alimente fara zahar
Diabetul zaharat insulino-dependent (dz de tip i) la copii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin deficit al secretiei pancreatice de insulina. Insulina stimuleaza patrunderea glucozei in celule si folosirea acesteia ca substrat pentru producerea de energie. In lipsa insulinei, glucoza nu mai poate fi utilizata de catre celule pentru producerea de energie si se acumuleaza in sange depasind nivelul sanguin normal. Copiii care au diabet si parintii acestora vor face fata mai bine provocarilor acestei boli daca vor fi cat mai bine informati despre aceasta afectiune si evolutia ei. A trai cu diabet Parintii care au un copil cu diabet insulino-dependent trebuie sa fie atenti la dieta zilnica a copilului, la administrarea corecta a insulinei, la respectarea programului zilnic de exercitii fizice cat si la monitorizarea permanenta a glicemiei. Acest ritual zilnic va reprezenta una din partile cele mai importante ale tratamentului; este un proces consumator de timp si energie dar cu efecte benefice, pentru... [continuare]
Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange)
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este hipoglicemia Hipoglicemia defineste scaderea concentratiei de glucoza din sange, pana la un nivel care se insoteste de semne si simptome. Hipoglicemia nu este o boala, ci o stare determinata de o varietate de cauze. Clasificare Clasificarea lor se poate dupa mai multe criterii: - Mecanism de producere • Exogene- apar ca reactii adverse la administrarea unor medicamente ( de ex- insulina, sulfoniluree, etc) sau alcoolului; • Endogene- apar in situatii patologice si pot fi mediate de insulina (insulinom, tumori pancreatice non-insulinosecretante, anticorpi anti-insulina) sau nemediate de insulina (sepsis, insuficiente de organ, etc). - Momentul instalarii in raport cu pranzul • Precoce post-prandial (in primele 3-120 minute dupa masa); • Tardive post-prandiale (la 3-5 ore de la masa). - Criteriul severitatii • Usoare; • Moderate; • Severe. Simptome Simptomele hipoglicemiei pot varia de la episod la episod, deoarece scaderea concentratiei glucozei... [continuare]
Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere in genetica diabetului Daca traiti cu diabet, probabil ca aveti o multime de intrebari. Probabil v-ati intrebat cum ati dezvoltat diabetul. S-ar putea sa va faceti griji ca si copiii dumneavoastra o sa dezvolte. Nu sunteti singurul care pune aceste intrebari si suntem aici pentru a va ajuta. Ce duce la diabet? Diabetul de tip 1 si de tip 2 au cauze diferite, dar exista doi factori care sunt importanti in ambele. Mosteniti o predispozitie la boala, apoi ceva din mediul dumneavoastra il declanseaza. Asa este: genele singure nu sunt suficiente. O dovada in acest sens sunt gemenii identici. Gemenii identici au gene identice. Cu toate acestea, atunci cand un geaman are diabet de tip 1, celalalt face boala, cel mult, doar jumatate din timp. Cand un geaman are diabet de tip 2, riscul celuilalt este de cel mult trei din patru. Diabet de tip 1 - In majoritatea cazurilor de diabet de tip 1, oamenii trebuie sa mosteneasca factorii de risc de la ambii parinti. Credem ca acesti... [continuare]
Complicatii cardiovasculare ale diabetului zaharat
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune cronica, netransmisibila, care presupune incapacitatea orgnismului de a produce sau utiliza corespunzator insulina. Diabetul nu este doar o problema cu raspandire larga la nivel global si national, ci si printre cele mai temute afectiuni, intrucat este progresiva si poate avea numeroase complicatii. Numarul pacientilor cu diabet zaharat s-a dublat Comparand cifrele din ultimii aproximativ 30 de ani, se observa pe parcursul unui deceniu o crestere spectaculoasa a numarului global al persoanelor afectate de diabet zaharat. In 1980 se inregistrau 153 de milioane de pacienti cu diabet zaharat, iar in 2000 cifrele se ridicau la 171 de milioane. In 2011 insa, Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta un total de 347 de milioane, de doua ori mai mult fata de datele inregistrate in urma cu doar aproximativ 10 ani. Trendul de ascensiune rapida a incidentei cazurilor de diabet se mentine si la nivel national. In anul 2006, in Romania erau... [continuare]
5 alimente ce trebuie incorporate in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca se doreste o imbunatatire a sanatatii si longevitatii trebuie introduse cinci alimente esentiale in dieta de zi cu zi. Cheia, afirma unii cercetatori, este pacalirea organismului, care odata cu inaintarea in varsta produce mai multe substante ce distrug celulele si mai putine celule noi, rezistente la cancere, imbatranire sau alte afectiuni. Aceste substante daunatoare sunt asa-numitii radicali liberi, un grup de atomi cu un numar impar de electroni foarte instabili si reactivi. Cand acesti radicali liberi patrund in ADN-ul uman cauzeaza la deteriorarea acestuia si determina aparitia unor celule cu un comportament anormal, precum cele canceroase. Ce este de facut? Organismul are deja un sistem de aparare reprezentat de antioxidanti, substante ce intrerup reactia de deteriorare a celulelor de catre radicalii liberi. Antioxidantii pot fi gasiti si in alimente, precum vitamina E, betacarotenul si vitamina C. Parerile cercetatorilor despre efectul antioxidant al... [continuare]
Generalitati Cu totii stim de existenta regimurilor alimentare care ne ajuta sa slabim rapid, insa, acestea ne lasa flamanzi si lipsiti de putere. Cea mai buna metoda de a atinge greutatea ideala fara a recastiga apoi, in scurt timp, kilogramele pierdute, este de a adopta un program de slabire treptata. Specialistii sustin ca pentru obtinerea si mentinerea unei greutati optime nu sunt necesare regimuri de slabit stricte, ci doar cateva schimbari in viata de zi cu zi. Mancati zilnic micul-dejun Acesta este un obicei comun in randul persoanelor care au slabit si au reusit sa isi mentina greutatea. Foarte multe persoane cred ca a sari peste micul-dejun le ajuta sa scape de calorii, dar, in realitate acestea ajung sa manance mult mai mult in cursul zilei. Pentru micul-dejun este recomandat un castron cu cereale si fructe sau produse alimentare cu continut scazut de calorii. Nu mai intrati in bucatarie seara Stabiliti o ora incepand cu care sa nu mai mancati;... [continuare]
Generalitati "Eliminati zaharul pentru a echilibra cantitatea de grasimi din corp", este sloganul pe care il gasim pe coperta acestei carti. Din carte aflam ca zaharul este toxic si ca sloganul de mai sus este principiul de baza al acestui regim de slabit. Trebuie sa eliminam toate dulciurile preparate pe baza de zahar rafinat si anumite fructe si legume cu continut ridicat de glucide, deoarece acestea distrug echilibrul biochimic al organismului. De asemenea, dieta reduce nivelul colesterolului, asigura obtinerea unei sanatati optime, creste energia organismului si contribuie la tratarea diabetului si a altor afectiuni. Cei patru autori ai dietei sunt H. Leighton Steward, un mare director si trei medici de la Big Easy: Dr. Morrison C. Bethea - chirurg cardiovascular, Dr. Samuel S. Andrews - medic endocrinolog si Dr. Luis A. Balart - medic gastroenterolog. Desi autorii sustin ca numararea caloriilor si masurarea cantitatii de alimente ingerate nu este o parte a acestei diete,... [continuare]
Beneficiile consumului de alimente in stare naturala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimente integrale - Probabil ca stii ca este bine sa le consumi. Dar stii ce sunt de fapt? "Traim intr-o societate care consuma foarte multe alimente procesate si suprarafinate, incat pot exista confuzii in ceea ce priveste cunoasterea termenului de alimente integrale", afirma Tara Gidus, membru al Asociatiei Americane de Dietetica. Chiar si pentru cunoscatorii in domeniu, termenul este confundat cu altii asemanatori. Alimentele integrale pot fi organice, crescute in gradina proprie sau lipsite de pesticide. Insa acest lucru nu este important. Definitia alimentelor integrale este mult mai simpla. "Atunci cand consumam alimente integrale, alimentele respective sunt in stare naturala", afirma Gidus. "Le consumam intacte, impreuna cu toate vitaminele, mineralele si substantele nutritive pe care le contin". Componentele cu adevarat sanatoase sunt cele care se indeparteaza in procesul de rafinare si procesare. De exemplu putem compara intre un... [continuare]
Generalitati Amestecul dintre caldura rezultata in urma prepararii alimentelor si caldura verii nu este deloc placut. In timpul verii, ideea de a petrece timp in bucatarie nu este, probabil, una atragatoare. In plus, alimentele care ar putea fi reconfortante si care incalzesc corpul pe timp de iarna nu sunt ideale pentru o seara fierbinte de vara. In schimb, puteti alege alimente racoroase care necesita putin timp de preparare si care va vor oferi mai mult timp pentru a va bucura de soare si vacanta. Alimentele racoroase si cu mai putine calorii sunt o modalitate potrivita de a va incepe ziua, oferind in acelasi timp organismului energia de care acesta are nevoie pentru un stil de viata activ. Mic dejun sanatos, de vara Atunci cand planificati meniul pentru micul dejun vara, incercati sa includeti alimente din urmatoarele grupe alimentare: cereale integrale, proteine cu putine grasimi, lactate cu un continut redus de grasimi, precum si fructe si legume. Prin consumul... [continuare]
Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nimic nu este mai important pentru mentinerea sub control a nivelului glucozei din sange, decat o dieta echilibrata, un stil de viata activ si respectarea tratamentului medicamentos recomandat de medic. Exista mai multe moduri prin care pot fi reduse valorile de zahar din sange - aspect vital pentru persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2. Formati-va obiceiuri alimentare sanatoase Nu sariti peste mese, in special peste micul-dejun, deoarece acest lucru poate duce la cresterea valorilor de glucoza in sange. Cand nu mancati sau nu va odihniti suficient, organismul se alimenteaza cu energie din glucoza eliberata de ficat. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, ficatul nu functioneaza la capacitatea optima, iar din cauza excesului de glucoza din sange acesta va fi suprasolicitat. Cand consumati carbohidrati, acestia semnaleaza ficatului sa opreasca eliberarea de glucoza in fluxul sanguin. Daca nu mancati in mod regulat, rezultatul poate fi... [continuare]
Generalitati Este important sa aflati cat mai multe informatii despre diabetul zaharat, astfel incat sa va puteti ajuta atat pe dumneavoastra, cat si pe cei apropiati, in cazul in care dumneavoastra sau familia sufera de diabet. Acest lucru inseamna sa incercati sa descoperiti si sa asimilati cat mai multe detalii corecte despre aceasta conditie. Desi internetul va poate oferi multe indicatii despre modul de diagnosticare, factorii de risc, simptomele si tratamentul diabetului zaharat, informatiile din mediul online nu sunt intotdeauna corecte. Datele care nu sunt interpretate adecvat, care sunt inexacte sau care induc in eroare, pot fi mai degraba daunatoare pentru persoanele cu diabet zaharat. Chiar si cei care sunt bine intentionati va pot furniza informatii false. Consumul de zahar cauzeaza diabet Diabetul zaharat de tip 1 este cauzat de distrugerea celulelor producatoare de insulina ale pancreasului si nu are legatura cu consumul de zahar. Diabetul de tip 2 rezulta din... [continuare]
Alimente recomandate pentru scaderea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista numeroase alimente care au un gust foarte bun si un aspect delicios. Acestea devin si mai tentante pentru cineva care doreste sa piarda in greutate. In ciuda acestui fapt, multe dintre aceste alimente cu reputatie proasta, cand vine vorba de slabit, nu sunt chiar atat de rele. Aflati care dintre aceste gustari delicioase pot de fapt sa va ajute in incercarea de a elimina kilogramele in plus. Ouale Cand vine vorba de alimente sanatoase, au existat numeroase dezbateri cu privire la oua. Cele mai recente cercetari sugereaza ca adultii pot consuma un ou pe zi fara nicio problema. Consumand oua la micul dejun puteti pierde in greutate. Motivul? Ouale sunt bogate in proteine care se digera lent. Consumul de proteine la masa de dimineata pastreaza senzatia de satietate o perioada mai indelungata de timp, astfel ca veti manca mai putin in restul zilei. Friptura De ani de zile, expertii in sanatate au sfatuit populatia sa consume mai putina carne rosie. Friptura... [continuare]
Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca suferiti de diabet aveti nevoie de un ghid care sa va ajute sa determinati rapid daca un produs este o alegere buna sau rea. Este extrem de important sa alegeti corect alimentele pe care le consumati, pentru a avea o stare optima de sanatate si de a controla cat mai eficient nivelul de glucoza din sange. Mai jos sunt cateva alimente sau grupuri de alimente care sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat. Alimente cu continut ridicat de fibre Fibrele dietetice sunt incluse in compozitia tuturor partilor din alimentele vegetale pe care organismul nu poate sa le digere sau sa le absoarba. Aceste fibre pot reduce riscul de boli de inima si ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. Alimentele bogate in fibre sunt: fructele, nucile, leguminoase (fasole, mazare si linte), faina integrala de grau si taratele. Iaurt fara grasimi Iaurtul natural fara grasimi contine carbohidrati si proteine de calitate, ceea ce il transforma intr-un aliment excelent... [continuare]
Alimente sanatoase Un regim alimentar sanatos contine carbohidrati si calorii (in functie de varsta, sex si intensitatea activitatilor zilnice) si o cantitate considerabila de legume si fructe. Modul in care ne pregatim mancarea atunci cand suntem la dieta este la fel de important ca ceea ce mancam, deoarece exista probabilitatea sa iti cumperi numai alimente sanatoase, dar daca parjesti tot ce mananci, atunci tot efortul tau de a urma un anumit regim este in zadar. Cateva exemple de alimente sanatoase: 1. Legumele si fructele Asigurand cantitatea necesara de vitamine si fibre, legumele si fructele aduc cele mai multe beneficii dietei – pierderea in greutate. Acest lucru este posibil deoarece majoritatea fructelor si legumelor sunt mai greu digerate, fapt care le da denumirea de alimente ce ajuta la arderea caloriilor. Transformate in bauturi sau salate, fructele reprezinta o optiune sanatoasa de alimentatie, putand fi consumate oricand. 2. Cerealele Cerealele constituie o... [continuare]
Recomandari alimentare pentru sindromul de colon sau intestin iritabil
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este dificil de formulat o dieta stricta pentru ameliorarea simptomelor sau tratarea sindromului de colon sau intestin iritabil. Unele alimente provoaca disconfort major in cazul persoanelor care sufera de aceasta afectiune, dar pot fi tolerate de alti pacienti cu acelasi sindrom. Totusi, in cazul diareei sau constipatiei provocate de sindromul de intestin iritabil, principala forma de tratament este dieta. Dupa ce veti descoperi care sunt alimentele care contribuie la diminuarea simptomelor bolii, este indicat sa le includeti pe termen lung in dieta dumneavoastra, pentru a avea o stare cat mai buna de sanatate. Dieta bolnavilor de sindrom de intestin iritabil In general, alimentele bogate in grasimi, cele preparate prin prajire, condimentele, alcoolul, cafeaua si ceaiul cu cofeina pot declansa probleme si complicatii in cazul celor care sufera de sindrom de intestin iritabil. [continuare]
Generalitati Boala celiaca este cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten. Aceasta este o tulburare genetica ale carei simptome pot varia de la diaree, pierdere in greutate, dureri abdominale si malabsorbtie, la deficiente latente izolate de nutrienti. Atunci cand persoanele care sufera de boala celiaca consuma alimente care contin gluten, va avea loc o reactie imuna la nivelul intestinelor mici, care se va solda cu afectarea suprafetei interioare a intestinului subtire si va fi insotita de incapacitatea de absorbitie a anumitor substante nutritive. Ca urmare a sindromului de malabsorbitie care poate fi prezent daca boala celiaca nu este tinuta sub control, ar putea exista un deficit de vitamine care va priva creierul, sistemul nervos periferic, oasele, ficatul si alte organe ale corpului de nutrienti vitali. Boala celiaca nu se poate trata. Totusi, aceasta poate fi gestionata eficient prin urmarea unei diete din care se va exclude glutenul. Acesta poate fi regasit in... [continuare]
Secretele alimentatiei sanatoase si ale portiilor controlate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Printre alimentele preferate ale multora dintre persoane se numara dulciurile, painea, preparatele din carne de pui sau vita, bauturile acidulate, pizza, pastele si orezul. Majoritatea oamenilor nu includ in meniul zilnic fructe sau legume. Ca atare, multe dintre mesele principale ale oamenilor sunt bogate in grasimi si zahar. Modalitati sanatoase de pregatire a meselor Iata mai jos cateva sfaturi si recomandari pentru a avea o alimentatie sanatoasa si pentru a pastra dimensiunea corecta a portiilor de alimente. Ce sa consumati in cantitati mai mici Incercati sa eliminati din dieta dumneavoastra, alimentele bogate in grasimi rele si zaharuri. Limitati produsele de tip fast-food, cerealele rafinate, grasimile saturate si grasimile trans. Folositi mai putina sare, pentru a evita riscul declansarii hipertensiunii arteriale si a bolilor renale. Ce ar trebui sa consumati mai mult Consumati mai multe produse alimentare nutritive: fructe de mare, cereale... [continuare]
Alimente care pot scadea tensiunea arteriala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca ati fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala probabil ca medicul dumneavoastra v-a recomandat sa faceti unele modificari in planul alimentar. Potrivit expertilor, o dieta bogata in nutrienti si scazuta in alimente ce contin sodiu, poate ajuta la diminuarea hipertensiunii arteriale intr-un mod cat mai natural. Mai mult, dieta pentru diminuarea tensiunii arteriale poate contine alimente gustoase. Incercati sa incorporati in dieta dumneavoastra produsele alimentare de mai jos, pentru a mentine presiunea sangelui in limite normale. Produse alimentare recomandate persoanelor cu hipertensiune arteriala Banane Bananele sunt usor de decojit si transportat. Sunt gustoase si au un continut scazut de sodiu. Bananele sunt printre cele mai bune surse de potasiu, care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Sunt indicate in special pentru persoanele care urmeaza tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala, deoarece odata cu utilizarea... [continuare]
10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta zilnica propice mentinerii unei stari de sanatate perfecte contine cu preponderenta alimente sanatoase, care furnizeaza o cantitate cat mai mica de grasimi rele si zaharuri, in schimbul unui aport bogat de nutrienti esentiali, precum vitaminele, mineralele si fibrele. Un regim alimentar corect ajuta atat la mentinerea greutatii corporale in limite optime si la prevenirea diverselor boli cronice, cat si la controlul unor afectiuni frecvente, precum diabetul de tip II. Consumul de alimente cu proprietati nutritionale superioare ajuta la stabilizarea nivelului de glicemie, la reducerea colesterolului rau in corp si la intarirea sistemului imunitar. Alimente recomandate pentru mentinerea starii de sanatate 1. Produsele de panificatie din cereale integrale Painea, pastele si cerealele pot fi elemente benefice intr-o dieta echilibrata, cata vreme sunt preparate din faina integrala. Germenii si taratele continuti de cerealele integrale, nerafinate, au cantitati... [continuare]
14 alimente indispensabile unei diete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Discutiile despre alimentele cu adevarat benefice si indispensabile unei diete sanatoase sunt tot mai frecvent purtate de specialisti si prezentate publicului larg. Motivul este lesne de inteles, cata vreme rata obezitatii si a afectiunilor in care hrana de proasta calitate joaca rol central au crescut in mod alarmant si au inceput sa ameninte pana si viitorul generatiilor tinere. Copiii si adultii deopotriva sunt afectati de era alimentelor nocive, vandute in ambalaje frumos colorate in supermarket, care ascund o lista completa de E-uri periculoase sau controversate. Fast-food-ul si prajiturile de cofetarie sunt intotdeauna alegeri preferentiale in fata legumelor si a fructelor, intrucat sunt mai accesibile din toate punctele de vedere. Printre multele tentatii, oare mai stim care sunt alimentele indispensabile unei diete cu adevarat sanatoase Nutrientii necesari unei alimentatii echilibrate Paleta larga de optiuni in aria nutritiei face dificila... [continuare]
Cei mai buni inlocuitori ai zaharului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata si sanatoasa, propice longevitatii, permite consumul zaharului in cantitati mici, preferabil sub forma de inlocuitori care nu aduc multe deservicii sanatatii. Substituentii zaharului satisfac nevoia perceperii gustului dulce, controland totodata aportul de carbohidrati si nivelul glucozei din sange. Exista o gama larga de inlocuiri ai zaharului, insa nu toti sunt lipsiti de calorii. Mai mult decat atat, diferenta dintre acesti indulcitori o face impactul lor asupra nivelului de glicemie, precum si natura lor nutritiva sau lipsita de valoarea nutritionala. Indulcitorii non-nutritivi nu furnizeaza calorii si nu produc schimbari la nivelul indicelui glicemic. Ce sunt inlocuitorii zaharului Inlocuitorii zaharului sunt aditivi alimentari care multiplica efectul zaharului asupra gustului, furnizand o cantitate mai mica de energie decat acesta. Unii indulcitori sunt naturali, pe cand altii sunt de natura sintetica, de aceea poarta numele de indulcitori... [continuare]
Adevarul despre dependenta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dependenta de zahar este o sintagma care defineste lipsa de autocontrol in fata consumului de alimente dulci in mod regulat. Foarte multe persoane spun ca nu trai fara ciocolata, ceea ce a dat nastere unei credinte populare ca dependenta de deserturi este, de fapt, o realitate. Expertii in sanatatate sustin ca zaharul declanseaza secretia cerebrala a hormonilor fericirii intr-o maniera similara cu cea a substantelor stupefiante. Chiar daca impactul zaharului asupra creierului nu are aceeasi anvergura precum cea al heroinei, de pilda, acesta poate sa modifice reactiile chimice care se petrec la nivel cerebral. Impactul zaharului asupra creierului Zaharul actioneaza ca un combustibil pentru celulele creierului, insa atunci cand este consumat in exces, el poate sa afecteze in mod negativ partile cerebrale care controleaza apetitul alimentar. Impactul zaharului asupra creierului s-a dovedit a fi destul de mare, in cadrul experimentelor stiintifice dedicate acestui... [continuare]
Strategii simple de a combate poftele alimentare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Poftele alimentare sunt cauzele pricipale ale ingrasarii si imbolnavirii organismului, atat prin numarul excedentar de calorii furnizat, cat si prin substantele nocive continute de gustarile nesanatoase accesibile publicului larg. Din fericire, exista cateva strategii simple de a combate poftele alimentare, pentru un organism suplu si longeviv. Poftele alimentare, un alt tip de drog Un studiu efectuat de Universitatea Tufts din Boston, SUA, arata ca 91% dintre femeile participante la sondaj recunosc faptul ca experimenteaza adesea pofte alimentare greu de controlat. Din acest motiv, specialistii in nutritie concluzioneaza ca nevoia consumului de alimente nesanatoase poate fi comparata cu o dependenta de droguri. Necesitatea de a consuma alimente nocive, precum produsele de fast-food, dulciurile sau produsele de patiserie, este provocata de secretia hormonilor placerii (dopamina, de pilda), ce se petrece odata cu consumul unor produse alimentare bogate in zahar... [continuare]
Surse alimentare care energizeaza organismul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sursele alimentare sunt principalele cai prin care organismul se energizeaza, pentru a-si putea indeplini functiile si pentru a face fata tuturor solicitarilor. Din acest motiv, o dieta necorespunzatoare este cauza principala a oboselii si lipsei de energie. In sezonul rece, urmarea unei diete echilibrate este foarte importanta, intrucat corpul ajunge mai usor in starea de extenuare, incercand in permanenta sa isi regleze temperatura interna afectata de conditiile meteorologice nefavorabile. Sursele alimentare de energie Atunci cand schimbati "combustibilul" pe care il furnizati organismului dumneavoastra, in unul de calitate, efectele se vor resimti imediat (mai ales daca meniul zilnic este format din fast food si alte produse slab nutritive, dar pline de zahar si grasimi nesanatoase). Asadar, aflati care sunt sursele alimentare de energie de care aveti nevoie, pentru a evita starile neplacute de oboseala. Carbohidratii Principala sursa de energie a... [continuare]
9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nutrientii proveniti din alimente ajuta la tratarea rapida a racelii comune, fiind esentiali pentru capacitatea organismului de a se recupera de pe urma luptei cu o infectie virala. Vitaminele, mineralele, aminoacizii, acizii grasi esentiali, carbohidratii si proteinele participa activ la vitalitatea organismului, fiind cu atat mai necesari in timpul vindecarii unei raceli. Alimentatia in timpul unei raceli In afara de o hidratare intensa, organismul are nevoie de o alimentatie bogata, plina de nutrienti, astfel incat sa poata lupta eficient cu virusul care ii afecteaza functionalitatea. Proteinele sunt necesare pentru mentinerea vigorii corpului si pentru intarirea imunitatii, de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din meniu atunci cand se manifesta simptomele de raceala. Carnea slaba (de pui sau pe peste), leguminoasele, lactatele, ouale si fructele oleaginoase sunt surse excelente de proteine. Doza zilnica recomandata a acestor nutrienti este de minimum 50... [continuare]
Moduri prin care va puneti in pericol sanatatea fara sa stiti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista numeroase obiceiuri prin care va puneti in pericol sanatatea si despre care stiti ca sunt nocive. In aceasta categorie intra alegerile alimentare gresite, somnul insuficient, viciile sau lipsa de miscare, factori de risc universal cunoscuti in raport cu efectele negative pe care le pot avea asupra trupului si psihicului. In spatele acestor surse de imbolnavire evidente se ascund si alte moduri prin care va puteti compromite sanatatea fara sa realizati acest lucru. Pericole ascunse pentru sanatate Stilul de viata modern aduce omenirii un plus de confort si optiuni diverse de organizare a activitatilor cotidiene, precum si o serie de obiceiuri inofensive la prima vedere, insa potential periculoase pentru sanatate. Adevarul din spatele lor a iesit la iveala in urma derularii numeroaselor studii stiintifice menite sa evidentieze riscurile ascunse la care se expune populatia intregii lumi. Exemplele de mai jos va ajuta sa elucidati o parte din motivele... [continuare]
Alimente indicate in dieta Doriti sa scadeti apetitul alimentar si pofta de dulciuri? Atunci treceti pe lista de cumparaturi alimentele recomandate de noi. Ultimele cercetari in domeniu demonstreaza ca mai mult de o duzina de alimente, de la fasole pana la carnea de vita, ajuta la reducerea poftei de mancare si dependentei de dulce, accelereaza procesul de ardere a depozitelor de grasime si va pot ajuta sa obtineti si sa mentineti o silueta de invidiat. Ouale Renuntati la chifle la micul dejun. Ouale, alimente bogate in proteine, va pot oferi energia necesara inceperii unei dimineti active. Un studiu desfasurat pe un numar de 30 de femei supraponderale sau obeze a demonstrat ca femeile care au consumat la micul dejun o omleta din doua oua (cu 2 felii de paine prajita), au avut un apetit redus in urmatoarele 36 de ore fata de cele care au servit la micul dejun un sandwich cu acelasi numar de calorii. Un ou contine 78 de Kilocalorii si peste 6g de proteine; cu exceptia vitaminei... [continuare]
am hemoglobina foarte scazuta, dar am glicemia mare (150), pot sa ma tratez numai din alimentatie sau e obligatoriu tratament? Exista alimente care sa ma ajute pt amandoua in acelasi timp, sau ce ma ajuta la glicemie poate sa nu ma ajute pt globule?N-as vrea sa trebiuasca sa iau medicamente pt amandoua, as prefera sa ma tratez natural.Multumesc. [continuare]
Buna ziua,am 39 de ani si am diabet zaharat tip 1 complicat de 32 de ani(de la varsta de 7 ani).Sunt pensionata pe caz de boala pe un an de zile si as vrea sa aflu cum ma pot pensiona definitiv pentru diabet zaharat.Am inteles ca exista o ordonanta de urgenta in acest sens(din ianuarie 2010).Va multumesc! [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Nutritie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter