vitamina c 180mg fructe de padure
Spuneti-mi, va rog, ce vitamine si legume, fructe sau alimente pot folosi intr-o masca (crema) simpla si eficienta, antirid, facuta acasa.Nu mai vreau sa folosesc cremele din comert; vreau ceva natural, fara chimicale. [continuare]
Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]
Vitamine necesare
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]
Vitamina c in viroza respiratorie
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila esentiala organismului fiind gasita in multe procese de formare a vaselor de sange, cartilajelor, muschilor, oaselor etc . Este un puternic antioxidant avand rolul de a proteja organismul impotriva radicalilor liberi. Deoarece organismul uman nu poate produce singur Vitamina C este necesar si esential ca aceasta sa fie asimilata din alimentatie. Surse de vitamina c Principalele surse de vitamina c sunt: citricele, fructe de padure, brocoli, spanac, cartofi rosii, ardei, varza. Majoritatea oamenilor au un aport zilnic suficient de vitamina C prin alimentatie insa sunt cazuri in care exista o carenta . In aceste cazuri se poate ajunge la o afectiune numita Scorbut ce se manifesta prin sangerari gingivale, vanatai, vindecarea slaba a ranilor si anemie. Trebuie insa avuta o deosebita atentie la administrarea suplimentelor alimentare cu Vitamina C caci depasirea dozei zilnice admise de 2000 mg pe... [continuare]
Vitamina c pentru sanatatea organismului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Vitamina C este una dintre vitaminele solubile in apa. Se descompune foarte repede in organism si se consuma rapid, ceea ce ramane constant in organism fiind intre 1,5 la 3,5 grame. Aportul de vitamina C trebuie sa fie, prin urmare, regulat. Pentru asta, ideal este consumul de alimente proaspete, bogate in vitamina C: coacaze, kiwi, citrice, macese, legume verzi si rosii, piper rosu, de doua-trei ori pe zi. In organism, vitamina C are efecte benefice pentru creier, ficat, ochi, dinti, splina, plamani i pentru sange. Beneficiile vitaminei C • Vitamina C actioneaza cel mai bine atunci cand vorbim despre o dieta echilibrata, in care si alte substante, vitamine si minerale precum vitamina E, fierul, calciu exista in cantitati suficiente in organism. • Vitamina C este unul dintre antioxidantii (alaturi de vitamina E) care protejeaza celulele de radicalii liberi. Administrarea de suplimente orale de vitamina C in combinatie cu alte vitamine si minerale pare sa previna... [continuare]
Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Cercetatorii au investigat beneficiile pentru sanatate ale fructelor goji, deoarece popularitatea acestora a crescut in ultima perioada foarte mult. Beneficiile pretinse pe care le au aceste fructe variaza de la efecte anti-imbatranire pana la reglarea glucozei si mentinerea functiei imunitare. Fructele goji sunt cunoscute, de asemenea, ca Lycium barbarum. Fructele goji sunt originare din Asia, iar oamenii din zona folosesc aceste fructe colorate de mai mult de 2000 de ani ca plante medicinale si supliment alimentar. Aceste fructe au devenit disponibile pe scara larga in supermarketuri, farmacii sau magazine online. De asemenea, fructele goji sunt recomandate in intreaga lume pentru beneficiile potentiale pentru sanatate. Stiinta moderna investigheaza aceste afirmatii, iar cercetatorii au sustinut multe dintre ele. Beneficiile fructelor goji 1. Protejeaza ochii Se considera ca fructele goji protejeaza impotriva bolilor oculare ce survin odata cu imbatranirea.... [continuare]
Cat inseamna o portie de fructe sau legume?
Conf. Univ. Dr. Veronica Mocanu
Medic primar endocrinolog
Generalitati Specialistii au demonstrat ca simplul fapt de a manca 5 fructe sau legume pe zi poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet si unele tipuri de cancer. Pe langa faptul ca sunt delicioase si variate, fructele si legumele contin nutrimente care sunt importante pentru sanatate. Vitamine si minerale Fructele si legumele sunt pline de vitamine si minerale. Campionii in vitamina C sunt broccoli, ardeii rosii, capsunele, portocalele, kiwi si cantalupii (varietate de pepene galben). Fructele si legumele colorate in portocoliu, rosu sau verde inchis contin beta-caroten (o forma de vitamina A): morcovii, dovleacul, grapefruitul rosu, rosiile, sfecla si varza. Mai mult, salata cu frunze verde inchis, sparanghelul, mazarea, porumbul si sucul de ananas sunt bogate si in acid folic (o vitamina din grupul B). Contin putine calorii si grasimi Practic toate fructele si legumele sunt sarace in grasimi si... [continuare]
Frumusetea vine din interior. descopera vitaminele care fac minuni pentru pielea ta
Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog
Rolul si importanta fiecarei vitamine Este deja cunoscut faptul ca oricate creme sau produse cosmetice am utiliza, pentru a ne bucura cu adevarat de un aspect sanatos si puternic al pielii, trebuie sa actionam, in primul rand, din interior. Explicatia este cat se poate de simpla: sanatatea celulelor din straturile de piele este mult mai bine sustinuta pe termen lung prin intermediul proceselor chimice ale organismului decat prin compusi aplicati la exterior. Pentru a intelege exact cum trebuie sa actionam, trebuie sa cunoastem rolul si importanta fiecarei vitamine cu impact in mentinerea sanatatii si aspectului tanar al pielii. O ingrijire temeinica a pielii este un factor important psihosocial atat pentru starea noastra interioara, emotionala, a stimei de sine, cat si pentru transmiterea unei imagini exterioare placute. In consecinta, am realizat o lista de vitamine care va vor oferi rezultate uimitoare asupra pielii, dar si asupra sanatatii. Vitamina E, arma secreta in... [continuare]
Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati sunt recomandate in orice dieta echilibrata, avand o valoare nutritionala ridicata prin vitaminele, fibrele si mineralele pe care le contin. In plus, aceasta categorie de fructe se remarca prin continutul bogat de antioxidanti si alti fitonutrienti care previn numeroase boli, adresandu-se totodata persoanelor care doresc sa consume alimente cu un indice glicemic mic. Fructe cu continut redus de carbohidrati In sezonul estival, aveti acces la unele dintre cele mai sanatoase fructe pentru sanatate, cu continut redus de carbohidrati, care nu afecteaza nivelul glicemiei in sange si nu predispun la ingrasare. De altfel, din punct de vedere nutritional, puteti compara merele cu perele sau cu portocalele, intrucat numarul de calorii, aportul de fibre si calitatea fitonutrientilor difera de la un fruct la celalalt. Fie ca urmeaza sa incepeti o dieta cu reguli stricte, fie ca doriti sa va axati strict pe fructele care... [continuare]
Catina – cea mai buna sursa de vitamina c si betacaroten
Autor: SfatulMedicului
Fructele de catina, acele bobite portocalii cu gust puternic acrisor, constituie una dintre cele mai bune metode de a-ti intari sistemul imunitar si de a preveni gripa. Sunt numite si "ginsengul romanesc" si sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi si acizi grasi esentiali. Catina contine mai mult betacaroten (forma naturala de vitamina A) decat morcovul si are un puternic efect antitumoral, multumita aportului mare de vitamina C. Compozitia fructelor de catina Fructele de catina sunt un adevarat complex de multivitamine si minerale. In compozitia lor intra: - vitaminele A, E, K, F, P precum si complexul de vitamine B (B2, B6, B9) - biotina, supranumita drept "vitamina memoriei", mai este cunoscuta si sub denumirile de colina, vitamina H sau vitamina B8 - inozitol sau vitamina B7, cea care in combinatie cu biotina formeaza lecitina - minerale precum fosfor, potasiu, magneziu si fier - aminoacizii esentiali - acizii grasi esentiali Cum poate fi... [continuare]
7 fructe care previn cancerul. introdu-le in dieta ta!
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia nesanatoasa cauzeaza aproape o treime dintre toate tipurile de cancer. Acesta este si motivul pentru care toti medicii si nutritionistii insista asupra consumului de fructe si legume, de preferat in stare naturala. Ele sunt foarte bogate in vitamine, minerale, enzime si antioxidanti, substante cu un puternic efect antitumoral. Iata cele mai bune fructe pe care le poti consuma toamna aceasta, pentru a te proteja de cancer. Afinele Sunt considerate fructele cu cel mai puternic efect antitumoral. Ele contin trei substante minune, care stimuleaza mecanismele de eliminare a substantelor cancerigene: antocianidina, proantocianidina si acid elagic. Proantocianidina din afine reduce productia de estrogen, impiedicand aparitia cancerului la san si cel de prostata. Strugurii negri Fructele v [continuare]
Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime de fructe si legume care se gasesc toata iarna in galantare si care sunt valoroase din punct de vedere nutritional pentru sanatate. Merisor - afine rosii Merisorul este un fruct de padure frecvent intalnit in lunile octombrie-noiembrie si are o multime de proprietati nutritionale unice pentru organism. O jumatate de cana de afine rosii proaspete contine - 2 g de fibre (majoritatea insolubile); - 9% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina C. Depozitare. Afinele atent selectionate se pun in pungi de plastic si se tin in frigider pana la 7 zile. Pentru o depozitare pe termen mai lung se baga la congelator. Mod de preparare. Merisorul se consuma in stare naturala, proaspata, ca orice alt fruct. Insa... [continuare]
Beneficiile fructelor si legumelor de vara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe perioada verii puteti alege dintr-o diversitate de fructe si legume, care mai de care mai atragatoare. Specialistii recomanda sa va bucurati din plin de nutrientii si avantajele oferite de acestea pentru sanatate. Iata mai jos, prezentate principalele beneficii ale fructelor si legumelor pe care le gasiti proaspete in comert, in anotimpul calduros. Pepene verde Experimentati una dintre placerile specifice sezonului estival: luati o muscatura mare dintr-o felie de pepene verde si savurati-o. Parfumat, dulce, pepenele rosu este reconfortant si usor. Aceasta contine per portie mai mult licopen, care lupta impotriva cancerului, decat tomatele: aproximativ 40%. Licopenul prezent in pepenele verde este usor de absorbit, fara sa necesite tratare la temperaturi inalte, spre deosebire de cel din tomate si, este relativ stabil atunci cand fructele sunt depozitate si refrigerate. Pepenele verde este o sursa bogata de vitaminele A si C, contine vitamina B6,... [continuare]
Cele mai bune surse alimentare de vitamina c
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitamina C este unul dintre cei mai siguri si eficienti nutrienti, avand un rol bine stabilit in numeroase functii ale organismului. Cand este preluata frecvent din surse alimentare, vitamina C inlesneste randamentul sistemului imunitar impotriva infectiilor, previne bolile cardiovasculare, complicatiile prenatale, bolile oculare sau problemele dermatologice. Chiar daca poate fi preluata din suplimente nutritive, vitamina C se absoarbe cel mai bine in organism cand provine din surse alimentare. Pentru asigurarea dozei zilnice necesare de vitamina C, se recomanda consumul de pana la 5 portii fructe si legume in fiecare zi. Beneficiile vitaminei C Beneficiile vitaminei C au fost descoperite cu sute de ani in urma, in timpul unei epidemii izbucnite in Europa. In prezent, alimentele bogate in vitamina C sunt considerate adjuvanti excelenti in tratarea numeroaselor afectiuni, de la raceala comuna, pana la depresie. Vitamina C intareste starea de sanatate,... [continuare]
14 fructe si legume cu efecte antiimbatranire
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fructele si legumele sunt alimentele cu cele mai importante efecte antiimbatranire, datorita continutului lor superior de antioxidanti, compusi naturali care contracareaza efectele nocive ale radicalilor liberi. O dieta sanatoasa este cea mai simpla cale de a imbunatati aspectul si elasticitatea pielii, astfel incat primele semne de imbatranire sa nu devina vizibile timpuriu. Alimente care previn imbatranirea prematura Liniile fine, ridurile, petele cutanate si pierderea fermitatii pielii sunt semnele distinctive ale imbatranirii, care pot fi tinute sub control cu ajutorul unei alimentatii bogate in fructe si legume. O buna parte din produsele alimentare de origine vegetala contribuie la mentinerea aspectului fizic tanar si a starii de sanatate optime. In plus, fructele si legumele au efect energizant, asista pierderea in greutate, intaresc sistemul imunitar si sprijina digestia. Antioxidantii din aceasta categorie de alimente sunt adjuvanti importanti in... [continuare]
Generalitati Valorile nutritive ale fructelor uscate comparativ cu cele ale fructelor proaspete raman un subiect in dezbatere. In termeni simpli, atat fructele proaspete, cat si cele uscate ofera unele beneficii similare. Cel mai bine este sa cunoasteti cat mai multe despre valorile nutritive ale ambelor variante, pentru a face alegerea potrivita pentru mentinerea unei stari cat mai bune de sanatate. Procesul de uscare Procesul de uscare a fructelor depinde de tipul acestora. In cele mai multe cazuri, partea carnoasa sau dulce a fructului este separata de seminte, miez si invelisurile tari inainte ca procesul sa inceapa. Odata separate, cele mai multe fructe sunt tratate cu un aditiv numit dioxid de sulf, care are rolul de a elimina continutul de vitamina B1 din fruct. Aceasta substanta chimica ajuta, de asemenea, la prevenirea decolorarii fructelor, in timpul procesului de uscare. Prin urmare, fructele isi pierd o parte din continutul lor de nutrienti naturali,... [continuare]
Generalitati Chiar daca, sa zicem, nu sunteti unul din pasionatii de fructe, chiar daca rezistati unor mere apetisante sau unor banane parfumate, cum puteti spune nu unei colorate, insiropate si aromate salate de fructe? Cand este vorba de salata de fructe nu ne gandim doar la un fruct, sau doua, sau trei, ne gandim la o adevarat explozie de culori si parfumuri, de texturi si stimuli. Nu doar mugurii gustativi se vor bucura de o astfel de alegere, dar si terminatiile olfactive, si ochii. Salata de fructe are tot ce-i trebuie pentru a deveni ispita dulce a acestui sezon. In plus, cum primavara deja si-a intrat in drepturi iar vremea pare deja sa anunte o vara grozava, nu avem nici un motiv sa credem ca vom duce lipsa de materie prima. Daca dorim sa cream putina magie in bucatarie, nu trebuie decat sa ne alocam cateva minute, sa luam fructele pe care le avem la indemana in frigider (sau poate chiar si in congelator) si sa le amestecam intr-un bol. Pe principiul “acum il... [continuare]
Fructe si sucuri care combat hemoroizii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Hemoroizii nu ar trebui sa reprezinte o problema pentru majoritatea oamenilor care urmeaza un stil de viata sanatos. Desi exista numerosi factori de risc care contribuie la dezvoltarea acestora, multi dintre ei sunt caracteristici stilului de viata pe care il are o persoana. De cele mai multe ori, oamenii consuma mai ales alimente prelucrate si procesate. Care sunt, totusi, cele mai bune alimente pentru a preveni hemoroizii? Exista o multime de alimente pe care le puteti cumpara de la supermaket, inclusiv alimente proaspete si fara conservanti. Pentru a avea o stare optima de sanatate trebuie sa alegeti doar acele produse alimentare care va pot oferi elementele nutritive necesare. Alimente bogate in fibre care ajuta la prevenirea constipatiei si hemoroizilor Fibrele ajuta la prevenirea aparitiei hemoroizilor prin scaunele moi care pot fi eliminate cat mai usor. Alimentele bogate in fibre recomandate penru prevenirea hemoroizilor sunt cele integrale sau... [continuare]
Generalitati Asa cum organismul are nevoie de diverse substante nutritive pentru a functiona corect si parul are nevoie de o serie de nutrienti. Tratamentele de actualitate pentru par sunt adesea mai putin eficiente, fata de consolidarea parului venita din interior, si anume prin mijloace dietetice. In mod ideal, vitaminele si mineralele pentru cresterea parului ar trebui sa fie obtinute in urma unei alimentatii sanatoase si echilibrate. Daca acest lucru nu este posibil va fi necesara administrarea de suplimente. Suplimente si vitamine pentru pastrarea frumusetii parului Proteine - parul este format in proportie de peste 90% din proteine. De aceea, pentru a sprijini cresterea parului aveti nevoie de proteine. Acestea pot fi asimilate din carnea de pui, peste, oua, produse lactate, soia, seminte si nuci. [continuare]
Ne imbolnavesc sucurile de fructe? afla care sunt cele mai sanatoase variante
Autor: SfatulMedicului
Cui nu-i place sa savureze un pahar de suc dulce si aromat, mai ales dupa o masa copioasa? Iti potoleste nu numai setea, dar si pofta de dulciuri. Insa nu toate sunt la fel de sanatoase precum par. Din contra, chiar pot favoriza aparitia unor afectiuni si a temutelor kilograme nedorite. Iata care sunt cele mai indicate sucuri, dar si cele pe care este mai bine sa le eviti. Sucul de rosii, o alegere excelenta Sucurile de rosii preparate din legume proaspete, in casa, sunt intotdeauna o idee excelenta. Licopenul, o substanta care se gaseste in rosii, ajuta la prevenirea cancerului de prostata. De asemenea, acest suc are si propretatea de a reduce tensiunea arteriala. Contine si fibre, ceea ce inseamna ca te ajuta la slabit, fiindca induce repede senzatia de satietate. De asemenea, nici nu este o sursa bogata de zahar, care, consumat in exces, poate duce la aparitia diabetului, dar si a problemelor cardiovasculare. Sucul de rodie, alegerea perfecta Cand vrei sa cumperi un suc... [continuare]
Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina b
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tofu are in compozitie boabe de soia si este o sursa importanta de proteine, cu putine calorii, dar bogata in fier. Tofu are o aroma pe care putini oameni simt nevoia sa o imbunatateasca pentru a o transforma intr-un aliment si mai gustos. Pentru copii, tofu este un aliment agreat, intrucat este suficient de moale pentru a fi consumat chiar si de cei care nu au dentitia completa, dar suficient de consistent pentru a fi mancat cu degetele. Informatii nutritionale Tofu este bogat in proteine de inalta calitate, fiind o sursa de vitamina B si fier. In cazul in care agentul de coagulare folosit pentru preparat este sare de calciu, tofu este o sursa excelenta de calciu. Peste 50% din calorii provin din grasimi, iar o portie de 120 de grame de tofu contine aproximativ 6 grame grasime. Tofu are un continut redus de grasimi saturate si nu contine coelsterol. In general, cu cat este mai moale, cu atat tofu are mai putine grasimi. Tofu are de asemenea, un... [continuare]
Necesarul de vitamine pentru femei - ce si cand trebuie luat?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca sunteti o femeie care are grija de sanatatea ei, probabil ca stiti deja ca nevoile dumneavoastra nutritionale se schimba cu fiecare etapa din viata. La varsta fertila, mai ales in timpul sarcinii, aveti nevoie de un aport adecvat de acid folic pentru a preveni eventuale malformatii genetice ale copilului pe care il veti naste. In cazul in care va aflati la menopauza ar putea fi necesar sa cresteti aportul de calciu si vitamina D, pentru a mentine oasele puternice. Deficitul de vitamine poate duce la probleme grave de sanatate. Daca aveti un risc crescut de a avea deficit de vitamine sau minerale, asa cum poate fi cazul la femeile gravide sau la cele vegetariene, atunci medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa intervina cu recomandarea unor suplimente de vitamine si minerale. Alegerea de a lua suplimente vitaminice depinde de dieta, stil de viata, varsta, existenta unor conditii medicale si de indicatiile medicului. Este important sa alegeti suplimentele de... [continuare]
Am un baietel de 7 luni,sanatos,dar nu mai vrea sa manance fructe la ora 10.I-am inceput diversificarea aproape de 6 luni,a mancat fructe fara nici un fel de problema,dar acum nu mai vrea.Mentionez ca inca il mai alaptez. [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter