Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

tiamina

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]

Factori de risc in dezvoltarea cancerului

Factori de risc in dezvoltarea cancerului

Actualizat la data de: 09 August 2023

Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie

Generalitati Conform datelor statistice, in Romania anului 2020, numarul bolnavilor de cancer a crescut simtitor fata de anii precedenti, numarul total de cazuri noi fiind 98 886, iar numarul deceselor in randul pacientilor cu cancer a fost 54 486. In acelasi timp, multumita progreselor in medicina oncologica, si numarul supravietuitorilor cu cancer a crescut, numarul total de cazuri (pe un interval de timp de 5 ani) fiind 260 884. Factori de risc etiologici Prezenta unor factori de risc in dezvoltarea cancerului (etiologici), demonstrata prin stabilirea unei corelatii intre expunerea la unul din acesti factori si aparitia bolii oncologice si, de asemenea, cresterea incidentei (a numarului de cazuri noi) cancerului la nivelul unei populatii expuse fata de o populatia care nu a fost expusa, a determinat la nivel mondial anumite politici de sanatate la nivel national sau international, implementate in scop de preventie primara. Insa, nici cu metode ultraperformante de diagnostic... [continuare]

Cardiomiopatia dilatativa

Cardiomiopatia dilatativa

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Cardiomiopatia dilatativa este o afectiune severa a muschiului inimii, poate afecta ventriculul stang sau ambii ventriculi, se caracterizeaza prin disfunctie sistolica si apare in absenta altor patologii precum hipertensiunea arteriala sau valvulopatii care ar putea explica supraincarcarea de volum sau presiune. Inima slabita nu poate sa pompeze mult sange, astfel incat ramane mai mult sange la acest nivel dupa fiecare bataie de inima. Pe masura ce cantitati mai mari de sange raman in camerele inferioare din inima (ventriculi), acestea se dilata. In timp, muschiul cardiac isi pierde forma (se dilata) si devine tot mai slab. Majoritatea pacientilor cu cardiomiopatie dilatativa dezvolta in final insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca nu semnifica oprirea inimii, ci mai degraba este o afectiune in care ventriculii sunt incapabili sa pompeze suficient sange pentru a intruni necesarul de oxigen si nutrienti al organismului. Mecanism fiziopatogenic In... [continuare]

Sindromul wernicke-korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool

Sindromul wernicke-korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool

Publicat la data de: 01 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sindromul Wernicke-Korsakoff este o tulburare neurologica degenerativa. Este rezultatul deficientei de vitamina B1, cunoscuta si sub numele de tiamina. O cauza frecventa a sindromului Wernicke-Korsakoff este consumul excesiv de alcool in mod regulat, pe perioade de timp indelungate, insa interventiile chirurgicale la nivelul tractului digestiv, problemele intestinale severe, cancerul sau malnutritia pot duce, de asemenea, la aparitia acestui sindrom. Parerile sunt impartite legat de existenta a doua boli separate, Wernicke si Korsakoff ca doua boli distincte sau daca simptomele acestui sindrom reprezinta de fapt aceeasi boala. Unii considera ca Wernicke este de fapt debutul bolii, iar Korsakoff reprezinta partea cronica a acesteia. Modificari ale procesului de gandire si modificari la nivelul sistemului nervos caracterizeaza acest sindrom. Fara tratament, sindromul Wernicke-Korsakoff poate duce la leziuni cerebrale permanente si chiar la... [continuare]

Derivati barbiturici

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Compusii din clasa barbituricelor sunt derivati ai acidului barbituric, ureida ciclica a acidului malonic. Cercetatorul belgian, Adolf von Baeyer, sintetizeaza in 1863 acidul barbituric. Descoperirea a survenit in ziua de St. Barbara, asa ca el a ales numele "barbiturate" ca o combinatie dintre St Barbara si "ureea". Primul derivat barbituric introdus in terapeutica a fost sintetizat de E. Fischer si Joseph von Meering in1903, acesta fiind acidul dietilbarbituric (dietilmaloniluree, barbital, veronal). In 1912 a fost introdus, acidul feniletilbarbituric (luminal, fenobarbital). Mai tarziu au fost descoperiti derivatii acidului tiobarbituric, compusi cu liposolubilitate marcata, cu latenta si cu o durata de actiune mai redusa. In functie de durata de actiune, derivatii barbiturici se clasifica astfel: - durata foarte scurta (15-20 min.) – prezinta o liposolubilitate mare, penetreaza rapid in creier, apoi se redistribuie. Sunt utilizate ca anestezice (tiopental,... [continuare]

Spaghetele - informatii nutritionale

Spaghetele - informatii nutritionale

Actualizat la data de: 06 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]

Mahmureala

Mahmureala

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Definitie Mahmureala consta intr-un ansamblu de semne si simptome cu incarcatura subiectiva negativa care pot aparea in urma consumului exagerat de alcool. Consecintele mahmurelii sunt nu numai senzatiile neplacute, ci si scaderea performantei la locul de munca, iritabilitatea si starile conflictuale. Ca regula generala, cu cat o persoana consuma mai mult alcool, cu atat mai mare este probabilitatea de aparitie a mahmurelii in ziua urmatoare. Nu exista nicio formula magica pentru a stabili cat alcool poate fi consumat „in siguranta”, la adapost de aparitia mahmurelii. Indiferent cat de neplacuta este, mahmureala dispare de la sine de cele mai multe ori; in anumite cazuri poate dura chiar si mai mult de 24 de ore. Adoptarea unei atitudini responsabile in ceea ce priveste consumul de alcool este singura metoda eficienta de prevenire a aparitiei mahmurelii. Simptome Mahmureala apare atunci cand concentratia de alcool din sange (alcoolemia) scade semnificativ. Efectul... [continuare]

Germenii de grau

Germenii de grau

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Germenul este embrionul semintelor. Graul este unul dintre produsele alimentare cu un continut foarte ridicat de nutrienti. Germenii de grau contin 23 de nutrienti, mai multi decat orice alta leguma sau cereala. Germenii de grau sunt bogati in proteine (contin cu 28% mai multe proteine decat cele care pot fi gasite in majoritatea produselor din carne). Organismul uman are nevoie de proteine pentru a repara tesuturile afectate din diverse cauze si pentru a stimula nutrientii si mineralele sa ajunga la celule. Proprietatile germinilor de grau Germenii de grau contin vitamina E, acid folic, fosfor, tiamina riboflavina, niacina, zinc, magneziu, vitamina A etc. acestia contin mai mult fier si potasiu decat orice alte surse alimentare. Vitaminele B1 si B3 sunt foarte importante pentru mentinerea nivelurilor de energie, sanatatea muschilor, organelor, parului si pielii. Germenii de grau sunt nutrienti remarcabili, una din cele mai bune surse de acid folic.... [continuare]

Sarcina: ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale

Sarcina: ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru sanatatea mamei cat si pentru sanatatea copilului, se recomanda utilizarea vitaminelor "prenatale". Aceste formule speciale de vitamine pot remedia orice deficit nutritional aparut pe parcursul sarcinii. Chiar daca suplimentele contin numeroase vitamine si minerale, continutul in acid folic, fier si calciu sunt in mod special importante. Rolul suplimentelor de acid folic, fier si calciu in timpul sarcinii Aportul de acid folic reduce riscul nasterii unui copil cu malformatii congenitale grave ale creierului si ale maduvei spinarii, denumita "tubul neural". Un nou-nascut cu spina bifida, cea mai frecventa malformatie a tubului neural, se naste cu canalul vertebral incomplet inchis. Nervii expusi sunt lezati, determinand grade variate de paralizie, incontinenta si cateodata, retardare mintala. Tubul neural se dezvolta in primele 28 de zile dupa conceptie, inainte ca multe femei sa realizeze ca sunt insarcinate. Deoarece aproape jumatate din [continuare]

28 de alimente supernutritive

28 de alimente supernutritive

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]

Sunt sanatoase fructele uscate?

Sunt sanatoase fructele uscate?

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In afara sezonului si nu numai, multe persoane mananca fructe uscate. Cu mult inainte de a se inventa avioanele, camioanele si supermarketurile care transporta si din care se pot comercializa aproape orice fel de soi de fructe si legume, uscarea fructelor a fost una dintre metodele destul de des utilizate pentru conservarea acestora. Deoarece bacteriile naturale si enzimele au nevoie de apa pentru a descompune un produs alimentar, eliminarea apei sau deshidratarea este tot ce trebuie pentru a conserva un fruct sau o leguma. In prezent fructele uscate se consuma ca si gustari si sunt uneori mai des utilizate decat alte tipuri de deserturi. Caloriile fructelor uscate sau deshidratate Frctele uscate sunt o alegere placuta pentru timpul gustarilor, pe parcursul unei zile. Multe persoane au tendinta sa le consume in exces, dar trebuie sa fie constiente de numarul caloriilor pe care acestea le contin care este de doua ori mai mare decat cea a versiunii proaspete. Nu... [continuare]

Glosodinia - senzatia de arsura a cavitatii bucale

Glosodinia - senzatia de arsura a cavitatii bucale

Actualizat la data de: 29 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Glosodinia reprezinta o problema complexa, disconfortanta si care poate afecta in mod real calitatea vietii pacientului. Este o stare caracterizata prin o puternica senzatie de arsura la nivelul limbii, obrajilor, gingiilor sau chiar intregii cavitati bucale si gat si care aparent este lipsita de o cauza decelabila. Senzatia este asemanatoare cu cea aparuta in urma consumarii lichidelor fierbinti. Glosodinia (sau stomatodinia) este o suferinta cronica iar uneori durerea asociata ei este relativ intensa. Aditional durerii pot sa apara si gustul metalic, amar, senzatia de amorteala a limbii sau parestezii (furnicaturi) difuze ale cavitatii bucale. Tulburarea a fost asociata cu o gama larga de alte probleme, cum ar fi: menopauza, tulburarile psihice, deficitele nutritionale, afectiunile stomatologice (in special xerostomia). Mai nou, cativa specialisti au sugerat ca o posibila cauza de aparitie a glosodiniei este reprezentata de disfunctia sau leziunile filetelor... [continuare]

Vitaminele sustin un mod de viata sanatos

Vitaminele sustin un mod de viata sanatos

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca vitaminele sustin un mod de viata sanatos, cu cat mai putine imbolnaviri. Vitaminele disponibile in prezent sunt mult mai complexe si orientate catre anumite aspecte ale organismului si sanatatii unei persoane. Chiar daca unii oameni nu constientizeaza, produsele alimentare nu ofera toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie corpul lor. Pentru a beneficia de vitaminele, mineralele si nutrientii de care aveti nevoie, trebuie sa utilizati suplimente si vitamine. Dieta si suplimentele vitaminice Suplimentele vitaminice sunt cel mai simplu mod de a oferi organismului ceea ce are nevoie. In acest scop puteti utiliza vitamine si minerale pe langa dieta dvs. normala. Totusi trebuie sa faceti alegeri corecte privind atat dieta pe care o veti urma cat si tipul de suplimente vitaminice pe care doriti sa le folositi. Pentru a va asigura ca organismul dvs. nu sufera de nici o deficienta si functioneaza la capacitate maxima,... [continuare]

Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta

Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta

Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca va numarati printre femeile preocupate de sanatatea lor, cu siguranta deja cunoasteti care sunt necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra, indiferent de stadiul evolutiv in care se afla. Insa, chiar si in aceste conditii, este bine de stiut faptul ca echilibrul nutritional se poate modifica. Daca sunteti la varsta la care va doriti un copil, organismul trebuie suplimentat cu acid folic pentru prevenirea aparitiei defectelor congenitale. Daca ati ajuns la menopauza, ar fi bine sa cresteti aportul de calciu si vitamina D pentru a va pastra oasele puternice. Un deficit cat de mic se poate repercuta asupra organismului in moduri la care nici nu ne gandim, iar uneori efectele negative apar atat de repede incat ne iau si pe noi prin surprindere. Organismul nu poate face intotdeauna provizii de vitamine, chiar daca intr-un anumit moment consumam mai multe produse bogate in vitamina C, de exemplu, el nu o va depozita. Astfel, daca dorim sa... [continuare]

Canepa (cannabis sativa)

Din Plante medicinale

Planta anuala, de cultura, intalnita mai ales in Asia. Frunzele sunt paroase. Florile mascule formeaza panicule polinifere, iar cele femele au culoare verde. Fructul este o achena de culoare gri-verzuie. Planta infloreste din luna iunie pana in luna august. In scop fitoterapeutic se utilizeaza florile si tulpinile femele. Recoltarea se face in perioada de inflorire.  Canepa contine uleiuri volatile, flavonoide, canabispirona, substante minerale, proteine, lipide, betacaroten, acid ascorbic, tiamina, riboflavina, niacina, acizi grasi, rezine, colina. Planta are actiune hipnotica, analgezica, sedativa, antispastica, bronhodilatatoare, antibiotica, estrogena, antiemetica, anticonvulsiva. Canepa este utilizata si in industria textila.   Uz intern:   - diaree, tumori, depresie, surmenaj, migrene, tuse asmatica, anestezii locale, boli ale cailor urinare   Contraindicatii:

[continuare]

Migdalul (amygdalus communis)

Din Plante medicinale

Arbore care poate atinge peste 10 metri intaltime, cultivat in tara noastra in zonele cu clima blanda, in Oltenia, Banat si Dobrogea. Florile au culoare de la roz deschis pana la alb. fructele de migdal cresc in ciorchini, au marimea unei piersici, gust dulce sau amar, forma ovala, culoare galben-maronie, iar samburele este acoperit cu o coaja catifelata. migdalele au gust amar sau dulce. Migdalul infloreste in lunile martie sau aprilie. Migdalul contine mucilagii, gliceride, proteine, colina, enzime, asparagina, vitamina c, tocoferol, riboflavina, acid pantotenic, acid folic, tiamina, minerale (fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier), steroli, aminoacizi, In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele, cojile de la semninte. Are efect antiinflamator, cicatrizant, emolient, antiseptic. Migdalele sunt utilizate in gastronomie (patiserie) dar si in industria cosmetica sau a parfumeriei. Uz intern: - tuse, ulcer gastric, astm, difterie, constipatie. Uz extern: - prurit,... [continuare]

Ce este Doppelherz Magneziu + B1 + B6 + B12 + acid folic si pentru ce se utilizeaza Indicatii Provocarile de zi cu zi, stresul, efortul fizic cauzat de serviciu sau sport necesita energie, forta musculara si o buna functionare a sistemului nervos. Alimentarea optima cu vitamine si substante minerale reprezinta conditia cea mai importanta pentru a proteja starea de sanatate si pentru a-i asigura organismului nostru capacitatea de efort. In situatii de stres si de efort fizic sau intelectual creste nevoia asimilarii acestor substante nutritive. Magneziul este o substanta minerala de importanta vitala, pe care corpul nu o poate produce singur. In acelasi timp, depozitarea acestuia este limitata. Din cauza gradului inalt de prelucrare a alimentelor, se poate ajunge in situatia in care cantitatea de Magneziu asimilata sa nu fie mereu una optima. De asemenea, in timpul prepararii alimentelor pot interveni pierderi suplimentare. Magneziul este important pentru organism intrucat... [continuare]

Optimum

Din Medicamente

Complex de vitamine si minerale Optimum este un preparat complex care contine 13 vitamine si 12 minerale. Optimum va asigura aportul tuturor vitaminelor si mineralelor necesare pentru sustinerea echilibrului zilnic al organismului si mentinerea tonusului fizic si mental. Este recomandat atat adultilor, cat si copiilor. Recomandat: - In carente de vitamine si macroelemente ; - In starile de oboseala, in cazul suprasolicitarii fizice sau mentale; - copiilor si adolescentilor in perioade de crestere; - Persoanelor in etate, pentru asigurarea aportului de vitamine si minerale ; - In prevenirea imbatranirii, avand in compozitie principalii antioxidanti, vitaminele A, E si C, precum si seleniu. Mod de administrare: se recomanda 1 comprimat pe zi cu o cantitate mica de lichid. Compozitie: Vitamina C – 75 mg Niacina – 18 mg Vitamina E – 10 mg Acid pantotenic – 6 mg Vitamina B6 – 2 mg Riboflavina – 1,6 mg tiaminaƒ – 1,4 mg Vitamina A – 800 μg Acid... [continuare]

Oligovit, drajeuri

Din Medicamente

Compozitie 1 drajeu contine: vitamina a (retinol) 5000 u.i., vitamina d3 (colecalciferol) si vitamina b1 (tiamin clorid) 5 mg, vitamina b2 (riboflavin) 5 mg, vitamina pp (nicotinamid) 50 mg, vitamina c (acid ascorbic) 100 mg, vitamina B6 (piridoxin-clorhidrat) 2,5 mg, pantotenat de calciu 10 mg, vitamina B12 (cianocobalamin) 2,5 mg, vitamina E (tocoferol-acetat) 12,5 mg, fosfat de calciu 200 mg, fluor (sub forma de NaF) 0,5 mg, fier (sub forma de FeSO4) 10 mg, cupru (sub forma de CuSO4) 0,5 mg, magneziu (sub forma de MgO) 3 mg, mangan (sub forma de MnSO4) 0,5 mg, cobalt (sub forma de CoSO4) 0,05 mg, zinc (sub forma de ZnSO4) 0,75 mg, molibden (sub forma de Na2MoO4) 0,1 mg, potasiu (sub forma de K2SO4) 2,5 mg Actiune terapeutica Un drajeu contine vitamine hidro- si hipo-solubile si oligoelemente in cantitati care reprezinta necesarul zilnic fiziologic al organismului, in conditii normale. Aceste vitamine si oligoelemnte sunt indispensabile pentru starea normala a organismului,... [continuare]

Furazolidona, comprimate

Din Medicamente

Ce este Furazolidona si pentru ce se utilizeaza Indicatii Enterite, enterocolite infectioase si toxiinfectii alimentare produse de germeni sensibili la furazolidona, dizenterii bacilare, lambliaza. Se poate indica in trichomoniaza, precum si in tratamentul holerei. Mod de administrare Adulti Pentru tratamentul holerei sau al altor infectii enterale: doza recomandata este de 100 mg furazolidona, administrata oral, de 4 ori pe zi, la intervale de 6 ore, timp de 5-7 zile. In tratamentul lambliazei doza recomandata este de 100 mg furazolidona, administrata oral, de 4 ori pe zi, la intervale de 6 ore, timp de 7-10 zile. Copii Pentru tratamentul holerei sau al altor infectii enterale: doza recomandata este de 1,25 mg furazolidona/kg, administrata oral, de 4 ori pe zi, la intervale de 6 ore, timp de 5-7 zile. in cazul infestarii cu Giardia lamblia durata tratamentului poate fi prelungita pana la 10 zile. Se recomanda sfaramarea si diluarea cu putin lichid a comprimatelor in... [continuare]

Ce este Farcovit B12 si pentru ce se utilizeaza Indicatii Afectiuni hepatobiliare asociate cu colestaza, pentru a induce colereza si a preveni formarea calculilor biliari. Adjuvant in dislipidemii, malnutritie, afectiuni dermatologice. Adjuvant in profilaxia si/sau tratamentul complicatiilor cirozelor hepatice; util ca hepatoprotector. Mod de administrare In absenta altor indicatii de dozaj, doza recomandata este de 1-2 capsule moi FarcovitB12 de 3 ori pe zi, dupa mese. Atentionari si precautii Contraindicatii Hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului sau la plante din familia Compositae. Hipersensibilitate la arahide sau soia (datorita continutului in soia). Ca si in cazul altor produse cu efect coleretic, Farcovit B12 este contraindicat in doze mari la pacientii cu obstructii de cai biliare. Copii sub 6 ani. Precautii Nu sunt necesare in cazul utilizarii corecte a medicamentului. Interactiuni medicamentoase Piridoxina poate sa scada... [continuare]

Ce este Ginsavit si pentru ce se utilizeaza Indicatii Profilaxia si tratamentul simptomelor determinate de nutritia neecKilibrata calitativ si cantitativ. Stari de epuizare (de exemplu provocate de stres), oboseala, slabiciune, scaderea capacitatii de concentrare, precum si pentru cresterea tonusului psihic. In perioada de convalescenta si la varstnici. Efort fizic, abuz dc alcool etilic, fumatori, tulburari gastro-intestinale. Afectiuni care scad capacitatea de aparare a organismului. Mod de administrare Doza recomandata este de 1-2 capsule Ginsavit pe zi. Atentionari si precautii Contraindicatii Hipersensibilitate la oricare dintre componentii medicamentului. Hipervitaminoza A si D. Insuficienta renala. Tratament cu retinoizi. Ginsavit nu se administreaza in caz de hiperpercalcemie, hipercalciurie, hiperkaliemie, hiperfosfatemie, boala Addisson, boala Wilson si infectii urolitiazice. Ca si alte medicamente care contin fer, Ginsavit nu trebuie administrat la... [continuare]

Pagina 3 din 7 (196 rezultate)