Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

oua

Vitamina d3

Vitamina d3

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Vitamina D se gaseste in multe produse alimentare, cum ar fi peste, oua, lapte fortificat si ulei de peste. Soarele contribuie semnificativ la productia zilnica de vitamina D - 10 minute pe zi de expunere la soare sunt considerate suficiente pentru a preveni deficienta de vitamina D. Cele mai importante forme de vitamina D sunt: ergocalciferol (D2) si colecarciferol (D3). Vitamina D3 este sintetizata prin expunerea la ultraviolete B (UVB) ale soarelui. Functia biologica majora a vitaminei D este de a mentine normalitatea nivelurilor de calciu si fosfor din sange. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in organism si contribuie la formarea si mentinerea rezistentei oaselor. Vitamina D poate fi utilizata in combinatie cu calciu, pentru a creste densitatea minerala a oaselor si pentru a reduce riscul producerii fracturilor. Studiile recente sugereaza ca vitamina D poate oferi protectie impotriva osteoporozei, hipertensiunii, cancerului si impotriva mai multor boli... [continuare]

Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului

Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului

Actualizat la data de: 04 Ianuarie 2019

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Generalitati Aflatoxinele sunt substante toxice, cancerigene, teratogene produse de anumite ciuperci, care se gasesc pe anumite cereale (porumb, arahide, seminte de bumbac s.a), care sunt cultivate si depozitate in conditii insalubre. Aflatoxina poate aparea si in produsele de origine animala (preparate din carne, oua, branzeturi fermentate), datorita consumului de catre animale a furajelor contaminate. Contaminarea cu aflatoxine provoaca pierderi economice ale porumbului, semintelor de bumbac, arahidelor, graului, orezului si a altor produse de baza. In urmare, aflatoxinele sunt produse de doua tipuri de mucegai (ciuperci): Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Producerea metabolitului toxic de catre diferitele mucegaiuri si gradul de toxicitate depind de factorii de mediu: substrat, temperatura ridicata, umiditate (peste 7%). Cel mai important metabolit fungic cu cele mai active principii biologice si cu efect cancerigen il au aflatoxinele obtinute din mucegaiul... [continuare]

Cum te afecteaza alergiile alimentare

Cum te afecteaza alergiile alimentare

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Alergiile alimentare apar atunci cand organismul dumneavoastra are un raspuns imunitar la anumite alimente. Alergiile alimentare comune includ alergiile la lapte, oua si arahide. Cel mai bun tratament pentru o alergie alimentara este evitarea alimentelor declansatoare. Daca aveti simptome severe de reactie alergica, cum ar fi umflarea gatului, sunati la 112 sau mergeti la cea mai apropiata camera de urgenta. Ce sunt alergiile alimentare? Alergiile alimentare apar atunci cand corpul dumneavoastra reactioneaza exagerat la proteinele din anumite alimente. Aceasta reactie excesiva se numeste reactie alergica. Care sunt tipurile de alergii alimentare? Puteti avea o alergie la orice tip de mancare. Opt tipuri de alimente reprezinta aproximativ 90% din toate alergiile alimentare. Aceste alimente sunt: • oua. • Peste. • Lapte. • Arahide. • Crustacee. • Soia. • Nuci. • Grau. Cum imi afecteaza alergiile alimentare corpul? Sistemul tau imunitar... [continuare]

Veganism si vegetarianism: diferente, beneficii si riscuri asociate

Veganism si vegetarianism: diferente, beneficii si riscuri asociate

Actualizat la data de: 08 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Veganismul, mai strict decat vegetarianismul Veganii si vegetarienii aleg sa renunte complet la consumul de carne. Cu toate acestea, exista diferente intre aceste stiluri de viata, deoarece veganismul este mai strict, interzicand chiar si consumul de lapte, oua, miere de albine sau orice alte alimente de origine animala. In plus, veganii interzic utilizarea oricaror elemente derivate din produse de origine animala, de exemplu pielea si matasea. Atat veganismul, cat si vegetarianismul se bucura de o popularitate din ce in ce mai crescuta, dar, cu toate acestea, unii oameni le diferentiaza cu dificultate, mai ales ca exista mai multe variante de vegetarianism. Ce este vegetarianismul? Potrivit Societatii Vegetarienilor, vegetarienii sunt persoane care nu mananca produsele sau subprodusele ce implica sacrificarea animalelor. Astfel, vegetarienii nu consuma: - carne, precum carnea de vita, carnea de porc si de vanat; - carne de pasare, precum puiul, curcanul si rata; - peste si... [continuare]

Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine

Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine

Actualizat la data de: 31 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Proteinele sunt substante organice, formate aproape integral din aminoacizi si prezente in toate celulele vii. Ele indeplinesc in organism functii fundamentale variate, fiind indispensabile vietii. Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, branza, oua) contin toti cei 25 de aminoacizi existenti si se numesc proteine complete, de mare calitate. Proteinele vegetale nu contin toti aminoacizi, dar sunt mai sanatoase si pot fi combinate intre ele pentru o alimentatie completa. Iata topul celor mai bogate alimente in proteine: Pestele In functie de specie, pestele poate contine pana la 94% proteine, cum este cazul tonului. Somonul, pe de alta parte, contine 46% proteine. Pestele este totodata bogat in grasimi esentiale (Omega 3 si 6), care reduc inflamatiile, fluidizeaza sangele si sustin buna functionare a creierului. Carnea slaba Carnea reprezinta cea mai cunoscuta sursa de proteine, insa trebuie aleasa si preparata cu grija, pentru a nu da peste cap... [continuare]

Eu am o fetita de 2 anisori si este alergica alergica.La inceput doctorii mi-au spus ca de vine este laptele si produsele lactate (l-am scos din alimentatie) a inceput tratament cu singuler , 3 luni a fost bine dar au inceput din nou sa-i apara bubite purulente pe piele si face si pe fond bronsic. I-am facut teste la Spitalul Sf.Maria din Iasi si rezultatul a iesit ca nu este alergica la lapte alune, oua etc cecemai alegice produse.Sitotusi fetita mea face alergie dupa alergie fara incetare.Sunt distrusa , mi-e frica sa nu aiba altceva si sa o tratam incorect, practic acum nu stiu ce sa-i mai dau sa manance, numai regim si fara sare pt ca ii dam si predinson.Sunt disperata, astept si va rog daca puteti sa-mi recomandati si altceva sau daca ati auzit de vreun doctor care poate face "minuni".M-am saturat sa tot dau atatea medicamente. Multumesc Gianina [continuare]

Buna ziua! De curand am avut cateva contacte sexuale anale cu prietena mea. Ulterior am aflat ca are oxiuri si oua de oxiuri in intestinul ei. Se puteau transfera pe uretra mea? Va multumesc! [continuare]

buna ziua! Care sunt alimentele ce NU le pot consuma la aceasta boala(hipertensiune arteriala) ?? De exemplu : ceapa, usturoi, orez, oua, lapte, dulciuri, CARTOFI, varza, fasole, rosii, carne gratar, mezeluri, peste, conserve, icre, pate-uri. In special m-ar interesa ce nu pot consuma !!! VA MULTUMESC ! [continuare]

Pentru ca imi plac forte mult ouale c-am timp de 10 zile in fiecare dimineata sau seara am mancat oua (ochiuri , prajite) am facut un echo si mi-a iesit ficatu gras si colecistul marit . Nu beau alcool , nu mananc gras . Este oare posibil sa iasa rezultatul la echo asa si din cauza oualor ? Va multumesc mult si astept un raspuns , va rog . [continuare]

Comunitate medicala

Cura de slabire

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

buna, de cateva zile am inceput cura de slabire.azi dimineata, dupa ce am alergat, am mancat oua cu cascaval, la amiazi am mancat o jumatate de covrig si la 5 am mancat 3 felii de paine cu margarina branza topita cu salata de cruditati, cam mult dar nu am mai rezistat de foame si pentru ca nu mananc dupa ora 6, am zis sa mananc un pic mai mult ca sa rezist pana ma culc. dupa ce am terminat de mancat, am baut o gura de apa si m-a luat dintr-o data raul, si am varsat tot.oare din ce cauza?am exagerat cu mancarea? va mltumesc [continuare]

Comunitate medicala

Constipatie

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Constipatie

buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat, sufar de constipatii si nu-mi mai ajuta nimic orice as minca.Poate fi din cauza ca maninc putin ca asa maninc eu. Sufar de constipatii de mica dar in ultima vreme sa agravat.Mm si hipotiroidie si amenoree poate e legata de asta dar orice as minca tot am constipatii si fara pastile nu merge. Maninc fructe legume, carne mai putin ca nici nu o iubesc, dar lactate multe, brinza slaba. Mama imi zice ca nu maninc bine ca prea putin ca nu maninc mai consistent, ca nu consum prajeli dar eu consider ca asa e sanatos. Mentionez ca am 1 62 cm si 45 kg,23 ani. Parintii ma cearta pentru modul meu de a minca dar eu maninc din toate cite putin.dar fara prajeli doar foarte rar. Poate e ceva gresit in alimentatie cu toate ca consum vegetale si fibre, carne nu prea, dar maninc multe lacate, chefir si brinz slaba, oua fierte, fructe legume .Parintii zic ca alimentatia mea e deficitara ca tre sa consum atitea fructe ci si o bucata de carne mai... [continuare]

sotul meu ia in fiecare dimineata oua de prepelita(4 buc) pe stomecul gol.pe linga usturoiul din mesajul precedent!.care ar fi beneficiile acestui produs?Persoana care i-a recomandat sa ia a speioficat ca nu se iau din lingura de metal ???!!!! [continuare]

Buna ziua ma numesc iuliana si as vrea sa va rog sami spuneti ce as putea sa fac ,am la rinichi nisip mi sa depistat la un ecograf acum o luna de zile dar de fapt atunci mam dus pentru durere in partea dreapta sub coasta nu aveam ficatul marit mia spus ca este fierea si trebuie sa respect un program alimentar fara grasimi si in general ceea ce nu imi vine bine si mi se face rau nu am alte simtome doar durerei si atat ,vreau sa va intreb ,am renuntat la carne si grasimi mananc multa paine alba imi place painea si ouale de tara si am mancat si trei pe zi paine mananc o paine si jumatate chiar doua pe zi nu sunt grasa doar in burta sunt mai mare ,dar mereu daca mananc oua mie rau ,mai multa paine doar supe ciorbe in legume si mamaliga ,ficat ,lapte ,,carne de pui foarte putin nu mi se face rau daca mananc dar in portii foarte mici am mai slabit si ma simt aveam 80 acum am 78 cam atat ,din ceea ce mananc painea nu este buna ceva din el;e imi face rau nu stiu ce ar putea fi chiar si... [continuare]

Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce regim se tine inainte de tratament cu iod radioactiv. Mi s-a spus ca nu am voie tot ce contine iod, fructe si legume cu fibra rosie, carne, produse lactate si oua, nuci, peste oceanic si fructe de mare . Dar nu stiu ce mai ramane sa pot consuma. Multumesc! [continuare]

Bună ziua. Am nevoie de sfatul si ajutorul dvs. De ceva vreme am un scaun si rar doua pe zi moi fara forma si daca consum alimente mai moi fac chiar dezinterie dar de scurta durata.In urma acestor probleme mi-am facut analize ecografie si chiar endoscopie , mi-a iesit o gastrita pe baza de stres si bacteria pylori si rare oua de ascaris.Am tinut tratamentul cu antibiotice 7 zile dar simptomele nu au disparut au ramas aceleasi.Bolboroseli scaune moi dimineata in special, friguri,o jenă abdominala si o senzatie neplacuta. Din ce am citit pe internet simptomele pe care le resimt sunt asemnatoare cu cele ale intestinului iritabil. Dumneavoastra ce spuneti? Care ar putea fi problema? Am doar 19 ani , nu as vrea sa fac colonscopia, si oricum din ce am inteles probabilitatea unor boli mai grave la nivelul colonului sunt la persoane mai invarsta. Va multuesc nespus, si astept sa vad ce imi recomandati ! [continuare]

Salutare tuturor, de cateva luni ma confrunt cu niste stari zilnice greu de dus in spate, redau simptomele mai jos in speranta ca poate cineva se recunoaste si poate a gasit si o solutie la aceste probleme. Tin sa mentionez ca parca starea mea de sanatate s-a degradat odata cu aparitia copilului (primavara 2013) a unor griji in plus, responsabilitati, samd insa starea asta pe care o mentionez mai jos este cam de la inceputul anului. simptome fizice: - furnicaturi (curios mai nou doar in zona scrotului), intepaturi, urzicaturi (mai rare in ultimele zile) - spasme musculare (mai dese seara) - presiune intracraniana (dinauntru spre afara, nu stiu sa va explic, dar apasa cumva dinauntru spre timpane si ochi) - senzatie de caldura la tampla dreapta, dureri de cap difuze, persistente si care nu trec cu nimic (ieri si alaltaieri au fost unele din zilele in care nu am avut parte de asa ceva insa azi le am iar si inca de dimineata de obicei se amplificau dupa-amiaza sau spre... [continuare]

Buna ziua, se poate administra doza a 2 a de varilrix unui copil de 5 ani,caruia in urma examenului coproparazitologic i-au iesit prezente oua ascaris lumbricoides si blastocystis? Mentionez ca a luat o doza de vermigal urmeaza a doua doza, intre timp ia vermiped, fortimmuno kids, biosun pliculete,liv 52 si sinosun pentru niste secretii ramase pe gat din mai. Multumesc! [continuare]

Vitamina b6

Din Dictionar Termeni

vitamina b6 este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare. Termenul de vitamina, B6 grupeaza trei substante inrudite, intre care cea mai cunoscuta este piridoxina, celelalte doua fiind piridoxamina si piridoxalul. Ea contribuie la sinteza neurotransmitatorilor, molecule ce permit trecerea influxului nervos, esential in elaborarea gandirii, emotiilor, memoriei - previne deci dereglarea sistemului nervos. De asemenea favorizeaza formarea anticorpilor si creste rezistenta la infectii, previne spasmele musculare, trateaza sindromul premenstrual, diminueaza riscul aparitiei calculilor renali, reduce numarul si intensitatea crizelor la astmatici, inlesneste metabolizarea aminoacizilor, proteinelor, grasimilor, steroizilor, hemoglobinei, transformarea glicogenului in glucoza, impiedica formarea matretii. Vitamina B6 este indispensabila metabolismului, deoarece ajuta la transformarea proteinelor, lipidelor si glucidelor.... [continuare]

Aliment

Din Dictionar Termeni

Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]

Vitamina b12

Din Dictionar Termeni

vitamina din grupul vitaminelor hidrosolubile, ce contine cobalt, element vital ce intra in componenta globulelor rosii. Numita si ciancoblamina, isi aduce aportul si la mentinerea functionalitatii normale a sistemului nervos (ajutand la formarea tecii de mielina ce inveleste fibrele nervoase, esentiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase in tot corpul), amelioreaza irascibilitatea si contribuie la imbunatatirea capacitatii de concentrare, de memorare si de pastrare a echilibrului psihic. De asemenea, constituie un aliat pretios in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii si in echilibru. Absorbtia vitaminei B12 se realizeaza la nivelul mucoasei intestinale, in prezenta unui factor intrisec produs de mucoasa gastrica. Vitamina B12 este relativ stabila la caldura si la aer, dar este distrusa de lumina, razele ultraviolete si acizi. Doza zilnica recomandata este de mcg. In doze mari, vitamina b12 are efecte analgezice, antialergice si stimulatoare... [continuare]

Ce este Afluria si pentru ce se utilizeaza Afluria este un vaccin. Acest vaccin ajuta la protectia dumneavoastra sau a copilului dumneavoastra impotriva gripei si in special la protectia pacientilor care prezinta un risc crescut de complicatii asociate gripei. Aflutia este indicat la adulti si la copii cu varsta peste 5 ani. Utilizarea Afluria trebuie sa se bazeze pe recomandarile oficiale. Cand unei persoane i se administreaza vaccinul Afluria, sistemul imunitar (sistemul natural de aparare a organismului) va produce propria sa protectie (anticorpi) impotriva bolii. Niciuna dintre componentele vaccinului nu poate cauza gripa. Afluria va va proteja pe dumneavoastra sau pe copilul dumneavoastra impotriva celor trei tulpini de virus continute de vaccin, in decurs de 2 pana la 3 saptamani dupa injectare. Perioada de incubare pentru gripa este de cateva zile, asa ca daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sunteti expusi imediat inainte sau dupa vaccinare, dumneavoastra sau... [continuare]

Ce este Ferro-Gradumet si pentru ce se utilizeaza Indicatii Prevenirea si tratamentul anemiei hipocrome, secundare deficitului de fer determinat de hemoragii cronice (hemoragii digestive din ulcerul gastro-duodenal, varice esofagiene, hemoroizi, colita hemoragica, micro-hemoragii maligne), menoragii si metroragii, carente nutritionale de fer, necesar crescut de fer (sarcina, alaptarea, perioada de crestere). Mod de administrare Doza uzuala pentru adulti si adolescenti este: - tratament preventiv: un comprimat Ferro-Gradumet pe zi; - tratament curativ: 1-2 comprimate Ferro-Gradumet pe zi, in functie de severitatea deficitului de fer, conform indicatiei medicului. Comprimatele trebuie inghitite intregi cu o cantitate mica de lichid, de preferat in conditii de reapus alimentar, pentru a facilita absorbtia. in caz de intoleranta gastrica, comprimatele pot fi administrate in timpul mesei sau dupa masa. Durata tratamentului trebuie sa fie suficient de lunga pentru a corecta... [continuare]

Ce este Influvac si pentru ce se utilizeaza Indicatii Influvac este un vaccin. Acest vaccin este recomandat pentru a va proteja pe dumneavoastra sau pe copilul dumneavoastra impotriva gripei, in special la pacientii care prezinta un risc crescut de complicatii determinate de gripa. Administrarea Influvac trebuie sa se efectueze in urma unei recomandari oficiale. Cand vi se administreaza Influvac, sistemul imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) va incepe sa produca factori de protectie (anticorpi) impotriva bolii. Nici unul dintre componentele vaccinului nu poate sa produca gripa. Gripa este o boala care se poate raspandi rapid si este provocata de diferite tipuri de tulpini care se pot schimba in fiecare an. Din acest motiv este necesar ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sa va vaccinati in fiecare an. Cel mai mare risc de a te imbolnavi de gripa este in timpul lunilor reci, perioada cuprinsa intre lunile octombrie si martie. Daca dumneavoastra sau... [continuare]

Crom in plasma si urina

Din Analize Medicale

Cromul exista in mai multe combinatii, cele mai stabile fiind insa cel tri- si hexavalent. Cromul trivalent este un mineral foarte util organismului, in cantitati mici, si poate fi intalnit in drojdia de bere proaspata, fructe de mare, ficat si alte organe, cereale integrale, mere, oua si in toate legumele cu frunze verzi. Cromul hexavalent, insa este toxic organismului uman si este utilizat in metalurgie pentru acoperirea aliajelor fierului si otelului, ca pigment in colorarea sticlei sau cu rol anticoroziv. Adeseori, pacientii care prezinta niveluri crescute de crom plasmatic/sau urinar sunt cei care lucreaza in industria metalurgica. De asemenea, niveluri crescute de crom se pot intalni la pacientii cu proteze fabricate din aliaje precum molibden, cobalt, crom. [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)