untul de shea
Generalitati O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau "grasimi bune" inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. In ultimii ani, medicii nutritionisti au pus accentul pe diferentierea grasimilor din alimente si intelegerea modului in care tipurile lor diverse, influenteaza longevitatea. In timp ce este important sa limitati aportul de grasimi saturate si grasimi trans (din lactate, carne, unt, carnati si deserturi), asigurati-va ca meniul zilnic contine si grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate. Diferenta dintre grasimile sanatoase si grasimile rele Grasimile au fost blamate ani la randul de catre specialisti pentru pericolele pe care le ridica sanatatii, de la cresterea nivelului de colesterol, pana la ingrasare si imbolnavire cardiaca. Insa nu toate grasimile au fost create in mod egal. Exista patru tipuri principale de grasimi: - grasimile... [continuare]
Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Grasimile saturate fac parte din categoria nutrientilor controversati, cu o proasta reputatie, fiind asociate cu un risc crescut de instalare a bolilor cardiovasculare. Dupa ani intregi in care specialistii in nutritie au sfatuit populatia sa evite laptele integral, galbenusurile de ou, friptura de porc si untul, noi studii incearca sa arate ca acest tip de grasimi nu este chiar atat de nociv precum se crede. Important este sa stabiliti un echilibru al aportului acestor nutrienti din hrana zilnica. Pericolele asociate cu grasimile saturate Grasimile saturate sunt asociate cu cateva riscuri pentru sanatate, precum cresterea nivelului de colesterol si determinarea aparitiei aterosclerozei. Ajunse in vasele de sange, formeaza placi de grasime care se depun pe artere, obstructionand circulatia sangelui si crescand considerabil riscul de boli de inima. De asemenea, un consum mare de grasimi saturate a fost pus in legatura de specialistii de la Universitatea din... [continuare]
buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat, sufar de constipatii si nu-mi mai ajuta nimic orice as minca.Poate fi din cauza ca maninc putin ca asa maninc eu. Sufar de constipatii de mica dar in ultima vreme sa agravat.Mm si hipotiroidie si amenoree poate e legata de asta dar orice as minca tot am constipatii si fara pastile nu merge. Maninc fructe legume, carne mai putin ca nici nu o iubesc, dar lactate multe, brinza slaba. Mama imi zice ca nu maninc bine ca prea putin ca nu maninc mai consistent, ca nu consum prajeli dar eu consider ca asa e sanatos. Mentionez ca am 1 62 cm si 45 kg,23 ani. Parintii ma cearta pentru modul meu de a minca dar eu maninc din toate cite putin.dar fara prajeli doar foarte rar. Poate e ceva gresit in alimentatie cu toate ca consum vegetale si fibre, carne nu prea, dar maninc multe lacate, chefir si brinz slaba, oua fierte, fructe legume .Parintii zic ca alimentatia mea e deficitara ca tre sa consum atitea fructe ci si o bucata de carne mai... [continuare]
Fetita noastra de 1 an si 7 luni a stagnat in greutate de la 9 luni nu are pofta de mancare acum in prezent cantareste 9.500 din ce cauza nu vrea sa se alimenteze orice ii da-i refuza accepta pastele si mamaliguta cu branza,unt si ou [continuare]
Este bine sa consumam margarina, daca da, cam cata pe zi? Dar unt? [continuare]
in urma cu 2 zile am fost diagnosticata cu gastroduodenita. medicul mi-a recomandat un regim de o luna plus antibiotice si alte pastile. intrebarea mea este daca trebuie sa mananc la ore fixe si sa respect cele 3 mese principale? de obicei am grija ce mananc si in ultimul timp respect regula cu cele 3 mese pe zi. si inca ceva...mierea este buna? untul? va multumesc. [continuare]
Ma numesc Raluca, sunt din Craiova si tatal meu in varsta de 56 de ani a facut un infarct samnbata noaptea...si tot in aceesi noapte am avut norocul sa ajungem cu bine la Bucuresti unde i s-au implantat doua stenturi, si ieri am ajuns acasa cu el. As vrea sa va intreb cum trebuie sa fie facut efortul(aici ma refer la miscare, i s-a recomandat sa mearga pe jos min 45 de minute pe zi timp de 5 zile pe saptamana) sa mearga dintr-o data cate 45 de minute pe zi sau sa mearga progresiv de la cativa pasi pe zi pana la 45 de minute pe jos? Si m-ar mai interesa sa-mi spuneti ce regim ar putea sa tina (stim ca fara carne de porc, grasime, oua, unt , smantana, cascaval, mezeluri) sa slabeasca ca este obez (cam 100 kg) si sa-i scada si colesterolul care a fost destul de mare. Va multumesc din suflet, si ajutati-ma va rog cu sfaturi cat de repede ati putea. [continuare]
Diabet zaharat
boala cronica provocata de marirea cantitatii de zahar in sange si in urina peste normal. glucoza provine din digestia alimentelor, iar pentru a putea patrunde in celule, are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza productiei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie mai ales datorita insensibilitatii celulare la insulina. In ambele situatii nivelul glucozei din sange depaseste valorile normale. hiperglicemia poate duce la dehidratare si cetoacidoza. complicatii de termen lung includ probleme cardiovasculare, probleme renale, probleme cu retina care poate duce la orbire, impotenta si gangrena cu risc de amputare. Diabetul zaharat este cauzat de o insuficienta sau o incetinire a secretarii insulinei de catre pancreas, hormonul necesar utilizarii glucozei pentru a raspunde necesitatilor energetice celulare. Aceasta forma de diabet afecteaza 4% din populatia tarilor industrializate si are adesea un teren familial: intre 5 si 7%... [continuare]
Calatorii (sfaturi pentru)
Ansamblu de masuri de luat inainte, in timpul si dupa deplasarea intr-o tara tropicala sau intr-o tara in care igiena este defectuoasa si care permit evitarea majoritatii bolilor parazitare, bacteriene sau virale. Inaintea oricarei calatorii de acest fel, este indispensabil sa se ia cunostinta de bolile endemice din tara sau din tarile respective cu scopul de a proceda la vaccinarile necesare organizate pe langa un consulat, o companie aeriana, un centru de vaccinare etc. Actualmente, doar vaccinul impotriva febrei galbene este cerut pentru intrarea in anumite tari, pe baza reglementarii organizatiei mondiale a sanatatii (O.M.S.); de fapt, el este indispensabil inaintea oricarei calatorii in Africa si in America intertropicala, chiar si in tarile in care nu este cerut un certificat de vaccinare. Vaccinul impotriva holerei nu este indicat de catre O.M.S. In prezent, un nou vaccin este in curs de evaluare. Alte vaccinari sunt facultative, dar recomandate din plin, ca rapelul... [continuare]
Radius
Os care constituie, impreuna cu cubitusul, scheletul antebratului. Radiusul este situat in partea externa a antebratului, in prelungirea policelui. Acesta este un os lung de forma usor spiralata, ceea ce permite rotatia sa in jurul cubitusului in cursul miscarilor de pronatie - supinatie (care permit orientarea palmei in sus sau in jos, in fata sau in spate, in interior sau in exterior). Extremitatea inferioara a radiusului se articuleaza cu cubitusul si cu carpul. Extremitatea sa superioara schiteaza un mic cap articulat cu humerusul si cubitusul. Patologie - In afara bolilor osoase (tumori si infectii), radiusul este de cele mai multe ori sediul fracturilor; de fapt, in cazul caderii pe incheietura mainii sau pe palma, radiusul este cel care suporta cea mai mare parte a socului: - fracturile in "lemn verde", specifice copilului, nu afecteaza radiusul in totalitatea diametrului sau. tratamentul lor este ortopedic: imobilizarea gipsata timp de 3 saptamani pana la 3 luni,... [continuare]
Supraalimentatie
alimentatie superioara din punct de vedere cantitativ celei care este recomandata in mod obisnuit. supraalimentatia poate rezulta dintr-o tulburare de comportament alimentar (bulimie) sau se justifica medical in timpul unei convalescente sau pentru a compensa o pierdere de greutate cauzata de o boala, de o interventie chirurgicala etc. In acest al doilea caz, se poate recurge la produse specifice de realimentatie, bogate in energie si proteine (lichide in cutii de conserve sau solide sub forma de piureuri, supe groase etc.), ori la suplimente medicamentoase, dar este intotdeauna preferabil sa se apeleze, in principal, la o alimentatie traditionala pe baza de preparate in care intra mai multe alimente - deserturi, supe, piureuri suplimentate cu oua si produse lactate (unt, smantana) - crescand numarul si volumul meselor luate. [continuare]
Grasimi mononesaturate
grasimile mononesaturate cu acizi grasi care au o singura legatura chimica dubla in cadrul lantului de carbon. Aceste grasimi sunt lichide la temperatura camerei dar se solidifica la temeperaturi scazute. Grasimile mononesaturate contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange, prevenind astfel, bolile cardiovasculare sau accidentul vascular cerebral. De regula, acest tip de grasime se gaseste in: uleiul de masline, uleiul de rapita, uleiul de arahide, uleiul de susan, avocado, unt de arahide si o varietate de oleaginoase. Sinonime: acid gras mononesaturat [continuare]
Caroten
Pigment portocaliu, liposolubil, precursor al vitaminei A, prezent in morcovi, rosii, unele legume verzi, in fructe, in laptele integral si in unt. Un consum excesiv de alimente bogate in beta-caroten provoaca o ingalbenire a pielii. Aceasta coloratie dispare rapid de indata ce se suprima excesul de aport alimentar in beta-caroten. Beta-carotenul protejeaza pielea fata de soare prin stimularea sintezei melaninei. [continuare]
Aliment
Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]
Ratie alimentara
Cantitate de alimente care permite satisfacerea necesitatilor energetice, in macronutrimente (proteine, lipide, glucide), in micronutrimente (vitamine, minerale) si in apa, ale unui individ sau ale unui grup de persoane. Stabilirea unei ratii alimentare tine cont de repartitia de dorit a macronutrimentelor: 12% aproximativ din aportul energetic trebuie sa fie furnizat de proteine (carne, peste, lactate, soia, legume uscate), 30-35% de catre lipide (unt, margarina, ulei) si 53-58% de catre glucide, din care maximum 10% glucide rapide (alimente zaharate). Ratiile alimentare sunt stabilite plecand de la diferite grupe de alimente (fructe si legume, corpi grasi, produse lactate, cereale, legume uscate si cartofi, carne, peste, oua etc.) si contabilizeaza eventualul aport furnizat de catre bauturile alcoolice (10% maximum din aportul energetic total). Ele mai trebuie sa tina cont si de obiceiurile de consum (portie, frecventa, preferinte, repartitia intre mese), de eventualele... [continuare]
Lipid
Substanta care contine acizi grasi. lipidele serului sangvin cuprind acizi grasi liberi, esteri ai glicerolului, sau gliceride, continand unul sau mai multi acizi grasi fixati fiecare pe un grup alcool, colesterol, liber sau esterificat, precum si fosfolipide, lipide complexe care contin acid fosforic. Organismul isi procura lipidele pornind de la alimente, dar le si poate sintetiza prin transformarea glucidelor. El isi constituie rezerve energetice sub forma de trigliceride. Un gram de lipide furnizeaza aproximativ 38 kilojouli, adica 9 calorii de energie. Unele alimente contin lipide "vizibile" (unt, smantana, ulei), altele lipide "invizibile" (carne, peste); ele permit absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). Intr-o alimentatie echilibrata, energia furnizata de lipide trebuie sa reprezinte maximum 35% din energia totala, cu un aport echilibrat in acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. Pentru aceasta, este recomandata cea mai mare varietate... [continuare]
Grasimi saturate
grasime solida la temperatura camerei de origine animala, dar poate proveni si de la anumite plante. Un nivel ridicat de grasimi saturate in organism presupune cresterea nivelului de colesterol ldl, favorizand astfel aparitia bolilor cardiovasculare. Produse care contin grasimi saturate: slanina, carne de vita / miel / porc, unt, smantana, branza cu un continut ridicat de grasime, ulei de palmier, ulei din nuca de cocos, unt de cacao. Sinonime: aciz gras saturat [continuare]
Vitamina k
vitamina k, numita si antihemoragica, este indispensabila vietii, functia ei de baza fiind aceea de a coagula rapid sangele si de a actiona preventiv asupra sangerarilor si hemoragiilor interne. Este o vitamina liposolubila, care rezista la caldura, dar nu si la lumina in prezenta oxigenului si in mediile alcaline. Se cunosc trei vitamine K: vitamina K1 (fitochinona) este sintetizata de frunzele verzi si se gaseste in vegetalele verzi. Ea micsoreaza permeabilitatea capilarelor si favorizeaza procesul de regenerare a tesuturilor. vitamina K2 (farnochinona) este sintetizata de catre microorganismele de putrefactie. vitamina K3 (menadiona) este un produs de sinteza cu proprietatea ca este hidrosolubil (spre deosebire de celelalte). Dozele mari de menadiona risca sa se acumuleze in organism, generand distrugerea globulelor rosii, avand drept consecinta anemia. Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%. Restul provine din: legume verzi... [continuare]
Hipercolesterolemie
crestere anormala a colesterolemiei (nivelul de colesterol din sange). hipercolesterolemia face parte, ca si hipergliceridemia (cresterea nivelului sangvin de trigliceride), dintre hiperlipidemii (afectiuni caracterizate printr-o crestere a nivelului sangvin al lipidelor). Diagnostic - Pentru a stabilii diagnosticul, trebuie efectuate cel putin doua dozari ale colesterolului la o luna interval. Se vorbeste de hipercolesterolemie incepand cu nivelul de 6,5 milimoli, adica 2,5 grame, pe litru. Evaluarea tine cont de cresterea normala a colesterolemiei cu varsta, cu aproximativ 0,26 milimoli (adica 0,1 grame) pe litru pentru fiecare zece ani de viata in plus peste 30 ani. Chiar daca pe termen scurt hipercolesterolemia nu provoaca nici un simptom, prin trecerea anilor ea se complica prin ateroscleroza (ingrosarea peretilor arterelor). In cazuri limitate, se dozeaza separat cele doua varietati de colesterol: HDL colesterolul care protejeaza impotriva riscului bolilor coronariene si... [continuare]
Vitamina d
Numita si antirahitica, vitamina d, este liposolubila, adica este absorbita de grasimi, fiind esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului, catalizand totodata transformarea fosforului organic in anorganic si mobilizandu-l in tesuturi. calciferolul, componenta a vitaminei D, poate fi clasificat in ergocalciferol sau vitamina D2 si colecalciferol sau vitamina D3. Vitamina D are un rol dominant in formarea scheletului nostru, mai ales in faza de crestere, asigurand transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si remineralizarea osaturii adulte, permitand absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi. Doza zilnica recomandata este de 1020 mg, carenta provocand rahitism la copii si osteomalacia la adulti. Spre deosebire de celelalte vitamine, vitamina D poate fi produsa de organism. Procesul de sinteza al vitaminei D... [continuare]
Fractura
Ruptura a unui os sau a unui cartilagiu tare. Se face deosebire intre fracturile deschise, in care fragmentele osoase au trecut prin piele si in care focarul fracturii este in aer liber (de unde si riscul de infectie) si fracturile inchise, in care focarul fracturii nu comunica cu exteriorul. fracturile patologice survin la oasele fragilizate printr-o leziune preexistenta, fie ca aceasta este de origine infectioasa, fie tumorala. simptome si semne - Pe plan clinic, o fractura se traduce printr-o durere acuta, o imposibilitate de a realiza unele gesturi, un hematom, uneori o deformare. Fragmentele osoase pot sa se departeze unele de altele (fractura cu deplasare), pot sa se incalece sau sa se prinda unele de altele. In plus, la copil exista doua tipuri de fracturi specifice: fractura in lemn verde (osul nu este rupt pe toata circumferinta lui) si fractura in turtita de unt (tasare localizata a osului). Tratament - Primul scop al tratamentului este acela de a pune osul intr-o... [continuare]
Raculet (polygonum bistorta)
Raculetul este flora spontana si este intalnit in Europa, Asia si America de Nord. In tara noastra se dezvolta in zonele de munte si subalpine, in soluri umede, in apropierea surselor de apa, la marginea padurilor. Planta atinge inaltimi de pana la un metru, in pamant are un rizom serpuitor, lignescent, din care cresc numeroase radacini laterale. Tulpinile sunt solitare, neramificate, gabre. Frunzele bazale sunt mari, avand codite lungi, elipsoidale, cu margini usor ondulate., subtiate spre baza, colorate in verde intens, iar cele tulpinare sunt lanceolate si inguste, aproape lineare. Florile sunt roz, mai rara albe sau rosietice si cresc grupate intr-o forma asemanatoare spicului. In fitoterapie este utilizat rizomul. Principalul element chimic continut se afla in rizom si este taninul (in cantitate mare), alaturi de care se mai gasesc si alte principii active (vitamina b6, glucide, rezine, ceruri, acid polygonic). Cele mai importante proprietati ale acestei plante sunt: ... [continuare]
Dafin (laurus nobilis)
Dafinul sau laurul este un arbust cu frunze verzi tot timpul anului, face parte din familia Lauraceae si este original din bazinul Mediteranean. In Romania este planta de cultura sau crescut in ghiveci, este folosit ca arbust ornamental sau pentru a fi folosit ca si condiment. Creste destul de lent si ajunge pana la maxim 9 m inaltime. Frunzele sale sunt ondulate pe margini, ovale, au o culoare de verde intens, cele mature capata un luciu specific si sunt aromate daca sunt sfaramate. Florile sale sunt mici, de culoare galbena, infloresc primavara, cresc sub forma de umbrela si produc un fruct de forma unei bobite ovoidale de culoare mov inchis, cu o singura samanta. Frunzele si fructele contin ulei volatil - bogat in oxizi (cineol) si fenol metil eteri (estragol, eugenol), mucilagii, pectine, tanin, rezine, o substanta amara (lactona) sesquiterpenica de tip gremacranolodic (costunolida). Din frunze se extrage untul de dafin (oleum lauri), intrebuintat la... [continuare]
Glivec
Ce este Glivec si pentru ce se utilizeaza Indicatii Glivec este indicat pentru tratamentul - pacientilor adulti, adolescenti si copii diagnosticati recent cu leucemie granulocitara cronica (LGC) cu cromozom Philadelphia (Bcr-Abl) pozitiv (Ph+) la care transplantul de maduva osoasa nu este considerat un tratament de prima linie. - pacientilor adulti, adolescenti si copii cu LGC Ph+ in faza cronica dupa esecul tratamentului cu alfa-interferon sau cu LGC Ph+ in faza accelerata sau in criza blastica. - pacientilor adulti, adolescenti si copii diagnosticati recent cu leucemie limfoblastica acuta cu cromozom Philadelphia pozitiv (LLA Ph+), asociat cu chimioterapie. - pacientilor adulti cu LLA Ph+ recidivanta sau refractara, in monoterapie. - pacientilor adulti cu sindroame mielodisplazice/neoplasme mieloproliferative (SMD/NMP) asociate recombinarilor genei receptorului factorului de crestere derivat din trombocit (FCDP-R). - pacientilor adulti cu sindrom hipereozinofilic... [continuare]
Ciocolax, comprimate
Ce este Ciocolax si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ciocolax este un laxativ si purgativ prin iritarea colonului; efectul apare dupa 6-8 ore si este prelungit. Mod de administrare In caz de constipatie acuta/ocazionala se administreaza 1 comprimat filmat seara inainte de culcare, cu o cantitate suficienta de lichid. Prelungirea curei pe o durata mai mare de 7 zile consecutiv se poate face doar cu avizul medicului. nu fie prea scazute, iar pe parcursul tratamentului trebuie folosite suplimente de fier. Atentionari si precautii Contraindicatii Alergie la fenolftaleina, boli inflamatorii ale colonului, apendicita, colopatii obstructive, ocluzie intestinala, dureri abdominale de cauza necunoscuta, nefrite acute; nu este indicat in timpul sarcinii, alaptarii si la copii sub 15 ani; se va evita folosirea indelungata. Reactii adverse posibile Uneori diaree, dureri abdominale (mai ales in prezenta unei colopatii), eritem pigmentar fix, fotosensibilizare, rareori albuminurie,... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter