seminte de dovleac
Parazitii intestinali - preventie si remedii
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Infectarea cu paraziti intestinali, atat la adulti, cat si la copii, se face pe cale digestiva, prin consumul de apa si de alimente contaminate, dar si prin intermediul mainilor murdare. Scolarii si prescolarii reprezinta categoria cea mai expusa la acest risc. Infestarile cu viermi intestinali aduc in organism anumite carente de substante nutritive, iar larvele se pot stabili in diferite tesuturi si pot duce la reactii alergice, la aparitia unor noduli. Mai mult, elibereaza toxine in organism si scad imunitatea. Viermii intestinali se inmultesc prin oua microscopice. Parazitii intestinali de cele mai multe ori sunt rezistenti la tratamentele medicamentoase, iar in clipa in care ajung in stomac cauzeaza o serie de neplaceri persoanei in cauza. Astfel, pot sa apara dureri abdominale, balonare, stari de voma, diaree persistenta. Semne si simptome Parazitii pot traii in intestine ani de zile fara a provoca simptome. Cand o fac, simptomele includ urmatoarele: [continuare]
Ce este hipoclorhidria?
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Hipoclorhidria este termenul medical pentru un nivel scazut de acid gastric. Persoanele cu hipoclorhidrie pot prezenta probleme digestive, deficiente nutritionale si infectii gastro-intestinale, dar tratamentul prompt poate preveni complicatiile grave. Stomacul unui individ cu hipoclorhidrie nu este capabil sa produca suficient acid clorhidric. Acidul gastric impreuna cu anumite enzime ajuta la digerarea alimentelor. Alte functii ale acidului gastric sunt: • Ajuta organismul in absorbtia anumitor elemente nutritive, cum ar fi proteinele si vitamina B12; • Ucide bacteriile si alti agenti patogeni de la nivelul stomacului, prevenind astfel infectia. Cauze Cele mai frecvente cauze ale hipoclorhidriei sunt: Varsta Stomacul poate produce mai putin acid gastric ca rezultat al imbatranirii. Conform unui studiu din anul 2013, hipoclorhidria este principala modificare la nivelul stomacului la batrani. Persoanele cu varsta peste 65 de ani au cel mai mare risc de a... [continuare]
Boala celiaca sau intoleranta la gluten
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]
Rolul magneziului in organism Incepand de la reglarea glicemiei, pana la imbunatatirea performantei sportive, magneziul este un microelement esential pentru buna functionare a organismului. Desi se gaseste intr-o varietate de alimente, multe persoane nu isi iau aportul suficient de magneziu din dieta zilnica. Magneziul are multe beneficii pentru sanatate, dintre care cele mai importante sunt urmatoarele: Beneficii 1. Este implicat in sute de reactii biochimice In fiecare celula din corpul nostru, in fiecare moment, se produc diverse si numeroase reactii biochimice. Magneziul se gaseste in fiecare celula din organism, participand la multe dintre aceste reactii. Aproximativ 60% din totalul de magneziu din corp se gaseste la nivelul oaselor, in timp ce restul se gaseste in muschi, tesuturi moi si fluide biologice, inclusiv sange. Magneziul are rolul esential de co-factor pentru numeroase enzime, ceea ce inseamna ca ajuta enzimele sa isi desfasoare functiile. Este implicat in... [continuare]
Alimentatia in hipotiroidism
Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie
Ce este hipotiroidismul Hipotiroidismul o afectiune rezultata din deficienta de hormoni tiroidieni, ceea ce va avea ca si efect incetinirea tuturor proceselor metabolice. In functie de intensitatea fenomenelor induse, se pot intalni forme fruste si forme severe (mixedem). Este afectat mai ales sexul feminin, cel mai frecvent la varsta cuprinsa intre 40-60 de ani. Cum se mnaifesta Glanda tiroida situata in partea anterioara a gatului, de forma unui fluture, iar sub influenta hormonului tireotrop hipofizar (TSH) va produce hormonii tiroidieni, triiodotiroxina (T3) si tiroxina (T4) in urma captarii iodului din circulatia sangvina; urmata de reactii chimice in interiorul celulelor tiroidiene; ulterior hormonii tirodieni sunt trimisi catre toate celule corpului pentru a-si exercita actiuni specifice. In ceea ce priveste manifestarile clinice, acestea vor fi la nivelul tuturor aparatelor si sistemelor, deoarece hormonii tiroidieni influenteaza fiecare organ in parte. Semnul... [continuare]
Pregatirea sistemului imunitar pentru sezonul rece: strategii si recomandari
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este sistemul imunitar Pe masura ce toamna isi intra in drepturi si temperaturile incep sa scada, organismul nostru devine mai vulnerabil la infectii virale si bacteriene. Sezonul rece aduce cu sine o serie de provocari pentru sanatatea noastra, inclusiv raceli, gripe si alte afectiuni respiratorii care pot afecta semnificativ calitatea vietii. In acest context, pregatirea sistemului imunitar nu este doar o masura de preventie, ci o necesitate esentiala pentru mentinerea sanatatii pe termen lung. Sistemul imunitar este prima linie de aparare a organismului impotriva agentilor patogeni. Functionarea sa optima este cruciala pentru a ne proteja de infectii si pentru a ne asigura ca, in cazul in care ne imbolnavim, organismul nostru este capabil sa raspunda eficient. Afla importanta pregatirii sistemului imunitar inainte de sezonul rece si strategii detaliate pentru intarirea acestuia. De ce este important sa pregatim sistemul imunitar pentru sezonul rece? 1. Vulnerabilitatea... [continuare]
Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Anotimpul si alimentatia Toamna reprezinta o perioada de tranzitie intre caldura verii si frigul iernii, iar organismul nostru resimte aceste schimbari. Temperaturile mai scazute, zilele mai scurte si modificarile stilului de viata pot influenta starea de sanatate, energia si sistemul imunitar. Nutritia joaca un rol esential in adaptarea organismului la sezonul rece, fiind o modalitate naturala de prevenire a afectiunilor si mentinere a vitalitatii. Importanta alimentelor sezoniere Consumul de alimente sezoniere este recomandat in mod special toamna, deoarece acestea contin nutrienti optimi pentru perioada respectiva si ajuta la fortifierea sistemului imunitar. Printre acestea se numara: - Fructe: mere, pere, struguri, gutui si fructe de padure precum afinele si merisoarele. Acestea sunt bogate in vitamine (in special vitamina C) si antioxidanti care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Merele si perele, de exemplu, contin fibre solubile ce... [continuare]
Influenta consumului de alimente ultraprocesate asupra sanatatii tiroidiene
Autor: SfatulMedicului
Impactul alimentatiei asupra sanatatii In ultimele decenii, alimentatia populatiei s-a modificat profund, odata cu industrializarea masiva a productiei alimentare. Pe fondul unui ritm de viata alert, al comoditatii si al marketingului agresiv, consumul de alimente ultraprocesate a crescut considerabil, devenind o componenta semnificativa a dietei zilnice, in special in randul tinerilor si al populatiei urbane. Desi impactul negativ al acestor produse asupra obezitatii, diabetului si bolilor cardiovasculare este bine documentat, in ultimii ani s-a acordat tot mai multa atentie efectelor lor asupra sistemului endocrin, in special asupra glandei tiroide – un organ extrem de sensibil la dezechilibre nutritionale si factori toxici. Glanda tiroida joaca un rol esential in reglarea metabolismului, temperaturii corporale, functiei cardiovasculare si dezvoltarii sistemului nervos. Orice perturbare a functiei sale poate genera tulburari complexe, de la hipotiroidism si gusa,... [continuare]
Cele mai bune alimente care pot combate oboseala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe persoane observa ca masa le poate afecta energia. Astfel, de multe ori o masa bogata si copioasa poate face ca o persoana sa se simta obosita. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul isi foloseste mare parte din energie pentru a digera acea masa, in loc sa o utilizeze pentru restul corpului. Cea mai usoara modalitate de a evita acest lucru consta in mancatul unor portii mai mici pe parcursul zilei. In acest mod, organismul ramane alimentat in mod regulat si poate chiar si sa piarda in greutate. Pentru ca o persoana sa aiba mai multa energie in urma consumului de alimente trebuie sa ii ofere organismului cea mai buna mancare. Recomandari Fructe si legume proaspete Cu cat mancarea este mai proaspata, cu atat aceasta ofera mai multe substante nutritive. Consumul de fructe si legume de sezon reprezinta cea mai buna modalitate prin care acestea se pot consuma proaspete si pot oferi tot ce este mai bun. Merele, capsunile, afinele, citricele si morcovii... [continuare]
Cele mai bune vitamine pentru sanatatea oculara si sursele de unde pot fi obtinute
Autor: SfatulMedicului
Substante nutritive suplimentare Anumite vitamine sunt esentiale pentru mentinerea unei sanatati oculare optime. Multe dintre aceste vitamine au un efect antioxidant puternic, protejand ochii si alte parti ale corpului de deteriorare oxidativa si inflamatie. Carentele vitaminice pot creste riscul aparitiei unor afectiuni oculare, precum cataracta, glaucomul si degenerescenta maculara legata de varsta. Cercetarile sugereaza ca unele suplimente de vitamine si minerale pot ajuta la protejarea impotriva acestor afectiuni sau la incetinirea dezvoltarii lor. Afla care sunt cele mai bune vitamine pentru o sanatate oculara excelenta. De asemenea, si cateva substante nutritive suplimentare, dar care sunt extrem de bune pentru ochi. In cele din urma, sunt enumerate si cateva dintre sursele de unde toate aceste elemente importante pot fi obtinute. Vitamine esentiale pentru sanatatea oculara Persoanele care doresc sa protejeze sanatatea oculara trebuie sa incerce sa includa cantitati... [continuare]
Elemente nutritive pentru un par sanatos
Autor: SfatulMedicului
Sanatatea parului Cu totii incercam sa avem o viata cat mai sanatoasa pentru a ne mentine starea de sanatate. Insa nu trebuie sa uitam ca si sanatatea parului nostru este la fel de importanta. Iata care sunt cele mai bune si eficiente metode folosite pentru obtinerea unui par puternic, stralucitor, si mai ales sanatos. Parul este “oglinda” alimentatiei tale Unul dintre primele lucruri pe care le observi pentru prima data cand intalnesti o persoana, mai ales in cazul femeilor - dar si al barbatilor! - este parul. Fie ca este lung sau scurt, vopsit sau natural, drept sau cret, parul iti poate spune foarte multe despre stilul de viata al persoanei respective. De exemplu, un par puternic si stralucitor va arata orcarei persoane pe care o intalnesti ca duci un stil de viata sanatos, cu o alimentatie bogata in vitamine, proteine, fructe si legume. Astfel, atunci cand mananci alimente care mai mult iti potolesc foamea, dar nu au aproape nici un efect nutritiv asupra... [continuare]
Generalitati Multe persoane se confrunta cu fluctuatii ale greutatii cauzate de poftele alimentare pe care nu si le pot controla. In cazul in care poftele sunt trecatoare, nu trebuie sa va faceti probleme, dar daca sunt persistente, atunci este bine sa luati masuri. Aceste pofte pot indica unele carente de minerale, vitamine sau acizi grasi, insa pot fi favorizate in egala masura si de factorii de stres. Principalele pofte alimentare si explicatia lor Pofta de ciocolata . Poate indica lipsa magneziului si/sau a vitaminei B, care ar trebui sa se regaseasca in dieta zilnica. Totodata, pofta de ciocolata poate fi un indiciu al unei vieti stresante, agitate, indicand necesitatea de odihna si relaxare. Aceste pofte apar mai ales in perioadele premenstruale, de aici si nevoia de a manca ciocolata in anumite perioade ale lunii. Este indicat sa nu consumati multe dulciuri, ci sa le inlocuiti cu nuci si seminte de in, dovleac, floarea soarelui, legume si fructe sau ciocolata neagra,... [continuare]
Generalitati Alimentatia bogata in acizi grasi Omega-3 contribuie la mentinerea sanatatii inimii, creierului, a sistemului circulator, scade riscul de inflamatii si amelioreaza starile depresive. Acizii grasi Omega-3 se gasesc si in alimentele de origine vegetala, dar si in cele de origine animala, insa corpul uman nu ii poate produce. Cea mai importanta sursa o reprezinta pestele gras, iar in peste se gasesc cei trei acizi - DHA, EPA si ALA. Principalele alimente care contin o cantitate mare de acizi grasi esentiali Omega-3 sunt pestii (somon, sardine, hering, ton si hamsii), dar si uleiul de krill. O sursa pretioasa de acizi DHA este galbenusul. Semintele si uleiul de in contin o cantitate mare de acid gras ALA, inclusiv semintele de dovleac, de mac si susan contin Omega-3, dar in cantitate mai mica. Este important de retinut ca atunci cand din alimentatie lipsesc aceste grasimi polinesaturate, ne putem confrunta cu: diminuarea procesului de crestere, leziuni ale ficatului... [continuare]
Alimente esentiale pentru intarirea oaselor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In absenta anumitor nutrienti din corp, oasele pot deveni fragile, fiind supuse riscului de a se rupe usor. Unele alimente insa pot creste rezistenta oaselor si pot scadea riscul de osteoporoza. Alimente bogate in nutrienti Calciu Calciul este cel mai important element nutritiv pentru os, actionand impotriva osteoporozei. Doza zilnica necesara de calciu este de aproximativ 1.000-1.300 mg si o putem extrage din alimentele consumate. Cele mai recomandate sunt iaurtul, laptele fara grasimi, tofu, soia, fasolea alba, varza, broccoli sau migdalele. Vitamina D Vitamina D este si ea un nutrient important pentru sanatatea oaselor; inclusiv acumularea calciului in organism nu se realizeaza fara vitamina D. Alimente bogate in vitamina D: somonul, heringul, macroul sau sardinele, laptele, iaurtul, ciupercile. Deficitul de vitamina D impiedica mineralizarea matricei osoase, ducand la osteomalacie, rahitism, deformari osoase si osteoporoza. Vitamina C Alimentele bogate in... [continuare]
11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Frumusetea toamnei nu sta doar in coloristica arborilor, ci si in beneficiile pentru sanatate pe care le aduc roadele specifice acestui anotimp. Fructele si legumele de toamna abunda in substante nutritive care ajuta organismul sa lupte impotriva racelilor si virozelor de sezon si sa faca, in acelasi timp, fata altor afectiuni care se pot agrava toamna din cauza unui sistem imunitar slabit. Nu avem nicio scuza sa nu mancam echilibrat si sa nu adoptam o dieta cat mai sanatoasa, cu ajutorul celor mai delicioase si sanatoase fructe si legume de sezon! Cele mai sanatoase fructe de toamna Mere Merele sunt disponibile tot anul, insa toamna este singurul moment cand le putem consuma proaspat culese si ne putem bucura cu adevarat de gustul lor autentic. Merele dulci si zemoase sunt pline de antioxidanti, care intaresc sistemul imunitar si ne ajuta sa ne ferim de afectiunile specifice toamnei. Contin din plin vitamina C, care ajuta organismul sa lupte impotriva... [continuare]
Deficiente nutritionale care pot provoca depresie si anxietate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anxietatea, depresia, dar si schimbarile frecvente de dispozitie sunt resimtite de un numar din ce in ce mai mare de persoane. Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala, ambele fiind in crestere. Aceste afectiuni au numeroase cauze, dar trebuie stiut ca una dintre cele mai importante consta in deficientele nutritionale. Identificarea acestor deficiente la timp poate ajuta la punerea unui diagnostic corect si la oferirea unui tratament adecvat. Medicul trebuie sa faca o anamneza amanuntita pentru a afla aceste lucruri, dar si analize de sange corespunzatoare. Explicatia pentru legatura dintre alimentatie si tulburarile mentale consta in faptul ca intestinul este considerat al doilea creier. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de sistem nervos enteric si este alcatuit din neuroni situati in peretele intestinal, formand nervul vag. Nervul vag este al 10-lea nerv cranian, are originea in bulbul rahidian si se desfasoara pana in... [continuare]
8 substante nutritive care va vor optimiza vederea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cu siguranta, vederea reprezinta cel mai important simt uman dintre cele cinci pe care le detinem. Elemente nutritive sunt deosebit de importante pentru vedere. Aceste substante nutritive au rol important in mentinerea functiei ochiului, protejeaza ochii impotriva luminii puternice si reduc dezvoltarea bolilor degenerative produse de imbatranire. Riscul de a dezvolta o boala oculara creste odata cu imbatranirea. Cele mai frecvente boli oculare 1. Cataracta Cataracta inseamna opacifierea lentilei ochiului, numita cristalin. In mod normal, aceasta lentila este perfect transparenta si asigura focalizarea imaginii pe retina, adica vederea clara. Cataracta este in general apanajul varstei, ea aparand ca o imbatranire a cristalinuliui. 2. Retinopatia diabetica Atunci cand aceasta este asociata cu diabetul zaharat poate deveni o cauza majora a afectiunilor de vedere si poate duce chiar la orbire. Retinopatia se dezvolta atunci cand nivelul ridicat de zahar din sange... [continuare]
Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe persoane considera ca semintele incoltite reprezinta surse nutritionale importante. Inca din perioada Antichitatii, germenii au fost folositi pentru proprietatile lor benefice asupra organismului. De asemenea, semintele germinate imbunatatesc digestia si nivelurile de zahar din sange si chiar pot impiedica bolile cardiace. Cu toate acestea, consumul de germeni este frecvent legat de cazurile de toxiinfectie alimentara. Toate aceste aspecte au atras cateva semne de intrebare cu privire la consumul semintelor germinate si daca beneficiile potentiale merita riscurile. Ce sunt germenii? Germenii sunt seminte care au inmugurit si devin plante foarte tinere. Acest proces de germinare incepe, de obicei, cu inmuierea semintelor timp de mai multe ore. Semintele imbibate sunt expuse la combinatia potrivita de temperatura si umiditate si lasate sa creasca de la doua pana la sapte zile. Produsul final este, in general, un germene cu lungimi cuprinse intre 2 si 5... [continuare]
Dovleacul sau bostanul (curcubita maxima, curcubita pepo)
Planta medicinala si alimentara cultivata in majoritatea regiunilor tarii noastre. Radacina de bostan este puternic ancorata in sol. Tulpina este acoperita de peri aspri, goala in interior si ramificata. Frunzele sunt aspre si paroase, de dimensiuni mari. Florile sunt de culoare galbena. Fructul este o peonida sferica, voluminoasa, de culoare alb-argintiu. Bostanul infloreste din luna iunie pana in luna septembrie. In scop fitorerapeutic se utilizeaza semintele si fructul. Dovleacul contine amidon, vitamina a, saruri minerale, protide, enzime, lipide, etc. Planta are calitati laxative, vermifuge, antihelmintice, diuretice, nutritive, sedative. Dovleacul este folosit si in compozitia preparatelor culinare. Uz intern: - constipatie, infectii urinare, prostatita, enterite, avitaminoze, dispepsie, dizenterie, boli cardiace, paraziti intestinali, insuficienta renala - sub forma de suc, fructul sau semintele consumate ca atare. Uz extern: - inflamatii, arsuri, plagi,... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter