Migdalul (amygdalus communis)
Arbore care poate atinge peste 10 metri intaltime, cultivat in tara noastra in zonele cu clima blanda, in Oltenia, Banat si Dobrogea.
Florile au culoare de la roz deschis pana la alb. fructele de migdal cresc in ciorchini, au marimea unei piersici, gust dulce sau amar, forma ovala, culoare galben-maronie, iar samburele este acoperit cu o coaja catifelata. migdalele au gust amar sau dulce. Migdalul infloreste in lunile martie sau aprilie.
Migdalul contine mucilagii, gliceride, proteine, colina, enzime, asparagina, vitamina c, tocoferol, riboflavina, acid pantotenic, acid folic, tiamina, minerale (fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier), steroli, aminoacizi,
In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele, cojile de la semninte. Are efect antiinflamator, cicatrizant, emolient, antiseptic. Migdalele sunt utilizate in gastronomie (patiserie) dar si in industria cosmetica sau a parfumeriei.
Uz intern:
- tuse, ulcer gastric, astm, difterie, constipatie.
Uz extern:
- prurit, seboree, ulceratii bucale, micoze cutanate, arsuri.
Contraindicatii:
- Migdalele amare nu se consuma in stare crude, intrucat determina intoxicatii care pot duce la deces.
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter