riboflavina
Cum te ajuta vitaminele din complexul b?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Vitaminele din complexul B Sistemul nervos, ficatul, ochii, pielea si parul, precum si tonusul muscular de la nivelul tractului gastro-intestinal depind de vitaminele B, utilizate de organism precum niste coenzime, componente cheie ale enzimelor. Functiile vitaminelor B in organism Vitamina B1 Aceasta vitamina asigura cresterea randamentului intelectual, dar are un rol foarte important in sustinerea metabolismului glucidelor, fiind absolut necesara musculaturii si sistemului nervos. Carentele de vitamina B1 determina oboseala, pierderea apetitului si a greutatii corporale si pot duce la boli care afecteaza sistemele cardiac, digestiv si nervos. Mai este cunoscuta si sub denumirea de TIAMINA si o regasim cu precadere in alimente precum: organe de porc, seminte, legume, cereale, drojdia de bere, iar aportul necesar trebuie sa varieze intre 0,3-0,5mg/1000kcal/zi. Nu se intampla nimic daca depasim doza zilnica recomandata deoarece nu au fost raportate reactii adverse in caz de... [continuare]
Vitamine si minerale esentiale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Vitaminele si mineralele joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Vitaminele sunt substante organice iar mineralele sunt elemente anorganice provenite din pamant. Asimilam vitamine si minerale din plante, le consuman si avem nevoie de ele pentru a creste si a ne dezvolta sanatosi. Cea mai buna modalitate de a asimila cantitatea necesara de nutrienti este de a avea o dieta echilibrata. Vitaminele si mineralele sunt nutrienti esentiali, deoarece indeplinesc sute de roluri in organism. Exista o linie fina intre a obtine suficient din acesti nutrienti (care este sanatos) si a obtine prea mult (care va poate face rau). O dieta sanatoasa ramane cea mai buna modalitate de a obtine cantitati suficiente de vitamine si minerale de care aveti nevoie. Nutrienti esentiali pentru corpul tau In fiecare zi, corpul tau produce piele, muschi si oase. Produce sange rosu bogat care transporta nutrienti si oxigen catre avanposturi indepartate si trimite semnale nervoase... [continuare]
Deficienta de vitamine
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Dozele zilnice recomandate de vitamine trebuie atinse pentru prevenirea deficientei de vitamine, dar si pentru a se evita efectele secundare asociate cu supradozajul vitaminic. Daca dieta dvs. nu contine suficienti nutrienti sau daca asimilati cantitati prea mari de vitamine sub alta forma decat naturala, exista probabilitati de a manifesta diverse conditii, unele dintre ele cu potential grav. Vestea buna este ca deficienta de vitamine este rara in randul persoanelor care au acces la o mare varietate de alimente si care stiu sa alcatuiasca o dieta echilibrata. De exemplu, singurele persoane susceptibile de a experimenta o deficienta de vitamina E sunt sugarii nascuti prematur sau care au o greutate mica la nastere si persoanele cu tulburari metabolice care impiedica organismul sa absoarba grasimi. Organismul unui adult sanatos poate functiona, fara sa prezinte simptome vizibile, chiar si 10 ani cu o dieta deficitara in vitamina E. Nutritionistii folosesc... [continuare]
Legatura dintre sanatate si alimentele sanatoase Santatea fizica si mentala au o legatura directa cu ceea ce consumati in dieta zilnica. Un plan alimentar corect poate tine departe o serie impresionanta de boli (acute sau cronice) si va poate ajuta sa va simtiti si sa aratati bine. Exista numeroase alimente care sunt considerate extrem de benefice, atat pentru sanatatea intregului organism, cat si pentru sanatatea sistemului nervos central. Chiar daca sunteti de parere ca dieta dumneavoastra include nutrientii de care corpul are nevoie sa functioneze corect, ar fi indicat sa va informati care sunt produsele alimentare care sunt considerate super-alimente, pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra zilnica fara costuri materiale importante. Fasole neagra Fasolea neagra este foarte buna pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, in special a colonului, deoarece aceasta produce un acid care ajuta colonul la producerea de bacterii esentiale pentru sanatatea... [continuare]
Generalitati De la micul dejun la restul meselor, oul este un aliment important in bucatarie. Exista diverse moduri prin care ouale pot fi incluse in preparatele culinare. Probabil ca stiti ca oul este sanatos, desi multa vreme oamenii de stiinta l-au considerat unul dintre produsele alimentare care contribuie la cresterea colesterolului rau din organism. Cercetarile au demonstrat ca ouale contin mai putin colesterol decat se raportase initial, iar mineralele si vitaminele din compozitia lor ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. In plus, ouale ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane, intrucat sunt unele dintre putinele surse alimentare naturale de vitamina D si sunt bogate in antioxidanti. Iata mai jos si alte informatii despre oua, pe care este posibil sa nu le cunoasteti. Detalii nutritionale despre oua - Oul este compus din aproximativ 12% coaja, 58% albus si 30% galbenus. Ouale contin toate proteinele esentiale, mineralele si vitaminele (vitamine din... [continuare]
Alegerile de la micul-dejun si scaderea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati A manca dimineata este un obicei sanatos, in general, dar mai ales daca incercati sa va mentineti greutatea corporala. Cercetarile arata ca persoanele care iau micul-dejun regulat, tind sa fie mai slabe, iar cei care urmeaza diete de slabit si consuma micul-dejun reusesc sa piarda mai multe kilograme. In plus, cei care mananca de obicei micul-dejun, aduc organismului un aport mai mare de fibre, calciu, vitaminele A si C, riboflavina, zinc si fier - mai putine grasimi si colesterol alimentar. Acest lucru este explicabil prin faptul ca la micul dejun se consuma in special cereale, care sunt fortificate cu vitamine, minerale si fructe si, sunt in mod natural bogate in substante nutritive. Formati acest obicei [continuare]
Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sindromul premenstrual este o situatie intalnita frecvent la femeile care au ciclu menstrual normal. Aproximativ 8-10% dintre femei au simptome moderate pana la severe inainte de inceperea ciclului menstrual lunar. Aceste simptome includ atat modificari fizice, cat si emotionale. Cel mai frecvent sunt intalnite iritabilitatea, durerile abdominale si de cap, sensibilitatea de la nivelul sanilor si balonarea. Desi cauzele sindromului premenstrual nu sunt bine intelese, se presupune ca fluctuatiile hormonale si de substante chimice de la nivelul creierului joaca un rol important. De asemenea, orice ar putea bea sau manca o femeie, ar putea influenta manifestarile sindromului premenstrual. Exista dovezi ca dieta este implicata in dezvoltarea sindromului premenstrual sau contribuie la severitatea simptomelor. Alimente care pot ameliora manifestarile sindromului premenstrual 1. Alimente bogate in calciu - Rezultatele obtinute in urma unor studii au relevat faptul ca la... [continuare]
Generalitati Afinele sunt bogate in antioxidanti. Totusi, beneficiile afinelor inseamna mai mult decat substantele chimice din compozitia acestora, despre care ati auzit atat de des. Afinele lupta impotriva bolilor la mai multe niveluri si sunt un instrument pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, utilizate insa insuficient. Stiti probabil despre sucul de afine ca este o unealta de lupta impotriva infectiilor bacteriene ale tractului urinar. Suferinzii de cistita trebuie sa consume mult suc de afine neindulcit pentru eliminarea din tractul urinar a E.coli si Proteus, care provoaca dureri in timpul urinarii, crampe abdominale si chiar sangerari. Beneficii Afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele Afinele sunt foarte bogate in antioxidanti numiti antocianina, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care intareste imunitatea si are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promoveaza imunitatea prin cresterea... [continuare]
Beneficiile consumului de carne de curcan
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Carnea de curcan este adesea inclusa in dietele sarace in grasimi. Aceasta are putine grasimi - doar 1 gram de grasime per 30 grame portie. Beneficiile consumului de carne de curcan sunt multiple. Printre acestea se numara scaderea nivelului de colesterol rau din sange si imbunatatirea sistemului imunitar. Carnea de curcan are un continut ridicat de proteine. Acest tip de carne este o sursa buna de niacina, vitamina B6 si seleniu. Informatii nutritionale Carnea de curcan contine mai multe substante nutritive, comparativ cu carnea de pui. Prin urmare, consumul de carne de curcan imbunatateste sanatatea in diverse moduri. Iata cateva informatii nutritionale ale carnii de curcan: 100 grame carne de curcan contin aproximativ 160 grame de calorii, dintre care 72 din calorii provin din grasime o portie de carne de curcan contine, de asemenea, vitaminele B6, B12, niacina, riboflavina si acid pantotenic carnea de curcan mai are in compozitie minerale, cum... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timp ce laptele de vaca ramane cel mai consumat tip de lapte, in fiecare zi, este interesant de observat faptul ca acesta poate fi, de asemenea, motivul pentru care multi oameni experimenteaza flatulenta, balonare si alte forme de indigestie. Atunci cand vacilor din ferme le sunt administrate hormoni de crestere, antibiotice, furaje modificate genetic, vaccinuri si sunt expuse la substante toxice, nu este de mirare ca multi oameni au probleme gastrointestinale sau alte conditii medicale. Laptele de capra este o alternativa mult mai sanatoasa, mai ales atunci cand este proaspat si organic. Caprele produc, pe plan mondial, aproximativ 2% din totalul de lapte si este interesant faptul ca cea mai mare parte a persoanelor care consuma lapte de capra au o incidenta mai mica de alergii si probleme digestive. Motive pentru care ar trebui sa consumati lapte de capra Laptele de capra ofera o mare varietate de beneficii pentru sanatate, cu foarte putine efecte secundare... [continuare]
Generalitati Dieta fara gluten este regimul alimentar care trebuie urmat de persoanele diagnosticate cu boala celiaca sau de cele cu alergii la gluten. Boala celiaca este o conditie autoimuna caracterizata prin impiedicarea absorbtiei nutrientilor de catre intestinul subtire. Glutenul este o proteina care se gaseste in numeroase soiuri de cereale: grau, orz, secara, ovaz. Glutenul este un tip specific de proteina care nu se gaseste insa in compozitia carnii sau a oualor. La inceput, o dieta fara gluten poate fi frustranta. Cu rabdare si creativitate, veti descoperi ca exista destul de multe alimente pe care le puteti consuma si de care va puteti bucura. Alimente permise Este important sa va asigurati ca toate aceste produse alimentare nu sunt prelucrate sau amestecate cu gluten, aditivi sau conservanti. Printre alimentele sanatoase, delicioase si care nu contin gluten in mod natural se numara: fasolea, nucile - in forma lor simpla si neprelucrata ouale proaspete ... [continuare]
Necesarul nutritional in functie de varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a fi sanatosi, oamenii au nevoie de aminoacizi esentiali, glucide, acizi greasi esentiali si numai putin de 28 de vitamine si minerale. Totusi, nevoile nutritionale difera de la o etapa de viata la alta. In tipul dezvoltarii intrauterine, in copilarie si adolescenta, de exemplu, aportul de macronutrienti recomandati si majoritatea microelementelor sunt mai mari, comparativ cu cele de la varsta adulta. De asemenea, la persoanele in varsta unele dintre nevoile nutritive (de exemplu, vitamina D) cresc in timp ce altele, scad. Specialistii recomanda un aport alimentar dietetic de referinta care este specific pentru diferite etape ale vietii. Ar trebuie remarcat, totusi ca aceste recomandari nutritionale nu sunt concepute pentru persoanele care sufera de boli cronice sau care au un risc crescut de a dezvolta boli din cauza varstei, genetice sau ca urmare a unor factori de viata (de exemplu, fumatul, consumul de alcool, efortul fizic intens). Nevoiele... [continuare]
Generalitati Nu puteti nega faptul ca untul este delicios. Untul este fabricat din grasimi animale si are o concentratie foarte mare de grasimi saturate si colesterol care dauneaza sanatatii inimii dvs., dar si organismului, in general. Totusi, in cazul in care colesterolul dvs. este prea mare sau daca doriti sa eliminati din dieta o parte din grasimile saturate ar trebui sa alegeti inlocuitori la fel de gustosi pentru unt. Facand acest lucru veti contribui la scaderea lipoproteinelor cu densitate mica sau a colesterolului LDL cunoscut sub denumirea de colesterol rau. Alternative sanatoase la consumul de unt Avocado - Daca veti pasa bine miezul unui fruct de avocado si il veti intinde pe paine veti obtine o gustare gustoasa si sanatoasa. Avocado este bogat in fibre, vitamina C, potasiu dar si grasimi benefice pentru organism. Cu ajutorul acestui fruct va veti mentine energia pe intreg parcursul zilei. De asemenea, uleiul de avocado ajuta la reducerea colesterolului si lupta... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale migdalelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Migdalele se pot numara printre alimentele preferate pe care le consumati in mod constant sau le puteti manca doar ocazional. Pe langa faptul ca sunt delicioase, migdalele ofera multiple beneficii sanatatii. Acestea sunt o sursa excelenta de nutrienti sanatosi cum ar fi acizii grasi esentiali, fibre, vitamina E, magneziu, proteine, cupru, potasiu, mangan, calciu, fosfor, fier, vitamine din grupul B, riboflavina, biotina, zinc. In plus, o portie de migdale contine aceeasi cantiate de antioxidanti ca o portie de broccoli. Rolul migdalelor in mentinerea sanatatii Printre calitatile pe care migdalele le ofera sanatatii se numara: - infrumusetarea pielii - daca in rutina de ingrijire a pielii introduceti masajul pielii cu ulei sau lapte de migdale, pielea dvs. va deveni mai moale, mai supla si mai frumoasa. Pentru ca laptele de migdale are proprietati antioxidante, va incetini procesul imbatranirii pielii si va ajuta la intinerirea pielii. - cresterea... [continuare]
10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele si preparatele gatite pe gratar au o valoare nutritiva superioara si sunt semnificativ mai sanatoase decat cele prajite. Spre deosebire de alte metode de preparare a hranei, precum prajirea sau inabusirea cu ulei si alte tipuri de grasime, coacerea alimentelor pe gratar aduce multe beneficii sanatatii, fara sa sacrifice gustul placut al mancarii. Beneficiile prepararii alimentelor pe gratar Grasimea in exces din carnea pregatita pe gratar este eliminata eficient, iar legumele retin mai multe vitamine si minerale. In plus, caldura emanata dinspre foc, spre alimente, mentine umiditatea in hrana si o face suficient de frageda, incat sa nu fie nevoie de adaugarea altor uleiuri sau grasimi in procesul de gatire. Acest lucru face mai putin necesara asezonarea cu sosuri, asadar reduce din aportul caloric al mancarii. Un alt beneficiu al prepararii alimentelor pe gratar este acela ca toate tipurile de carne retin o cantitate mai mare de riboflavina si... [continuare]
Beneficiile porumbului dulce pentru nutritie si sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul dulce sau porumbul zaharat este o varietate foarte apreciata a cerealei originare din America Centrala, in special datorita gustului foarte placut si a texturii fragede. Acest aliment are si o serie de beneficii pentru sanatate, intrucat furnizeaza organismului substante nutritive indisponibile acestuia, precum sintosterolul, acizii grasi si esterici, saponinele si alcaloizii, sigmasterolul si alte glucide solubile. Nutrientii din porumbul dulce sunt asimilati intr-o masura optima de organism, fara sa fie insotiti de o cantitate mare de amidon, care se acumuleaza atunci cand porumbul avanseaza spre maturitatea fiziologica, iar invelisul boabelor devine tare. Informatii nutritionale despre porumbul dulce O cana de boabe de porumb dulce furnizeaza o cantitate de 132 de calorii, 29,3 grame de carbohidrati si 4,2 grame de fibre alimentare. Raportat la o dieta optima de 2000 de calorii pe zi, porumbul dulce acopera aproximativ 10% din necesarul zilnic de... [continuare]
Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc
Autor: SfatulMedicului
Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]
Prunele - beneficii si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele. Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii. Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale. Valori nutritionale In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale - Calorii 46 kcal - Carbohidrati 11,42 grame - Proteine 0.70 g - Grasimi totale 0.28 g - Fibre 1.40 g - Folati 5 g - Niacina 0.417 mg - Acid Pantotenic 0.135 mg - Piridoxina 0.029 mg - riboflavina 0.026 mg - Tiamina 0.028 mg - Vitamina A 345 IU - Vitamina C 9.5 mg -... [continuare]
Pepenele galben - beneficii pentru sanatate si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pepenele galben este un membru al familiei botanice Cucurbitaceae, alaturi de dovleac, dovlecel sau castravete. Acest fruct savuros si satios prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, care izvorasc din proprietatile substantelor nutritive pe care le contine. Informatiile nutritionale ale pepenelui galben indica un continut mic de calorii (doar 34 pentru 100 de grame) si de grasimi, dar o concentratie generoasa de vitamine, minerale si fibre. Pepenele galben este consumat ca atare, in stare proaspata, pentru gustul sau dulce si consistenta moale si suculenta. Acelasi aliment cu importante beneficii pentru sanatate este folosit in unele regiuni ale lumii ca aperitiv sau ca ingredient pentru salate si deserturi. Informatii nutritionale pentru pepenele galben Acidul folic, carotenoizii, vitamina C si potasiul sunt doar cativa dintre nutrientii-cheie care transforma pepenele galben intr-un fruct benefic organismului din toate punctele de vedere. Informatiile... [continuare]
Ajutati-va corpul sa fie puternic si sanatos prin consumul de broccoli
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de broccoli este o cale excelenta de a va ajuta corpul sa fie puternic si sanatos, datorita numeroaselor beneficii pe care aceasta leguma crucifera le aduce organismului. Nutrientii continuti de broccoli au proprietati unice in mentinerea sanatatii, cei mai importanti fiind vitamina C, vitamina A (in special beta caroten), acid folic, calciu si fibre alimentare. Numeroase studii de specialitate au demonstrat efectul benefic al broccoliului in intarirea densitatii osoase, reglarea tensiunii arteriale si chiar in prevenirea cancerului de colon. Beta carotenul si vitamina C sunt antioxidanti importanti, care sunt asociati cu un risc diminuat de dezvoltare a multor afectiuni, printre care se numara cataracta, bolile cardiace si anumite tipuri de cancer. Valorile nutritionale ale broccoliului Precum toate celelalte legume crucifere (varza, conopida, napii etc.), broccoliul are un continut redus de calorii, insa furnizeaza din abundenta fitochimicale - indoli si... [continuare]
De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Micul dejun este numit, pe buna dreptate, cea mai importanta masa a zilei. Organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona in mod corect si pentru a se mentine in forma, iar privarea acestuia de hrana la inceputul zilei inseamna inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic. Sanatatea si silueta au nevoie de un mic dejun echilibrat si nutritiv. Senzatia de foame care apare la jumatatea zilei, in lipsa mesei de dimineata, conduce intotdeauna la excese alimentare si la ingrasare. Kilogramele in plus si alti factori implicati in privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante starii de sanatate in general. Consecintele renuntarii la micul dejun Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. Interesant este faptul ca... [continuare]
Dovleacul, beneficii si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate. Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate. Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate. Valorile nutritionale ale dovleacului 100 de grame de dovleac contin: - Calorii - 26 kcal - Carbohidrati - 6.5 g - Proteine - 1.0 g - Grasimi totale - 0,1 g - Fibre alimentare - 0.5 g - Folati - 16 mcg - Niacina - 0.600 mg - Acid Pantotenic - 0.298 mg - Piridoxina - 0.061 mg - riboflavina - 0.110 mg - Tiamina - 0.050 mg - Vitamina A - 7384 UI - Vitamina C - 9.0 mg - Vitamina E - 1.06 mg [continuare]
Ce beneficii ofera varza pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Varza este o leguma crucifera extrem de bogata in fitonutrienti, ce face parte din aceeasi familie a verzei de Bruxelles, conopidei, verzei Kale sau broccoli-ului. Acest aliment consumat in toate colturile lumii ofera o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, de la efectele sale antiinflamatorii, pana la protectia pe care o ofera tractului digestiv si sistemului cardiovascular. Varza si valorile sale nutritionale Vitaminele, mineralele si fitonutrientii din varza contribuie din plin la mentinerea starii de sanatate, dar si la reglarea greutatii corporale, datorita numarului redus de calorii pe care aceasta leguma il contine. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de varza sunt: Calorii 25 kcal Carbohidrati 5.8 g Proteine 1.3 g Fibre alimentare 2.50 mg Folati 53 g Niacina 0.234 mg Acid pantotenic 0.212 mg Piridoxina 0.124 mg riboflavina 0.040 mg Tiamina 0.061 mg Vitamina A 98 UI Vitamina C... [continuare]
8 beneficii uimitoare pentru sanatate ale complexului de vitamine b
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Complexul de vitamine B se numara printre categoriile de nutrienti esentiale sanatatii organismului. Aportul zilnic corespunzator de vitamine B aduce o serie intreaga de beneficii, inclusiv un risc mai mic de atac cerebral si o functionare optima a metabolismului. Vitaminele B se regasesc in cerealele integrale si fortificate, in legumele verzi, lactate si carne. Doza zilnica recomandata de vitamine B Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine distincte, fiecare cu propria sa functie in organism si cu doza zilnica recomandata. Tiamina sau vitamina B1 trebuie sa fie furnizata organismului intr-o doza de 1,1 mg pe zi in cazul femeilor si de 1,2 mg pe zi in cazul barbatilor. Este necesara in transmiterea impulsurilor nervoase si ajuta la metabolizarea carbohidratilor si a anumitor aminoacizi. Cele mai bune surse de tiamina sunt painea si cerealele fortificate. riboflavina ajuta la transformarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor in energie.... [continuare]
Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor asigura dezvoltarea optima a copiilor in primul an de viata, asigurand tot complexul de nutrienti necesar in aceasta perioada importanta de crestere. Medicii recomanda suplimentul de lapte la bebelusi in conditiile lactatiei insuficiente, pana la varsta de 6 luni, de cand se incepe diversificarea alimentatiei. Nutrientii de care au nevoie bebelusii In primul an de viata, copiii isi tripleaza greutatea de la nastere, iar pentru a se dezvolta in acesti parametri, au nevoie de mai multi nutrienti de calitate decat in orice alta perioada a vietii. Laptele matern acopera nevoile nutritionale ale bebelusilor in primele 6 luni de viata, insa atunci cand lactatia este insuficienta sau copilul nu poate fi hranit la san, se impune suplimentarea hranei cu ajutorul formulelor speciale de lapte praf. Cei mai importanti nutrienti de care au nevoie bebelusii pana la diversificarea hranei sunt - Calciul. Ajuta la... [continuare]
Adevarul despre suplimentele nutritive pentru sportivi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suplimentele nutritive pentru sportivi promit persoanelor care depun un efort fizic sustinut mai multa forta, energie, rapiditate si vigoare musculara, datorita nutrientilor si substantelor pe care le contin. Multi sportivi recurg la aceasta forma de suplimentare nutritionala pentru a-si creste performanta, insa eficacitatea si siguranta acestor produse ramane discutabila, de aceea este nevoie intotdeauna de supravegherea medicului in administrarea suplimentelor alimentare pentru sportivi. Ce sunt suplimentele alimentare pentru sportivi Suplimentele alimentare pentru sportivi sunt un complex de substante menite sa imbunatateasca randamentul sportiv. Unele dintre aceste substante sunt naturale, accesibile si legale, pe cand altele sunt preparate artificial, multe dintre ele ilegale sau interzise in cadrul mai multor organizatii sportive mondiale. Printre cele mai utilizate suplimente nutritive pentru sportivi se numara - Complexul de vitamine B . Esential pentru... [continuare]
Tratamente si remedii alternative pentru migrene
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Migrenele, resimtite ca o durere pulsatila in diverse regiuni ale capului, pot fi tinute sub control cu ajutorul mai multor tratamente si remedii alternative, lipsite de efectele secundare ale substantelor medicamentoase prescrise pentru inlaturarea disconfortului si a celorlalte simptome asociate, respectiv greata, varsaturile sau sensibilitatea la lumina. Ce sunt migrenele Migrenele sunt dureri de cap intense, care persista intre 4 si 72 de ore, cu un impact important asupra vietii profesionale, sociale si familiale. Distinctia dintre migrene si durerile de cap obisnuite este uneori dificil de realizat. Disconfortul provocat de migrene este asociat de regula cu sensibilitatea la sunete, mirosuri sau lumina, instalandu-se fie pe o singura parte a capului, fie bilateral. In unele cazuri, pacientii care sufera de migrene experimenteaza simptome premergatoare debutului durerilor pulsatile, precum punctele luminoase in campul privirii, punctele oarbe in raza vizuala... [continuare]
Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Caisele se numara printre fructele cu numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului bogat in nutrienti care ajuta la tratarea indigestiei, constipatiei, bolilor cutanate sau chiar a anemiei. Uleiul esential extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapida a ranilor si a febrei musculare. Caisele pot imbunatati sanatatea cardiaca si bolile respiratorii, fortifica sistemul osos si mentin echilibrul electrolitic in organism. Delicioase in stare proaspata, caisele pot fi introduse si in retete sanatoase, potrivite pentru sezonul cald. Informatii nutritionale Impresionantele beneficii pentru sanatate ale caiselor se datoreaza continutului generos de vitamine (A,C,K,E, niacina etc.), minerale (potasiu, cupru, mangan, magneziu si fosfor) si fibre alimentare. Aceste fructe foarte accesibile pe timp de vara prezinta urmatoarele informatii nutritionale (pentru 100 grame de caise proaspete) Calorii 50 kcal Carbohidrati 11 g ... [continuare]
Va salut.As dori sa stiu daca urmatoarele analize reprezinta un raspuns imunitar crescut( prezenta unei boli) sau doar niste variatii normale : Leucocite : 10.43 mii/ul (4-10) Limfocite : 44.2% (20-40) Monocite : 10% (3-7) Neutrofile 38.9% (45-70) Eozinofile 5.1% (1-3) Bazofile 1.8% (0-1) Va multumesc. [continuare]
Buna ziua. am 23 de ani si de 4ani am aflat ca am hepatita c. de anu trecut tot am fost la doctor, analize peste analize sa incep tratamentul, dupa care am fost sfatuita sa maiastept cateva luni sa iasa pe piata noul tratament de lux "asha a fost numit pe unele site uri " , din cauza faptului ca este foarte costisitor.am inceput din luna iulie triplul tratament. pe data de 5ianuarie am terminat tratamentul si am fost la analize. rezultatul la 1 luna , la 3 si acum la sfarsit la 6luni a fost negativ. nedetectabil. mai trebuie sa fac inca o data la 6luni. a mai beneficiat cineva de acest tratament sau cine doreste sa il inceapa si vrea sa imi puna niste intrebari. [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter