Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

valoarea calorica a alimentelor

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala

Actualizat la data de: 13 Martie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Circulatia sangelui este datorata unei diferente de presiune intre sistemul arterial cu presiune mare si sistemul venos cu presiune mica. De exemplu in capilarul venos presiunea se apropie de 0 mmHg. Diferenta de presiune este creata de activitatea de pompa a inimii: la fiecare contractie a ventricului stang inima trimite o anumita cantitate de sange (debit bataie) in aorta si arterele mari; crescand presiunea in aceste vase rezulta presiunea maxima sau sistolica. In perioada de repaus a inimii (diastola) sangele ajunge in tesuturi prin intermediul arteriolelor care opun o rezistenta la scurgere: rezulta presiunea minima sau diastolica. Rezistenta la scurgere se explica prin bogatia de fibre musculare ale peretilor arteriolei, care se poate afla in stare de contractie sau dilatatie, "tonusul de baza" al arteriolelor, controlat de sistemul neurovegetativ, de diverse substante metabolice, hormoni. Dilatarea si constrictia arteriolelor este determinata de diverse... [continuare]

Zincul si rolul sau in organismul uman

Zincul si rolul sau in organismul uman

Actualizat la data de: 23 Decembrie 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Zincul este un element esential care ofera multe beneficii terapeutice, adesea trecute cu vederea. Articolul isi propune sa treaca in revista proprietatile farmacologice ale zincului si importanta sa pentru organism, oferindu-i, de asemenea, farmacistului o mai buna intelegere a situatiilor in care este recomandat acest element. Deficitul de zinc poate juca un rol in bolile cronice , cum ar fi bolile cardiovasculare, cancer si diabet care implica inflamatie. Valoarea reala a zincului pentru organismul uman este cu mult mai mare decat parerea formata despre acest element in general. Pentru aceasta, trebuie sa examinam rolul acestuia in cadrul fiziologiei umane. Organismul uman contine aproximativ 2 pana la 3 grame de zinc, care poate fi intalnit in oase, dinti, piele, ficat, muschi, leucocite etc. Din cauza ca niciuna dintre acestea nu poate constitui o rezerva constanta de zinc, pentru a-si putea asigura cantitatea zilnica optima din acest mineral, organismul... [continuare]

Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun

Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ce se recomanda la micul dejun - cafea? Dimineata majoritatea oamenilor abia arunca o privire in bucatarie. In general se considera ca pregatirea micului-dejun necesita un timp pretios. Exista dovezi suficiente ca datorita consumarii micului-dejun in fiecare zi se pierde o parte importanta a greutatii corporale. Oamenii omit micul-dejun crezand ca reduc consumul de calorii, dar pe parcursul zilei, la amiaza sau pranz, acestia sunt infometati. Aceste persoane isi inlocuiesc caloriile in timpul zilei in mod incostient rontaind intre pranz si cina, determinandu-si astfel singuri nereusita. Beneficiile micului dejun Consumarea micului-dejun este un obicei zilnic al persoanelor cu "scadere in greutate", aceste persoane mentinandu-si greutatea dupa pierderi in greutate de cate 15 kg sau chiar mai mult pentru cel putin un an si chiar mai mult, pana la 6 ani. Cam 78% din aceste persoane au confirmat ca iau micul-dejun zilnic si aproape 90% au raportat ca iau... [continuare]

Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]

Adevarul despre paine

Adevarul despre paine

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Painea este un aliment de baza, pe care il consuma zilnic oamenii din intreaga lume. Painea este folosita la fiecare masa, in diverse feluri. La micul dejun painea se mananca prajita, face parte din sandwichuri si se serveste la pranz alaturi de diverse preparate culinare. De-a lungul timpului, painea a fost o sursa principala de hrana. Cu toate acestea, putini oameni stiu ce contine painea sau ce produse de panificatie trebuie sa aleaga pentru o sanatate si nutritie optima. Multe produse de panificatie care sunt promovate ca fiind naturale sau sanatoase contin ingrediente si aditivi care pot fi daunatori pentru sanatatea unei persoane. Cei mai multi oameni consuma aceste produse fara sa citeasca informatiile nutritionale sau ingredientele de pe eticheta acestora. Prin consumul excesiv de produse de panificatie, in lipsa altor produse alimentare, organismul este privat de multe vitamine si minerale, inclusiv fier si acid folic. Painea si... [continuare]

Mai multa energie in cinci zile, cu ajutorul vitaminelor

Mai multa energie in cinci zile, cu ajutorul vitaminelor

Actualizat la data de: 14 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In corpul dvs. exista cateva centre de energie care trebuie sa fie alimentate cu vitamine cheie, importante pentru a va simti plini de energie. Lipsa vitaminelor si a nutrientilor necesari va pot face sa va simtiti obositi si epuizati. Indicat ar fi sa va concentrati asupra unui stil de viata care sa includa consumul de alimente bogate in vitamine decat sa luati diverse doze de suplimente vitaminice. Recomandarile urmatoare au ca scop relansarea energiei in cinci zone diferite din organism de care aveti nevoie cel mai mult. Este important sa va concentrati pe asimilarea acestor vitamine in fiecare zi atat, in urma consumului de alimente sanatoase si veti observa o crestere semnificativa a nivelului de energie, dupa doar cinci zile. Prima zi - Energizati-va plamanii Plamanii sunt un organ cheie pentru crestea si mentinerea nivelului de energie intrucat acestia sunt responsabili cu furnizarea oxigenului pentru metabolismul aerobic din organism. [continuare]

Informatii nutritionale despre pere

Informatii nutritionale despre pere

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Perele au fost recunoscute ca fiind unele dintre cele mai populare fructe si nu trebuie sa va mire acest lucru. Perele sunt o sursa excelenta de fibre si vitamina C, pentru doar cele 100 de calorii per portie. In plus, acestea nu contin sodiu, grasimi sau colesterol. Este vorba asadar de un continut nutritiv complex intr-un fruct dulce si zemos. Consumul unei varietati mari de fructe si legume ar trebui sa stea la baza unui stil de viata sanatos, iar perele pot fi o parte delicioasa din meniu. Calorii, grasimi, colesterol si sodiu O para mare contine 133 de calorii, cu 0,28 g grasimi si niciun fel de colesterol. O astfel de para contine doar 2 mg de sodiu. Sodiul, la fel ca si grasimile este raspandit in majoritatea alimentelor procesate si, desi organismul are nevoie si de sodiu pentru a-si mentine sanatatea, excesul de sare poate fi extrem de daunator. Potrivit expertilor, majoritatea adultilor ar trebui sa limiteze aportul zilnic la maxim... [continuare]

Omega 3

Omega 3

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista multe beneficii pe care acizii grasi Omega 3 le ofera sanatatii. In urma cercetarilor au rezultat dovezi solide ca acizii grasi EPA si DHA pot stimula sanatatea inimii si, pot sa scada valoarea trigliceridelor. Exista si studii care arata ca acizii grasi Omega 3 pot avea efect benefic in cazul a diverse afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida, depresia si multe altele. Mai jos sunt trecute bolile sau simptomele care indica necesitatea suplimentarii acizilor grasi Omega 3 prin alimentatie: Depresia Bolile cardiovasculare Diabetul de tip 2 Oboseala Pielea uscata insotita de mancarimi Parul si unghiile fragile Incapacitatea unei persoane de a se concentra Durerile articulare Veti afla mai departe informatii cu privire la ce sunt mai exact acizii grasi Omega, care este cantitatea de care are nevoie organismul uman si ce inseamna abrevierile EPA, DHA, ALA. Rolul acizilor grasi Omega 3 In prezent, se pretinde ca tot... [continuare]

Dieta volumetrica

Dieta volumetrica

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta volumetrica se concentreaza pe obtinerea satisfactiei prin consumul unor mese cu putine calorii. Principiul care sta la baza acestei diete presupune instalarea senzatiei de satietate si umplerea stomacului cu ajutorul alimentelor care au un numar scazut de calorii per gram. Mesele vor fi compuse in principal din alimente bogate in apa, multe lichide (in special apa, 8-10 pahare pe zi), dar si fibre. Se va evita adaugarea de uleiuri in preparatele culinare si se vor include doar grasimile bune in dieta. Planul de alimentatie al dietei volumetrice presupune ca 15-35% din totalul caloric sa provina din ingestia de proteine si aproximativ 55% din alimentele consumate sa fie reprezentate de carbohidrati care se regasesc in cereale, cartofi, fasole si legume. Acest program alimentar se va asocia cu o serie de exercitii fizice moderate. Este indicat ca orice persoana care urmeaza aceasta dieta sa noteze intr-un jurnal alimentar ce mananca in timpul zilei, sa-si... [continuare]

Adevar si mit despre apa

Adevar si mit despre apa

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Apa este buna pentru mentinerea sanatatii. Oricine a auzit aceasta propozitie de mai multe ori in viata. Majoritatea oamenilor nu au luat in serios aceasta afirmatie. Apa este unul dintre cele mai importante daruri pe care le ofera natura. Aceasta este un element esential pentru existenta si sanatatea umana, iar valoarea ei nu poate fi negata in niciun fel. Pentru ceva atat de simplu si esential cum este apa, s-au formulat o multime de conceptii si mituri gresite, atat despre beneficiile, cat si despre posibilele efecte negative ale apei. Mit: apa potabila ajuta la mentinerea umiditatii pielii Fals. Multe persoane cred ca daca se hidrateaza corespunzator isi pot mentine tineretea pielii. Realitatea este ca apa pe care o beti are prea putin de a face cu felul in care arata pielea dumneavoastra. Cu exceptia cazului in care o persoana este deshidrata grav, cantitatile mari de apa nu previn uscaciunea pielii. Practic, nivelul de umiditate al pielii nu este determinat... [continuare]

Dieta medifast

Dieta medifast

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Medifast este un plan alimentar care include portionarea meselor, dar si diminuarea cantitatii zilnice de grasimi, carbohidrati si calorii. Dieta utilizeaza inlocuitori pentru alimente, produsi de compania Medifast si, un numar limitat de preparate proaspete. Inlocuitorii alimentari sunt nutrienti cu densitate ridicata si cu un continut scazut de calorii. La fel ca orice alta dieta saraca in calorii, dieta Medifast este destinata sa diminueze rapid greutatea corporala a persoanelor moderat-obeze si obeze. Este important sa cereti sfatul medicului si sa colaborati cu acesta inainte de a incepe orice fel de dieta de slabit, inclusiv dieta Medifast. Acelasi lucru trebuie pus in aplicare si pentru cei care urmeaza un tratament medicamentos, au diabet zaharat sau hipertensiune arteriala. Scopul dietei este de a crea un deficit de calorii, care va permite celor care urmeaza dieta sa arda mai multe grasimi si sa slabeasca in timp ce isi mentin masa musculara. Dieta... [continuare]

Desertul la persoanele cu diabet zaharat

Desertul la persoanele cu diabet zaharat

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul este o boala care afecteaza capacitatea organismului de a mentine nivelurile normale de glucoza din sange. Alimentele pe care o persoana le consuma, mai ales cele care contin carbohidrati, modifica nivelul de zahar din fluxul sanguin si cantitatea de insulina necesara pentru a procesa glucoza. Cei care sufera de diabet zaharat nu trebuie sa renunte la dulciuri si deserturi. Secretul este moderatia. La fel de importante sunt ingredientele si cantitatile continute de deserturi. Privarea de dulciuri nu este recomandata, intrucat poate duce la frustrari si chiar excese. Situatia se poate rezolva cu putin echilibru. Carbohidratii Desi in trecut se credea ca diabetul se poate tine sub control prin evitarea dulciurilor care contin zahar, noi cercetari au demonstrat ca, de fapt, cantitatea de carbohidrati pe care un bolnav o consuma este mai importanta decat tipul acestora. Persoanele cu diabet zaharat pot tine boala sub control cu ajutorul unei varietati de... [continuare]

Cele mai bune si mai rele aperitive

Cele mai bune si mai rele aperitive

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alegerea aperitivelor sanatoase nu este importanta doar pentru cei care urmeaza o dieta pentru a slabi, ci pentru toata lumea. Aperitivele sanatoase si gustoase ar trebui sa ia locul alimentelor nesanatoase din dieta dumneavoastra, precum chipsurile de cartofi sau dulciurile cu multe calorii. Atunci cand vine vorba de aperitive, unul dintre secrete este sa le faceti cat mai atragatoare vizual, astfel incat creierul sa va transmita dorinta de a le consuma cu placere. Oricat ati aprecia aperitivele, unele dintre ele va pot sabota atunci cand trebuie sa urmati o dieta sanatoasa. In primul rand, multe aperitive sunt mici si par inofensive, determinandu-va sa nu acordati o atentie deosebita la ce si cat consumati. In al doilea rand, aperitivele pot fi dezechilibrate din punct de vedere nutritional, cu continut mare de carbohidrati rafinati si grasimi. Inele de ceapa Nesanatos. Trebuie sa va faceti griji in privinta taliei daca sunteti un admirator al inelelor de ceapa... [continuare]

10 greseli care pot impiedica scaderea colesterolului

10 greseli care pot impiedica scaderea colesterolului

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii considera ca la persoanele care au o valoare a colesterolului total de 240 ml/dl exista o probabilitate de doua ori mai ridicata de a experimenta un atac de cord, comparativ cu cei care au nivelurile acestuia sub 200 mg/dl. Toti oamenii cu varsta de peste 20 de ani ar trebui sa isi verifice colesterolul cel putin o data la cinci ani. In cazul in care sunt prezenti si factori de risc, cum ar fi bolile cardiovasculare, de exemplu, aceasta analiza ar trebui realizata mai frecvent. In mod normal, din valoarea colesterolului total de 200 mg/dl, colesterolul rau nu ar trebui sa masoare peste 130, iar colesterolul bun trebuie sa fie peste 40. Vestea buna este ca nivelul colesterolului nu este dificil de controlat, chiar si fara medicatie. Chiar si in cazul celor care au valorile colesterolului, in partea superioara a intervalului considerat normal de catre medici, pot fi prezente acumulari de aterom in artere. Totusi, in incercarea lor de normalizare a... [continuare]

Cum sa va satisfaceti pofta de dulciuri in mod sanatos

Cum sa va satisfaceti pofta de dulciuri in mod sanatos

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca trebuie sa aveti grija la caloriile pe care le consumati, partea cea mai problematica o reprezinta pofta de alimente dulci. Corpul uman are o atractie puternica pentru produsele alimentare dulci, in mod principal ca urmare a faptului ca gustul dulce semnaleaza organismului faptul ca s-au consumat mai multe de calorii necesare pentru supravietuire. Problema apare, desigur, atunci cand excesul de calorii nu este ars in mod corespunzator. Pentru acest lucru se pot lua masuri de reducere a poftelor de produse alimentare dulci si mai ales a cantitatii de calorii pe care o consumati. Iata cateva sfaturi pentru a tine sub control, pofta de dulce. Modalitati prin care puteti tine sub control pofta de dulciuri - Nu va privati de alimente dulci. Permitandu-va o portie mica de desert sau o gustare de dupa-amiaza puteti controla pofta de dulce si veti preveni cresterea haotica a aportului zilnic de calorii. Puteti savura desertul, iar apoi puteti echilibra lucrurile... [continuare]

6 moduri de prevenire a ingrasarii in timpul vacantei de vara

6 moduri de prevenire a ingrasarii in timpul vacantei de vara

Actualizat la data de: 16 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Foarte multe persoane tind sa acumuleze kilograme in plus in timpul vacantei de vara, intrucat considera ca acum isi pot satisface in voie nazuintele fiziologice, chiar daca acest lucru inseamna sa consume alimente nesanatoase, bauturi carbogazoase si alcool sau sa renunte la activitatea fizica in avantajul comoditatii. Inotul stimuleaza apetitul, iar comerciantii pun la dispozitie multe produse ispitoare, dar pline de ingrediente nocive. Prin respectarea catorva moduri de prevenire a ingrasarii in perioada vacantei de vara, nu doar ca riscul acumularii excesului ponderal scade, ci cresc si sansele de a reintra in forma. Echilibrarea ponderala in vacanta de vara Specialistii sustin ca vacanta de vara este momentul perfect pentru adoptarea unui mod de viata sanatos. In concediul estival sunteti mai relaxati, va puteti odihni corespunzator (somnul nu mai este conditionat de programul de la serviciu) si aveti multe oportunitati de a face miscare intr-un mod foarte... [continuare]

10 gustari care reduc nivelul de colesterol

10 gustari care reduc nivelul de colesterol

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca dieta alimentara v-a ridicat alarmant nivelul de colesterol, tot ea poate sa il reduca, prin inlocuirea alimentelor fara valoare nutritiva, cu cele bogate in nutrienti si substante benefice organismului. Specialistii in sanatate sunt de acord, in unanimitate, ca schimbarile sanatoase in nutritie pot sa regleze tipul grasimilor care circula in fluxul sanguin. Reducerea nivelului de colesterol prin dieta este, in sine, o strategie cu doua componente principale adaugarea de alimente care diminueaza nivelul de colesterol rau LDL (lipoproteine cu densitate joasa, care contribuie la declansarea aterosclerozei) si evitarea alimentelor care cresc nivelul colesterolului LDL. Gustari pentru reglarea colesterolului Diferitele alimente pe care le-ati putea consuma in fiecare zi reduc nivelul colesterolului in moduri variate. Unele dintre ele furnizeaza fibre solubile, care se ataseaza de lipoproteine cu densitate joasa si de precursorii acestora in sistemul digestiv,... [continuare]

8 preparate culinare de toamna periculoase pentru silueta

8 preparate culinare de toamna periculoase pentru silueta

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toamna vine cu multe roade bogate, alimente specifice de sezon si un apetit alimentar crescut. Organismul poate solicita mai multi nutrienti in aceasta perioada, pentru o buna adaptare la sezonul rece, de unde si o tendinta accentuata de a consuma abuziv preparate culinare bogate in calorii. In prag de toamna, pofta de mancare creste, iar tentatiile gastronomice sunt numeroase. In lipsa unui autocontrol desavarsit, riscul acumularii kilogramelor in plus creste simtitor. Persoanele preocupate de greutatea lor sau dornice sa scape de excesul ponderal ar trebui sa stea departe de urmatoarele preparate culinare de sezon, care pot furniza pana la 1000 de calorii, consumate in portii generoase. Feluri de mancare de toamna care ingrasa Gustarile si preparatele cu grasimi saturate, carbohidrati simpli si zaharuri incep sa fie consumate mai des si in cantitati mai mari, odata cu instalarea sezonului rece. Pericolul ingrasarii este cu atat mai iminent, cu cat si activitatea... [continuare]

Idei de mic dejun pentru persoanele care nu pot manca dimineata

Idei de mic dejun pentru persoanele care nu pot manca dimineata

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca obisnuiti sa sariti peste micul dejun, inseamna ca nu cunoasteti importanta acestei mese extrem de importante din zi. Alimentele consumate dimineata cresc rata metabolica (viteza cu care organismul arde calorii) si furnizeaza energia necesara corpului pentru a functiona in mod optim in tot restul zilei. In cazul in care va numarati printre persoanele care nu pot manca dimineata, cateva idei de preparate pentru un mic dejun atractiv pot fi de folos in dezvoltarea acestui obicei foarte sanatos. Consecintele saltului peste micul dejun Atunci cand decideti sa sariti peste micul dejun, dintr-un motiv sau altul, organismul nu mai poate procesa alimentele de la urmatoarea masa la fel de rapid, incercand sa retina cat mai multi nutrienti din hrana. Iar din moment ce nu a primit combustibilul de care avea nevoie la inceputul zilei, corpul nu se va grabi sa arda caloriile ingerate, ci va incerca mai degraba sa le stocheze sub forma de grasimi. Studiile de... [continuare]

Cum pot duce salatele la ingrasare

Cum pot duce salatele la ingrasare

Actualizat la data de: 04 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multa lume asociaza salatele cu variante nutritionale prin care pot evita ingrasarea, insa exista ingrediente in aceste preparate culinare care adauga multe calorii in plus, ce pot favoriza acumularea kilogramelor in plus. Sosurile folosite pentru asezonarea salatelor sunt cele care le transforma in bombe calorice, daca nu sunt alese cu grija ingredientele. Din fericire, exista variante de condimentare a salatelor echilibrate din punct de vedere nutritional, care inlatura riscul de ingrasare. Moduri prin care salatele devin hipercalorice Salatele simple, constituite in cea mai mare proportie din legume proaspete, sunt slab calorice si furnizeaza organismului surse pretioase de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Multe dintre salate sunt sanatoase la baza, insa ajung sa fie suprasaturate de grasimi, cand li se adauga ingrediente mai putin sanatoase. Din acest motiv, unele salate comandate la restaurant pot echivala numarul de calorii regasite intr-un... [continuare]

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, deficientele nutritionale conduc in cele din urma la un risc considerabil crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, afectiunilor osoase etc. Carentele in nutrienti pot fi prevenite prin evitarea produselor procesate industrial, pline de zaharuri si cereale rafinate, care contin un numar mare de calorii si au o valoare nutritiva scazuta. Nutrienti de baza pentru o alimentatie sanatoasa Macronutrientii, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, nu sunt la fel de importanti precum micronutrientii in cadrul unui regim alimentar sanatos. Acestia din urma sunt vitaminele si mineralele care vin deseori intr-un aport insuficient in dieta epocii hranei nesanatoase. Astfel, daca urmati un regim alimentar... [continuare]

8 secrete uimitoare despre zahar

8 secrete uimitoare despre zahar

Actualizat la data de: 17 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista inca multe secrete nestiute despre zahar, un ingredient adaugat in numeroase produse procesate consumate la scara larga de populatia globului. Zaharul este o sursa extrem de bogata in calorii si deficitara in nutrienti, al carui consum in cantitati mari contribuie la cresterea in greutate, dar si la dezvoltarea de boli grave, precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau afectiunile cardiace. Statisticile oficiale arata ca doza zilnica recomandata de zahar (37 de grame pentru barbati si 25 de grame pentru femei) este depasita in dieta omului modern, ceea ce explica fenomenul cresterii in greutate constante a copiilor si adultilor de pretutindeni. Informatii utile despre consumul de zahar Consumul de zahar a devenit o problema generala de cand aproape toate alimentele, pana si cele care nu sunt dulci, au inceput sa contina acest ingredient controversat, sub diverse forme. In afara efectelor sale nocive directe asupra starii de sanatate (ingrasare si... [continuare]

Buna ziua, Am 17 ani , 1.90 m inaltime si 62 de kilograme , mananc de dimineata fructe dulci , la 10:00 o masa de nuci sau alune , la 12:00 o masa de orez ( pilaf) , la 16 alta masa tot de pilaf , iar la ora 19:00 salata de rosii + castraveti + dovlecei + multa branza [asta manac eu in fiecare zi ...la fel tot timpul ] , sunt tipul VATTA , mananc sanatos adica fara carne , nu fierb mancarea sau o prejesc ca sa nu isi piarda valoarea nutritiva. In felul acesta eu sper sa ma ingras dar nu pun nici un gram mai mult chiar slabesc , cer ajutorul doctorului....sfaturi...recomandari . (de la varsta de 15 ani jumate am inceput sa mananc bine , foarte bine dar intre timp am inteles din anumite carti ca nu mananc deloc sanatos , ca nu se compina alimentele corect si am inceput sa mananc sanatos , dar de la 67 kg am ajuns la 62 si inca nu reusesc sa ma ingras , sa fiu ponderal... Astept sfaturi , recomandar , sper ca am fost destul de detaliat. [continuare]

Lapte de vaca

Din Dictionar Termeni

lichid secretat de glandele mamare ale vacii. Compozitia laptelui conditionat si distribuit industrial este relativ constanta. Valoarea sa calorica este de 62 kilocalorii pe 100 de grame de lapte integral, de 45 kilocalorii pentru 100 grame de lapte semidegresat si de 33 kilocalorii pentru 100 grame de lapte degresat. Foarte bogat in proteine (3,2%) si in calciu (1200 miligrame la litru), laptele este un aliment recomandat tuturor varstelor vietii si in mod deosebit in perioada de crestere. Laptele integral si cel semidegresat contin si vitamina a, in timp ce vitaminele grupului B (B2 si B 12, indeosebi) sunt prezente in toate tipurile de lapte (integral, semidegresat, degresat). [continuare]

Leguminoasa

Din Dictionar Termeni

Planta dicotiledonata al carei fruct este o pastaie. Sunt comestibile numeroase varietati de leguminoase: bobul, fasolea uscata, lintea, mazarea etc. Acestea sunt legume uscate care se deosebesc de legumele proaspete prin bogatia lor in proteine (25% in medie) si prin valoarea lor calorica mai ridicata (intre 120 si 340 kilocalorii pentru 100 grame). Leguminoasele contin o mare proportie de amidon (intre 55 si 60%) si de fibre vegetale. Aceste fibre pot fi iritante pentru mucoasa intestinala, ceea ce le face nerecomandabile persoanelor cu colon iritabil; piureurile de leguminoase sunt totusi tolerate mai bine. Continutul leguminoaselor in vitaminele grupului B este insemnat, desi acestea sunt partial distruse in cursul gatitului. In plus, ele sunt bogate in fosfor, in iod, in calciu, in fier. absorbtia fierului si calciu lui este totusi de nivel mediocru. Aceste diferite proprietati nutritive fac din ele un aliment indispensabil echilibrului alimentar, mai ales pentru... [continuare]

Bautura

Din Dictionar Termeni

Lichid absorbit pe gura, destinat sa compenseze pierderile de apa ale organismului. Fata de cei 2,5 litri pe care organismul ii pierde in fiecare zi in medie, bautura trebuie sa aduca minimum 1 litru (restul fiind furnizat de catre alimente sau fiind produs in timpul reactiilor chimice de transformare a alimentelor in organism). Dintre bauturi, doar apa este realmente indispensabila. Diferite tipuri de bauturi - Apa potabila (de la robinet sau vanduta la sticla), spre deosebire de apa pura (apa distilata), contine in solutie bioxid de carbon si elemente minerale (saruri de calciu, magneziu, fosfati, carbonati etc.). Apele minerale au un continut in minerale variabil dupa sursa. - sucurile de fructe si de legume sunt bogate in special in vitamina c si in saruri minerale. sucurile de fructe aduc calorii (de la 100 la 200 kilocalorii pe litru) prin intermediul zaharurilor simple (glucoza, fructoza, zaharoza) pe care le contin, iar preparatele industriale contin o cantitate... [continuare]

Crixivan 333, capsule

Din Medicamente

Compozitia O capsula contine 333 mg indinavir sub forma de sulfat de indinavir 416,3 mg. Forma de prezentare Capsule. Capsulele sunt albe semi translucide si inscriptionate cu rosu cu CRIXIVAN 333 mg. Indicatii terapeutice CRIXIVAN este indicat in asociere cu analogi nucleozidici antiretrovirali pentru tratamentul adultilor, adolescentilor si copiilor de 4 ani si peste, infectati cu HIV-1. La adolescenti si copii, trebuie avut in vedere, in mod special, beneficiul tratamentului cu indinavir fata de riscul crescut al nefrolitiazei. Doze si mod de administrare CRIXIVAN trebuie administrat de medici cu experienta in tratamentul infectiei hiv. Avand in vedere datele curente de farmacodinamie, indinavir trebuie utilizat in asociere cu alte antiretrovirale. In cazul in care CRIXIVAN se administreaza in monoterapie, se selecteaza rapid virusuri rezistente. Adulti Doza recomandata de CRIXIVAN este de 800 mg, administrata oral, la fiecare 8 ore. Copii si adolescenti... [continuare]

Ce este Gliclazid si pentru ce se utilizeaza Indicatii Tratamentul diabetului zaharat non-insulino dependent (diabet de tip II) in asociere cu un regim adecvat in cazul pacientilor la care nu se obtin rezultate satisfacatoare in controlul glicemiei numai prin dieta si exercitii fizice. Mod de administrare Comprimatele se inghit intregi, cu o cantitate suficienta de lichid. Dozele vor fi individualizate in functie de raspunsul metabolic al fiecarui pacient. Doza zilnica initiala recomandata este de 30 mg (un comprimat cu eliberare prelungita Gliclazid MR LPH 30 mg). Daca valoarea glicemiei este controlata eficient, aceeasi doza va fi mentinuta ca doza de intretinere. In caz contrar, doza va fi crescuta succesiv la 60, 90 sau 120 mg gliclazida (2, 3 sau 4 comprimate cu eliberare prelungita Gliclazid MR LPH 30 mg). Ajustarea dozelor se va face la intervale de cel putin o luna, exceptand cazul in care valoarea glicemiei nu a scazut dupa primele doua saptamani de tratament. In... [continuare]

Ce este Glibomet si pentru ce se utilizeaza Indicatii Glibomet este o combinatie de doua medicamente antidiabetice orale, care apartin unor clase farmacologice diferite: metformina (apartine clasei denumite biguanide) si glibenclamida (apartine clasei denumite derivati de sulfoniluree). Glibenclamida stimuleaza eliberarea insulinei din pancreas. Metformina creste raspunsul organelor si tesuturilor la actiunea insulinei. Glibomet este utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (insulino-independent), atunci cand nu poate fi controlat numai prin dieta sau numai prin dieta si tratament cu un singur medicament antidiabetic (fie medicamente care contin derivati de sulfoniluree, fie medicamente care contin biguanide). Mod de administrare Utilizati intotdeauna Glibomet exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Medicul dumneavoastra va va recomanda doza de Glibomet, in functie... [continuare]

Pagina 3 din 8 (231 rezultate)