alergie la proteina laptelui de vaca
Alergia, mai agresiva ca niciodata
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Caracteristici generale Ne aflam intr-un secol aflat sub amprenta poluarii, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice si a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste directii sfasie efectiv fiinta umana in toate felurile, motiv pentru care organismul biologic este si el afectat atat de tare, incat se contureaza din ce in ce mai mult o noua dominatie a unor boli considerate neglijabile pana acum: alergiile, cancerul, depresiile si anxietatea, stresul informatic si bolile autoimune. In ceea ce priveste alergiile, omul modern este mai izolat ca niciodata si prins in plasele societatii moderne (serviciu, televizor, jocuri, socializare virtuala). Aceasta izolare expune repetat organismul la alergenii din cladiri (praf, mucegai, par de animale). Igiena exagerata, agresiunea organismului cu substante chimice si consumul de alimente tratate chimic, reprezinta o parte importanta din factorii declansatori ai aparitiei bolilor alergice. Din cauza... [continuare]
Ce declanseaza alergiile?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Auzim tot mai des cuvantul alergie si poate uneori facem greseala sa o asociem cu alte simptome sau chiar cu alte afectiuni, dar in niciun caz sa nu o ignoram. Ce este, pana la urma, alergia? Aceasta este o reactie fiziologica, dar anormala a organismului fata de un alergen, fie din mediul extern, fie alimentar, medicamentos, chimic, dar nu este exclus faptul sa fie cauzata si de mai multi alergeni. Este o afectiune moderna, deoarece a luat amploare in ultimii ani si poate fi agravata si de factori psiho-emotionali precum: stresul, frica, starile anxioase, agitatia si chiar furia. Factori declansatori Alergenul, odata patruns in organismul unei persoane sensibile, este principalul declansator al reactiei imune de aparare, iar celulele responsabile cu protejarea si apararea incep sa produca anticorpi anti-alergen, generand manifestari in plan somatic. Anticorpul numit si imunoglobulina E (IgE) se produce in exces stimuland eliberarea compusilor chimici in... [continuare]
Alergiile alimentare Alergiile alimentare sunt foarte comune, afectand 6% dintre adulti si 8% dintre copii, la nivel mondial. Desi este posibil ca orice aliment sa produca alergie, exista cateva alimente, mai exact 8, responsabile de aparitia majoritatii cazurilor de alergie alimentara. Alergia alimentara apare atunci cand anumite alimente declanseaza un raspuns imun anormal. Sistemul imun al organismului recunoaste eronat anumite proteine sau alte macromolecule din aliment, ca fiind periculoase, crescand astfel raspunsul imun. Astfel, persoanele alergice vor avea acest raspuns imun, caracterizat prin inflamatie, la consumul unor cantitati foarte mici din alimentul alergen. Cele mai comune 8 alimente alergene 1. Lapte de vaca Alergia la laptele de vaca este frecvent intalnita la nou-nascuti si copii tineri. 90% dintre acestia vor depasi alergia pana la varsta de 3 ani, fiind considerate o alergie trecatoare, rar intalnita la adulti. Reactia alergica apare variabil, intre... [continuare]
Sa fie alergie la proteina laptelui de vacă ?
Bună ziua. Am un băiețel de 3 lunite si de la 5 săptămâni suntem pe refuz de hrana. Ne chinuim sa papam mililitru cu mililitru. Plange cum simte biberonul in gurita. Am schimbat laptele praf, nu a mers. Am schimbat biberoane si tetine .. degeaba. Am fost la 6 doctori pediatri si aproape fiecare mi-a dat un alt diagnostic... pana la 5 săptămâni bebe manca foarte bine. In prima luna a luat peste 1kg in greutate. Simptomele lui sunt: -refuzul de a mânca, plange, se arcuieste de spate, da din manute la masa. Trage, inghite si zbiara. -dupa masa se tot freaca la nas si ochisori cu manutele sau de pieptul meu daca e in brate. -uneori pleoapele de jos ii sunt usor rosii. -scaune verzui cu mucus sau verzi apoase. -tuse seaca, se aud horcaieli in gat. -intestinele ii borborosesc la fiecare gurita de laptic inghitit. La ecografie abdominala i s.a pus diagnostic de reflux gastroesofagian silentios, pt ca nu vomita. Suntem pe tratament cu debridat si nexium, dar degeaba. Sa... [continuare]
Intoleranta la proteinele laptelui de vaca
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Corpul uman este capabil, din fericire, sa lupte cu afectiuni diferite si substante chimice care ar putea fi periculoase. Totusi, uneori, sistemul de aparare al organismului reactioneaza gresit si apar reactiile alergice la anumite substante, cum ar fi alimentele. Proteinele laptelui de vaca pot determina un set de reactii alergice la unii sugari. Alergia la laptele de vaca sau intoleranta la proteinele laptelui de vaca este de multe ori considerat motivul pentru care copilul nu este sanatos, nici fericit. Aproximativ 1 din 50 de sugari pot prezenta aceasta problema – majoritatea trec peste aceasta problema pana la varsta de 4 ani iar alergia la laptele de vaca se intalneste foarte rar la adult. Semnele si simptomele intolerantei la proteinele laptelui de vaca Exista multe simptome posibile ale alergiei la laptele de vaca: 1. Simptome care apar la scurt timp dupa ce sugarul a fost alimentat: - reactii cutanate (eruptii, eczema); - simptome respiratorii; [continuare]
Beneficiile consumului de lapte la copii
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Generalitati Substantele nutritive obtinute din lapte sunt esentiale pentru o buna functionare a organismului, inca din primele clipe de viata. Iar beneficiile laptelui vizeaza cresterea fortei osoase, dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, prevenirea unor boli precum hipertensiunea, cariile dentare, problemele respiratorii sau obezitatea si chiar unele forme de cancer. Laptele este unul dintre alimentele de baza pentru o nutritie corecta si sanatoasa. Acesta contine aproape toate substantele nutritive de baza de care are nevoie un copil aflat in crestere: grasimi, carbohidrati, proteine, vitamine si minerale (cu exceptia fierului). Este adevarat ca multe dintre acestea pot fi obtinute cu usurinta din alte surse cum ar fi legumele sau fructele, insa laptele le livreaza pe toate la pachet. Laptele integral nu reprezinta singura modalitate prin care copiii pot dobandi calciul necesar, insa este cel mai practic mod. Beneficiile laptelui la nou-nascuti • Este suficient si... [continuare]
Dr. veronica crisan, medic pediatru: care este motivul pentru care bebelusii au colici?
Dr. Veronica Crisan
Medic Pediatru
Dr. Veronica Crisan, medic Pediatru: Colicile abdominale pot fi considerate o manifestare comportamentala ce apare intre prima si a patra luna de viata a bebelusului si implica perioade lungi de plans inconsolabil si greu de calmat. Episoadele de plans apar fara o cauza evidenta, lucru care ii streseaza teribil pe parinti. Colicile abdominale pot afecta intre 10% si 20% dintre nou-nascuti si sugari. Pediatrii gasesc o afectiune medicala concreta in mai putin de 5% din cazurile de colici abdominale la bebelusi. Perioada de apogeu a colicilor este in jurul saptamanilor 5 & 6 de viata, ulterior scazand treptat si disparand complet. Mecanismul fiziopatologic al acestui fenomen nu este inca pe deplin descifrat de catre medici, insa exista mai multe ipoteze: •perturbarea mecanismelor la nivelul sistemului nervos central •cauze psihosociale (anxietatea parintilor, relatii inadecvate in cadrul familiei) •cauze gastrointestinale (cele mai des incriminate sunt refluxul... [continuare]
Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Alaptarea reprezinta hranirea sugarului cu lapte matern. Alimentatia la san nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei (in acest caz se considera ca sugarul este, de fapt, hranit predominant la san). Alaptarea este un proces inlesnit de reflexul de supt al sugarului (astfel copilul este capabil sa suga si sa inghita corect laptele). Alimentatia la san are beneficii atat pentru copil, mama, cat si pentru societate, mediu si sistemul sanitar in general. Recomandarile specialistilor Alegerea tipului de alimentatie precum si stabilirea efectiva a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie in parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentatia... [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Fiecare copil este unic, diferit, astfel ca unii dintre ei simt nevoia diversificarii in jurul varstei de 4 luni, altii abia la 6 luni, recomandarea cea mai des intalnita fiind aceea ca diversificarea sa inceapa la 6 luni de viata. Diversificarea alimentatiei bebelusului reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea sa. Acest proces implica introducerea treptata a alimentelor solide in dieta copilului, pe langa laptele matern sau formula de lapte praf. Scopul diversificarii este de a asigura nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea optima a bebelusului, precum si de a-l obisnui cu diferite texturi si gusturi. Cu toate acestea, bebelusul va continua sa fie hranit ca si pana acum cu lapte, insa parintele ii poate introduce treptat si alte alimente. Conditii de diversificare • Sugarul este sanatos; • Bebelusul trebuie sa-si sustina bine capul; • Introducerea noului aliment se face progresiv si nu se introduc simultan mai multe alimente noi; •... [continuare]
Importanta alaptarii pentru sanatatea copilului
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Cel mai vechi mod de a-ti hrani puiul a devenit recent un subiect foarte discutat: de cand se incepe, cat timp trebuie sa alaptezi, daca sa o faci sau nu in public, daca sa folosesti o pompa sau alte materiale ajutatoare. Toate aceste subiecte sunt extrem de dezbatute pe retelele de socializare si parerile sunt la fel de impartite. Ce stim deja? Laptele matern este fara dubii cel mai sigur, cel mai bine tolerat si cel mai adaptat nevoilor micutului abia nascut. Datorita faptului ca laptele nu are o formula fixa, ci se poate adapta nevoilor nou-nascutului, il poate ajuta pe acesta sa treaca peste toate etapele. In cazul nou-nascutilor prematuri, de exemplu, colostrul se va pastra o perioada mai indelungata si va asigura bebelusului necesarul de proteine, saruri si acizi grasi mai usor de digerat decat un lapte de la o mama de nou-nascut la termen. Spre deosebire, un lapte pentru un copil de 5-6 luni are o concentratie putin mai mare de lactoza, dar mai putine... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timp ce laptele de vaca ramane cel mai consumat tip de lapte, in fiecare zi, este interesant de observat faptul ca acesta poate fi, de asemenea, motivul pentru care multi oameni experimenteaza flatulenta, balonare si alte forme de indigestie. Atunci cand vacilor din ferme le sunt administrate hormoni de crestere, antibiotice, furaje modificate genetic, vaccinuri si sunt expuse la substante toxice, nu este de mirare ca multi oameni au probleme gastrointestinale sau alte conditii medicale. Laptele de capra este o alternativa mult mai sanatoasa, mai ales atunci cand este proaspat si organic. Caprele produc, pe plan mondial, aproximativ 2% din totalul de lapte si este interesant faptul ca cea mai mare parte a persoanelor care consuma lapte de capra au o incidenta mai mica de alergii si probleme digestive. Motive pentru care ar trebui sa consumati lapte de capra Laptele de capra ofera o mare varietate de beneficii pentru sanatate, cu foarte putine efecte secundare... [continuare]
AM SI EU O INTREBARE PENTRU CEI CE AU MAI INTILNIT ASA CEVA VA ROG SA MA AJUTATI.AM O FETITA DE 8 LUNI SI ESTE ALERGICA LA LAPTE,LOCUIESC INAFARA ,PEDIATRUL EI MI-A ELIBERAT RETETA DE UN ALTFEL DE LAPTE SPECIAL, LAPTE HIDROLIZAT,CE NU CONTINE LACTOZA DE CARE FETITA MEA E ALERGICA,INTREBAREA MEA ESTE, CUM POT SA O FAC SA-L BEA CACI ARE UN GUST ORIBIL SI NU IL VREA ,VA MULTUMESC.. [continuare]
Nutrientii din diferite tipuri de lapte
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor stiu ca laptele contine calciu, care contribuie la consolidarea oaselor, dar oare toate tipurile de lapte au aceleasi efecte asupra organismului? Exista mai multe opinii si toate sunt diferite. Ce este laptele de soia? Are aceleasi beneficii pentru sanatate ca si laptele de vaca? Dar laptele de cocos? In mod traditional, laptele este definit ca fiind un lichid secretat de glandele mamare ale femelelor in scopul de a-si hrani puii - cum este cazul laptelui de vaca. Cu toate acestea, laptele poate fi si un lichid derivat dintr-o sursa de plante cum ar fi nuca de cocos sau soia. Laptele care provine din plante a castigat popularitate in ultimii ani, fapt ce a dat nastere la o serie de intrebari cum ar fi care sunt diferentele din punct de vedere nutritiv dintre laptele de vaca si substitutul de lapte. Nutrientii din lapte Calciul - laptele de vaca din dieta unei persoane constituie o sursa importanta de calciu si proteine. Doar o... [continuare]
Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea
Autor: SfatulMedicului
Compozitia laptelui matern Conform specialistilor, alimentatia la san reprezinta folosirea exclusiva a laptelui matern fara utilizarea suzetei sau a biberonului in scopul hranirii sugarului. Laptele matern reprezinta sursa perfecta de substante nutritive pentru sugar deoarece contine toate principiile alimentare (proteine, lipide, glucide) in proportii ideale, astfel: contine 0,8-0,9% proteine, 3-5% lipide, 7-7,2% carbohidrati si 0,2% minerale. Laptele asigura sugarului si un aport corespunzator de minerale, oligoelemente, vitamine si chiar hormoni de are organismul acestuia are nevoie. Prin lapte, mama transmite sugarului proprii sai anticorpi, ceea ce contribuie la intarirea sistemului imun si ajuta copilul sa faca fata mai usor infectiilor. Printre substantele transferate se numara Ig A (cu rol in protejarea mucoaselor, in special cea a tubului digestiv), sau substante bacteriostatice (ce au proprietatea de a stopa inmultirea bacteriilor), cum ar fi lizozimul,... [continuare]
Generalitati Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman, cu functii structurale atat de importante incat daca rezervele sale s-ar pierde in intregime, corpul s-ar reduce la o masa tisulara lipsita complet de forma si consistenta. Acest lucru se datoreaza prezentei calciului in structurile ce determina arhitectura corpului, cum ar fi scheletul, cartilajele, dintii. Mai precis, 99% din calciul total este stocat in aceste structuri dure, restul de 1% distribuindu-se in celulele nervoase, sange, precum si in alte structuri tisulare importante. Calciul este un macromineral de care omul are nevoie in permanenta. In trecut specialistii considerau ca dieta trebuie fortificata cu calciu doar pana in jurul varstei de 20-30 de ani, insa studii recente au demonstrat ca necesarul de calciu se mentine crescut pe tot parcursul vietii, in special in cazul femeilor tinere, care alapteaza, sau in cazul celor care intra la menopauza. Acesta este unul din motivele pentru care este... [continuare]
buna ziua,am un baietel nascut in data de 09-01-204,iar de atunci e internat pe sectia de terapie intensiva in buburesti la spitalul de urgente Marie Curie...la morfologie mi-au spus ca s-a dezvoltat bine,ca totul e ok si marea surpriza a venit cand l-am adus pe lume,are secventa Pierre Robin,palatoschizis,reflex gastro-esofagian,alergie la proteina laptelui de vaca,probleme respiratorii...i-am cumparat un biberon special,dar din pacate nu vrea sa manance decat 20 ml in 45 de minute,ceea ce inseamna ca il hranesc prin sonda nazo-gastrica. prima operatie la palat mi-au spus ca se poate face la 6 luni,iar a 2-a la un an jumate,. adevarata problema e ca nu-l mai pot tine in spital,eu nu ma pot interna cu el pe sectie de pediatrie pt ca mai am un baiat de 1 an si 7 luni,nu am cu cine sa-l las,deci va trebui sa-l luam acasa,mi-e foarte frica sa-l aduc acasa,nu stiu daca m-as putea descurca cu el,asta ar fi una din probleme,a 2-a ar fi laptele care e 80 de lei o cutie,numai pun sonde... [continuare]
Alaptare artificiala
Alaptarea sugarului cu biberonul, folosind un lapte dietetic special, adaptat varstei, nou-nascut sau sugar, conformandu-se prescriptiilor pediatrului. Numarul de biberoane este fixat in functie de greutatea initiala a copilului. Compozitia diferitelor tipuri de lapte artificial se apropie de cea a laptelui de mama. Laptele pentru prima varsta este inlocuit la capatul a 6 luni prin laptele pentru varsta a doua, mai bogat in calciu si fier. Tipurile de lapte pasteurizat sau sterilizat nu trebuie sa fie avute in vedere inaintea varstei de 1 an. Igiena a materialului - Un set de biberoane si tetine permite sa se aiba intotdeauna la indemana un biberon gata sa fie incalzit. Pregatirea trebuie sa respecte reguli stricte de igiena. Exista doua metode: sterilizarea la cald si sterilizarea la rece. Pentru sterilizarea la cald se lasa biberoanele si tetinele in apa adusa la fierbere 15-20 minute sau intr-o oala sub presiune (sau un sterilizator) timp de 5 pana la 10 minute. Biberoanele... [continuare]
Bebelus 4 luni probelme cu digestia
buna ziua, am un bebelus de 4 luni si de la 2 luni a inceput sa refuze lapticul(lapte de la san dar la biberon. am crezut ca are probleme cu gatul, am fost la dr. si mi-a recomndat lapte fara lactoza. am crezut ca va fi mai bine, dar mi-am chinuit baiatul timp de o luna timp in care bebelusul meu i inceput din nou sa refuze mancarea. problema mea este ca bebelusul de la 2-3 luni a inceput sa faca scaun moale si verde. el a facut scaun moale de cand l-am nascut. oare e bine? scaun verde face si in continuare. i-am recoltat probe le-am dus la analiza, au iesit rezultatele bune, dar in continuare face scaun moale si verde. in schimb mananca f bine si i-a in greutate bine. la 4 luni are 66cm si aproximativ 6.4kg. din punctul meu de vedere este bine ma ingrijoreaza doar acel scaun verde. stie cineva care este cauza?! [continuare]
buna ziua.baiatul meu de 8 luni face scaun cu firisoare de sange si mucus...asta a inceput p la 6 luni...mentionez k toate analizele lui de scaun sunt bune...am fost internata si la bals dar a sp k el este bine.el e vioi,mananca cat de cat dar nu stiu ce sa mai fac...cand apare cand dispare aceasta problema...am observat k face cu firisoare de sange si mucus doar cand face diaree sau semilegat....astept si eu rasp...va rog mult [continuare]
Baiatul meu are 4 luni si jumatate.Se apropie momentul in care incep diversificarea in alimentatie. Pana acum ( si sper sa mai pot cateva luni!) l-am hranit exclusiv la san. Cu ce sa incep? Exista o schita cu ordinea introducerii alimentelor in alimentatia copilului? Mi-e teama ca am uitat tot ce stiam ... sunt 15 ani de cand nu am mai avut un bebe in casa! [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Alergologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter