pielita
10 trucuri pentru a reduce colesterolul
Dr. Zarva Maria
Medic specialist medicina de familie
1. Carbohidratii produc cresteri ale nivelului de LDL-colesterol ("colesterolul rau"). Pentru ca o salata sa fie mai sanatoasa, inlocuieste crutoanele cu miez de nuca, care au un continut crescut in grasimi polinesaturate ("grasimi bune"), care scad LDL colesterolul si cresc HDL-colesterolul. 2. Bea vin rosu in loc de cockteiluri! Studiile arata ca o ingestie moderata de alcool poate produce o usoara crestere a HDL-colesterolului („colesterolul bun“). In schimb, tariile sau bauturile alcoolice amestecate cu sucuri de fructe, care contin carbohidrati, nu sunt deloc sanatoase. De exemplu, vinul rosu contine 10% din carbohidratii unei margarita. De asemenea, vinul rosu contine antioxidanti, flavonoizi, care scad LDL colesterolul si stimuleaza HDL colesterolul. Limita este de 2 pahare cu vin pe zi la barbati si 1 pahar l [continuare]
Negii si negii plantari
Dr. Urzica Teona
Medic rezident dermatovenerologie
Generalitati Verucile vulgare sau negii (in termeni populari) sunt excrescente ale pielii inofensive, noncanceroase produse de papiloma virusul uman. Exista aproximativ 120 de tipuri de papiloma virusuri umane. Acest virus infecteaza stratul superficial al pielii, de obicei penetrand in organism prin tegumentul lezat. Dupa invadarea cutanata are loc imediat replicarea si maturarea virala la nivelul stratului granulos al epidermului. Prin exfoliere, particulele virale sunt eliberate, contaminand astfel zonele invecinate. Tipuri Exista 6 tipuri principale de negi. Pot sa difere in functie de localizare si aspect: - verucile vulgare sunt mai frecvente la copii si se manifesta prin papule rotund-ovalare, bine circumscrise, cu suprafata rugoasa si culoarea tegumentului din jur. Frecvent sunt prezente mai multe leziuni. Localizarea de electie este pe dosul mainilor si al degetelor - verucile plantare profunde: sunt leziuni discoide, rugoase; negii plantari sunt durerosi si pot... [continuare]
10 reguli de urmat pentru a gati sanatos
Autor: SfatulMedicului
Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]
Alimentatia in cazul persoanelor hipertensive Hipertensiunea arteriala este cea mai raspandita afectiune cronica, fiind un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic etc. Potrivit studiilor in domeniu, pacientii care vor sa previna sau sa trateze aceasta afectiune trebuie sa puna mare accent pe alimentatie, alegand mai ales alimente care au proprietatea de a regla presiunea sanguina. Se vor evita urmatoarele: 1. Sarea Pacientii cu afectiuni renale sau cardiovasculare trebuie sa reduca consumul de sare, deoarece in cazul acestora organismul elimina cu dificultate sodiul. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu hipertensiune arteriala sunt sensibile la sare. Iti poti testa sensibilitatea prin adoptarea unei diete cu un continut sarac in sare, timp de 2-3 saptamani, dupa care se va face o reevaluare a bolii. Sodiul este prezent in majoritatea alimentelor procesate, motiv pentru care pacientul trebuie sa citeasca cu atentie informatiile... [continuare]
Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Rosiile, pe locul 2 in topul preferintelor romanilor Tomatele sau rosiile sunt unele din cele mai importante legume din alimentatia omului, care pot fi consumate in stare proaspata sau ca ingredient in diferite feluri de mancare. Acestea sunt printre legumele cel mai des consumate, dupa cartofi. Gustoase si aproape indispensabile din bucatarie, rosiile aduc multe beneficii sanatatii. Rosia este apreciata datorita gustului ei dar si avantajelor pe care le ofera sanatatii. Desi pot fi consumate tot timpul anului, datorita culturilor din sera, valoarea lor nutritiva este mai ridicata si gustul este mai intens atunci cand sunt cultivate in gradini, la soare, in lunile de vara (iunie pana in septembrie). Compozitia chimica a tomatelor Exista diverse soiuri de rosii, de la cele rotunde - suculente, cele ovale - carnoase si pana la cele mici cu gust dulce, cherry, dar toate au aceleasi proprietati nutritive, fiind o sursa importanta de: - potasiu, fosfor, magneziu, fier - necesare... [continuare]
Cum sa consumam polivitaminele naturale? Din cele mai vechi timpuri si pana acum, strugurii au ocupat un loc important in alimentatia omului, dar si in vechile tratamente medicale. Initial, vita-de-vie s-a gasit in stare salbatica pe tarmurile Marii Negre si ale Marii Caspice, iar de aici s-a raspandit in Europa (Italia, Grecia, Franta) si in Asia Mica (Israel). Medici renumiti ai Antichitatii, precum Hipocrate si Pliniu, dar si alti celebri invatati, de atunci si pana in zilele noastre, recomandau folosirea strugurilor ca medicament impotriva frigurilor si anginei, iar romanii ii intrebuintau pentru dezintoxicarea organismului. Polivitamine naturale Strugurii contin o serie intreaga de oligoelemente ce intaresc organismul si ii dau vitalitate, de aceea au fost denumiti „polivitamine naturale”. In compozitia lor intalnim: calciul, fosforul, potasiul, sodiul, fierul, dar si vitaminele A, B1, B2 , C, precum si niacina si taninuri. Valoarea energetica a 100g struguri este... [continuare]
Analize microbiologice (hemocultura, coprocultura, urocultura si multe altele)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aceste analize se efectueaza cu scopul de a pune in evidenta o serie de microbi, care pot cauza infectii acute si cronice. Exista doua metode pentru depistarea microbilor, precum: - prin examinarea lor la microscopul optic - care poate mari pana la 1500 de ori sau cel electronic care mareste de cateva zeci de mii de ori; microbii vazuti la microscop au dimensiuni foarte mici, de 1-10 microni, un micron fiind a mia parte dintr-un milimetru; ei au diferite forme: punct (coci), betisor (bacili), spirale (spirochete), virgula (vibrioni); cocii se aseaza de obicei in gramezi sau chiorchine (stafilococi) sau in siruri (streptococi) - prin cresterea microbilor pe medii de cultura, adica pe niste substante hranitoare speciale, lichide si solide; cand microbii cresc pe mediile lichide, ei tulbura mediul, asa cum se intampla in cazul fermentarii vinului de catre microorganisme; pe mediile solide, care se prepara in niste cutii de sticla, acoperite, microbii cresc formand... [continuare]
Capsunile: surse naturale de antioxidanti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intr-un clasament al celor mai bogate surse alimentare in antioxidanti, capsunile se afla in top. Capsunile sunt fructe de culoare rosie cu miros placut si cu o istorie de peste 2000 de ani. O mare varietate de specii ale acestora sunt intalnite in diverse parti ale lumii. Atat fructele cat si frunzele au fost folosite din cele mai vechi timpuri in scopuri terapeutice, pentru tratarea durerilor de stomac, dar si a altor tulburari gastrointestinale (cum ar fi diareea). Capsunul a fost considerat de unii specialisti ca fiind o planta miraculoasa, iar de altii secretul longevitatii. Pe locul 4 dupa mure, afine si zmeura ca si nivel de antioxidanti, capsunile au proprietati anticancerigene, anti-neurodegenerative si anti-inflamatorii. Beneficii pentru sanatate Avand in vedere combinatia lor unica de antioxidanti si substante nutritive antiinflamatorii, capsunile au un rol important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si in prevenirea bolilor... [continuare]
Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]
Generalitati Candida este un gen de fungi comensala organismului uman (se gasesc in mod normal in flora comensala tegumentara, respiratorie, genitourinara sau gastro-intestinala), dar care pot provoca infectii oportuniste in anumite conditii. Exista aproximativ 200 de specii de Candida, dar 5 dintre ele sunt responsabile de peste 95% din infectiile fungice umane: Candida albicans (cel mai frecvent), C. parapsilosis, C. glabrata, C. tropicalis si Pichia kudriavzevii. Infectia fungica provocata de specii din genul Candida poarta numele de Candidoza (sau Candidiaza). Portofoliul clinic include infectii cutaneo-mucoase acute sau cronice, candidemii, infectii invazive ale organelor sau chiar sepsis. Rata mortalitatii pentru candidoza invaziva este relativ mare, estimandu-se un procent de 20-40% in cadrul infectiilor la copii, in mod special la prematuri. De asemnea, mortalitatea este la cote crescute si in cazul varstnicilor, mai ales atunci cand se asociaza si alte... [continuare]
Beneficiile consumului de alimente in stare naturala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimente integrale - Probabil ca stii ca este bine sa le consumi. Dar stii ce sunt de fapt? "Traim intr-o societate care consuma foarte multe alimente procesate si suprarafinate, incat pot exista confuzii in ceea ce priveste cunoasterea termenului de alimente integrale", afirma Tara Gidus, membru al Asociatiei Americane de Dietetica. Chiar si pentru cunoscatorii in domeniu, termenul este confundat cu altii asemanatori. Alimentele integrale pot fi organice, crescute in gradina proprie sau lipsite de pesticide. Insa acest lucru nu este important. Definitia alimentelor integrale este mult mai simpla. "Atunci cand consumam alimente integrale, alimentele respective sunt in stare naturala", afirma Gidus. "Le consumam intacte, impreuna cu toate vitaminele, mineralele si substantele nutritive pe care le contin". Componentele cu adevarat sanatoase sunt cele care se indeparteaza in procesul de rafinare si procesare. De exemplu putem compara intre un... [continuare]
Generalitati Fructele si legumele de toamna va vor indemna sa reveniti tot mai des in bucatarie si sa incercati retete noi si delicioase. Chiar daca zilele devin mai scurte si chiar mai reci, toamna ofera o varietate de fructe si legume hranitoare. Merele crocante si perele parfumate sunt o sursa buna de fibre solubile si potasiu, iar ambele fructe sunt gustari dulci si savuroase. Broccoli si varza sunt alimente sanatoase, bogate in calciu, iar conopida este o sursa bogata de vitamina C, vitamina K, acid folic si fibre. Dovleac copt si salata de rodii cu ulei de seminte de dovleac Timp de pregatire: 15 minute Timp de preparare: 30 de minute Ingrediente: 3 cesti dovleac, taiat in cuburi mici 2 linguri de ulei de masline extravirgin 1/4 lingurita sare 1/4 lingurita piper 6 cesti amestec de salate verzi 8 lingurite seminte de dovleac usor prajite 1/4 ceasca branza de capra maruntita Ingrediente pentru sos vinaigrette: 3 linguri... [continuare]
Bună ziua, am o problema și vreau un sfat bun pentru a rezolva, la penis am o pielita în capăt care nu este rupta și vreau sa știu dacă este normal asa sau tr sa ma duc la medic sa o taie , o sa atașez și o poza cu ea și as mai vrea sa știu dacă exista o metoda pentru creșterea penisului deoarece îl am mic si ma fac de rușine cu el. [continuare]
Bună am trei bile albe pe pielita lângă penis cear putea fi [continuare]
Am 43 de ani si am I problema ma masturbez des dar de la un timp mi sa format o besica pe pielita exterioara a varfului penisului iar pielita e umflata si ma doare cand o belesc dar ma doare cand vreau sa o belesc pana la capat ma doare la varf chiar si cand nu e in erectie ce trebuie sa fac sau cu ce se trateaza multumesc [continuare]
Bună seara, Tatăl meu a fost diagnosticat cu hepatita C și B în urma unei operatii. În seara asta am fost atât de inconștienta încât l-am pansat fara manusi, menționez ca am niște răni deschise la mâini (din cauza ca îmi rup mereu pielitele). A fost puțin sânge pe vata, din cauza panicii nu îmi aduc aminte dacă a întrat ceva la rana, oricum după 2-3 minute am mers și m-am spălat. Oare exista riscul sa ma fi infectat cumva? Va mulțumesc pentru eventualele răspunsuri [continuare]
Bună seara Mi-am rupt o pielita de la degetul mijlociu de lângă unghie și mi sa infectat degetul sa umflat sa înroșit și ma doare foarte rău ce trebuie sa fac [continuare]
Am o pată roșie și miros urat pe capul penisului?
Mise vătăma capul penisului și am și mâncărimi și miros urat și când fac sex mise rupe pielita [continuare]
Cred ca esti o fata desteapta......gandeste asa...nu exista pe lumea aceasta persoana careia sa-i permiti sa te injoseasca, sa dea in tine.......tu esti o fiinta omeneasca mult superioara acelui individ care din cauza ca, probabil este un om frustrat{nu stiu din ce motive },incearca sa-si bata joc de tine, de mintea ta, de persoana ta. Chiar merita sa iubesti asa un individ ?...esti asa de tanara,cu un viitor frumos in fata,desteapta......GANDESTE !!!!!ELIBEREAZA-TE !!!!Cu timpul, il vei gasi pe cel care te va iubi si respecta, asa cum meriti.....stii de cate ori te vei mai indragosti????????.Nu-ti irosi tineretea,cei mai frumosi ani........sper sa-mi asculti sfatul. [continuare]
Buna, Mai multe amanunte legate de trigliceride poti afla //www.sfatulmedicului.ro/articole/Medicina_interna/Trigliceridele_1997.html Sanatate maxima! [continuare]
buna ziua am avut o piatra la rinichi de 11 mm acum a coborat jos dar de 3 luni nu s-a mai miscat deloc din locul acela doctorul mi-a spus sa ma internez dar eu nu pot pentru ca am un bebelus de 8 luni si nu are cine sa aiba grija de ea,am hotarat sa raman acasa si sa incerc cu tratament sa vad daca iese tratament am luat no-spa si urinax pt durere iau ketonal si piafen,stie cineva vreun tratament mai bun? [continuare]
M-ar interesa sa stiu daca exista vreun tratament eficient pentru colita de fermentatie. Nu pot manca legume si fructe deloc (in afara de banane), imi dau diaree (am colonul iritabil). Multumesc mult pentru orice sfat! [continuare]
cat timp trebuie administrat acest medicament? si cum? [continuare]
Chlamydia trachomatis - boala cu transmitere sexuala
si poti lua boala dak saruti? [continuare]
Buna seara! Baietelul meu are doi ani si trei luni. Nu spune decat "mama" iar in loc de "tata" spune "aa". Raspunde la diferite comenzi, intelege orice ii spunem insa nu pronunta cuvinte. Nu are rabdare sa ii citesc cateva randuri dintr-o poveste, nu are contact vizual cu mine decat pret de cateva secunde. Nu este un copil agitat nici foarte linistit. Nu stiu incotro sa ma indrept. La pediatru, la logoped, la neuropsihiatru... Ma ingrijoreaza faptul ca alti copii de varsta lui vorbesc si el nu reuseste sa spuna nimic. Nu ma astept sa spuna propozitii insa el nu imita nici silabele pe care i le repet de multe ori. Multumesc anticipat pentru raspuns! [continuare]
Sectia conculta medicul online mai functioneaza?? am completat o fisa acum cateva zile dar inca nu a fost preluata de niciun medic. [continuare]
Am si eu o problema ! nu este prea mare dar devine deranjanta pt mine , imi apar tot timpu pe unghiile de la maini pete albe, cand eram copii le spuneam noite, as dori sa stiu si eu care este cauza acestor pete.....ca am sunt foarte dese [continuare]
am 17 ani si asa dori sa slabesc 10 kilograme..deoarece am dekt 1.70 inaltime si 86 de kilograme...va rog mult ajutati-ma cu o dieta sau cu orice altceva [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter