Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

surse alimentare de magneziu

Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor

Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Calciul este un element chimic, esential pentru organismele vii, inclusiv pentru populatia umana. Simbolul chimic al calciului este Ca. Acesta se gaseste in mai multe alimente. Avem nevoie sa consumam o anumita cantitate de calciu pentru a construi si mentine oasele puternice si sanatoase si pentru comunicarea intre creier si diferite parti ale corpului.  Conform unor studii, se spune ca cea mai mare cantitate de calciu se gaseste in corpul uman, mai mult decat in oricare alt mineral. Calciul continua sa intareasca oasele oamenilor pana cand acestia ajung la varsta de 20-25 de ani sau atunci cand acestia ajung la greutatea lor maxima. Dupa aceasta varsta, elementul ajuta la intretinerea oaselor, precum si la incetinirea pierderii densitatii osoase, care este o parte naturala a procesului de imbatranire.  Persoanele al caror aport de calciu este inadecvat inainte de varsta de 20-25 de ani prezinta un risc considerabil mai mare de a dezvolta mai tarziu in viata... [continuare]

Intoxicatia cu cafeina: cand trebuie sa ne oprim?

Intoxicatia cu cafeina: cand trebuie sa ne oprim?

Actualizat la data de: 15 Mai 2018

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Supradoza de cafeina Cafeina este un stimulent ce se gaseste in multe mancaruri, bauturi si alte produse. De obicei, consumam alimente sau bauturi care contin cafeina pentru a ne putea incepe ziua asa cum se cuvinte si uneori mai luam cate un “supliment” de energie pe parcursul zilei pentru a mentine acel nivel de energie constant. Practic, cafeina este un drog si se gaseste in cantitati consistente in cele mai populare bauturi din lume: cafea, ceai, sucuri. Adolescentii nu ar trebui sa consume mai mult de 100 miligrame de cafeina pe zi iar femeile insarcinate ar trebui sa limiteze consumul la 200 miligrame pe zi deoarece nu se cunosc cu exactitate efectele asupra bebelusului. Doza zilnica recomandata variaza in functie de varsta, greutate si starea de sanatate. Cafeina poate ramane in sistem de la 1,5 pana la 9,5 ore. Asta inseamna ca nivelul de cafeina din sange se reduce la jumatate din doza totala pe parcursul a 1,5-9,5 ore. Surse de cafeina Acest tabel indica dozele... [continuare]

Dietele pot afecta imunitatea?

Dietele pot afecta imunitatea?

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2021

Autor: SfatulMedicului

Sistemul imunitar Cu totii stim de prezenta numeroaselor tipuri de virusuri ce ne pot ataca organismul, afectand mai multe sisteme: tractul respirator, tractul gastro-intestinal, pielea, ficatul si creierul. Virusurile gripale sunt cele mai comune, afectand o mare parte dintre noi, in sezonul rece. Din fericire, organismal nostru este echipat cu un excelent sistem imunitar, un aliat in lupta cu virusuri si infectii. Alimentele pe care le consumati au un rol major in functionarea sistemului imun, influentandu-l in bine sau rau. Cum sa va stimulati imunitatea in mod natural? Sistemul imun este pregatit de actiune impotriva unui virus, in special atunci cand il hraniti cu alimente ce furnizeaza toate vitaminele, mineralele si nutrientii necesari. Dietele centrare in jurul alimentelor integrale, pe baza de plante par sa stimuleze celulele imune: limfocitele B, limfocitele T si celulele NK. Alimente ce stimuleaza imunitatea Exista cateva alimente specifice, in principal de origine... [continuare]

Carenta de vitamine si minerale. cum o identifici si ce ai de facut?

Carenta de vitamine si minerale. cum o identifici si ce ai de facut?

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2021

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Mentinerea sanatatii organismului Buna functionare a organismului uman are nevoie zilnic de macronutrientii reprezentati de aminoacizi, glucide si lipide, dar in egala masura necesita si aportul adecvat de vitamine si minerale. De asemenea, pe langa mentinerea sanatatii organismului, vitaminele si mineralele contribuie si la sustinerea sistemului imunitar pentru neutralizarea si lupta impotriva agentilor patogeni, a substantelor toxice din mediul inconjurator care constituie o provocare zilnica pentru corpul uman, dar si pentru protectia fata de celule proprii care si-au schimbat structura constituind un factor de agresiune pentru macroorganism ( ex. celulele canceroase). Vitaminele si mineralele Marea majoritate a vitaminelor si mineralelor necesare organismului uman sunt procurate din alimentatie, de aceea se recomanda ca dieta zilnica sa fie cat mai variata si de buna calitate pentru a acoperi o gama variata din aceste elemente. O clasificare sumara imparte vitaminele in... [continuare]

6 semne si simptome ale pietrelor la rinichi

6 semne si simptome ale pietrelor la rinichi

Actualizat la data de: 02 Mai 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce este litiaza renala Pietrele la rinichi, denumite medical litiaza renala, sunt depozite mici si dure care se formeaza in interiorul rinichilor, fiind constituite din minerale si saruri acide. Dimensiunile calculilor renali pot varia de la cativa milimetri in diametru pana la marimea unei pietre mici. Aproximativ 10% dintre oameni dezvolta litiaza renala in timpul vietii. Pietrele la rinichi sunt mai frecvente in randul barbatilor, insa ele sunt diagnosticate frecvent si la pacientii de sex feminin sau copii. Semnele si simptomele pietrelor la rinichi pot fi inexistente in multe cazuri, litiaza renala ajungand sa fie diagnosticata accidental sau intr-o forma avansata. Prevenirea calculilor renali este deosebit de importanta in cazul persoanelor cu predispozitie catre aceasta afectiune. Simptomele tipice ale litiazei renale Pietrele la rinichi pot sa ramana asimptomatice pana cand calculii renali incep sa se miste in interiorul rinichilor sau traverseaza uretra, canalul care... [continuare]

Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual

Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual

Actualizat la data de: 01 Iulie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Retentia de apa cunoscuta si sub denumirea de edeme este o conditie care rezulta atunci cand au loc infiltratii de lichid (apa) in tesuturile organismului din plasma sangelui. In conditii normale, lichidul este drenat din tesuturi de catre sistemului limfatic care este localizat in tot corpul si are rolul de a elimina deseurile si substantele straine din organism, varsandu-se apoi in fluxul sanguin. Problema retentiei de apa apare atunci cand lichidul nu mai este eliminat in mod corespunzator prin sistemul limfatic, ramanand in tesuturi. Astfel se formeaza edemul. Retentia de apa din organism este cel mai frecvent intalnita la nivelul membrelor inferioare dar poate sa apara inlcusiv in zona bratelor, cavitatea abdominala, in zona plamanilor. Unele femei observa retinerea de apa in fiecare luna inainte de menstruatie. Dezechilibrele hormonale si dieta unei femei pot provoca retentie de apa premenstruala. Retentia de apa poate fi inconfortabila si... [continuare]

10 legume pe care trebuie sa le consumati iarna aceasta

10 legume pe care trebuie sa le consumati iarna aceasta

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Iarna, organismul are nevoie de mai multe vitamine si minerale pentru a infrunta cu brio frigul. Printre cele mai importante alimente pe care trebuie sa le consumati in sezonul rece se numara legumele, surse esentiale de vitamina C si alte minerale de care corpul are nevoie pentru a combate bolile si a se mentine sanatos. Legumele sunt importante si pentru echilibrarea nutrientilor primiti din meniurile consistente de iarna, care sunt compuse intr-o proportie mai mare din grasimi de origine animala. Cele mai sanatoase legume de consumat iarna Legumele sunt intotdeauna binevenite in orice dieta, insa cele de sezon sunt cu atat mai eficiente in completarea aportului de vitamine, minerale si antioxidanti la randament maxim. Nu evitati sa introduceti in dieta zilnica cele mai sanatoase legume de consumat pe timp de iarna, expuse mai jos. 1. Anghinare Includerea anghinarelor in meniu in sezonul rece este o alegere foarte inspirata, de vreme ce aceasta leguma este... [continuare]

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, deficientele nutritionale conduc in cele din urma la un risc considerabil crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, afectiunilor osoase etc. Carentele in nutrienti pot fi prevenite prin evitarea produselor procesate industrial, pline de zaharuri si cereale rafinate, care contin un numar mare de calorii si au o valoare nutritiva scazuta. Nutrienti de baza pentru o alimentatie sanatoasa Macronutrientii, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, nu sunt la fel de importanti precum micronutrientii in cadrul unui regim alimentar sanatos. Acestia din urma sunt vitaminele si mineralele care vin deseori intr-un aport insuficient in dieta epocii hranei nesanatoase. Astfel, daca urmati un regim alimentar... [continuare]

Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?

Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentele cu multivitamine pot deveni mai degraba periculoase decat benefice sanatatii, atunci cand sunt administrate intamplator. Completarea aportului de vitamine si minerale pare intotdeauna o idee buna si o masura de prevedere inofensiva, mai ales in conditiile unei alimentatii dezechilibrate, insa suplimentarea dupa ureche poate avea consecinte grave pentru sanatate. Excesele de vitamina C si zinc pot cauza greata, diaree si crampe stomacale. O cantitate prea mare de seleniu in organism poate conduce la caderea parului, tulburari gastrointestinale sau oboseala accentuata. Prin urmare, suplimentele cu multivitamine trebuie sa fie administrate exclusiv sub indrumarea unui specialist. Cand este necesara suplimentarea nutritionala? Compusii chimici esentiali pentru functionarea organismului (vitaminele si mineralele in principal), au fiecare roluri importante in mentinerea starii de sanatate. De exemplu, vitamina A este vitala pentru acuitatea vizuala,... [continuare]

Beneficiile dietei mediteraneene

Beneficiile dietei mediteraneene

Actualizat la data de: 14 Mai 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta mediteraneana este o modalitate de a consuma alimente si bauturi traditionale de baza din tarile din jurul Marii Mediterane. Dieta mediteraneana nu este o dieta pur si simplu, chiar daca este o modalitate foarte buna de a pierde in greutate sau de a va imbunatati sanatatea. Mai degraba este un stil de viata, ce include alimente, activitati zilnice, mese cu prietenii si familia. Un aspect la fel de important este ca dieta mediteraneana este plina de diverse feluri de mancare si mese delicioase pline de arome. Daca sunteti in cautarea unui plan de alimentatie sanatoasa, dieta mediteraneana ar putea fi potrivita pentru dumneavoastra. Aceasta dieta include elemente de baza pentru o alimentatie sanatoasa, plus un strop de ulei de masline aromat si poate un pahar cu vin rosu, acesta fiind stilul traditional perfect din tarile riverane Marii Mediterane. Cele mai multe diete sanatoase includ fructe, legume, peste si cereale integrale. Alimente benefice... [continuare]

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt vitaminele Vitaminele sunt substante indispensabile unei bune functionari a organismului. Ele intervin in concentratie scazuta in numeroasele procese vitale. In majoritatea cazurilor, organismul nostru este incapabil sa le sintetizeze. Ele sunt aduse prin alimentatie. Deficitul de vitamine Totusi, in ziua de astazi consumam alimente care contin din ce in ce mai putine vitamine. Lipsa acestor vitamine nu aduce dupa sine boala, insa genereaza disfunctii corporale. Atunci cand exista o carenta in vitamine, corpul nostru ne trimite anumite semnale de alerta. Semne si simptome Fisuri ale comisurilor labiale . Durerile la colturile gurii pot fi jenante si dureroase la actiunile cele mai banale: mancatul si bautul. Aceste fisuri traduc o carenta in fier, zinc si in vitaminele B3, B2 si B12. Remediu: consumati carne de pasare de curte, somon, ton, oua, stridii, scoici, rosii uscate, arahide si leguminoase ca lintea. Combinati aceste alimente cu legume ca broccoli, ardei... [continuare]

Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati

Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati

Actualizat la data de: 23 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unii oameni au o sanatate excelenta si deseori acesta este meritul alimentelor pe care le consuma. A manca sanatos inseamna a alege mancarurile potrivite. Ceea ce consuma o persoana o poate ajuta la vindecarea mai multor boli, de aceea alegerile alimentare sunt foarte importante. Cereale Este indicat ca oricine sa consume sase grame de cereale pe zi. Pentru a face acest lucru poate manca 3 portii de cereale, cereale integrale, paine, orez, biscuiti sau paste. 30 de grame de paine contin aproximativ 30 de grame de cereale, atata timp cat acestea sunt integrale. Cerealele integrale furnizeaza cantitatea de cereale de care o persoana are nevoie, vitale pentru o stare buna de sanatate. Fibrele au un rol important in prevenirea constipatiei, mai ales daca alaturi de acestea se beau cantitati suficiente de lichide. Legumele Legumele trebuie sa fie consumate in fiecare zi. Este indicat ca acestea sa fie diverse. Scopul este sa fie incluse in mesele zilnice 2 sau... [continuare]

Mit si realitate despre uleiul de peste

Mit si realitate despre uleiul de peste

Publicat la data de: 27 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]

Nucile pot preveni cancerul de colon

Nucile pot preveni cancerul de colon

Actualizat la data de: 28 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nucile sunt un aliment care este la indemana oricarui om si datorita unui pret accesibil dar si datorita faptului ca au un continut bogat si in lecitina si in omega 3 dar si de proteine. O cantitate de 100 grame de nuci se poate stabili ca totusi 15 grame reprezinta proteine si 2,4 fibre (care ajuta la digestie sau la un tranzit fiziologic) dar si antioxidanti, vitamine sau minerale. Insa o cantitate de aproximativ 50 de grame din aceasta suta de grame reprezinta lipide (desi sunt lipide de natura vegetala tot in categoria lipidelor intra adica intr-o cantitate excesiva poate produce atat obezitate dar si o crestere a colesterolului). Faptul ca sunt lipide de natura vegetala si nu animala in prima faza va creste HDL-ul (Colesesterolul bun) iar tipul acesta de grasimi este mai solubil si mai usor digerabil asadar. Pe langa toate acestea daca nucile ajuta in preventia sau in terapia adjuvanta in cancerul de colon este inca in studiu si in analiza, daca acest lucru... [continuare]

Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata

Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un mic dejun care sa contina alimente nutritive este o modalitate inteligenta de a incepe ziua. Astfel, micul dejun va va conferi senzatia de satietate pe termen lung si energie. Este important sa includeti in masa dumneavoastra de dimineata fructe, pentru a creste nivelul de energie al organismului. In plus, fructele contin fibre, vitamina C, beta-caroten si alte substante nutritive necesare organismului. Mai mult, sunt gustoase si extrem de sanatoase pentru organism. Pentru mic dejun, puteti alege sa faceti un cocktail din mai multe fructe sanatoase, deoarece acesta va poate furniza proteine, fibre, vitamine si multe minerale diferite de care aveti nevoie pentru o sanatate optima. Puteti experimenta orice fel de combinatii de fructe pentru micul dejun. Avocado Continutul de potasiu al acestui fruct este de trei ori mai mare deca al unei banane. Avocado contine si alte minerale esentiale, precum fier, cupru, fosfor si magneziu. Cantitatea redusa de sodiu din... [continuare]

Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri

Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane considera ca semintele incoltite reprezinta surse nutritionale importante. Inca din perioada Antichitatii, germenii au fost folositi pentru proprietatile lor benefice asupra organismului. De asemenea, semintele germinate imbunatatesc digestia si nivelurile de zahar din sange si chiar pot impiedica bolile cardiace. Cu toate acestea, consumul de germeni este frecvent legat de cazurile de toxiinfectie alimentara. Toate aceste aspecte au atras cateva semne de intrebare cu privire la consumul semintelor germinate si daca beneficiile potentiale merita riscurile. Ce sunt germenii? Germenii sunt seminte care au inmugurit si devin plante foarte tinere. Acest proces de germinare incepe, de obicei, cu inmuierea semintelor timp de mai multe ore. Semintele imbibate sunt expuse la combinatia potrivita de temperatura si umiditate si lasate sa creasca de la doua pana la sapte zile. Produsul final este, in general, un germene cu lungimi cuprinse intre 2 si 5... [continuare]

Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent

Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O zi productiva incepe intotdeauna cu un mic-dejun sanatos! Micul-dejun este considerat, pe buna dreptate, cea mai importanta masa, intrucat iti asigura energia necesara de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. Masa de dimineata reface nivelul de glucoza si asigura aportul de substante nutritive de care organismul are nevoie pe durata intregii zile, pentru o buna functionare. Este foarte important, insa, sa alegem cu grija alimentele pe care sa le consumam la micul-dejun. Nutritionistii recomanda produse cu o valoare energetica ridicata, bogate in fibre, proteine si carbohidrati, care sa asigure energie si sa stimuleze metabolismul dupa orele de somn. Din pacate, multi dintre noi sarim peste micul-dejun, iar acest lucru se intampla, in mare parte, din lipsa de timp. Nutritionistii trag, insa, un semnal de alarma si ne sfatuiesc sa nu ignoram importanta mesei de dimineata. De ce nu este bine sa omiti micul-dejun? Cand este compus din alimentele potrivite,... [continuare]

Mango si papaya, beneficii pentru sanatate

Mango si papaya, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 30 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mango si papaya sunt fructe exotice din ce in ce mai apreciate in tarile in care nu cresc in mod obisnuit. Nu doar gustul delicios le recomanda pentru consumul regulat, ci si anumite beneficii pe care le au pentru sanatate. Satioase, racoritoare, surse excelente de vitamine si minerale, fructele exotice ar trebui sa se regaseasca in alimentatia de baza a oricarei persoane care isi doreste sa previna si sa amelioreze anumite afectiuni. Beneficiile fructului mango pentru sanatate Mango este considerat regele fructelor exotice. Si nici nu este de mirare, de vreme ce pulpa unui singur fruct furnizeaza organismului cantitati importante de - vitamine (A, B1, B12, C, E) - minerale (magneziu, calciu, fier, potasiu, cupru, fosfor) - aminoacizi - carotenoizi - fibre - enzime care imbunatatesc digestia - biflavonoide - fitonutrienti - taninuri - compusi polifenolici Previne imbatranirea prematura a pielii Odata cu inaintarea in varsta, productia naturala de... [continuare]

Ce beneficii ofera varza pentru sanatate

Ce beneficii ofera varza pentru sanatate

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Varza este o leguma crucifera extrem de bogata in fitonutrienti, ce face parte din aceeasi familie a verzei de Bruxelles, conopidei, verzei Kale sau broccoli-ului. Acest aliment consumat in toate colturile lumii ofera o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, de la efectele sale antiinflamatorii, pana la protectia pe care o ofera tractului digestiv si sistemului cardiovascular. Varza si valorile sale nutritionale Vitaminele, mineralele si fitonutrientii din varza contribuie din plin la mentinerea starii de sanatate, dar si la reglarea greutatii corporale, datorita numarului redus de calorii pe care aceasta leguma il contine. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de varza sunt: Calorii 25 kcal Carbohidrati 5.8 g Proteine 1.3 g Fibre alimentare 2.50 mg Folati 53 g Niacina 0.234 mg Acid pantotenic 0.212 mg Piridoxina 0.124 mg Riboflavina 0.040 mg Tiamina 0.061 mg Vitamina A 98 UI Vitamina C... [continuare]

Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului

Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O cale excelenta prin care va puteti feri de gripa si raceala in sezonul rece, prin intarirea imunitatii organismului, este sa consumati la micul dejun alimente cu efect imunostimulator. Hrana consumata in prima parte a zilei asigura aportul de nutrienti esentiali, care energizeaza si contribuie in mod definitoriu la functionalitatea sistemelor organice. Micul dejun si sistemul imunitar Mai multe studii efectuate de Universitatea Cardiff din Wales, Marea Britanie, au descoperit ca micul dejun poate fi o metoda de prevenire eficienta a gripei si racelii. Persoanele care respecta prima masa masa a zilei sunt mai putin susceptibile infectiilor tractului respirator, spun cercetatorii englezi. Un studiu efectuat pe un esantion de 100 de studenti rugati sa tina un jurnal al nutritiei si starii de sanatate arata ca participantii care s-au imbolnavit cel putin o data de o afectiune respiratorie in timpul celor 10 saptamani de studiu, sunt si cei care nu iau in mod... [continuare]

Fructele oleaginoase

Fructele oleaginoase

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fructele oleaginoase si-au castigat un loc important binemeritat in noua piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Aceste alimente gustoase se numara printre cele mai complexe surse nutritive, furnizand o serie intreaga de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) si minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). Beneficiile fructelor oleaginoase Continutul important de fibre si antioxidanti din fructele oleaginoase le dau un important rol preventiv in debutul bolilor cardiovasculare si al celor degenerative, specifice inaintarii in varsta. Compusii si proprietatile nutritive ale fructelor oleaginoase le transforma in elemente valoroase de nutritie si medicina preventiva. Pentru a va bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumati in forma lor cat mai naturala. Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prajite, coapte si cu sare adaugata. Alunele prajite in ulei sunt... [continuare]

Topul vitaminelor pentru iarna

Topul vitaminelor pentru iarna

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati La primul semn de frig, chiar inainte de venirea iernii, multi dintre noi consuma produse sau chiar suplimente de vitamina C, gandindu-se ca aceasta face parte din topul vitaminelor pentru iarna. Dar exista si alte vitamine de care organismul are nevoie. Probabil considerati ca aveti nevoie de multe minerale si vitamine despre care tot auziti ca sunt importante, inainte de anotimpul rece. Multe dintre acestea, joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, pastrarea frumusetii tenului si mentinerea unei stari de vitalitate. Vom incerca sa va ghidam prin labirintul de suplimente alimentare, oferindu-va o lista cat mai completa de vitamine care va pot ajuta la contracararea unora din efectele anotimpului rece. Vitamina C Ce rol are: Este una dintre vitaminele esentiale in lupta cu gripa in sezonul rece. Contrar credintelor populare, vitamina C nu impiedica raceala si gripa dar poate reduce durata si severitatea... [continuare]

Ingrediente minerale

Ingrediente minerale

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul are o deosebita importanta pentru organism, intervenind in majoritatea proceselor metabolice ale organismului. Asimilarea lui este dependenta de vitamina C si aminoacizi. Moduleaza excitabilitatea neuromusculara si este inductor al contractiei musculare. Calciul poate fi gasit in urmatoarele surse alimentare: lapte, branza, iaurt, salata. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1.000 mg. Valorile normale ale calciului se incadreaza intre 8,8-10,6mg. Daca valorile sunt mai mici de 8,8mg, pacientul sufera de tulburari in metabolismul vitaminei D sau are ciroza hepatica. Natriul (sodiul) - Este principalul cation extracelular cu rol in asigurarea volumului si calitatii mediului intern. Natriul este implicat si ca factor conditional al tensiunii arteriale. Valorile normale ale natriului se incadreaza intre 135-144mmol/l. Kaliul (potasiul) - Este principalul cation celular cu rol in excitabilitatea neuromusculara si in schimburile ionice. Valorile normale... [continuare]

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]

Buna ziua. Sunt gravida in luna a 5-a si am o problema in ceea ce priveste consumul de calciu. Daca nu mananc suficiente alimente bogate in calciu (produse lactate, branzaturi) ma dor oasele de nu mai pot. Daca mananc suficiente alimente bogate in calciu nu ma mai dor oasele dar ma dor rinichii. Nu mai stiu cum sa mananc produse care contin calciu astfel incat sa nu ma mai doara nici oasele dar nici rinichii. Sunt o persoana mai predispusa la a face pietre la rinichi dar nici nu pot renunta la calciu in aceasta perioada. Va rog frumos sa imi da-ti si mie un sfat. Multumesc. [continuare]

Cum sa eliminati fara durere, pietrele din fiere sau ficat Timp de 6 zile, se bea suc de mere, cate 1 litru pe zi. (Se bea inainte de mese sau la 2 ore dupa mese). In aceasta saptamana sa se evite mancaruri sau bauturi reci. Pentru a se dilata canalele biliare trebuie sa se consume in special mancare si bauturi caldute sau la temperatura camerei. Sa nu se consume nimic prajit si sa se evite, pe cat posibil, produsele de origine animala (Sa se tina post). Sa se evite pe cat posibil, orice medicamente in ziua a 6-a. Daca sunteti racit sau apare o afectiune acuta trecatoare, amanati cura. ZIUA a-6-a: Se mananca de post (Sa se evite orice fel de alimente de origine animala – carne, lapte, branza, unt si orice e prajit - sau va puteti simti rau in timpul eliminarii pietrelor). Dupa ORA 14:00 nu se mai mananca nimic. Doar se mai poate bea apa, in restul zilei. ORA 18:00 – Se bea 200 mililitri apa (aproximativ un pahar) in care s-a amestecat bine, o lingura (aproximativ 20 g) de... [continuare]

hello ! am 25 de ani si de ceva timp ma confrunt cu palpitatii batai puteice de inima balonare insomnii ameteli dureri de cap spasme musculare .... am fost la doctori ...miam facut 4 analize de sange la diferite spitale...miau iesit ok ..fara infectii inafara de ionograma..lipsa de calciu ionic si fier... am facut 4 ekg tot la fel la diferiti doctori siau iesit f bune si pulsu si tensiunea ,,,am facut si o ecocardiografie mia iesit inima sanatoasa tun .... am fost si la psiholog mia dat sa iau arketis si anxiar.... cica as fi panicat ....stresat sunt de la pbme de la despartit de iubita... munka etc pbmele uzuale.. miau recomandat vitamax calciu cu d3 ..fier ... pe langa astea iau magneziu cu b6 0mega 3 omega 6 ...coenzima q10 ... pbma e ca inca am palpitati inima in gat in piept mai puternica..batai f puternice dar rare ...o pauza si odata o bataie f puternica si un val rece asa in corp....si dupa isi revina la normal... obosesc ametesc ...spasme musculare ... cica ar fi de la... [continuare]

Pagina 4 din 8 (220 rezultate)