Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Afectiunile cardiace se pot agrava in timpul verii

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Generalitati

Sus
Afectiunile cardiace se pot agrava in timpul verii

Caldura sufocanta este un factor important de stres chiar si pentru organismul sanatos.

In cazul persoanelor cu afectiuni cronice, boala poate deveni mai greu de controlat daca temperaturile depasesc nivelul confortului termic.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Hipertensivii trebuie sa-si masoare mai des tensiunea
  3. Hidratarea este foarte importanta
  4. Caldura creste riscul de infarct
  5. Citeste pe aceeasi tema

Hipertensivii trebuie sa-si masoare mai des tensiunea

Sus

Organismul se adapteaza la cresterile de tempetarura prin vasodilatatie periferica si prin transpiratie, iar toate aceste mecanisme contribuie la scaderea naturala a tensiunii arteriale. Daca acest efect se suprapune peste cel al medicatiei antihiperensive se ajunge la stari de rau precum ameteala, slabiciunea sau lesinul.

Tocmai de aceea, specialistii avertizeaza ca in sezonul cald, majoritatea hipertensivilor au nevoie de doze mai mici de medicamente pentru a-si controla boala. Pentru a evita problemele, este necesara si monitorizarea atenta a tensiunii chiar si zilnic, daca este nevoie.

Hidratarea este foarte importanta

Sus

Pentru ca deshidratarea poate creste vascozitatea sangelui, este necesar ca persoanele cu afectiuni cardiace sa bea minimum 2 litri de apa pe zi. Iar persoanele cu hipertesiune, care au in schemele de tratament diuretice, cu atat mai mult trebuie sa-si asigure un nivel corect de lichide in organism, mai ales in conditiile in care medicamentele antihipertensive actioneaza optim pe vase de sange pline, efectul lor fiind diferit pe vase cu un flux sanguin mai slab.

In lipsa hidratarii optime se poate ajunge la deshidratare si la scaderea tensiunii arteriale care se asociaza cu cresterea ritmului cardiac. Acest lucru este foarte periculos pentru persoanele care au blocaje pe vasele de sange si pentru cele cu insuficienta cardiaca.

Deshidratarea si scaderea tensiunii arteriale se asociaza cu o crestere a ritmului cardiac. Acest lucru este cu atat mai periculos pentru persoanele care sufera de afectiuni coronariere, cum ar fi stenozele, adica blocarea partiala a vaselor cu cheaguri.

Caldura creste riscul de infarct

Sus

Daca inima este slabita, orice efort suplimentar asociat cu deshidratarea determinata de caldura si cu oboseala, poate creste riscul de infarct miocardic. De aceea, medicii pot recomanda cresterea dozelor de medicamente antiaritmice pe durata verii.

Printre masurile generale pe care trebuie sa le ia o persoana cu probleme cardiace ar trebui sa se numere evitarea expunerii la soare, consumul de alimente cu valoare calorica mica (legume si fructe), evitarea sarii si a bauturilor energizante precum cafeaua, ceaiul, cola si verificarea periodica a tensiunii arteriale.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate