Clickmed
programare rapida la medic

Farcovit b12, capsule gelatinoase

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Farcovit b12, capsule gelatinoase

Ce este Farcovit B12 si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Afectiuni hepatobiliare asociate cu colestaza, pentru a induce colereza si a preveni formarea calculilor biliari.

Adjuvant in dislipidemii, malnutritie, afectiuni dermatologice.

Adjuvant in profilaxia si/sau tratamentul complicatiilor cirozelor hepatice; util ca hepatoprotector.

Mod de administrare

In absenta altor indicatii de dozaj, doza recomandata este de 1-2 capsule moi FarcovitB12 de 3 ori pe zi, dupa mese.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului sau la plante din familia Compositae.

Hipersensibilitate la arahide sau soia (datorita continutului in soia).

Ca si in cazul altor produse cu efect coleretic, Farcovit B12 este contraindicat in doze mari la pacientii cu obstructii de cai biliare. Copii sub 6 ani.

Precautii

Nu sunt necesare in cazul utilizarii corecte a medicamentului.

Interactiuni medicamentoase

Piridoxina poate sa scada concentratia plasmatica de levodopa si fenitoina. Colchicina, acidul para-aminosalicilic si ingestia de alcool etilic pentru mai mult de 2 saptamani determina malabsorbtia vitaminei B12.

Atentionari speciale

Se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului pentru stabilirea oportunitatii tratamentului, a dozelor si a modului de administrare.

Ca si in cazul altor produse continand acid folic, Farcovit B12 nu se va administra la pacientii cu anemie pernicioasa decat dupa corectarea acesteia cu ciancobalamina.

Sarcina si alaptarea

Farcovit B12 poate fi administrat in timpul sarcinii si alaptarii la dozele recomandate. Totusi se recomanda ca acest medicament sa fie administrat sub supraveghere medicala in timpul sarcinii si alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Farcovit B12 nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Exista raportari de reactii adverse la unele vitamine din compozitia medicamentului dar la concentratii cu mult mai mari decat cele din Farcovit B12. Majoritatea componentelor din Farcovit B12 nu prezinta reactii adverse. Datorita prezentei propilhidroxibenzoatului sodic in compozitia medicamentului pot sa apara reactii alergice (chiar intarziate) dupa administrarea acestuia. Datorita prezentei extractului de Cynara in compozitia medicamentului, pot sa apara colici biliare dupa administrarea Farcovit B12 la pacientii cu litiaza biliara.

Supradozaj

Pana in prezent, nu s-au raportat cazuri de supradozaj cu Farcovit B12. A se vedea datele din literatura privind supradozajul pentru fiecare componenta in parte.

Cum se pastreaza Farcovit B12

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

O capsula moale contine fosfolipide esentiale 10 mg, vitamina B1 (tiamina mononitrat) 2 mg, vitamina B2 (riboflavina) 1 mg, vitamina B6 (clorhidrat de piridoxina) 2 mg, vitamina B12 (ciancobalamina) 10 p,g, extract de Cynara 50 mg, pantotenat de calciu 5 mg, nicotinamida 10 mg, inozitol 50 mg, acid orotic 20 mg, acid folic 0, 5 mg, D(+)biotina 0,1 mg, ulei de sofranel 150 mg si excipienti:

Continutul capsulei: ulei din boabe de soia, ulei hidrogenat din boabe de soia (tip I), ulei hidrogenat din boabe de soia (tip II), ceara de albine, lecitina din soia 45%, etilvanilina, vanatone.

Capsula: gelatina, anhidrisorb, glicerol 85%, etilhidroxibenzoat sodic, propilhidroxibenzoat sodic, oxid rosu de fer (E 172), oxid negru de fer (E 172), cochineal rosu (E124), dioxid de titan (E171).

Grupa farmacoterapeutica: Terapia ficatului, combinatii.

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere din Al/PVC a cate 10 capsule moi.

Fabricant

SC. PHARCO IMPEX 93 SRL Str. Coriolan Marcius nr.23 Sector 5, Bucureşti, Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

PHARCO IMPEX 93 SRL. Str. Coriolan Marcius nr. 23 Sector 5, Bucureşti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului - Februarie 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Infectiile vaginale micotice Infectiile vaginale micotice

    Generalitati Vaginitele micotice sunt determinate de un exces de crestere a ciupercilor in vagin. Infectiile micotice sunt foarte frecvente la femeile de varsta fertila, dar pot sa apara la orice alta varsta. Desi creaza disconfort, vaginitele micotice...citeste mai mult

  • Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos...

    Ce este glutamatul de sodiu Glutamatul de sodiu sau monosodic este una dintre cele mai cunoscute substante ce se regaseste in anumite alimente, dar si in industria alimenta cu rol de potentiator de arome. Mai este cunoscut ca fiind si un aminoacid non-esential si de...citeste mai mult

  • Deficitul de vitamina B12 Deficitul de vitamina B12

    Vitamina B12 sau cobalamina , este o vitamina hidrosolubia , ce face parte din complexul de vitamine B, care nu poate fi sintetizata de organism. Are rol in formarea globulelor rosii,in functionarea normala a sistemului nervos, a sistemului imunitar si intervine in...citeste mai mult

  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

Comunitate

  • steatoza hepatica+colesterol marit

    Buna ziua, cu 3 saptamani in urma am fost diagnosticat, in urma unei ecografii, cu ficat gras iar analizele medicale anormale sunt colesterol seric total=327, colesterol LDL=228, trigliceride serice=213, TGP=74, calciu seric total=8, Gama Gt=51, fibrinogemia=551 si VSH=40. Tratamentul prescris a...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter