valoarea calorica a alimentelor
Obezitatea - problema hormonala sau de dieta?
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati In perioada recenta parca vedem tot mai des persoane ce sufera de obezitate sau in anumite cazuri de o supraponderabilitate. Conform predictiilor Federatiei Mondiale a Obezitatii (World Obesity Federation) se asteapta ca 1 din 4 persoane sa sufere de obezitate pana in anul 2035, la nivel mondial. In Romania, peste 50 % din populatie are un indice de masa corporala (indicatorul pe baza caruia se poate diagnostica obezitatea) peste valorile recomandate. Factori de risc Printre factorii care contribuie la cresterea numarului de persoane care traiesc cu obezitate se numara si accesul facil la produse de tip fast-food, sucuri indulcite sau la o serie de restaurante cu livrari la domiciliu dar si diversificarea tot mai mare a produselor alimentare. Insa daca vor fi intrebati cel putin jumatate din persoanele ce sufera de obezitate ori de supraponderabilitate, vor preciza ca problema lor principala este una de natura hormonala. Exista probleme hormonale atat de grave... [continuare]
Cum influenteaza mancarea procesata functia cognitiva
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Prezentare generala Alimentele procesate sunt ceva obisnuit in viata de zi cu zi a oamenilor. Spre exemplu, se estimeaza ca 73% din produsele alimentare din Statele Unite ale Americii sunt ultraprocesate. Aproape toate alimentele sunt procesate pentru conservare, dar alimentele ultraprocesate “gata de consum” sunt adesea sarace din punct de vedere nutritional si pot duce la un consum excesiv. In plus, cercetarile de specialitate au asociat consumul de alimente ultraprocesate cu o serie de rezultate negative pentru sanatate. Mai amanuntit, un nou studiu arata ca persoanele care consuma frecvent alimente procesate major prezinta un risc mai mare de declin cognitiv. Consumul acestor alimente a fost asociat, de asemenea, cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, sindrom metabolic si obezitate, printre diverse alte efecte negative pentru sanatate. O statistica ingrijoratoare arata faptul ca, in perioada 2001-2018, procentul de calorii obtinut din alimente... [continuare]
Colesterolul crescut la copii si tineri – un fenomen in crestere
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta lipidica, produsa in principal de catre ficat, insa se poate obtine si in urma consumului alimentelor de origine animala (carne, produse lactate). In sange, colesterolul este transportat prin intermediul lipoproteinelor (LDL, HDL). Rolul colesterolului Organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona corect, fiind necesar pentru anumite functii, precum sinteza vitaminei D, hormonilor steroizi si a acizilor biliari. HDL, numita si colesterolul bun, are rolul de a transporta colesterolul in exces catre ficat pentru a fi metabolizat, avand un rol protector impotriva afectiunilor cardiovasculare. LDL – colesterolul rau – realizeaza transportul in sens invers, mai exact din ficat catre celule, promovand astfel depunerea colesterolului in peretii arteriali, determinand aparitia aterosclerozei, ce este precursorul infarctului miocardic si al accidentului vascular cerebral. Colesterolul crescut este, in general, o... [continuare]
Efectele consumului de alcool asupra organismului
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati De cele mai multe ori consumarea de bauturi alcoolice nu cauzeaza probleme dar consumarea lor peste limita poate fi daunatoare. Cel mai important este sa stim sa delimitam pana unde merg beneficiile si unde intervin riscurile. Conform unor studii barbatii nu ar trebui sa consume zilnic mai mult de 3-4 unitati de alcool iar femeile 2-3 ( o unitate de alcool reprezentand 10 ml de alcool pur). Dupa un episod de consum excesiv de alcool, se recomanda abtinerea de la consum cel putin 48 de ore pentru a permite organismului sa isi revina. Acestea este doar o masura temporara iar cei care consuma frecvent bauturi alcoolice in cantitati mari ar trebui sa apeleze la un ajutor profesionist. Particularitatile alcoolului Alcoolul este utilizat in acelsi timp ca substanta psihoactiva si aliment. Alcoolul consumat in cantitati mici este savurat de cei care apreciaza gustul si aroma bauturii respective si de cei ce beau la ocazii. Intre trecerea de la un consum inofensiv,... [continuare]
Intoleranta la lactoza
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Diferite etnii si rase sunt mai frecvent afectate decat altele. Pana la 75% dintre adultii afro-americani, mexicani, evrei si americani nativi prezinta intoleranta la lactoza. Aceasta conditie clinica este mai putin frecventa printre adultii de provenienta nord-europeana. Intoleranta la lactoza rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire. Lactaza digera zaharurile din lapte, reducandu-le la forme mai simple care pot fi absorbite de la nivelul tubului digestiv in sange. Cand nu este o suficienta cantitate de lactaza pentru a digera cantitatea de lactoza consumata, rezultatele pot fi suparatoare, desi, in general, lipsite de pericol. Cauze Unele din cauzele intolerantei la lactoza sunt cunoscute. De exemplu, diferite afectiuni digestive pot reduce cantitatea... [continuare]
Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce sunt grasimile ? Grasimea poate sa aiba o reputatie proasta dar ea nu inseamna intotdeauna un lucru rau. In perioadele de post alimentar organismul foloseste energia furnizata de grasimile din depozitele tesutului adipos. De asemenea, ele intra in componenta membranelor celulare si a sistemului nervos. Deoarece grasimea este foarte bogata in calorii, eliminarea ei pare o cale sigura spre un control mai bun al greutatii insa nu este recomandat acest lucru. Avem nevoie de o ratia zilnica de grasimi (recomandata de Institute of Medicine) care este de 25-35% din valoarea calorica a tot ceea ce am mancat in ziua respectiva. De multe ori, grasimea este inlocuita cu zaharurile adaugate si carbohidratii rafinati in alimentele procesate. Astfel, desi am scazut caloriile din grasimi, se adauga cele din carbohidratii rafinati, preparatul ajungand sa contina chiar mai multa energie decat cel initial; in plus valorile nutritionale sunt mici sau inexistente. Ce sunt gasimile... [continuare]
10 preparate culinare de toamna care favorizeaza ingrasarea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Preparatele culinare specifice toamnei sunt deseori responsabile cu debutul acumularii kilogramelor in plus in sezonul rece. Temperaturile in scadere cresc apetitul alimentar, iar petrecerea timpului liber in confortul propriei case favorizeaza abuzurile alimentare si sedentarismul. Pentru prevenirea ingrasarii in anotimpul rece este necesara adoptarea catorva precautii alimentare importante. Multe dintre preparatele culinare consumate frecvent pe timp de toamna sunt hipercalorice, cresc brusc aportul de grasimi saturate si pun in pericol atat sanatatea, cat si forma fizica. Preparate de toamna cu continut ridicat de calorii 1. Placintele semi-preparate Placintele semi-preparate sunt mai periculoase pentru silueta si sanatate decat cele pregatite in casa, din cauza aluatului procesat si a umpluturilor care abunda in grasimi trans si saturate. O singura placinta cumparata din frigiderul hypermarketulului poate contine pana la 1000 de calorii, pentru un gramaj... [continuare]
7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii. Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate stiintific. Prin evitarea zaharului in dieta zilnica, se pot preveni o serie intreaga de boli grave (obezitate, hipertensiune, diabet de tip II etc.), in virtutea unei vieti indelungate si de calitate. Efectele renuntarii la zahar Zaharul este considerat, in prezent, o adevarata toxina care cauzeaza numeroase boli ale lumii industrializate, de la bolile de inima, pana la diabet sau cancer. Este adaugat in cantitati mari in multe alimente procesate, cauzand rezistenta la insulina si imbolnavirea progresiva a organismului. Aportul de zahar in alimentatia omului modern nu este reprezentat doar de consumul lui ca atare, ci si de produsele nesanatoase comercializate la tot pasul care il contin. Produsele de patiserie... [continuare]
5 mancaruri nesanatoase de la care ar trebui sa iti iei adio
Autor: SfatulMedicului
Alimentele pe care le consumam zilnic sunt combustibilul nostru.Ele ne ajuta sa ne protejam sanatatea, sau, din contra, ne provoaca probleme pentru ca abunda in zaharuri si grasimi nesanatoase. Iata ce alimente, foarte populare si pe care multe persoane le consuma aproape zilnic, ar trebui sa eviti: Covrigii Covrigii sunt o varianta la indemana pentru cei care nu au timp sa ia micul dejun acasa, mai ales ca sunt gustosi si ieftini. Nu sunt insa si sanatosi , spun specialistii in nutritie. Acestia contin carbohidrati, care pot favoriza aparitia kilogramelor in plus, pentru ca se transforma in grasime dupa ce sunt absorbiti de organism. Chiar daca potolesc repede foamea, covrigii nu au valoare nutritionala, neaducand niciun aport de vitamine si minerale in organism. Incearca sa iei in fiecare dimineata un mic dejun care sa contina cereale integrale. Cand ti se face pofta de un covrig, poti opta pentru un fruct. Bacon Multi dintre noi preferam un mic dejun format din omleta si... [continuare]
Efectele benefice ale consumului de cereale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]
10 moduri sanatoase de a tine sub control pofta de mancare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pofta de mancare dificil de tinut sub control este o consecinta a indisciplinei alimentare, greu de corectat in conditiile unui program zilnic solicitant. Iar cand incercati sa ignorati apetitul accentuat si va supuneti restrictiilor alimentare, nevoia de a manca devine cu atat mai mare, spun cercetatorii. Cand organismul simte ca primeste mai putin hrana decat de obicei, intra in ofensiva, secretand cantitati mai mari ale hormonului grelina, cu rol de stimulare a apetitului. Din fericire, exista metode sanatoase prin care sa opriti acest proces natural si sa va mentineti pofta de mancare in limitele normale. Metode de reglare a apetitului alimentar Apetitul alimentar crescut poate avea numeroase cauze, de la mancatul emotional si oboseala excesiva, pana la deprinderea unor obiceiuri alimentare nocive. Primii pasi catre reglarea poftei de mancare se fac inca de la inceputul zilei, prin schimbari sanatoase, respectate pe termen lung. Urmatoarele trucuri... [continuare]
Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O zi productiva incepe intotdeauna cu un mic-dejun sanatos! Micul-dejun este considerat, pe buna dreptate, cea mai importanta masa, intrucat iti asigura energia necesara de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. Masa de dimineata reface nivelul de glucoza si asigura aportul de substante nutritive de care organismul are nevoie pe durata intregii zile, pentru o buna functionare. Este foarte important, insa, sa alegem cu grija alimentele pe care sa le consumam la micul-dejun. Nutritionistii recomanda produse cu o valoare energetica ridicata, bogate in fibre, proteine si carbohidrati, care sa asigure energie si sa stimuleze metabolismul dupa orele de somn. Din pacate, multi dintre noi sarim peste micul-dejun, iar acest lucru se intampla, in mare parte, din lipsa de timp. Nutritionistii trag, insa, un semnal de alarma si ne sfatuiesc sa nu ignoram importanta mesei de dimineata. De ce nu este bine sa omiti micul-dejun? Cand este compus din alimentele potrivite,... [continuare]
Ce este glicemia Glicemia reprezinta valoarea zaharului din sange. Glucoza este cel mai important tip de zahar, fiind principala sursa de energie pentru organism. Aceasta provine din alimente si reprezinta un zahar simplu, adica un monozaharid. Monitorizarea glicemiei este foarte importanta, deoarece nivelurile anormale ar putea indica diabetul. Pancreasul secreta un hormon numit insulina, acesta facand celulele mai sensibile la glucoza. Astfel, impactul pe care zaharul il poate avea asupra organismului poate fi redus. La o persoana cu diabet, fie pancreasul nu produce insulina, fie celulele dezvolta o rezistenta la insulina. Drept urmare, glucoza ramane in sange, mentinand nivelul de zahar constant ridicat. Nivelurile ridicate si persistente ale glicemiei pot produce diferite complicatii corelate cu diabetul zaharat, inclusiv leziuni nervoase, pierderi de vedere, leziuni renale si chiar cresterea riscului de boli cardiovasculare. Pentru a evita toate aceste lucruri, glicemia... [continuare]
Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati sunt recomandate in orice dieta echilibrata, avand o valoare nutritionala ridicata prin vitaminele, fibrele si mineralele pe care le contin. In plus, aceasta categorie de fructe se remarca prin continutul bogat de antioxidanti si alti fitonutrienti care previn numeroase boli, adresandu-se totodata persoanelor care doresc sa consume alimente cu un indice glicemic mic. Fructe cu continut redus de carbohidrati In sezonul estival, aveti acces la unele dintre cele mai sanatoase fructe pentru sanatate, cu continut redus de carbohidrati, care nu afecteaza nivelul glicemiei in sange si nu predispun la ingrasare. De altfel, din punct de vedere nutritional, puteti compara merele cu perele sau cu portocalele, intrucat numarul de calorii, aportul de fibre si calitatea fitonutrientilor difera de la un fruct la celalalt. Fie ca urmeaza sa incepeti o dieta cu reguli stricte, fie ca doriti sa va axati strict pe fructele care... [continuare]
Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai folosite condimente din lume imbunatatesc gustul preparatelor culinare, insa va pot sabota in secret silueta, daca nu le cunoasteti exact ingredientele. Acestea pot furniza calorii suplimentare, al caror numar ajunge sa fie subestimat de cei mai multi consumatori. In general, condimentele nu au, individual, o valoare nutritiva ridicata. In schimb, ajuta alimentele deja dense in nutrienti sa fie mai aromate, dar si mai calorice. Compozitia condimentelor populare Atentie la unele sosuri si arome care pot cauza dureri de cap sau sindromul de colon iritabil! Condimentele care contin gluten sunt periculoase pentru pacientii cu boala celiaca sau alergici la aceasta proteina. Analizati cu atentie ingredientele condimentelor pe care le consumati de obicei si nu neglijati nici aportul lor caloric, in unele cazuri semnificativ. Mustar Iute sau dulce, maroniu sau galben, mustarul este un condiment intens aromat, sarac in calorii si recomandat in... [continuare]
Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colesterolul este asociat in general cu sursele alimentare nesanatoase, al caror consum creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa acest alcool organic se regaseste in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat in sange si necesar proceselor metabolice de la nivel celular. Valorile colesterolului sunt un bun indicator al starii de sanatate, de aceea monitorizarea lor este foarte importanta, mai ales la varste inaintate. Informatiile esentiale despre rolul colesterolului in organism si situatiile in care aceste devine periculos ajuta la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza organismul si a factorilor de risc asociati cu excesul de lipide in sange. Rolul colesterolului in organism Colesterolul este un compus lipidic, sterol, regasit in compozitia membranelor celulare ale corpului uman. Cea mai mare proportie a sa este sintetizata de ficat (aproximativ 75%), iar restul provine din alimentele consumate... [continuare]
11 gustari cu continut redus de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Chipsurile, fursecurile, bomboanele, batoanele de ciocolata, biscuitii sau popcornul preparat la cuptorul cu microunde sunt gustari cu un continut ridicat de carbohidrati rafinati si grasimi, avand o valoare nutritiva scazuta. Intr-o dieta echilibrata, gustarile trebuie sa fie bogate in fibre, carbohidrati complecsi cu indice glicemic scazut, proteine simple si alti nutrienti importanti. Alegeti acest tip de alimente pe care sa le consumati intre mese, astfel incat sa va mentineti silueta si sanatatea intacte. Gustari sanatoase sarace in carbohidrati Daca in trecut erau asociate cu riscul crescut de ingrasare, gustarile dintre mese sunt considerate de medicii nutritionisti un real ajutor in controlul apetitului alimentar si completarea aportului de nutrienti importanti, cata vreme sunt sanatoase. Carbohidratii simpli, regasiti in cantitati mari in produsele rafinate si zahar, sunt de evitat. Acestia cresc rapid nivelul glicemiei in sange, predispun la... [continuare]
Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suplimentele cu multivitamine pot deveni mai degraba periculoase decat benefice sanatatii, atunci cand sunt administrate intamplator. Completarea aportului de vitamine si minerale pare intotdeauna o idee buna si o masura de prevedere inofensiva, mai ales in conditiile unei alimentatii dezechilibrate, insa suplimentarea dupa ureche poate avea consecinte grave pentru sanatate. Excesele de vitamina C si zinc pot cauza greata, diaree si crampe stomacale. O cantitate prea mare de seleniu in organism poate conduce la caderea parului, tulburari gastrointestinale sau oboseala accentuata. Prin urmare, suplimentele cu multivitamine trebuie sa fie administrate exclusiv sub indrumarea unui specialist. Cand este necesara suplimentarea nutritionala? Compusii chimici esentiali pentru functionarea organismului (vitaminele si mineralele in principal), au fiecare roluri importante in mentinerea starii de sanatate. De exemplu, vitamina A este vitala pentru acuitatea vizuala,... [continuare]
Afectiunile cardiace se pot agrava in timpul verii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Caldura sufocanta este un factor important de stres chiar si pentru organismul sanatos. In cazul persoanelor cu afectiuni cronice, boala poate deveni mai greu de controlat daca temperaturile depasesc nivelul confortului termic. Hipertensivii trebuie sa-si masoare mai des tensiunea Organismul se adapteaza la cresterile de tempetarura prin vasodilatatie periferica si prin transpiratie, iar toate aceste mecanisme contribuie la scaderea naturala a tensiunii arteriale. Daca acest efect se suprapune peste cel al medicatiei antihiperensive se ajunge la stari de rau precum ameteala, slabiciunea sau lesinul. Tocmai de aceea, specialistii avertizeaza ca in sezonul cald, majoritatea hipertensivilor au nevoie de doze mai mici de medicamente pentru a-si controla boala. Pentru a evita problemele, este necesara si monitorizarea atenta a tensiunii chiar si zilnic, daca este nevoie. [continuare]
Ingrediente secrete pentru o piele frumoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sanatatea si frumusetea provin intotdeauna din interior si sunt vizibile in exterior, de aceea multe dintre ingredientele pe care le utilizam in preparatele culinare ne influenteaza in mod direct imaginea. O piele perfecta este unul dintre cele mai importante indicii ale starii noastre de sanatate, iar condimentele cu care ne aromatizam hrana isi arata impactul natural prin intermediul pielii. Relatia dintre condimente, sanatate si frumusete Considerate de foarte multe persoane simple accesorii culinare, condimentele au valoare nutritiva, furnizeaza calorii si pot influenta major starea de sanatate si frumusetea exterioara. De altfel, nu toate condimentele au fost create egal. In timp ce o lingura de dressing cu smantana pentru salata furnizeaza circa 80 de calorii, o lingura de maioneza depaseste cantitatea de 100 de calorii, o lingura de mustar are doar 15 calorii, iar aceeasi cantitate de dressing acru pentru salate are maximum 25 de calorii. Ierburile... [continuare]
Manifestari ale organismului in caz de canicula Principalele manifestari in caz de temperaturi ridicate sunt: - stare de rau general; - oboseala; - soc caloric ce se manifesta prin: febra, tegumente uscate, pierderea cunostintei; - soc hipovolemic care se manifesta prin: tegumente reci si palide, hipotensiune arteriala; - crampe musculare la nivelul membrelor superioare si inferioare; - tulburari de ritm cardiac sau in cazuri grave infarct miocardic acut; - insomnii neobisnuite care pot fi cauzate de scaderea melatoninei din creier determinand apatie sau stare de nervozitate; - expunerea prelungita la radiatiile solare asociata cu transpiratia poate conduce la aparitia pe piele a unor bubite rosii, cunoscute sub denumirea de dermatita actinica; - cresterea hormonilor tiroidieni datorita cresterii temperaturii ambientale accentuand starea de iritabilitate si agitatie. Astfel, poate aparea astenia fizica marcata precum si perturbari ale unor procese metabolice sau o agravare... [continuare]
Generalitati Termenul "supraponderabilitate" face referire la acea persoana care are o greutate corporala mai ridicata decat masa corporala ideala, dar care inca nu sufera de obezitate; practic masa corporala se afla intre masa corporala ideala si obezitate. Greutatea normala a unei persoane raportata la inaltimea acesteia se masoara cu ajutorul indicelui de masa corporala (IMC). Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea exprimata in kg la inaltimea exprimata in metri la patrat; IMC = m / (h2). IMC Semnificatie sub 18.5 subponderal 18.5 - 24.9 greutate normala 25 - 29.9 supraponderal 30 - 34.9 obezitate clasa I 35 - 39.9 obezitate clasa II ... [continuare]
Sunt sanatoase untul si margarina? Multi oameni prefera mai degraba margarina in defavoarea untului. Aceasta are la baza uleiuri vegetale, iar medicii au subliniat tot mai mai des pericolele grasimilor saturate. Totusi, dezbaterea unt versus margarina este un subiect alunecos. Unele tipuri de margarina contin grasimi trans nesanatoase, in timp ce in cazul altora, eticheta produsului nu contine indicatii tocmai clare. Intre timp, alte opinii considera ca untul ar fi o alegere naturala, mult mai buna. Totusi, care este parerea expertilor? Care dintre aceste doua produse alimentare sunt mai daunatoare pentru sanatatea inimii? Indicat ar fi sa se aleaga alimentul care are cea mai scazuta cantitate de grasimi saturate si fara grasimi trans. Daca pe eticheta produsului printre ingrediente apar uleiuri partial hidrogenate, acestea contin grasimi trans (mai putin de 0.5 grame per portie), chiar daca se specifica faptul ca nu exista grasimi trans. Untul In mod... [continuare]
Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu exista nici o urma de indoiala: persoanele cu diabet zaharat tip 2, care sunt supraponderale, daca pierd din kilograme vor avea un nivel mai scazut al glicemiei, o sanatate mai buna si se vor simti mai bine. Dar inainte de a respecta acest plan, este important ca pacientul sa colaboreze bine cu medicul – deoarece in timpul dietei, glicemia, nivelul de insulina si medicatia trebuie urmarite cu atentie. Este important sa nu se faca nici o greseala, se sa urmeze calea corecta: indiferent de greutatea unui pacient, glicemia va scadea chiar daca acesta va slabi doar cateva kilograme. Unele studii au demonstrat ca o combinatie intre dieta si exercitii fizice reduce riscul de aparitie al diabetului cu 58%. Acestea au... [continuare]
Generalitati Cerealele integrale sunt parte a oricarei diete sanatoase, oferind multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi prevenirea bolilor cronice. In plus, toate cerealele sunt surse excelente de carbohidrati complecsi. Cerealele furnizeaza multe vitamine si minerale si au un continut scazut de grasimi. Consumul de cerealele integrale (cele care nu au fost private de substantele nutritive) este recomandat in defavoarea cerealelor rafinate (cerealele la care sunt inlaturate substantele nutritive pentru a li se prelungi durata de viata). In plus, cerealele integrale ofera substante nutritive si fibre necesare pentru o sanatate optima. Cantitatea necesara de cereale Conform specialistilor, cantitatea de cereale de care are nevoie o persoana depinde de factori cum ar fi sexul, varsta si nivelul de activitate fizica. Valoarea zilnica recomandata de cereale integrale pentru femei este de aproximativ 180 grame si aproximativ 200 grame pentru barbati. De exemplu, o... [continuare]
Buna ziua, fetita are 8 luni si doresc s-o intarc. La care mese ar trebui sa renunt la alaptarea la san? Daca se trezeste noaptea de 3-4 ori si suge, cu ce ar trebui sa inlocuiesc asta? Are aprox 8,5 in greutate. Multumesc [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter