tipuri de cancer si obezitatea afecteaza calitatea vietii. Aceste boli cronice nu au cauze clare, dar este dovedit stiintific ca alimentatia dezechilibrata este un factor major de risc", a explicat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Mircea Manuc. Lista mai contine produse precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prajiti si mezelurile grase, deoarece acestea au un continut ... [continuare]
Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suferiti de aciditate stomacala, arsuri sau unele probleme digestive? Exista alimente care pot ajuta la ameliorarea acestor neplaceri. Cele mai multe dintre mesele pe care le luam sunt pline cu ingrediente artificiale, conservanti, hormoni si aditivi chimici si deseori declanseaza indigestie. Indigestia se refera la sentimentul de satietate si disconfort dupa o masa, senzatia de arsura sau durere in partea superioara a abdomenului, greata si balonare. Lipsa de exercitii fizice si consumul unei cantitati mari de alimente rafinate, prelucrate si sarace in fibre contribuie, la agravarea problemelor digestive. Cauze frecvente ale indigestiei De cele mai multe ori, indigestia este cauzata de: - intervale neregulate la care este luata masa sau pauze lungi intre mese - supraalimentare - consum excesiv de alimente picante, fast-food, alimente prajite, produse alimentare - abuz de alcool si tutun - consum excesiv de cofeina (cafea sau ceai) - ulcere gastrice,... [continuare]
Ghid de cumparare a alimentelor congelate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Printre avantajele cumpararii alimentelor congelate nu se numara doar economia de timp ci si faptul ca unele dintre produsele congelate sunt hranitoare daca sunt bine pastrate dupa achizitionare. Legumele si fructele congelate pot fi, de fapt, mult mai hranitoare decat cele proaspete intrucat acestea sunt ambalate imediat dupa recoltare si sunt bogate in nutrienti. Legumele si fructele, in mod normal, pot fi pastrate in congelator aproximativ 8 luni de zile daca nu sunt decongelate. Legume Cele mai bune sunt legumele simple congelate, fara alte ingrediente. Nu este nici o diferenta nutritiva intre cele care sunt ambalate in cutii si cele ambalate in pungi. Legumele si fructele nu trebuie sa fie inghetate sub forma de bulgari - acesta fiind semnul ca au fost decongelate si recongelate, iar in acest caz alimentele au mai putine vitamine. Se va evita: orice amestec ce contine branza, paste, orez sau este acoperit cu sos. O cana de broccoli simplu... [continuare]
Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului. Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica. Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului. Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat. Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate [continuare]
Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ginseng, peste, fructe de padure sau cofeina? Care dintre suplimente nutritive sau alimente pot creste nivelul de concentrare, imbunatatesc memoria, atentia si stimuleaza functionarea creierului? Nu exista nicio indoiala ca, pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, corpul sau imbatraneste. Vestea buna este ca pot fi sporite sansele de a mentine sanatatea creierului doar prin adaugarea unor alimente si bauturi "inteligente" in dieta. Alimente recomandate Cofeina creste nivelul de energie Nu exista niciun stimulent magic care sa creasca IQ-ul sau sa faca o persoana mai inteligenta decat este, dar anumite substante cum fi cofeina, ar putea sa-i ofere vitalitate si i-ar putea mari capacitatea de concentrare si de atentie, chiar daca acest lucru se intampla doar pe termen scurt. Cofeina se gaseste in ciocolata, cafea, bauturi energizante si in unele medicamente. In cazul acestei substante, deseori, mai putin, inseamna mai mult: consumul excesiv de cofeina poate... [continuare]
Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului carbohidratilor (glucidelor), caile metabolice noi, ateroscleroza, microangiopatia (afectarea arterelor mici), degenerescenta neuronala au un rol important in aparitia manifestarilor cutanate; insa exista si manifestari cutanate care nu au un mecanism pe deplin elucidat. Afectiunile cutanate mai frecvente la diabetici fara o cauza cunoscuta sunt: - necrobioza lipodica; - dermopatia diabetica; - bulele diabeticelor; - granulomul inelar; - dermatozele perforante. Necrobioza lipoida Aceasta afectiune, care in prezent nu are o etiologie pe deplin cunoscuta, afecteaza aproximativ 0,3-0,7 % dintre persoanele cu diabet zaharat, mai frecvent femeile decat barbatii. Cauza degradarii colagenului (proteina care este... [continuare]
Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Gustoase si tentante, par a se intalni la fiecare pas si mai ales atunci cand o persoana doreste sa slabeasca. Dar multe dintre alimentele care se considera ca nu sunt foarte sanatoase nu sunt atat de nocive pe cat se crede. Este bine de aflat care sunt acestea pentru a fi incluse in planul dietetic. Oua Cand este vorba despre o alimentatie sanatoasa, putine alimente au starnit atatea dezbateri ca ouale. Cele mai recente cercetari considera ca un ou pe zi este hranitor si nu face rau majoritatii adultilor. De asemenea, un ou inclus in micul dejun va spori sansele unei persoane de a pierde in greutate. Motivul: Ouale contin multe proteine care implica mai mult timp pentru digestie. Consumul de proteine, inca de dimineata, stimuleaza functiile stomacului si intervine, senzatia de satietate, astfel incat o persoana va simti mai putin nevoia sa manance pe parcursul unei zile. Carnea rosie Ani de zile, expertii nutritionisti au recomandat un consum redus de carne rosie.... [continuare]
Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007
Autor: SfatulMedicului
Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002, vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica nr. E.N. 6.509/2007, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, ministrul Sanatatii Publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1. Se aproba Normele privind suplimentele alimentare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2. Autoritatea de Sanatate Publica si Inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, precum si autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. ARTICOLUL 3. La data intrarii... [continuare]
Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Combinarea alimentelor pentru a pierde in greutate ar putea insemna, pentru unii, eliminarea totala a unor produse alimentare sau tipuri de preparate, din dieta. Restrictia ar putea fi automat asociata cu scaderea in greutate, fara insa sa se tina cont de numarul de calorii si energia consumate. Exista insa si alternativa combinarii alimentelor astfel incat acestea sa contribuie la instalarea senzatie de satietate care sa persiste un timp mai indelungat, intr-un mod care sa asigure celor care vor sa slabeasca o dieta adecvata din punct de vedere nutritiv, in ciuda unui raport caloric scazut. Aprovizionare, preparare si portionare 1. Achizitionati cat mai multe fructe, legume, produse lactate cu continut scazut de grasime si carne proaspata. Exceptiile de la aceasta regula includ cerealele pentru micul-dejun, semipreparatele, fructele si legumele congelate. Cei interesati sa piarda in greutate ar trebui sa cumpere produse care intra in categoriile... [continuare]
Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii. Alimente recomandate Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic. Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine. Carne de curcan Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii. Suc de legume Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar... [continuare]
Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diabetul poate sa afecteze toate organele importante, iar pielea, cel mai mare organ, nu este nici ea crutata. Nu mai putin de 33% din totalitatea pacientilor cu diabet zaharat ajung ca in timp sa dezvolte o afectiune cutanata. Uneori, afectiunea cutanata este chiar primul semn al diabetului, cel care determina prezentarea pacientului la medic. Din fericire, daca sunt diagnosticate la timp, astfel de probleme pot fi tratate relativ usor iar pacientul poate fi educat in ceea ce priveste recunoasterea si prevenirea lor ulterioara. Specialistii au incercat sa prezinte pacientilor cele mai frecvente astfel de probleme. Desigur, majoritatea sunt afectiuni cu care se poate confrunta oricine, insa ele apar cu predilectie la pacientii diabetici, acesta fiind motivul pentru care lista lor este atat de larga. Exista insa si probleme care apar exclusiv la aceasta categorie de pacienti, lor acordandu-li-se o atentie speciala. In situatia in care aveti diabet zaharat,... [continuare]
Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala sunt cele pe care specialistii le numesc OTC-uri (over the counter) si la care pacientii pot apela pentru a ameliora o serie de afectiuni minore, fara sa se mai prezinte la medic. Ele se pot elibera direct din farmacie, nu au un regim special de administrare si nu necesita o reteta medicala. Chiar daca majoritatea medicamentelor care intra in aceasta clasa sunt considerate a fi sigure intrucat reactiile lor secundare sunt relativ minore comparativ cu alte clase de substante, care conduc la interactione medicamentoasa sau cu alte droguri si pot influenta negativ evolutia unor boli. Asadar, chiar daca OTC-urile pot fie eliberate fara probleme, in cazul in care aveti afectiuni cronice si urmati un tratament prescris de catre medicul dumneavoastra cel mai sigur este sa discutati cu acesta si eventualele coadministrari ale altor medicamente. In cazul in care nu exista probleme cronice si starea de sanatate este buna,... [continuare]
Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]
Alimentele organice mai bune pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele organice pot imbunatati starea de sanatate a unei persoane. Consumul de alimente cultivate ecologic este o modalitate excelenta de a reduce expunerea la contaminantii frecvent intalniti in produsele alimentare care au fost cultivate prin utilizarea practicilor agricole conventionale. Acesti contaminanti pot include, nu doar pesticidele (considerate a fi potentiali agenti cauzatori de cancer) dar si metale grele (plumb, mercur), solventi (toluen si benzen). Minimizarea expunerii la acestor potentiale toxine aduce beneficii importante pentru sanatatea oricarei persoane. Metalele grele pot deteriora functiile nervilor si pot declansa aparitia unor boli, cum ar fi scleroza multipla. De asemenea ar putea sa interefere cu productia hemoglobinei, crescand riscul aparitiei anemiei. Solventii pot deteriora functia celulelor albe din sange si ar putea reduce capacitatea sistemului imunitar de a rezista la infectii. In plus fata de... [continuare]
Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter