Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

tiamina

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta

Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2018

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Majoritatea adultilor care consuma alcool stiu cat si cand sa consume alcool; cu toate acestea exista alte persoane care nu pot sa-si controleze aceste obiceiuri. Aproximativ un numar de 3 adulti din 10, consuma alcool irational si au probleme din aceasta cauza. Orice persoana care nu este capabila sa-si controleze apetitul excesiv pentru alcool, este posibil sa sufere de alcoolism sau de dependenta de alcool. Abuzul de alcool, inseamna dobandirea unor obiceiuri nesanatoase si chiar periculoase in legatura cu consumul de alcool, in sensul unui consum exagerat sau inadecvat. Dependenta de alcool are si un impact social neplacut, de multe ori intalnirea cu alte persoane din anturaj poate deveni neplacuta datorita acestui obicei. In unele cazuri poate avea si implicatii legale, cum este de exemplu sofatul sub influenta alcoolului. Daca dependenta de alcool nu este tratata corespunzator, de cele mai multe ori aceasta duce la alcoolism (etilism) cronic. Putem spune ca... [continuare]

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale: carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces. Asadar, care este realitatea? Este carnea de porc unul dintre alimentele de care trebuie sa ne ferim? Beneficiile nutritive Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine. Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina. Valori nutritive ... [continuare]

Sevrajul alcoolic

Sevrajul alcoolic

Actualizat la data de: 07 Ianuarie 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Sevrajul alcoolic se refera la modificarile care au loc in organism cand o persoana intrerupe brusc consumul de alcool dupa o perioada lunga in care a consumat cantitati ridicate de alcool. Simptomele specifice sunt: frisoane, insomnie, anxietate si alte manifestari fizice si mentale. Alcoolul intarzie desfasurarea proceselor de la nivelul creierului (efect deprimant sau sedativ). In randul persoanelor care au consumat cantitati ridicate de alcool pe o perioada lunga de timp, creierul este aproape continuu expus la efectul deprimant al alcoolului. In timp, creierul isi adapteaza productia de substante chimice pentru a compensa efectele alcoolului; acest lucru se realizeaza prin producerea naturala de substante chimice cu rol stimulator (ca serotonina ori norepinefrina - asemanatoare adrenalinei), in cantitati mai mari decat in mod normal. In cazul renuntarii bruste la alcool, creierul reactioneaza ca un vehicul accelerat la care nu mai functioneaza franele. Deloc... [continuare]

Alimentatia corecta a copiilor

Alimentatia corecta a copiilor

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: -  a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati.  Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]

Vitaminele

Vitaminele

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesare organismului (desi in cantitati mici), pentru realizarea in conditii optime a unor procese metabolice esentiale.  Vitaminele, prin moleculele lor, nu elibereaza energie si nu au nici roluri plastice, insa sunt esentiale in generarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acesta trebuie sa le primeasca prin dieta (fie ca atare, fie sub forma de provitamine).  Vitamine esentiale Exista 13 vitamine esentiale (lipsa lor afecteaza functionalitatea normala a organismului): A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic. Functiile vitaminelor sunt complexe, incluzand aici: functie de hormoni sau hormon-like (vitamina D), antioxidanti (vitamina E), rol in cresterea si diferentierea tisulara (vitamina A) si lista poate continua. Vitaminele sunt grupate in doua categorii... [continuare]

Dementa

Dementa

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2022

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Toate persoanele incep sa uite diverse lucruri pe masura ce inainteaza in varsta. Multe persoane in varsta au o usoara pierdere de memorie care nu le afecteaza viata de zi cu zi. Dar o pierdere a memoriei care se inrautateste poate fi un semn de instalare a dementei. Dementa este o pierdere a aptitudinilor mentale care afecteaza viata cotidiana a persoanei in cauza. Ea poate provoca probleme ale memoriei si ale gandirii. De regula dementa se inrautateste cu timpul. Durata accentuarii simptomelor difera de la o persoana la alta. Unii oameni raman mult timp intr-o periaoda stationara. Altii au un ritm rapid de pierdere a abilitatilor. Probabilitatea de aparitie a dementei creste odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru nu inseamna ca toti oamenii fac dementa. Multe persoane varstnice nu vor face niciodata dementa. In jurul varstei de 85 de ani, aproximativ 35 de persoane din 100 au dementa. Aceasta inseamna ca 65 din 100 de persoane cu aceasta varsta nu au... [continuare]

Alimente bogate in vitamine

Alimente bogate in vitamine

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Pentru ca o persoana sa fie sanatoasa are nevoie de un regim alimentar echilibrat, care sa includa toate substantele nutritive esentiale, inclusiv vitamine. Pentru ca organismul sa functioneze corect, vitaminele sunt esentiale, iar cel mai bun mod de a le obtine este sa consume produse alimentare cat mai naturale posibil. Consumul, inca de la o varsta frageda, de alimente nutritive, care contin toate vitaminele necesare, ajuta la formarea unor bune obiceiuri alimentare pe parcursul intregii vieti. Alimentele bogate in vitamina A si beta-caroten Vitamina A este o vitamina esentiala necesara pentru vedere, transcrierea informatiei genetice, stimularea sistemului imunitar si sanatatea pielii. Deficienta de vitamina A poate duce la orbire si creste riscul de infectii virale. Totusi, acest deficit este intalnit mai ales in tarile in curs de dezvoltare, unde este o cauza principala a orbirii la copii. Consumul excesiv de vitamina A poate duce la icter, greata,... [continuare]

Normele privind suplimentele alimentare  - ordin 1069/2007

Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002, vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica nr. E.N. 6.509/2007, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, ministrul Sanatatii Publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1. Se aproba Normele privind suplimentele alimentare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2. Autoritatea de Sanatate Publica si Inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, precum si autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. ARTICOLUL 3. La data intrarii... [continuare]

Sindromul guillain barre

Sindromul guillain barre

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sindromul Guillain Barre este o boala neurologica rara care apartine unui grup larg de neuropatii periferice ce se caracterizeaza prin afectarea autoimuna a sistemului nervos periferic. Boala este de fapt o polineuropatie inflamatorie acuta demielinizanta declansata de un proces infectios acut. Leziunile se datoreaza raspunsului sistemului imun al pacientului la infectia declansatoare. Sindromul Guillain Barre determina in final aparitia atoniei musculare, disparitia reflexelor, pierderea capacitatii de a discrimina stimulii tactili, termici, durerosi, aparitia paresteziilor localizate la nivelul bratelor, fetei, membrelor inferioare pana la dezvoltarea parezelor si chiar a paraliziilor. Sindromul reprezinta cea mai frecventa cauza de aparitie a paraliziilor cu evolutie rapida (zile-saptamani). Aproximativ 2 persoane din 100.000 dezvolta acest sindrom in decursul unui an. Nu exista predispozitie rasiala sau de sex, femeile si barbatii au aceleasi sanse de a face... [continuare]

Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina

Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pana recent s-a considerat ca nutritiei trebuie sa i se acorde atentie abia in a doua jumatate a sarcinii, cand fatul castiga cel mai mult in greutate. Astfel s-a crezut ca importanta nutritiei in timpul sarcinii creste odata cu fatul, lucru ce parea logic la acea vreme, fiind confirmat si de cateva studii. Era, de asemenea si un lucru practic de vreme ce femeile insarcinate nu primeau ingrijiri prenatale decat spre a doua jumatate a sarcinii. Aceasta situatie este pe cale sa se schimbe datorita noilor cercetari aparute in domeniu, a grijii si interesului femeii pentru perioadele de preconceptie si a primului trimestru de sarcina. Noile informatii arata ca nutritia in timpul primelor luni de sarcina este mult mai importanta decat s-a crezut. Acest lucru reprezinta un atu extraordinar deoarece femeile au inceput sa-l cunoasca si sa-l aplice inca din perioada preconceptionala. Alimentatia din perioada preconceptionala si primele luni de sarcina Alimentatia... [continuare]

Benzodiazepine

Benzodiazepine

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Tranchilizantele au devenit la noi in tara drogul numarul doi, dupa alcool, probabil datorita faptului ca faciliteaza depasirea situatiilor neplacute si a stresului de la locul de munca sau din mediul familial, amelioreaza senzatiile de frica, de neliniste si de frustrare si permit relaxarea fizica si psihica. Dintre tranchilizante, benzodiazepinele sunt cele mai predispuse la abuz. Consumul cronic de benzodiazepine determina instalarea tolerantei si in final a dependentei, atat fizice cat si psihice. Benzodiazepinele sunt printre cele mai prescrise medicamente pe plan mondial. Sternbach, de la Laboratoarele Roche a deschis era benzodiazepinelor la sfarsitul anilor '50, cand a sintetizat clordiazepoxidul. Marea majoritate a benzodiazepinelor au fost sintetizate pentru inaltul lor potential anxiolitic . Popularitatea in lumea medicala se datoreaza capacitatii de a atenua manifestarile date de anxietate, cu minima interferenta cu procesele cognitive. Toate... [continuare]

Intepaturile de tantari: reactii alergice

Intepaturile de tantari: reactii alergice

Actualizat la data de: 25 August 2020

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tantarii sunt specii de insecte zburatoare, de mici dimensiuni, ce apartin familiei Culicidae. In general, tantarii se hranesc cu nectarul din plante. Doar femelele depind de sangele uman (sau animal), de care au nevoie pentru a extrage proteinele necesare maturizarii si depunerii oualor; in timpul procesului de hranire, femela tantar inteapa pielea si injecteaza saliva. Saliva contine numeroase proteine, enzime digestive si anticoagulanti, care impiedica coagularea sangelui si favorizeaza trecerea acestuia in aparatul bucal al insectei, special creat pentru extragerea sangelui. In urma procesului, care dureaza doar cateva secunde, o parte din saliva ramane in piele, cauzand reactii ale sistemului imunitar, inclusiv reactii alergice: eritem (inrosirea pielii), senzatie de mancarime, tumefiere. Interesant este faptul ca prima intepatura de tantar nu declanseaza nicio reactie din partea organismului; odata cu urmatoarele intepaturi, apare raspunsul imunitar,... [continuare]

Vitaminele si mineralele

Vitaminele si mineralele

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Definitie si tipuri Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente. Vitaminele nu constituie o sursa de energie si nici nu sunt folosite ca elemente constructive ale materiei vii. Ele joaca un rol indispensabil in functionarea enzimelor, asigurand desfasurarea unor procese vitale. Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B. Vitamina A mai este numita si retinol deoarece este indispensabila vederii. Ea conditioneaza functia normala a pielii si a mucoaselor, imunitatea, dezvoltarea oaselor si a dintilor. Vitamina D (calciferol) actioneaza la nivelul intestinului, oaselor, rinichilor si muschilor, stimuland absorbtia calciului si a fosforului din intestin,... [continuare]

Clorpromazina

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Clorpromazina este un neuroleptic fenotiazinic. A fost sintetizata in laboratoarele Rhone-Poulenc in 1950, fiind pentru prima data comercializata in 1952 pentru proprietatile sale antiemetice. Dupa studiile clinice efectuate in 1954 a fost aprobata pentru tratamentele psihiatrice. Clorpromazina este primul medicament antipsihotic (1950-1960). Are proprietati sedative, anxiolitice, hipotensive, antiemetice, ca si efecte anticolinergice si antidopaminergice. Astazi, clorpromazina este considerata un antipsihotic tipic. Biodisponibilitatea este de 30-50%, metabolizarea se realizeaza hepatic. Timpul de injumatatire este de 16-30 ore in tratamentul de lunga durata, excretia este biliara si urinara sub forma de metaboliti (in urina sunt doar urme de medicament nebiotransformat). Actiune toxica La nivel central, neurolepticele (clorpromazina fiind prototipul clasei) se comporta ca antagonisti pe receptorii postsinaptici dopaminergici (D1, D2, D3, D4), serotoninergici... [continuare]

 strugurii ne ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale

strugurii ne ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sezonul strugurilor este in toi. Deliciosi, racoritori si foarte sanatosi, este destul de greu sa refuzam un ciorchine apetisant. Indiferent de preferinte (albi, roze sau negri), strugurii pot fi un aliat de baza al organsimului in combaterea unor efectiuni acute (avitaminoza, deficit de minerale) sau cronice. Chiar daca pare surprinzator, acele bobite pe care poate pana acum nu le priveam decat ca pe o sursa de savoare, pot fi adevarati adjuvanti ai tratamentelor clasice administrate impotriva unui spectru foarte larg de boli : astm, boli cardiovasculare, constipatie, migrene, afectiuni renale, indigestie, hiperlipidemii, sindroame metabolice. Un studiu publicat recent de catre specialistii americani sugereaza faptul ca strugurii ne pot ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale. Rolul lor benefic se datoreaza continutului bogat in vitamine si antioxidanti. Flavonoizii, compusi naturali care se gasesc din abundenta in coaja, pulpa si chiar semintele... [continuare]

Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice

Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice

Actualizat la data de: 17 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta, pe langa energie, si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este prea mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila,... [continuare]

Ghb

Actualizat la data de: 04 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Descriere GHB ("drogul violului") este unul din flagelurile secolului. Este un produs stupefiant pe care consumatorii il utilizeaza pentru favorizarea relatiilor sexuale "fortate". Barbatii au constatat o relativa stimulare sexuala, iar femeile au resimtit o sexualitate in deriva, constand in relatii multiple, involuntare, despre care ele pastreaza o amintire instabila si neclara. Produsul este de obicei pus in bautura partenerei, pe care "partenerul" vrea s-o drogheze. Consumatorii de GHB il apreciaza, in particular, ca drog "post-party", utilizarea devenind "festiva" si frecvent criminala, de unde si numele de "drogul violului" . GHB are o structura foarte apropiata de GABA (acidul γ-amino butiric), un puternic inhibitor al sistemului nervos central. GHB nu are proprietati afrodisiace efective, dar provoaca o dezinhibare sexuala, in legatura si cu efectul sau sedativ. GHB stimuleaza de asemenea creierul, eliberand hormonii de crestere excedentari, atat de... [continuare]

Convulsiile sau crizele tonico-clonice generalizate

Convulsiile sau crizele tonico-clonice generalizate

Actualizat la data de: 18 Martie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O criza tonico-clonica generalizata implica intregul organism. In trecut era cunoscuta sub numele de criza grand mal. Aceste crize implica rigiditate musculara, contractii musculare violente si pierderea cunostintei. Cauze Crizele tonico-clonice generalizate sunt un tip de crize pe care majoritatea oamenilor le asociaza cu termenii de convulsii sau epilepsie. Ele pot apare la persoane de orice varsta, ca episod unic sau ca parte a unei afectiuni cronice, epilepsie. Crizele generalizate sunt determinate de activitatea electrica anormala in acelasi timp in mai multe parti ale creierului sau pe o zona mai intinsa din creier. Rezultatul acestei activitati anormale este pierderea cunostintei, rigiditatea corpului urmate de tremuraturi ale bratelor si picioarelor. Activitatea electrica anormala poate incepe intr-o parte a creierului si determina simptome izolate. Uneori aceasta activitate electrica se intinde si in alte zone ale creierului determinand crize... [continuare]

10 alimente indicate in prevenirea stresului!

10 alimente indicate in prevenirea stresului!

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este stresul Stresul este definit ca un raspuns al organismului la cerinte sau solicitari exercitate asupra sa de catre un spectru larg de agenti cauzali – fizici, chimici, biologici, psihici. Stresul prelungit poate determina aparitia a diferite afectiuni, cum ar fi: - hipertensiunea arteriala, - infarctul de miocard, - accidentul vascular cerebral, - depresie, - anxietate, - sindromul de oboseala cronica, - sindromul de intestin iritabil, - obezitate, - migrene si diferite afectiuni respiratorii. De asemenea, stresul slabeste sistemul imunitar, lasand pacientul vulnerabil fata de afectiunile autoimune, infectii sau cancere. Manifestari ale stresului Manifestari: tahicardie, polipnee, senzatia de uscaciune in gura, transpiratii, tremor, pierderea sau cresterea in greutate, indigestie, infectii recurente, cefalee, deficit de concentrare, irascibilitate, tulburari ale somnului. Agentii implicati in aparitia stresului declanseaza la nivel... [continuare]

Antidepresive triciclice - imipramina, amitriptilina, etc.

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Imipramina este un antidepresiv triciclic cu componenta psihomotorie stabilizatoare (sedare slaba sau absenta). Exista un risc crescut de sinucideri mai ales la inceputul tratamentului deoarece inainte ca ideile delirante si anxietatea sa fi disparut apare actiunea dinamizanta care da bolnavului forta necesara sinuciderii. Absorbtia digestiva este intarziata de efectul anticolinergic. Fixarea tisulara este intensa si rapida (mai ales la nivelul SNC). Eliminarea se face pe cale urinara ca atare si ca metaboliti (eliminarea urinara este mai rapida la un pH acid al urinii); o parte se elimina prin bila urmand circuitul enterohepatic. Actiune toxica Actiunea terapeutica este variata: - asupra SNC: la doze moderate se manifesta actiunea antidepresiva, iar la doze mai mari se adauga si efectul sedativ (asemanator neurolepticelor); - asupra SNV simpatic: in doze moderate sunt simpatomimetice si in doze mari simpatolitice; - asupra SNV parasimpatic: actiune... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale ciupercilor

Beneficiile pentru sanatate ale ciupercilor

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista o multitudine de soiuri de ciuperci dintre care multe sunt otravitoare. Cu toate acestea, exista destule tipuri care pot fi consumate, fara nici o teama. Ciupercile pot fi recoltate din mediul natural, pot fi cultivate la in gradina sau pot fi cumparate din comert. Valori nutritionale Valorile nutritionale ale ciupercilor variaza in functie de soiul acestora. In general, o ceasca de ciuperci fripte are urmatoarele valori nutritionale - calorii - 43 - grasimi - 0 g - sodiu - 4 mg - carbohidrati - 7 g - proteine - 3 g La aceeasi cantitate de ciuperci, doza zilnica recomandata de vitamine si minerale este - tiamina 6% - riboflavina 14% - niacina 17% - B6 8% - acidul folic 3% - acid pantotenic 12% - fier 3% - magneziu 4% - fosfor 10% - potasiu 8% - zinc 6% - cupru 7% - mangan 10% - seleniu 8% Beneficiile ciupercilor Gratie continutului scazut de calorii, ciupercile pot ajuta la prevenir [continuare]

Polineuropatia alcoolica

Polineuropatia alcoolica

Actualizat la data de: 17 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Polineuropatia alcoolica reprezinta o afectiune caracterizata prin scaderea functionalitatii nervilor, datorata leziunilor induse prin consumul cronic prelungit de alcool. Simptomele neuropatiei alcoolice, ca in cazul altor boli de acest tip, apar initial la nivelul extremitatilor inferioare, mai ales picioare (talpa, fata dorsala a piciorului) si sunt de natura senzitiva, ulterior aparand si manifestarile motorii. Debutul bolii este insidios, dupa o evolutie foarte indelungata, desi au fost descrise si cazuri cu progresie rapida, acuta. Polineuropatia alcoolica este de fapt o neuropatie axonala caracterizata prin ceea ce specialistii numesc 'degenerescenta walleriana', insotita de reducerea mielinizarii fibrelor nervoase. Degenerescenta walleriana este un proces patologic ce apare in momentul in care fibrele nervoase sunt strivite sau taiate si partea axonului desprinsa de corpul celulei moare. Aceasta degenerescenta apare atat in afectiuni ale sistemului nervos... [continuare]

Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati

Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati

Actualizat la data de: 23 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unii oameni au o sanatate excelenta si deseori acesta este meritul alimentelor pe care le consuma. A manca sanatos inseamna a alege mancarurile potrivite. Ceea ce consuma o persoana o poate ajuta la vindecarea mai multor boli, de aceea alegerile alimentare sunt foarte importante. Cereale Este indicat ca oricine sa consume sase grame de cereale pe zi. Pentru a face acest lucru poate manca 3 portii de cereale, cereale integrale, paine, orez, biscuiti sau paste. 30 de grame de paine contin aproximativ 30 de grame de cereale, atata timp cat acestea sunt integrale. Cerealele integrale furnizeaza cantitatea de cereale de care o persoana are nevoie, vitale pentru o stare buna de sanatate. Fibrele au un rol important in prevenirea constipatiei, mai ales daca alaturi de acestea se beau cantitati suficiente de lichide. Legumele Legumele trebuie sa fie consumate in fiecare zi. Este indicat ca acestea sa fie diverse. Scopul este sa fie incluse in mesele zilnice 2 sau... [continuare]

Beneficiile fructelor si legumelor de vara

Beneficiile fructelor si legumelor de vara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe perioada verii puteti alege dintr-o diversitate de fructe si legume, care mai de care mai atragatoare. Specialistii recomanda sa va bucurati din plin de nutrientii si avantajele oferite de acestea pentru sanatate. Iata mai jos, prezentate principalele beneficii ale fructelor si legumelor pe care le gasiti proaspete in comert, in anotimpul calduros. Pepene verde Experimentati una dintre placerile specifice sezonului estival: luati o muscatura mare dintr-o felie de pepene verde si savurati-o. Parfumat, dulce, pepenele rosu este reconfortant si usor. Aceasta contine per portie mai mult licopen, care lupta impotriva cancerului, decat tomatele: aproximativ 40%. Licopenul prezent in pepenele verde este usor de absorbit, fara sa necesite tratare la temperaturi inalte, spre deosebire de cel din tomate si, este relativ stabil atunci cand fructele sunt depozitate si refrigerate. Pepenele verde este o sursa bogata de vitaminele A si C, contine vitamina B6,... [continuare]

Beneficiile oferite de afine

Beneficiile oferite de afine

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Afinele sunt bogate in antioxidanti. Totusi, beneficiile afinelor inseamna mai mult decat substantele chimice din compozitia acestora, despre care ati auzit atat de des. Afinele lupta impotriva bolilor la mai multe niveluri si sunt un instrument pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, utilizate insa insuficient. Stiti probabil despre sucul de afine ca este o unealta de lupta impotriva infectiilor bacteriene ale tractului urinar. Suferinzii de cistita trebuie sa consume mult suc de afine neindulcit pentru eliminarea din tractul urinar a E.coli si Proteus, care provoaca dureri in timpul urinarii, crampe abdominale si chiar sangerari. Beneficii Afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele Afinele sunt foarte bogate in antioxidanti numiti antocianina, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care intareste imunitatea si are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promoveaza imunitatea prin cresterea... [continuare]

Dieta anti-anxietate

Dieta anti-anxietate

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anxietatea este o conditie pe care cei mai multi dintre oameni o intalnesc la un moment dat, pe parcursul vietii lor. Stresul declanseaza deseori aceasta problema de sanatate. Anxietatea cronica poate indica o tulburare de anxietate, tratabila cu medicatie si psihoterapie. Dieta ajuta in general la ameliorarea anxietatii pe termen scurt sau lung. Organismul raspunde la substantele din alimentele pe care le consumati, substante care pot influenta activitatea creierului si starea dumneavoastra de spirit. O dieta sanatoasa va poate oferi o conditie fizica buna care ajuta la prevenirea anxietatii. Studiile au aratat ca anumite alimente ii pot face pe oameni sa se simta mai relaxati, in timp ce altele pot actiona ca stimulente - cel putin temporar. Daca sunteti stresati, experimentati anxietate sau panica, poate este timpul sa faceti unele modificari in dieta dumneavoastra, pentru a ameliora simptomele. Curcanul si alimentele bogate in triptofan Unii cercetatori... [continuare]

Dieta fara gluten

Dieta fara gluten

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta fara gluten este regimul alimentar care trebuie urmat de persoanele diagnosticate cu boala celiaca sau de cele cu alergii la gluten. Boala celiaca este o conditie autoimuna caracterizata prin impiedicarea absorbtiei nutrientilor de catre intestinul subtire. Glutenul este o proteina care se gaseste in numeroase soiuri de cereale: grau, orz, secara, ovaz. Glutenul este un tip specific de proteina care nu se gaseste insa in compozitia carnii sau a oualor. La inceput, o dieta fara gluten poate fi frustranta. Cu rabdare si creativitate, veti descoperi ca exista destul de multe alimente pe care le puteti consuma si de care va puteti bucura. Alimente permise Este important sa va asigurati ca toate aceste produse alimentare nu sunt prelucrate sau amestecate cu gluten, aditivi sau conservanti. Printre alimentele sanatoase, delicioase si care nu contin gluten in mod natural se numara: fasolea, nucile - in forma lor simpla si neprelucrata ouale proaspete ... [continuare]

am inceput sa uit foarte repede si am un sentiment de frica tot timpul ma-i ales cind nu ma simt bine cind sint bolnav cind ceva nu-mi merge cum trebuie mi sa prescris FRONTIN da nu prea are efect ce ma sfatuiti. [continuare]

Buna ziua , Va rog frumos sa ma ajutati , fetita mea de 5 luni refuza laptele praf. Nu imi dau seama de ce , pana acum manca cu placere 120-130 ml la fiecare masa. Ii dau milupa de la 3 luni. De 3 saptamani mananca cereale cu lingurita cate 3 ,4 masuri amestexate cu apa , dimineata si seara , iar la masa de 10 am inceput sa-i dau fructe , mar , para , mandarina. Am observat ca ii place sa manance cu lingurita . Sa ii schimb laptele ? Multumesc [continuare]

Pagina 4 din 7 (196 rezultate)